Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ «Διερεύνηση Εφαρμογής Ενιαίου Μοντέλου Διαχείρισης του Αρδευτικού Νερού στην Ελληνική Γεωργία», ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΕΓΕΣ-ΙΝΑΣΟ


ΠΑΣΕΓΕΣ - ΙΝΑΣΟ
Πανελλήνια Συνομοσπονδία - Ινστιτούτο Αγροτικής
Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών - & Συν/κής Οικονομίας
Αρκαδίας 26 11526 Αθήνα - Αρκαδίας 31 11526 Αθήνα
Τηλ. 210 7756319 - Τηλ. 210 7752959
Fax 210 7484914 - Fax 210 7779313

Aθήνα, 19.6.2009

Kύριο
Λάμπρο Κωνσταντίνο
Πρόεδρο Γεωπονικού
Συλλόγου Μαγνησίας

Κύριε Πρόεδρε,

Σας παρακαλούμε να σημειώσετε ότι έχει προγραμματιστεί, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Οδός Φυτόκου, Ν. Ιωνία Βόλου, από τον Πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτο Καραμίχα και τον Πρόεδρο του ΙΝΑΣΟ, καθηγητή Εμμανουήλ Ξανθάκη, η παρουσίαση μελέτης με θέμα «Διερεύνηση Εφαρμογής Ενιαίου Μοντέλου Διαχείρισης του Αρδευτικού Νερού στην Ελληνική Γεωργία», με αναφορά και στην περίπτωση του Νομού Μαγνησίας.

Προσκεκλημένοι στην ιδιαίτερα σημαντική αυτή ημερίδα είναι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Μαγνησίας και τα Διοικητικά Συμβούλια και Εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων του Νομού, η Νομαρχία Μαγνησίας και φυσικά οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Θα αποτελέσει ιδιαίτερη τιμή για μας η συμμετοχή σας στην εκδήλωση αυτή.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος του ΔΣ ΠΑΣΕΓΕΣ - Ο Πρόεδρος του ΙΝΑΣΟ

Τζανέτος Καραμίχας - Εμμανουήλ Ξανθάκης

ΥΓ. Είναι θέμα που μας αφορά και καλό θα είναι όσοι μπορούν να παραβρεθούν...


Σκοπός της μελέτης του ΙΝΑΣΟ και της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν να διερευνηθεί η σκοπιμότητα, εφικτότητα και βιωσιμότητα ενός ενιαίου μοντέλου διαχείρισης του αρδευτικού νερού στην ελληνική γεωργία.

Η αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη του μοντέλου αυτού θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικής, τόσο για την ΠΑΣΕΓΕΣ και τον αγροτικό κόσμο, όσο και για την Πολιτεία, στην κρίσιμη κοινή προσπάθεια για ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση του νερού, ως αγαθού εν ανεπαρκεία, με έμφαση πάντα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού τομέα.
Στα πλαίσια του ως άνω σκοπού της, η μελέτη έθεσε τους ακόλουθους βασικούς στόχους για την πληρέστερη ανάλυση και τεκμηρίωση του αντικειμένου της:
Να αναγνωρίσει και να αναλύσει τα υφιστάμενα σήμερα προβλήματα, ελλείψεις και εμπόδια στην εφαρμοζόμενη εθνική πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων, και ιδιαίτερα των πόρων εκείνων που προορίζονται για αγροτική χρήση, και να περιγράψει, σε γενικές γραμμές, τις πιθανές λύσεις και την εφαρμογή τους σε ένα ορθολογικό σύστημα διαχείρισης του νερού σε περιφερειακό/τοπικό επίπεδο.
Να προδιαγράψει τους κύριους άξονες οργάνωσης και λειτουργίας των προτεινόμενων Φορέων Διαχείρισης Νερού (ΦοΔΝΕ), καθώς και το σταδιακό τρόπο μετάβασης από το σημερινό μοντέλο διαχείρισης του νερού (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, ΔΕΥΑ, κ.α.) στο μελλοντικό (ΦοΔΝΕ).
Να διαμορφώσει το βασικό σχήμα, τη δομή και το πλαίσιο λειτουργίας (διοικητικό-τεχνικό-οικονομικό-χρηματοδοτικό) ενός τυπικού ΦοΔΝΕ, καθώς και να προδιαγράψει ένα συγκροτημένο πρόγραμμα ανάπτυξης και δράσης του.
Να ιεραρχήσει τις ανάγκες εξοικονόμησης αρδευτικού νερού και να προσδιορίσει τις γεωγραφικές περιοχές προτεραιότητας σε όλη τη χώρα, οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα υποβάθμισης των υδάτινων πόρων τους (ερημοποίηση, υφαλμύρωση, νιτρορύπανση, κ.α.).
Να καταγράψει, να αναλύσει και να αξιολογήσει συγκριτικά, από πλευράς κόστους-οφέλους, τις δυνατές επεμβάσεις εξοικονόμησης αρδευτικού νερού και ενέργειας (π.χ. αντικατάσταση/επανακατασκευή παλαιών αρδευτικών δικτύων, εξορθολογισμό των ηλεκτρικών καταναλώσεων στην άντληση/άρδευση, εφαρμογή τηλεμετρίας, κ.α.), καθώς και να διερευνήσει τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης των επεμβάσεων αυτών.

ΠΗΓΗ:ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: