Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η αγριαγκινάρα μειώνει ρύπους-Ξεκινά η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας (γουμαράγκαθου) στην Κοζάνη

Η αγριαγκινάρα μειώνει ρύπους

Στο ταπεινό γαϊδουράγκαθο (λαϊκή ονομασία της αγριαγκινάρας) εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη μείωση των ρύπων της ατμόσφαιρας οι εκπρόσωποι φορέων της Κοζάνης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να στηρίξει πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών με έμφαση στην αγριαγκινάρα, η οποία μπορεί να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις σε ενέργεια, πολύ υψηλές τιμές στους αγρότες, δεν είναι υδροβόρα και απαιτητική σε λιπάσματα. Το σημαντικότερο, όμως, σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ενεργειακών φυτών είναι ότι η παραγωγή θα απορροφηθεί, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ως καύσιμη ύλη στους ΑΗΣ του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης στοχεύει στη δημιουργία ενός σημαντικού πυρήνα αγροτών που θα στραφούν στην καλλιέργεια του φυτού τουλάχιστον σε 4.000 στρέμματα στους Δήμους Δημ. Υψηλάντη και Ελλησπόντου. Οι δήμοι αυτοί γειτνιάζουν με τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ και θα ωφεληθούν διπλά τόσο από την απορρόφηση της παραγωγής τους στο μέλλον όσο και από τη βελτίωση της ατμόσφαιρας καθώς με την καύση του συγκεκριμένου φυτού δεν εκλύονται υψηλές τιμές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων όπως συμβαίνει σήμερα με τον λιγνίτη. Το κόστος του όλου εγχειρήματος θα καλυφθεί από πόρους από το ανταποδοτικό τέλος εξόρυξης λιγνίτη που καταβάλλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ εξ ημισείας στην Τοπική και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (συνολικά 15 εκατ. ευρώ).
Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη
«Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρελαίου» λένε οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «οικολογικό καύσιμο από μια πολύ συμφέρουσα καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη» και μπορεί να αποδώσει 1,5 με 2 τόνους (αν ποτίζεται) το στρέμμα. Ερευνα που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε ότι η χρήση αγριαγκινάρας σε μορφή πελέτας (μικρά κυλινδρικά τεμάχια, λεπτότερα από φίλτρα τσιγάρου) μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης για βιομηχανική και οικιακή χρήση και να προσφέρουν ένα έσοδο άνω των 50 ευρώ/στρέμμα.
Προχθές το Κέντρο Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης παρουσίασε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των σταθμών μέτρησης, που παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ενημερώνεται μέσω Διαδικτύου για την ποιότητα του αέρα.
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ξεκινά η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας (γουμαράγκαθου) στην Κοζάνη.

Μέχρι και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2009 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις αγροτών που θέλουν να ενταχθούν στο πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριαγκινάρας στο νομό Κοζάνης. Το πρόγραμμα αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης με το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ, το παράρτημα ΓΕΩΤΤΕ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Έρευνας Στερεών Καυσίμων και τη ΔΕΗ, θα αφορά συνολικά εκτάσεις 4.000 στρεμμάτων.Η βιομάζα που θα προκύψει από την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας θα απορροφηθεί από τη ΔΕΗ για το πρόγραμμα έρευνας, που αφορά την πρόσμιξη βιομάζας με λιγνίτη ως καύσιμο για τους Ατμοηλεκτρικούς της σταθμούς.Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, χθες ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, το χαρακτήρισε πρωτοποριακό, αφού όπως τόνισε θα δώσει διέξοδο στους αγρότες της περιοχής για την αντικατάσταση των καλλιεργειών που φθίνουν. Σύμφωνα με τον κ. Δακή η ΔΕΗ θα αγοράζει την βιομάζα της αγριαγκινάρας με την τιμή των 51 ευρώ ανά κιλό, ενώ η επιδότηση των αγροτών θα είναι για τον πρώτο χρόνο με 140 ευρώ ανά στρέμμα και για το δεύτερο χρόνο με 60 ευρώ ανά στρέμμα.
πηγή: ΕΡΑ Κοζάνης

Image of Cynara cardunculus

Δεν υπάρχουν σχόλια: