Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Πρόταση για το Συνταγολόγιο-Αναθεώρηση –ανασκόπηση της πολιτικής των εισροών στη Γεωργία



ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αναθεώρηση –ανασκόπηση της πολιτικής των εισροών στη Γεωργία- Πρόταση για το Συνταγολόγιο.

Συζητήσεις για την αναθεώρηση και συμπλήρωση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα γίνονται από το Νοέμβριο (Παρίσι- Γαλλική Προεδρεία Ε.Ε)
Στη χώρα μας 3000 καταστήματα γεωργικών εφοδίων αποτελούν το φυσικό χώρο παροχής συμβουλών σχετικά με τη χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων.
Ο υπεύθυνος επιστήμονας Γεωπόνος και πωλητής οφείλει να είναι παρών κατά την πώληση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενώ ταυτόχρονα συμβουλεύει τον αγοραστή συνεκτιμώντας τόσο το οικονομικό όσο και το τεχνικό όφελος από τη χρήση.
Παράλληλα κρατικές υπηρεσίες εγκρίνουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι υπεύθυνες για την διακίνηση και την πώλησή τους και παράλληλα εκδίδουν προειδοποιήσεις για την κατάλληλη χρησιμοποίηση τους σε τόπο και χρόνο(π.χ. Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών ) .
Μέχρι σήμερα το τρίπτυχο προστασίας χρήστη καταναλωτή το υπηρετούσε η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τη διάθεση στην αγορά –έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (Οδηγία 91/414)
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επαναξιολόγησης των δραστικών ουσιών και τα αυστηρά κριτήρια του για την τελική έγκριση διάθεσης στην αγορά έχουν οδηγήσει στην απόσυρση από την Ε.Ε. πληθώρα παλαιών ουσιών ενώ οι νέες δραστικές ουσίες που καταχωρήθηκαν στο παράρτημα της οδηγίας (Θετική Λίστα ) είναι λιγότερες σε αριθμό αλλά και πιο εξειδικευμένες σε φυτοπροστατευτικές λύσεις.
Η κατάταξη έγινε σαφώς με γνώμονα την ασφάλεια κυρίως των ανθρώπων και του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην Ε.Ε. να είναι σημαντικά περιορισμένα με ορατό κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας από πλευράς εχθρών και ασθενειών των φυτών και αρνητικές συνέπειες στον ανταγωνισμό με τις χώρες εκτός Ε.Ε.
Από την άλλη όψη του νομίσματος φιλικότερα προς το περιβάλλον σκευάσματα κυκλοφορούν στην αγορά και προϊόντα φυσικής προέλευσης πετρώματα, στοιχεία, και εκχυλίσματα φυτών όλο και περισσότερο κατακλύζουν την αγορά εν ονόματι της Βιολογικής Γεωργίας και της ασφάλειας του καταναλωτή .
Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η κρατούσα άποψη στη χώρα μας και την Ε.Ε. είναι καιρός όμως η καλή διάθεση των γεωπόνων για οδηγίες –συμβουλές να γίνει υποχρεωτική και όχι προαιρετική όπως είναι ετούτη τη στιγμή.
Καλούμε την πολιτεία λοιπόν να εφαρμόσει τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τους ήδη ψηφισθέντες νόμους και για τους Υποχρεωτικούς Γεωργικούς Συμβούλους ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσης και για το Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροστατευτικών Ουσιών και Λιπασμάτων ώστε να μπει επιτέλους και οριστικά τάξη στην αταξία νόμων και διατάξεων που ταλαιπωρούν πολίτες επιστήμονες και το περιβάλλον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ε.Ε.
Σας παραθέτω την Πρόταση που έκανε ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας (μεταξύ άλλων) και παρέδωσε πέρυσι στον προηγούμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κοντό κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΑΣ Βόλου στο Ξενία
Πρόταση
Άμεση εφαρμογή του Εθνικού Συνταγολογίου Γεωργικών Φαρμάκων -Λιπασμάτων για τη μείωση εισροών, μείωση του κόστους παραγωγής λόγω έγκυρης και έγκαιρης εφαρμογής και πάνω απ΄ όλα προστασία του περιβάλλοντος. Πιλοτικό πρόγραμμα στο Νομό Μαγνησίας με γεωπόνους που θα συνταγογραφούν και παράλληλα θα ελέγχουν τις καλλιέργειες βγαίνοντας στο χωράφι πλάι στον αγρότη και όχι από το γραφείο κατά το σύστημα των αγροτικών ιατρών, στα πλαίσια του Δ΄ κοινοτικού πλαισίου στήριξης.
Το Δ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης αφορά το περιβάλλον , πολλά από τα χρήματα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τις ενισχύσεις – παράλληλες δράσεις – όπως βιολογική γεωργία, νιτρορύπανση, εξισωτική αποζημίωση, κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, έχουν ως κέντρο δράσης την προστασία του περιβάλλοντος.
Πως λοιπόν μπορούμε να εφαρμόζουμε τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης και να μας κοστίζει εκατομμύρια ευρώ η εφαρμογή τους χωρίς να ελέγχονται από κάποιο, έστω και πιλοτικό αρχικά, σύστημα καταγραφής και έγκρισης των εισροών από τους ειδικούς Επιστήμονες.
Ο Πρόεδρος
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: