Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Τέχνη-Φύση και Περιβάλλον



Τέχνη-Φύση και Περιβάλλον
Ημερίδα, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου, γεωπόνοι, ιστορικοί και θεωρητικοί τέχνης, ακτιβιστές και φοιτητές, διοργανώνει στις 5 Ιουνίου η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ρέντη).
Το θέμα της είναι: «Στοχασμοί: Τέχνη-Φύση και Περιβάλλον», με σκοπό ένα γόνιμο διεπιστημονικό διάλογο για τα καίρια ζητήματα του περιβάλλοντος. Με τη διεύρυνση των εννοιών για το χώρο και το χρόνο, που αντιμετώπισαν οι πρωτοποριακές τάσεις της δεκαετίας του ‘60 (Environmental Art, Earth Works και Land Art) τα τελευταία χρόνια του 20ού αιώνα, έγινε όλο και εμφανέστερη η ανάγκη συστηματικού ελέγχου της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον, που θα είχε επιτυχία μέσα από τη συνεργασία καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων, δηλαδή από τη σύμπλευση τέχνης, αρχιτεκτονικής και χωροταξικού σχεδιασμού.

Παρόμοιοι προβληματισμοί έστρεψαν αρκετούς καλλιτέχνες και αρχιτέκτονες να δώσουν προτεραιότητα στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, που αποτρέπει τη σταδιακή αστική και φυσική καταστροφή.
Πραγματοποιήθηκαν κήποι και χρηστικοί δημόσιοι χώροι μικρής και μεγάλης κλίμακας, διαμορφώθηκαν μητροπολιτικά πάρκα, αναδιοργανώθηκαν βιώσιμοι χώροι (τεχνητοί και φυσικοί), έγιναν προσπάθειες για την επαναφορά του φυσικού στοιχείου στο αστικό τοπίο και την ενεργοποίηση αδρανοποιημένων, νεκρών ή παραμορφωμένων τόπων, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: