Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΧΛΑΔΙΑ-ΜΗΛΙΑ 23-6-2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 66525 Fax : 24210 69545
Πληροφορίες : Δρ Θ. Μόσχος
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων : - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών - επιβαρύνει το περιβάλλον - αυξάνει το κόστος παραγωγής
ΜΗΛ.: 5 /23-06-09
ΑΧΛΑΔΙΑ-ΜΗΛΙΑ

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ
Οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα των ακμαίων του εντόμου σε όλες τις περιοχές.
Συνιστάται η συνέχιση της προστασίας των καρπών από το έντομο, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο και με συχνότητα εφαρμογής ανάλογη με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, να ληφθεί υπόψη ο γρήγορος ρυθμός αύξησης των καρπών αυτή την εποχή. Ως φιλικότερα προς το περιβάλλον, προτιμώνται τα σκευάσματα εκλεκτικής δράσης,, όπως οι ρυθμιστές ανάπτυξης και τα σκευάσματα του εντομοπαθογόνου ιού.

ΦΥΛΛΟΡΥΚΤΕΣ
Η πτήση των φυλλορυκτών συνεχίζεται με σχετικά μικρούς έως και μέτριους πληθυσμούς. Σε οπωρώνες που παρατηρούνται προσβολές να γίνει συνδυασμένη καταπολέμηση με την καρπόκαψα.

ΨΥΛΛΑ ΑΧΛΑΔΙΑΣ
Στους οπωρώνες που διαπιστώνεται προσβολή από το έντομο, συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο
Για την αποφυγή δημιουργίας ανθεκτικών πληθυσμών του εντόμου είναι σημαντικό να γίνεται εναλλαγή εντομοκτόνων από διαφορετικές χημικές κατηγορίες.
Ιδιαίτερα τα νέα εντομοκτόνα καλό είναι να μην εφαρμόζονται πάνω από δύο φορές σε κάθε καλλιεργητική περίοδο.
Κατά τους ψεκασμούς με ξηρό καιρό καλό είναι να αυξάνεται ο όγκος του νερού, πρακτική που βοηθά το σκεύασμα να διαπεράσει τα μελιτώδη εκκρίματα των προνυμφών.
Επίσης, συνιστάται η αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών, καθώς και η αποφυγή καλλιεργητικών τεχνικών που ευνοούν ιδιαίτερα τη βλάστηση (υπερβολική λίπανση και πότισμα).

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΣ
Στις περιπτώσεις που παρατηρούνται σοβαρές προσβολές να γίνει άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ακαρεοκτόνο. Όπου διαπιστώνονται προσβολές και από τον κίτρινο τετράνυχο, συνιστάται συνδυασμένη καταπολέμηση των τετρανύχων. Σημειώνεται ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη δραστηριότητα των ακάρεων.

ΑΚΑΡΙ ΤΗΣ ΣΚΟΥΡΙΑΣ (ΑΧΛΑΔΙΑ)
Σε οπωρώνες αχλαδιάς που παρατηρούνται προσβολές από το άκαρι της σκουριάς (Epitrimerus pyri) να γίνει άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια ακαρεοκτόνο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr .
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης
α/α
Κων/νος Πίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: