Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Πέντε έργα μέσω του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες του δήμου Βόλου

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η επιστολή του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας για τις αναπλάσεις του Δήμου Βόλου και οι παρατηρήσεις ένα έτος πρίν .


12 Σεπτεμβρίου 2008

Δήμαρχο Βόλου κο Βούλγαρη Αλέξανδρο,
Κοιν: Επικεφαλής των άλλων παρατάξεων

Κύριε Δήμαρχε,
Tο Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας βασιζόμενο σε λεπτομερείς αναφορές μελών του Συλλόγου μας, που ασχολούνται με την μελέτη και εγκατάσταση πρασίνου, θα ήθελε να σας επισημάνει μερικά στοιχεία της υποβληθείσας προμελέτης, που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη προκειμένου να διασφαλισθεί τόσο η επιτυχής κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου όσο και η αξιοποίηση του από τους δημότες των περιοχών στις οποίες πρόκειται να αναπτυχθούν οι συγκεκριμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.
Αρχικά θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην αρχιτεκτονική τοπίου, τα φυτά δεν είναι μόνο διακοσμητικά στοιχεία αλλά αποτελούν τα βασικά ΄΄τεχνικά΄΄ εργαλεία διαμόρφωσης του χώρου και επισημαίνουν ή πολλές φορές υποδεικνύουν τη χρήση του. Είναι συνεπώς σαφές ότι ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στη προμελέτη μιας πρότασης που αφορά την βελτίωση και την ανάπτυξη του πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Η σημαντικότητα των παραπάνω ενισχύεται από το γεγονός ότι από το συνολικό ποσό των 4.947.538,00 ευρώ οι δαπάνες για φύτευση αντιστοιχούν σε 4.107.203,00 ευρώ (ποσοστό 83% ) ενώ για λοιπές κατασκευές οι δαπάνες προϋπολογίζονται σε 840.335,00 ( ποσοστό 13%), όπως αναφέρεται στην υποβληθείσα Τεχνική Περιγραφή.
Όπως επισημαίνεται στη πρώτη σελίδα της Τεχνικής Περιγραφής «Σκοπός της παρούσας προμελέτης είναι να προσδιορίσει ανά περιοχή τις δυνατότητες κάθε χώρου για αξιοποίηση και παράλληλα να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μελέτης αφού αποτυπώνει φωτογραφικά (με προσδιορισμό της γωνίας φωτογράφισης), τοπογραφικά (με προσδιορισμό της έκτασης και διεύθυνσης του νέου χώρου) και οικονομικά (με προσδιορισμό της επιμέρους δαπάνης), την δυνατότητα αξιοποίησης και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις.».
Θεωρούμε ότι η κατά τα άλλα καλά τεκμηριωμένη παρούσα άποψη θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρωθεί με τον προσδιορισμό του βιοκλιματολογικού και του αισθητικού χαρακτήρα της κάθε περιοχής. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αξιόπιστα εργαλεία για ορθολογικό σχεδιασμό της κάθε παρέμβασης χωριστά, καθώς και για τη καλύτερη επιλογή των φυτών που πρόκειται να εγκατασταθούν στο ιστό της πόλης και στους υπό διαμόρφωση ή ανάπλαση χώρους.
Με τον τρόπο αυτό οι χώροι που θα αναπλαστούν ή θα δημιουργηθούν εξ αρχής, θα αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα της κάθε περιοχής αφού θα ενταχθούν στο χαρακτήρα και τη μορφή της, και θα αποκτήσουν συναφή ή συμπληρωματική χρηστική αξία. Παράλληλα πιστεύουμε ότι με το σωστό σχεδιασμό θα αποφευχθούν αντιδράσεις από του κατοίκους των περιοχών, τους δημότες και τους επισκέπτες.
Ως παράδειγμα του διαφορετικού πνεύματος σχεδίασης ,διαμόρφωσης και χρήσης των νέων χώρων πρασίνου που πρόκειται να δημιουργηθούν, θα πρέπει να αναφέρουμε τον διαφορετικό χαρακτήρα από άποψη περιβάλλοντος, μορφολογίας, είδος βλάστησης της περιαστικής περιοχής και της γενικότερης χρήσης των χώρων που βρίσκονται κοντά στην περιφερική οδό, από εκείνους που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, ή από εκείνους που βρίσκονται κοντά στο παραλιακό μέτωπο και που θα πρέπει να αναδεικνύουν τον μεσογειακό χαρακτήρα της πόλης και να έχουν σαφώς διαφοροποιημένη, περισσότερο περίπλοκη, αλλά σαφώς προσεγμένη και λειτουργική χρηστική αξία .
Στην παρούσα προμελέτη, παρότι υπάρχει μια σαφή και λεπτομερή περιγραφή των υλικών και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση ,την κατασκευή και τον εξοπλισμό των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (Σελίδες 2-18 όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα είδη καγκελαρίας, οι χρωματισμοί, τα μάρμαρα, οι επενδύσεις τοίχων, οι ξυλότυποι, ο χαλύβδινος οπλισμός, οι κούνιες κτλ), είναι αισθητή η έλλειψη των προδιαγραφών και η αναφορά του είδους των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν στις φυτεύσεις, ο τύπος του χλοοτάπητα ανά περιοχή ο τύπος αλλά και ο χρόνος εφαρμογής της βασικής και της επιφανειακής λίπανσης, καθώς και η δυναμικότητα των σταλακτών ή των σταλακτηφόρων σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των φυτών, παρότι όπως προαναφέρθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού ( 83% )του έργου αφορά τις δαπάνες προμήθειας φυτών και φύτευσης πρασίνου. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι δε αναφέρονται πουθενά στην προμελέτη η προμήθεια και εγκατάσταση σταλακτηφόρων σωλήνων για την άρδευση των δένδρων και των θάμνων παρά μόνο σωλήνων πολυαιθυλενίου προφανώς για τη μεταφορά του νερού.
Συμπληρωματικά η μελέτη θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρόπους εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων που προέρχονται από το Βιολογικό καθαρισμό για ταυτόχρονη άρδευση και λίπανση των φυτών που πρόκειται να εγκατασταθούν στους υπό διαμόρφωση χώρους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λημμάτων και να δώσει μακροπρόθεσμα μια λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, αποφορτίζοντας το δίκτυο ύδρευσης της πόλης από τον τεράστιο όγκο του νερού που απαιτείται για την άρδευση του πρασίνου και εξοικονομώντας τη ποσότητα αυτή για χρήση από τους δημότες.
Τέλος σαν γενική παρατήρηση θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι σαν μοναδικό υλικό εδαφοκάλυψης έχει επιλεγεί σε όλες τις περιπτώσεις ο υδροβόρος χλοοτάπητας ακόμη και εκεί που είναι προφανές ότι λόγω χρήσης του υπό διαμόρφωση χώρου δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη η χρήση του, καθώς και μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης έχει και περισσότερο απαιτητικός σε συντήρηση είναι.
Με τη παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη δυνατότητα που δώσατε στο Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας να εκφράσει την άποψη του για ένα θέμα που λόγω ειδικότητας τον αφορά άμεσα. Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πιστεύομε ότι η πόλη του Βόλου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο δημιουργίας αστικού χώρου φιλικότερου προς τον πολίτη, μέσα από ένα μακροχρόνιο αλλά σωστό σχεδιασμό και με ορθολογικές και κυρίως μόνιμες παρεμβάσεις στους υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή Εξειδικευμένων Γεωπόνων τόσο στο στάδιο της μελέτης όσο και στο στάδιο της επίβλεψης προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη εκτέλεση του έργου. Έχοντας λοιπόν ως ορίζοντα τους Μεσογειακούς Αγώνες και την διαφαινόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση επιζητούμε την συνεργασία έτσι ώστε να ομορφύνουμε ακόμη περισσότερο τη πόλη μας .
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή Εξειδικευμένων Γεωπόνων τόσο στο στάδιο της προμελέτης, της μελέτης όσο και στο στάδιο της επίβλεψης προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη και συνάμα απρόσκοπτη εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου αλλά και των απαραίτητων παρεμβάσεων σε σημεία της πόλης όπως το Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, η πλατεία πανεπιστημίου, οι είσοδοι της πόλης εν’ όψη των Μεσογειακών Αγώνων, του Μεσογειακού Χωριού, η φύτευση των πρανών του περιφερειακού, της νησίδας ασφαλείας, το περιαστικό πράσινο κ. τ. λ.
Έχουμε άποψη τεκμηριωμένη, επιστημονική και υπεύθυνη και είμαστε στη διάθεση σας.
Βόλος 12 Σεπτεμβρίου 2008
Για το Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας
Πρόεδρος -Γραμματέας

Λάμπρος Κωνσταντίνος -Μπίτης Αθανάσιος

Πέντε έργα μέσω του ΕΣΠΑ

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

Πέντε έργα, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ περίπου, περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες του δήμου Βόλου για χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Πρόκειται για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης, την αναβάθμιση της ακτογραμμής και του παραλιακού μετώπου, την κατασκευή νέων χώρων πράσινου συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ, τη διαμόρφωση τεσσάρων παλαιών αποθηκών του Τελωνείου σε θέατρο και χώρους συνάθροισης κοινού, εστίασης και ψυχαγωγίας και την ανάπλαση της περιοχής των Παλαιών.
Η σχετική πρόταση έχει ήδη αποσταλεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και με το δεδομένο ότι υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, ο δήμος Βόλου εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα να δημοπρατηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα σημαντικά αυτά έργα, που θα αναβαθμίσουν αισθητικά την πόλη και θα τονώσουν την αναπτυξιακή της πορεία.

Οι διαδικασίες για την ένταξη των προτάσεων, που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο Μέτρο 4 για τη «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής και την Αύξηση της Ελκυστικότητας των Αστικών Κέντρων», συζητήθηκαν λεπτομερώς σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε πρόσφατα ο δήμαρχος Βόλου, Αλ. Βούλγαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: