Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Αλλαγές στον τρόπο πληρωμής άμεσων ενισχύσεων μετά το 2013

Αλλαγές στον τρόπο πληρωμής άμεσων ενισχύσεων μετά το 2013

Η μελλοντική μορφή του καθεστώτος των άμεσων ενισχύσεων στην μετά το 2013 εποχή, απασχόλησε την πρόσφατη άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε., που έγινε στην πόλη Brno της Τσεχίας.
Όπως φάνηκε στη σύσκεψη όλο και περισσότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. θεωρούν ότι το ιστορικό μοντέλο, με βάση το οποίο δίνονται οι ενισχύσεις και στην Ελλάδα, είναι «άδικο» και προκρίνουν το περιφερειακό.
«Οι άμεσες ενισχύσεις που βασίζονται στο ιστορικό μοντέλο, έχουν αρνητικά αποτελέσματα στην αγροτική ανάπτυξη όταν οι πληρωμές υπολογίζονται με βάση τους δείκτες παραγωγής», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας της Τσεχίας, Ivo Hlaváč.
Πάντως σαφή διαβεβαίωση ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις θα συνεχιστούν και μετά το 2013 έδωσε η Επίτροπος Γεωργίας, Marrian Ficher Boel. Όπως υπογράμμισε η κ. Boel το βέβαιο είναι ότι θα συνεχιστεί η καταβολή των επιδοτήσεων για την υποστήριξη του αγροτικού εισοδήματος. «Πρέπει να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας στο εισόδημα το παραγωγού», είπε και συμπλήρωσε «αν είχα μια ευχή αυτή θα ήταν να δω τους αγρότες να κερδίζουν μέσα από τις επιχειρήσεις τους αντί να εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις».
Η Επιτροπή δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα βασίζεται σε ένα σταθερό ποσό ενισχύσεων για κάθε κράτος μέλος, το οποίο θα καταβάλλεται ανεξάρτητα από την παραγωγή και ενδεχομένως θα μπορεί να διαφοροποιείται σε επίπεδο περιφερειών.
Πολλοί υπουργοί Γεωργίας των νέων κρατών μελών της Ε.Ε. υποστηρίζουν ότι τα κονδύλια της ΚΑΠ πρέπει να μην δίνονται σαν άμεσες ενισχύσεις, αλλά να μεταφερθούν στο λεγόμενο δεύτερο πυλώνα, δηλαδή σε προγράμματα που θα έχουν στόχο να διευκολύνουν τη δημιουργία υποδομών και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών. Ακόμη διαμαρτύρονται για την άνιση, όπως λένε, κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των παλαιών και νέων κρατών μελών.
Παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση οι υπουργοί Γεωργίας τη Ε.Ε. συζήτησαν το σύστημα πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων και δεν ασχολήθηκαν με τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην μετά το 2013 εποχή, είναι σίγουρο ότι το προσεχές Φθινόπωρο, στο Συμβούλιο Κορυφής, θα ανοίξει η συζήτηση για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. για το 2014 – 2020, στις οποίες περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσέχος υπουργός Γεωργίας, Jakub Šebesta, «η μελλοντική Κοινή Αγροτική Πολιτική θα πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας και να προσελκύσει νέους επιχειρηματίες αγρότες», προσθέτοντας ότι «η οικονομική κρίση δίνει την ευκαιρία για να ξεκινήσει μια ανοιχτή συζήτηση για τη διαμόρφωση μιας μελλοντικής κοινής γεωργικής πολιτικής που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας στις διεθνείς αγορές».
ΠΗΓΗ: ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ,lesvos.wordpress

Δεν υπάρχουν σχόλια: