Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Βιοκλιματικό το Μεσογειακό Χωριό σε Βόλο και Λάρισα




Εναρμονισμένο με τις απαιτήσεις της βιοκλιματικής εφαρμογής, θα είναι το Μεσογειακό Χωριό που θα κατασκευαστεί σε Βόλο και Λάρισα. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Απασχόλησης, κ. Φάνη Πετραλιά.
Στο Μεσογειακό Χωριό θα βρουν σε πρώτη φάση, πεδίο εφαρμογής, οι αρχές τις βιοκλιματικής σχεδίασης και κατασκευής, ανακοίνωσε η κ. Πετραλιά.
Οι δύο οικισμοί του Χωριού, που θα κατασκευάσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, σε Βόλο και Λάρισα, θα αποτελέσουν την πρώτη εφαρμογή του στόχου του Υπουργείου Απασχόλησης στο πλαίσιο της υλοποίησης των έργων για την αειφόρο ανάπτυξη και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Δεύτερο πεδίο χρήσης της βιοκλιματικής σχεδίασης, θα αποτελέσει το βιοκλιματικό χωριό στον Ίασμο Ροδόπης.
Ωστόσο, πιο άμεση και πιο εκτεταμένη εφαρμογή των αρχών της βιοκλιματικής σχεδίασης και κατασκευής, θα υπάρξει στους δύο Οικισμούς που έχει αναλάβει να κατασκευάσει ο ΟΕΚ στο Βόλο και τη Λάρισα, οι οποίοι σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, ως Μεσογειακό Χωριό.
Στόχος αυτής της εφαρμογής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Τα κτίρια που θα κατασκευαστούν, θα αναγερθούν με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής που θα αποτελέσουν το πρότυπο στη σχεδίαση των μελλοντικών οικισμών που θα κατασκευάσει ο ΟΕΚ σε όλη την Ελλάδα.
Ο οικισμός, θα πληρεί τις απαιτήσεις του ορθού πολεοδομικού σχεδιασμού και των επεμβάσεων στο κέλυφος των κατοικιών, βάσει ενεργειακής μελέτης, ενώ αναμένεται η εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστά από 29% μέχρι και 36%, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της τάξης του 31-37%, η εξοικονόμηση χρημάτων περίπου κατά 230€ ανά διαμέρισμα, σε ετήσια βάση, ενώ επιτυγχάνεται μείωση κατανάλωσης νερού και ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Δηλώσεις Φ. Πετραλιά
H Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, αναφερόμενη στο θέμα δήλωσε: «Απώτερος στόχος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας είναι η αειφόρος ανάπτυξη και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πρόκειται για μια δράση που στηρίζεται στην οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή. Επίσης, ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην κατασκευή κατοικιών άνετων και ασφαλών για τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες του, πληθυσμού. Παράλληλα, δίδεται ιδιαίτερη σημασία στην περιβαλλοντική τεχνολογία για την πρόληψη και ελαχιστοποίηση της ρύπανσης στους υδάτινους αποδέκτες, στις παράκτιες ζώνες, στην ατμόσφαιρα»


Δεν υπάρχουν σχόλια: