Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Το υπόμνημα της δημοτικής αρχής Βόλου για Μεσογειακούς Αγώνες

Το υπόμνημα της δημοτικής αρχής Βόλου για Μεσογειακούς Αγώνες

Στο υπόμνημα που επιδόθηκε μαζί με όλο το υπόλοιπο υλικό στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης μεταξύ άλλων αναφέρει ότι θα πρέπει :" Να αναληφθούν άμεσα όλες οι απαραίτητες πολιτικές και θεσμικές πρωτοβουλίες από την Κυβέρνηση, ώστε να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος και να εξασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι πόροι για την αθλητική, τεχνική υποδομή και τη διοργάνωση των Αγώνων."
Να αποκατασταθεί η στενή και αποδοτική συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και των θεσμικών εταίρων της διοργάνωσης των Αγώνων και ειδικότερα του Δήμου Βόλου, όπως υπήρξε και κατά την περίοδο διεκδίκησης, που απέφερε τα γνωστά θεαματικά αποτελέσματα.
Να υπάρξει απαραίτητα οικουμενική ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και καθολική συμμετοχή των πολιτών.
Επιπλέον γίνεται αναδρομή στην πορεία μέχρι και σήμερα και επισημαίνονται τα εξής:" Το καλοκαίρι του 2006, μετά από εσωτερική διαδικασία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), επιλέχτηκε μεταξύ της Πάτρας και του Βόλου-Λάρισας, το δίδυμο Βόλου-Λάρισας ως εθνική υποψηφιότητα για την ανάληψη των 17ων Μεσογειακών Αγώνων του 2013. " Στις 16/11/2006 με απόφαση του Υφυπουργού Αθλητισμού συγκροτήθηκε η Επιτροπή Διεκδίκησης των Αγώνων με πρόεδρο τον κ. Ισίδωρο Κούβελο."
Στις 27.10.2007 στην Πεσκάρα της Ιταλίας, ο Βόλος ως μεσογειακή πόλη σε συνεργασία και με τη Λάρισα, με επιλογή της ΔΕΜΑ ανέλαβαν τη διοργάνωση των Αγώνων. Τη σχετική Σύμβαση υπέγραψαν ο Πρόεδρος της ΔΕΜΑ, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ και ο Δήμαρχος Βόλου. Με τη Σύμβαση αυτή ο τέταρτος συμβαλλόμενος φορέας είναι η Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΟΕΜΑ) που επρόκειτο να συσταθεί με ειδικό νόμο έξι (6) μήνες μετά τις 27.10.07.
Τη συμβατική αυτή δέσμευση ανέλαβε να υλοποιήσει από την πλευρά της Κυβέρνησης το Υπουργείο Πολιτισμού. Σημειωτέον ότι η διοργάνωση των Αγώνων τελεί υπό την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. " Η ανάληψη των Αγώνων εκτιμήθηκε ως μεγάλο αθλητικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό γεγονός από το σύνολο του λαού των πόλεων, από την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας."
Με επίκεντρο το μεγάλο αυτό γεγονός, ως Δημοτική Αρχή του Βόλου σχεδιάσαμε την ανάπτυξη και το μέλλον της πόλης για την επόμενη δεκαετία.
Καταρτίσαμε στρατηγικά και επιχειρησιακά προγράμματα έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, καθώς και ένα σχέδιο προγράμματος για την Πολιτιστική Μεσογειάδα. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Φακέλου Διεκδίκησης και ανειλημμένη συμβατική υποχρέωση της χώρας μας."
Δυστυχώς, όμως, από την ημέρα ανάληψης των Αγώνων και μέχρι σήμερα, οι προσδοκίες που επενδύθηκαν δεν δικαιώθηκαν. Αντιθέτως, ύστερα από 19 μήνες ουσιαστικής απραξίας η προετοιμασία των Αγώνων φαίνεται να εισέρχεται σε φάση σοβαρού κινδύνου."
Σε χρονικό διάστημα 19 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης (27.10.07) και 13 μηνών μετά την εκπνοή της συμβατικής προθεσμίας δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η ΟΕΜΑ. Πέραν της παραβίασης των συμβατικών υποχρεώσεων (άρθρο 5 της Σύμβασης) η ουσιαστική καθυστέρηση είναι τεράστια, όπως προκύπτει και από τη σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΟΑ) του 2004.
Στους ΟΑ χρειάστηκαν 6 μήνες στους 84 για τη σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ στην περίπτωσή μας εξαντλήθηκαν ήδη 19 από τους 68 μήνες που είχαμε στη διάθεσή μας." Εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η καθυστέρηση των έργων.
Κανένα έργο αθλητικής υποδομής δεν έχει ξεκινήσει, ούτε οποιαδήποτε μελέτη έχει ανατεθεί. Ακόμη και το κρίσιμο έργο για τους Αγώνες και για την πόλη μας, αυτού του "Μεσογειακού Χωριού" δεν έχει θεσμικά χωροθετηθεί, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης."
Επίσης, κανένα από τα σύνδρομα έργα βασικών υποδομών αναπτυξιακής σημασίας για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας δεν έχει δρομολογηθεί. Για παράδειγμα, το έργο της ηλεκτροκίνησης και αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο συνδέει τις δυο διοργανώτριες πόλεις, κρίσιμο για την ανάπτυξη του θεσσαλικού διπόλου Βόλου-Λάρισας παραμένει ουσιαστικά μετέωρο."
Για τα οργανωτικά θέματα των Αγώνων δεν έχει συσταθεί μέχρι σήμερα οποιαδήποτε διοικητική μονάδα για τα προγράμματα ασφάλειας, αθλητικής προετοιμασίας, χορηγιών και δικαιωμάτων, μεταφορών, φιλοξενίας, ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, υπηρεσιών τύπου, κλπ." Από δηλώσεις τρίτων και δημοσιεύματα του τύπου, πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Πολιτισμού προχώρησε στην κατάρτιση σχεδίου νόμου για τη συγκρότηση της Οργανωτικής Επιτροπής (ΟΕΜΑ) και για άλλα θέματα διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013." Στην κατάρτιση του νομοσχεδίου αυτού ο Δήμος Βόλου δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή, ούτε καν ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό, παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία της διοργανώτριας πόλης και επιπλέον είναι ένας από τους τρεις (3) θεσμικούς συμβατικούς εταίρους, με την ΕΟΕ και την ΔΕΜΑ."
Με βάση τα παραπάνω, διαφαίνεται ότι μέχρι στιγμής η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει τη δέουσα σημασία στην προετοιμασία του μεγάλου αυτού γεγονότος, δείχνοντας να αγνοεί τους υπαρκτούς κινδύνους, παρακάμπτοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους συμβατικούς της εταίρους και γενικά κινούμενη κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που οι περιστάσεις απαιτούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: