Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΔΔΥ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΑΣΟΠΟΝΩΝ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΑΣΟΦΥΛΑΚΩΝ ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Χαλκοκονδύλη 31 - Αθήνα Τηλ.: 2102124607 Fax: 2105240790
Τηλ.Επικοινωνίας: 6937883012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΔΔΥ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι πυρκαγιές στα δάση ξανά στην επικαιρότητα . O τρόπος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, η συνεργασία υπηρεσιών και φορέων, ξανά στην κρίση της Ελληνικής κοινωνίας…
Τα Μ.Μ.Ε, κάνουν εκτενείς αναφορές στο θέμα των δασικών πυρκαγιών, προβάλλοντας την αναποτελεσματική λειτουργία του Κρατικού μηχανισμού και την έλλειψη συνεργασίας ανάμεσα στις υπηρεσίες, καταλογίζοντας τις ευθύνες είτε στην έλλειψη εναερίων μέσων που δεν μισθώθηκαν έγκαιρα, είτε στους καθαρισμούς των δασών που για μια ακόμη χρονιά δεν έγιναν, ακόμη και στη σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης του κράτους.
Εκείνο που για εμάς είναι τουλάχιστον άστοχο είναι να αποδίδονται ευθύνες που σχετίζονται με την καταστολή των πυρκαγιών ή τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Π.Σ στις πλάτες των δασικών υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες να εκτελέσουν το έργο της πρόληψης , χωρίς πόρους, προσωπικό και μέσα.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα αντικείμενα της πρόληψης και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών είναι απολύτως διακριτά και διαχωρισμένα με το νόμο 2612/1998, τόσο για το Πυροσβεστικό Σώμα όσο και για τη Δασική Υπηρεσία .
Για να γίνει κατανοητή η έννοια της πρόληψης, αναφέρουμε ότι στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται οι καθαρισμοί των δασικών οικοσυστημάτων, η διάνοιξη και η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, η διάνοιξη και η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η κατασκευή και η συντήρηση υδατοδεξαμενών και κρουνών υδροληψίας, η κατασκευή και η συντήρηση πυροφυλακείων, η πραγματοποίηση περιπολιών, η λειτουργία των υπηρεσιών τις απογευματινές ώρες κατά τις οποίες παρατηρούνται και οι περισσότερες παράνομες ενέργειες κλπ.
Η υλοποίηση των παραπάνω προληπτικών έργων και εργασιών, που αποτελούν αναγκαιότητα για μια στοιχειώδη πολιτική πρόληψης, απαιτεί δύο βασικές προϋποθέσεις: πολιτική βούληση και επαρκείς οικονομικούς πόρους. Έχουμε την άποψη (εκ του αποτελέσματος) ότι οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν στη Χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά, παρά τη μεγάλη σημασία των παραπάνω μέτρων, αυτά είναι βέβαιο ότι δεν αποτελούν πανάκεια για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και πολύ περισσότερο δεν αποτελούν άλλοθι στις περιπτώσεις αποτυχίας του, (όπως στις πρόσφατες πυρκαγιές) .
Η εικόνα των δασών στη χώρα μας είναι ίδια τα τελευταία 30 έτη. Μεσογειακά δάση χωρίς διαχείριση, εγκαταλειμμένα από τις παραδοσιακές δραστηριότητες που απομάκρυναν την καύσιμη ύλη από αυτά. Αυτά τα δάση πρέπει να προστατέψουμε και αυτό ήταν και είναι γνωστό σε όλους.
Εκείνο που δεν μπορεί κανένας να αγνοήσει είναι ότι η πολιτεία έχει προσανατολίσει τους διαθέσιμους πόρους και το έμψυχο δυναμικό της πολιτικής προστασίας μ ο ν ο στην καταστολή των πυρκαγιών, διαθέτοντας υπέρογκα ποσά για την ενοικίαση εναερίων μέσων και προσανατολίζοντας τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό α π ο κ λ ε ι σ τ ι κ α στη λογική της αεροπυρόσβεσης.
Οι δασικές υπηρεσίες που έχουν και την αρμοδιότητα της διαχείρισης και της προστασίας των δασών και συνεπώς την εκτέλεση όλων των προκατασταλτικών και προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, έχουν κατακερματιστεί διοικητικά ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Περιφέρειες του Κράτους, έχουν αποδυναμωθεί και περιθωριοποιηθεί και δεν διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, για την άσκηση βασικών τους αρμοδιοτήτων.
Ένα άλλο ¨ελληνικό χαρακτηριστικό¨ είναι ο διαρκής ανταγωνισμός ανάμεσα σε Υπουργεία, Φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ, Συνδέσμους Ο.Τ.Α κλπ) τελευταία ακόμα και κοινωνικούς εταίρους και λοιπούς ιδιωτικούς φορείς, για τη διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων για τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, που τελικά προκαλεί σύγχυση αρμοδιοτήτων και κατασπατάληση των διαθέσιμων πόρων.
Το ερώτημα ποιος είναι αρμόδιος να κάνει τι; είναι το μόνο που έρχεται στη σκέψη όλων όσων βρέθηκαν αντιμέτωποι με κάποια δασική πυρκαγιά. Είμαστε βέβαιοι ότι απάντηση δεν πήραν.
Για τις συνδικαλιστικές μας οργανώσεις είναι αναγκαιότητα να αναληφθεί από ένα μόνο φορέα η πολιτική ευθύνη για την ανάπτυξη, την προστασία, και τη διαχείριση του Φυσικού Περιβάλλοντος.
Ένα φορέα που θα έχει στη διάθεσή του το απαραίτητο επιστημονικό και υλωρικό προσωπικό, ξεκάθαρες αρμοδιότητες και επαρκείς οικονομικούς πόρους .
Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τη συνταγματική υποχρέωση για τη σύνταξη δασικών χαρτών για την αποτύπωση της δημόσιας περιουσίας και τη χωροταξία και την υλοποίηση εκτεταμένων αναδασωτικών προγραμμάτων σε περιοχές κοντά σε μεγάλα αστικά Κέντρα.
Ούτε μπορούμε να παραβλέπουμε τα προβλήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Π.Σ και τις αυθαιρεσίες πολιτών ή λοιπών φορέων μέσα σε δάση και να αγνοούμε την υποχρέωση να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα μέσα στα δάση όταν για αυτά υπάρχουν αμετάκλητες διοικητικές πράξεις κατεδάφισης.
Τέλος, να ξεκαθαρίσει η δικαστική εκκρεμότητα με τον ορισμό του δάσους και να κωδικοποιηθεί η δασική νομοθεσία με τη σύνταξη και ψήφιση ενός ενιαίου δασικού και περιβαλλοντικού κώδικα.
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ασφαλώς πολλούς φυσικούς αυτουργούς, που αποβλέπουν στην αλλαγή χρήσης και την οικοπεδοποίηση των δασών. Όμως ο κυριότερος ηθικός αυτουργός είναι οι πολιτική που εφαρμόζεται και θέλει τα δάση απροστάτευτα, με ένα νομικό πλαίσιο το οποίο κάθε φορά που αλλάζει, περιορίζει την προστασία αλλά και την έκταση των δασών .
Για τους παραπάνω λόγους εμείς, ζητάμε από την πολιτεία την οργάνωση ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού, με κύριο και θεμελιώδες έργο την αειφορική διαχείριση και την προστασία των δασών. Η πρόταση αυτή κινείται στη λογική του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα δάση και αναγκαστικά θα τεθεί προς συζήτηση στα πλαίσια των εξαγγελιών για την ίδρυση Υπουργείου Περιβάλλοντος.


Για τα Διοικητικά Συμβούλια
Της Π.Ε.Δ.Δ.Υ.
Ο Πρόεδρος
Νίκος Μπόκαρης
Ο Γενικός Γραμματέας
Κων/νος Δημόπουλος

Της Ε.Ε.Δ.Δ.Υ
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Καψάλης
Ο Γενικός Γραμματέας
Αθανάσιος Μιχαήλ

Της Π.Ο.Δ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Παπαδιάς
Ο Γενικός Γραμματέας
Αλέξανδρος Φλώτσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: