Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Νέες ειδικότητες στα ΙΕΚ

Νέες ειδικότητες στα ΙΕΚ
Τη λειτουργία νέων ειδικοτήτων κατάρτισης, που θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά στα ΙΕΚ της Κεντρικής Μακεδονίας, και την υλοποίηση δράσεων όπως η κατάρτιση σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, η αναμόρφωση προγραμμάτων σπουδών και η ηλεκτρονική διασύνδεση των ΙΕΚ, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος του ΟΕΕΚ, Δημήτρης Γαλαμάτης.
Συγκεκριμένα, κατά το φθινοπωρινό εξάμηνο 2009-10 θα λειτουργήσουν οι ακόλουθες ειδικότητες:
Βοηθός φυσικοθεραπευτή - Υπάλληλος εργαστηρίου φυσικοθεραπείας στο ΙΕΚ Θεσσαλονίκης (1), Διαχειριστής γεωργικών εκμεταλλεύσεων και Τεχνικός προγραμματισμού παιχνιδιών και ψυχαγωγικών εφαρμογών (video games) στον Εύοσμο, Ελαιοχρωματιστής στη Θεσσαλονίκη (2), Μουσικής με τεχνολογία στην Επανομή, Φύλακας Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στην Τριανδρία και Οδοντιάτρου στο Λαγκαδά.
Από το χειμερινό ή το εαρινό εξάμηνο της επόμενης ακαδημαϊκής περιόδου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ειδικότητες Τεχνικού κατασκευής καλουπιών στο ΙΕΚ Σερρών, Τεχνικού επεξεργασίας δέρματος γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά και Ειδικού καλλιέργειας και εκχύλισης αρωματικών - φαρμακευτικών φυτών στο Κιλκίς, για τις οποίες εκπονούνται οδηγοί σπουδών.
Επιπλέον, από το Σεπτέμβρη προγραμματίζεται η λειτουργία τμήματος ΙΕΚ εντός της Θεραπευτικής Κοινότητας «Ιθάκη», σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Ανάλογη συνεργασία, με το υπουργείο Δικαιοσύνης θα επιτρέψει την παροχή κατάρτισης σε φυλακισμένους των Δικαστικών Φυλακών Θεσσαλονίκης.
Όπως ανακοινώθηκε, ο ΟΕΕΚ επιχειρεί τη δημιουργία κεντρικού ηλεκτρονικού γραφείου διασύνδεσης, που θα δίνει στους απόφοιτους δυνατότητα ενημέρωσης για τις επαγγελματικές ευκαιρίες στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις δυνατότητα αναζήτησης εργαζομένων στο εν λόγω δίκτυο.
Σύμφωνα με τον κ.Γαλαμάτη, ο ΟΕΕΚ έχει υποβάλει προτάσεις στο ΕΣΠΑ τόσο για την ανανέωση του εργαστηριακού του εξοπλισμού (εργαστήρια πληροφορικής, φωτοτυπικά κ.ά.), αλλά και για την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών του και το πληροφοριακό του σύστημα.
Σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Leonardo, έχουν ήδη εγκριθεί 25 για το 2009 (από 73 προτάσεις). Κατά τη διετία 2007-08 εγκρίθηκαν 94 προγράμματα και υλοποιήθηκαν ή θα υλοποιηθούν 75 έως τον Οκτώβριο του 2010.
Για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των καταρτιζόμενων στα ΙΕΚ, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού τόνισε ότι ήδη έχουν κατοχυρωθεί δικαιώματα σε 60 ειδικότητες (από σύνολο περίπου 180), ωστόσο, προωθείται η αναγνώριση σε άλλες 41 ειδικότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: