Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Προϊόντα διατροφής το μέλλον της γεωργίας

Προϊόντα διατροφής το μέλλον της γεωργίας


Το γεγονός ότι τα είδη διατροφής αποτελούν το μέλλον στις καλλιέργειες της Μαγνησίας, επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα «προοπτικές ανάπτυξης της Γεωργίας και το μέλλον των καλλιεργειών στο Ν. Μαγνησίας», που διοργάνωσαν χθες στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών η Νομαρχία, το Γεωτεχνική Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνστ. Λάμπρος, η εκδήλωσε έγινε για να ενημερωθούν οι αγρότες για τις προοπτικές που υπάρχουν στη γεωργία, με τη διοχέτευση της γνώσης των επιστημόνων προς τον αγροτικό κόσμο. Ο πρόεδρος των γεωπόνων υποστήριξε ότι δεν θ’ αλλάξουν ριζικά όλες οι καλλιέργειες, αλλά οι αγρότες μπορούν να στραφούν σε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, πιστοποιημένα και βιολογικής παραγωγής, ώστε να μπορούν να πουληθούν σε υψηλότερες τιμές. Ο κ. Λάμπρος εκτίμησε ότι στο μέλλον θα υπάρξει έκρηξη καλλιεργειών προϊόντων διατροφής σε θερμοκήπια, κάτι που προτείνει και η επιστημονική κοινότητα.


Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παύλος Πέζαρος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, λέγοντας τι διατηρείται και τι πρέπει ν’ αλλάξει μέχρι το 2013, που ισχύει η χρηματοδότηση και οι ρυθμίσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής. Αναφέρθηκε δε σε διάφορες εναλλακτικές λύσεις που δίνονται στα κράτη - μέλη, ώστε να διευθετηθεί και να ενταχθεί ομαλότερα η μεταρρύθμιση.


Οι αλλαγές
Όσον αφορά στις αλλαγές, προβλέπεται ποσοστό παρακράτησης από τις άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών, που θα μεταφερθούν στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, όπως και για ενδυνάμωση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Ακόμη, προβλέπονται διάφορες δράσεις, στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή, όπως διαχείριση νερών, τους περιβαλλοντικούς όρους κλπ.


Το στέλεχος του υπουργείου εκτίμησε ότι η αγροτική παραγωγή έχει πάρει ήδη το δρόμο της, καθώς υπάρχουν προϊόντα που μειώθηκε δραστικά η παραγωγή τους (καπνός), γιατί με την αποδέσμευση των ενισχύσεων ο αγρότης μπορεί να παράγει το προϊόν που ζητάει η αγορά και καλύπτει το κόστος παραγωγής. Αναφερόμενος, τέλος, στο εισόδημα των αγροτών ο κ. Πέζαρος επισήμανε ότι εξαρτάται από τις τιμές που απολαμβάνουν στην αγορά και διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Γι’ αυτό ο αγρότης, τόνισε, «πρέπει να είναι ενήμερος και να ξέρει που βαδίζουν τα πράγματα χωρίς να αγνοεί τους κανόνες της αγοράς».


ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: