Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ανοίγει το πρόγραμμα για την ποιότητα αγροτικών προϊόντων

Ανοίγει το πρόγραμμα για την ποιότητα αγροτικών προϊόντων
Από τις 27 Ιουλίου μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για να ενισχυθούν από το Μέτρο 132 “Συμμετοχή γεωργών σε συστήματα για την ποιότητα τροφίμων” όσοι μεμονωμένοι παραγωγοί και οργανώσεις παραγωγών θέλουν να πιστοποιηθούν για βιολογική καλλιέργεια - εκτροφή ή για την εφαρμογή του προτύπου ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2 (φυτική παραγωγή) και Agro 3 (χοιροτροφία).
Σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων τοποθετείται στα τέλη Αυγούστου, ενώ την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση της προκήρυξης του Μέτρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, μέσω δικτυακού τόπου, ο οποίος θα συμπεριλαμβάνεται στην προκήρυξη.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν οι γεωργοί (φυσικά και νομικά πρόσωπα) που θα εντάξουν τις εκμεταλλεύσεις τους στα παραπάνω συστήματα ποιότητας του ΟΠΕΓΕΠ, υποβάλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) και ελάχιστη απαιτούμενη εργασία/εκμετάλλευση 0,5 ΜΑΕ.
Πιο πολλές πιθανότητες να ενταχθούν στο Μέτρο 132 έχουν όσοι θέλουν να εντάξουν το σύνολο της εκμετάλλευσής τους στη βιολογική γεωργία ή/και είναι Νέοι Γεωργοί κάτω των 40 ετών με Επιχειρηματικό Σχέδιο ή/και η εκμετάλλευσή τους είναι εντός των ορίων περιοχής του δικτύου Natura. Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά δίνουν από 20 μόρια το καθένα, κατά την αξιολόγηση των φακέλων υποψηφιότητας, και σε περίπτωση που κάποιος τα πληρεί όλα, παίρνει 60. Από 10 πόντους δίνουν οι περιοχές: α) Νιτρορρύπανσης, β) όπου έχουν ληφθεί μέτρα βιοασφάλειας, γ) ορεινές ή μειονεκτικές, δ) νησιά ανατολικού Αιγαίου και ε) πυρόπληκτες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στους διαδικτυακούς τόπους http://www.minagric.gr/ , http://www.agrotikianaptixi.gr/ και http://www.syntonismos-ypaat.gr/ , στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού & Εφαρμογής Οριζόντιων Πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στις Διευθύνσεις Γεωργικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
ΠΗΓΗ:AGRONEWS
Ειδικότερα, δικαιούχοι του νέου προγράμματος μπορούν να κριθούν:

I. Στη Βιολογική Παραγωγή, γεωργοί (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εφόσον εντάξουν στο σύστημα της Βιολογικής Παραγωγής μέρος ή το σύνολο της εκμετάλλευσής τους και το σύνολο κάθε κλάδου παραγωγής.
II. Στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στη Φυτική Παραγωγή (AGRO 2), γεωργοί (φυσικά και νομικά πρόσωπα) κάτοχοι γεωργικής εκμετάλλευσης, εφόσον εντάξουν μια τουλάχιστον από τις επιλέξιμες καλλιέργειές τους στο σύστημα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων AGRO 2-1 και 2-2 του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ).
III. Στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για τη διασφάλιση της ποιότητας του χοίρειου κρέατος (AGRO 3), γεωργοί (φυσικά και νομικά πρόσωπα) κάτοχοι μονάδων εκτροφής χοιρινών, εφόσον εντάξουν τη μονάδα τους στο σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις των προτύπων AGRO 3-1, 3-2, 3-3 και 3-4 του ΟΠΕΓΕΠ.
1. Δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι του παρόντος Μέτρου οι δικαιούχοι του Προγράμματος «Πρόωρη Συνταξιοδότηση», καθώς και οι σύζυγοι αυτών.
Γεωργός νοείται το φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο είναι κάτοχος και αρχηγός γεωργικής εκμετάλλευσης από την οποία αντλεί τουλάχιστον το 25% των συνολικών του εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: