Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Ημερίδα ΕΕΔΣΑ, «Θερμική Αξιοποίηση Στερεών Αποβλήτων: Καύση RDF/SRF και σύμμεικτων απορριμμάτων»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ημερίδα ΕΕΔΣΑ, Πέμπτη 28 Μαΐου 2009, Ε.Μ.Π.

«Θερμική Αξιοποίηση Στερεών Αποβλήτων: Καύση RDF/SRF και σύμμεικτων απορριμμάτων»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαΐου 2009 η ημερίδα της ΕΕΔΣΑ με τίτλο «Θερμική Αξιοποίηση Στερεών Αποβλήτων: Καύση RDF/SRF και σύμμεικτων απορριμμάτων». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ε.Μ.Π., στο πλαίσιο των προσυνεδριακών εκδηλώσεων του 3ου Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στις 30-31 Οκτωβρίου 2009, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Πρύτανης του Ε.Μ.Π. κος Κ. Μουτζούρης, Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ και δήμαρχος Κηφισιάς κος Ν. Χιωτάκης, ενώ απεύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος του Δ. Αθηναίων κος Γ. Δημόπουλος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημ. Μηχανικών κος Γ. Ηλιόπουλος καθώς και Πρόεδρος του ΚΑΠΕ κος Γ. Αγαπητίδης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 150 άτομα, επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου, μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι υπουργείων και φορέων που σχετίζονται με την διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ, κος Κ. Αραβώσης, τόνισε ότι η θέση της ΕΕΔΣΑ είναι να εξετάζονται για την κάθε περίπτωση όλες οι τεχνολογίες χωρίς αποκλεισμούς και η θερμική αξιοποίηση των απορριμμάτων είναι μία από τις επιλογές που θα πρέπει να εξετάζεται σε κάθε περίπτωση, ενώ παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με Στρογγυλό Τραπέζι, κατά την διάρκεια του οποίου έγινε ζωηρή συζήτηση με τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιριών, πανεπιστημιακών, ιδρυμάτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, κλπ.

Σαν συμπέρασμα προκύπτει ότι η θερμική αξιοποίηση των απορριμμάτων, είτε όσον αφορά την αποτέφρωση RDF/RSF, είτε την καύση σύμμεικτων αποτελεί, παράλληλα με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης & λιπασματοποίησης σε ευρεία έκταση , έναν τρόπο αξιοποίησης που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στα εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης των απορριμμάτων με βάση την τεχνοοικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αποτίμηση και επιλογή του βέλτιστου σεναρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η μη πρόοδος των έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ελλάδα θα έχει αποτέλεσμα την μη επίτευξη των στόχων της Οδηγίας για την ταφή, την απώλεια ευρωπαϊκών πόρων από την μη ανάληψη έργων καθώς και την περαιτέρω επιβολή προστίμων από την Ε.Ε.

Τα πρακτικά και το video της Ημερίδας αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕΔΣΑ http://www.eedsa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: