Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Πλήρης η αξιοποίηση κονδυλίων για αποκατάσταση της Πάρνηθας

Πλήρης η αξιοποίηση κονδυλίων για αποκατάσταση της Πάρνηθας
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποιήθηκαν τα χρήματα που προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους σε ενέργειες και έργα αποκατάστασης της Πάρνηθας, όπως υποστηρίζει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων μετά την πυρκαγιά του Ιουνίου 2007.

Προσθέτει ότι οι αναδασωτέες επεμβάσεις συνεχίζονται και τη φετινή χρονιά, ενώ έχει ήδη υπάρξει μέριμνα για τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν τα προσεχή χρόνια.
Σύμφωνα με το Φορέα, οι ενέργειες που έγιναν συνοψίζονται στην κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων που περιλαμβάνουν κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα σε έκταση περίπου 28.000 στρεμμάτων, καθώς και 4.045,51 τ.μ. ξυλοφράγματα τα οποία θεωρούνται επαρκή, πράγμα που αποδείχθηκε και στην πράξη καθώς κατάφεραν να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά, καθώς και στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων με την κατασκευή 44 λιθοπλήρωτων συρματοκιβωτίων που μείωσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Επίσης, συντάχθηκε από τον Εθνικό Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας πενταετής σχεδιασμός των αναδασωτικών επεμβάσεων σε έκταση περίπου 9.000 από αυτές που καλύπτονται με δάσος κεφαλληνιακής ελάτης, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, αφού στις εκτάσεις που καλύπτονταν με δάσος από πεύκα καθώς και με αείφυλλα - πλατύφυλλα αποφασίστηκε να μην γίνει καμία αναδασωτική επέμβαση, καθώς η βλάστηση στις περιοχές αυτές αναμένεται να αναγεννηθεί όπως συμβαίνει ήδη.

Κατά την πρώτη φυτευτική περίοδο (2007-2008) φυτεύτηκαν 45.000 φυτώρια ελάτης, 4.000 μαύρου πεύκου και 800 χνοώδους δρυός, ενώ κατά μήκος των ρεμάτων και σε επιλεγμένες θέσεις φυτεύτηκε ο πλάτανος, ως κυρίαρχο είδος και λιγότερο η πικροδάφνη, η λυγαριά, η ιτιά και η μυρτιά υπό τη μορφή έτοιμων μοσχευμάτων. Ακολουθώντας τον πενταετή σχεδιασμό, τη φυτευτική περίοδο 2008-2009 πραγματοποιήθηκε σπορά κεφαλληνιακής ελάτης σε επιλεγμένες θέσεις σε 49.000 πινάκια και φυτεύτηκαν και 110.000 βωλόφυτα μαύρου πεύκου, ενώ το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος.

Το 2008 λειτούργησε το δασικό φυτώριο στη θέση Αγία τριάδα Πάρνηθας το οποίο είχε εγκαταλειφθεί πριν από κάποια χρόνια και στο τέλος του ίδιου χρόνου στο φυτώριο υπήρχαν 300.000 φυτώρια κεφαλληνιακής ελάτης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στις αναδασώσεις τις προσεχείς φυτευτικές περιόδους.

Τέλος, με πιστώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος χρηματοδοτήθηκαν το πρόγραμμα καθαρισμών αντιπυρικών ζωνών στα δημόσια δάση Τατοΐου, Φυλής και Νότιων Κλιτύων Πάρνηθας το οποίο εκτελείται από το Δασαρχείο Πάρνηθας, η ανακατασκευή του Μουσείου στην Αγία Τριάδα Πάρνηθας, η εξυγίανση των πηγών Κορομηλιά, Μεσιανό Νερό, Πλατάνα, Σκίπιζα και Ανώνυμος Μόλα, καθώς και η συντήρηση χώρων δασικής αναψυχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: