Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΑΜΠΕΛΙ: 6/27.07.2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ- ΑΜΠΕΛΙ: 6/27.07.2009
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 66525 Fax : 24210 69545
Πληροφορίες : Δρ Θ. Μόσχος
Ε Χ Θ Ρ Ο Ι Κ Α Ι Α Σ Θ Ε Ν Ε Ι Ε Σ Τ Ο Υ Α Μ Π Ε Λ Ι Ο Υ

Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α
Παρατηρήσεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων έδειξαν την έναρξη της τρίτης πτήσης του εντόμου. Η τρίτη γενιά της ευδεμίδας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, κυρίως διότι τα προσβεβλημένα από το έντομο σταφύλια προσβάλλονται συχνά δευτερογενώς από σαπροφυτικούς μύκητες και βακτήρια που προκαλούν σάπισμα, με αποτέλεσμα τη σημαντική απώλεια της παραγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις επιτραπέζιες ποικιλίες, στις οποίες το όριο ανοχής της ζημιάς είναι σχεδόν μηδενικό. Η καταπολέμηση του εντόμου, ανεξάρτητα από τον τρόπο δράσης του εντομοκτόνου, για να είναι αποτελεσματική πρέπει να είναι προληπτική και να στοχεύει τα αυγά και τις προνύμφες πριν αυτές προφθάσουν να μπουν μέσα στις ράγες.
Συνιστάται ψεκασμός των σταφυλιών με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της καταπολέμησης είναι η πλήρης και μέχρις απορροής κάλυψη των σταφυλιών με το ψεκαστικό διάλυμα. Σε αυτό βοηθά το σωστό ξεφύλλισμα.
Ψ Ε Υ Δ Ο Κ Ο Κ Κ Ο Ι
Οι ζημιές που προκαλούν είναι σοβαρές και σχετίζονται κυρίως με την ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής. Η χημική καταπολέμηση των ψευδόκοκκων παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες και για το λόγο αυτό είναι ανάγκη εφαρμογής καλλιεργητικών μέτρων. Επειδή οι ψευδόκοκκοι παρουσιάζονται στο αμπέλι υπό μορφή κηλίδων (ομάδες προσβεβλημένων πρέμνων), είναι απαραίτητο τα προσβεβλημένα πρέμνα να «μαρκάρονται» από τους παραγωγούς, έτσι ώστε να αποφεύγεται η διασπορά των εντόμων στα γειτονικά απρόσβλητα πρέμνα με τα ρούχα, και τα διάφορα καλλιεργητικά εργαλεία. Επίσης, είναι σημαντικό τα προσβεβλημένα σταφύλια να τρυγούνται ξεχωριστά και να καταστρέφονται επιμελώς. Η χημική καταπολέμηση των ψευδόκοκκων είναι δυνατό να συνδυαστεί με εκείνη της ευδεμίδας.
Ωστόσο, σε αμπέλια με σημαντική προσβολή από ψευδόκοκκους συνιστάται, επιπλέον του ψεκασμού για την ευδεμίδα, ψεκασμός μόνο των προσβεβλημένων πρέμνων με πλήρη κάλυψη βραχιόνων, κληματίδων, σταφυλιών και εσωτερικού φυλλώματος, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και με υψηλή πίεση του ψεκαστικού υγρού.
Ω Ι Δ Ι Ο
Συνιστάται να συνεχιστεί η προστασία των σταφυλιών από το ωίδιο, μέχρι τουλάχιστον και το στάδιο του “γυαλίσματος” των ραγών και να προσεχθούν ιδιαίτερα τα αμπέλια που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η ασθένεια ενδημεί, καθώς επίσης και οι ευαίσθητες ποικιλίες. Επισημαίνεται το γεγονός ότι η καταπολέμηση του ωιδίου είναι κυρίως προληπτική, δεδομένου ότι η αντιμετώπιση της ασθένειας στην περίπτωση που έχουν εκδηλωθεί προσβολές από το παθογόνο είναι εξαιρετικά δύσκολη και όχι πάντα αποτελεσματική.

Β Ο Τ Ρ Υ Τ Η Σ
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν δεν ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου. Για την αντιμετώπιση του βοτρύτη συστήνονται: 1) διευκόλυνση του αερισμού των σταφυλιών με σωστό ξεφύλλισμα, 2) αποφυγή δημιουργίας πληγών στις ράγες, κυρίως με την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας, 3) χημική καταπολέμηση όταν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση της μόλυνσης (υψηλή σχετική υγρασία).
Ο Ξ Ι Ν Η Σ Η Ψ Η
Η ασθένεια εκδηλώνεται στο στάδιο ωρίμανσης των σταφυλιών και γίνεται περισσότερο απειλητική όσο πλησιάζει η συγκομιδή. Οι ζημιές που προκαλεί είναι καταστροφικές για την καλλιέργεια. Για την αντιμετώπιση της όξινης σήψης συστήνονται:
1) αποφυγή δημιουργίας πληγών στις ράγες, οι οποίες αποτελούν τα σημεία έναρξης της μόλυνσης, 2) εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων με σκοπό τη σκλήρυνση της επιδερμίδας των ραγών σε συνδυασμό με ένα κατάλληλο εντομοκτόνο για την καταπολέμηση της δροσόφιλας, έντομο που είναι ο κύριος φορέας μετάδοσης της ασθένειας.
Ξ Η Ρ Α Ν Σ Η Ρ Α Χ Η Σ
Πρόκειται για φυσιολογική ασθένεια που οφείλεται στη διαταραχή σχέσης καλίου-ασβεστίου-μαγνησίου στο πρέμνο, η ένταση της οποίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Σε αμπέλια με έντονο πρόβλημα συστήνονται τρείς (3) ψεκασμοί με άλατα του μαγνησίου ή με διαφυλλικά λιπάσματα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο. Ο πρώτος πριν από την έναρξη ωρίμανσης των σταφυλιών, ο δεύτερος στην αρχή της ωρίμανσης και ο τρίτος 7-10 ημέρες αργότερα.
Να καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να γίνεται πλήρης διαβροχή των σταφυλιών με το ψεκαστικό υγρό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο διαδίκτυο www.minagric.gr .

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α./α.
Κων/νος Πίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια: