Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΓΕΙΑΣ» ΤΗΣ Κ.Α.Π.- ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ




ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΓΕΙΑΣ» ΤΗΣ Κ.Α.Π.- ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του 2003 (καν. 1782/03) σηματοδότησε μια νέα φάση στις ενισχύσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, εισάγοντας την έννοια της Ενιαίας Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης στον Α΄ πυλώνα της Κ.Α.Π. και ενισχύοντας τον Β΄ πυλώνα με μεταφορά πόρων από τον πρώτο. Επίσης, βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης αποτέλεσε η σύνδεση της καταβολής των ενισχύσεων με την υποχρέωση των παραγωγών να τηρούν τις οδηγίες και τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων, καθώς και να ακολουθούν τις ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές πρακτικές με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Στo πλαίσιο της συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2003, είχε προβλεφθεί ότι η Επιτροπή, δύο χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης ή το αργότερο έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 θα υποβάλλει έκθεση προς το Συμβούλιο, συνοδευόμενη από σχετικές προτάσεις.
Με τον λεγόμενο “Έλεγχο Υγείας”, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Κ.Α.Π., καθώς και την προσαρμογή της στις νέες προκλήσεις και δυνατότητες που παρουσιάζονται μετά το 2009 στην ΕΕ των 27 κρατών μελών.
Οι προτάσεις της Επιτροπής κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες:
• Με ποιο τρόπο η ενιαία αποδεσμευμένη ενίσχυση θα γίνει πιο αποτελεσματική, αποδοτική και απλή.
• Πώς θα βελτιωθεί ο προσανατολισμός των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, λαμβανομένης υπόψη της παγκοσμιοποίησης και πώς θα διαχειριστούμε τις νέες προκλήσεις.
• Πώς θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις από τις κλιματικές αλλαγές μέχρι τα βιοκαύσιμα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Νέοι κανονισμοί
Η πολιτική συμφωνία επετεύχθη τον Νοέμβριο 2008, και οι νέοι κανονισμοί που περιλαμβάνουν τις νέες αποφάσεις είναι:
- Καν.72/2009 που αφορά στην τροποποίηση του καν.1234/07 (Ενιαία Κ.Ο.Α.).
- Καν.73/2009 που αφορά την αντικατάσταση του καν.1782/03 (Άμεσες Ενισχύσεις).
- Καν.74/2009 που αφορά στην τροποποίηση του καν.1698/05 (Αγροτική Ανάπτυξη).
- Καν.61/2009 που αφορά στην τροποποίηση των Κατευθυντηρίων Γραμμών για την Αγροτική Ανάπτυξη.

ΤΗΣ AIKATEΡΙΝΗΣ ΜΠΕΛΙΤΣΟΥ*

ΟΙ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΕΛΕΓΧΟΥ ΥΓΕΙΑΣ» ΤΗΣ Κ.Α.Π.- ΤΟΜΕΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του 2003 (καν.1782/03) σηματοδότησε μια νέα φάση στις ενισχύσεις για την στήριξη του εισοδήματος των γεωργών, εισάγοντας την έννοια της Ενιαίας Αποδεσμευμένης Ενίσχυσης στον Α΄ πυλώνα της Κ.Α.Π. και ενισχύοντας τον Β΄ πυλώνα με μεταφορά πόρων από τον Α΄ πυλώνα
Επίσης βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης αποτέλεσε η σύνδεση της καταβολής των ενισχύσεων με τη υποχρέωση των παραγωγών να τηρούν τις οδηγίες και τους κανονισμούς για την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία και την υγεία των ζώων, καθώς και να ακολουθούν τις ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές πρακτικές με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Στo πλαίσιο της συμφωνίας για την μεταρρύθμιση της ΚΑΠ το 2003, είχε προβλεφθεί ότι η Επιτροπή, δύο (2) χρόνια μετά την έναρξη της εφαρμογής της ενιαίας αποδεσμευμένης ενίσχυσης ή το αργότερο έως 31 Δεκεμβρίου 2009 θα υποβάλει έκθεση προς το Συμβούλιο, συνοδευόμενη από σχετικές προτάσεις.
Με τον «Έλεγχο Υγείας» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ως στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και την προσαρμογή της στις νέες προκλήσεις και δυνατότητες που παρουσιάζονται μετά το 2009 στην ΕΕ των 27 κρατών μελών.
Οι προτάσεις της Επιτροπής κινήθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες:
- Με ποιο τρόπο η ενιαία αποδεσμευμένη ενίσχυση θα γίνει περισσότερο αποτελεσματική, αποδοτική και απλή.
- Πώς θα βελτιωθεί ο προσανατολισμός των αγροτικών προϊόντων στην αγορά, λαμβανομένης υπόψη της παγκοσμιοποίησης και πώς θα διαχειριστούμε τις νέες προκλήσεις.
- Πώς θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις από τις κλιματικές αλλαγές μέχρι τα βιοκαύσιμα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.
Η πολιτική συμφωνία επετεύχθη τον Νοέμβριο 2008, και οι νέοι κανονισμοί που περιλαμβάνουν τις νέες αποφάσεις είναι:
Καν.72/2009 που αφορά την τροποποίηση του καν.1234/07 (Ενιαία Κ.Ο.Α.)
Καν.73/2009 που αφορά την αντικατάσταση του καν.1782/03 (Άμεσες Ενισχύσεις)
Καν.74/2009 που αφορά την τροποποίηση του καν.1698/05 (Αγροτική Ανάπτυξη)
Καν.61/2009 που αφορά την τροποποίηση των Κατευθυντηρίων Γραμμών για την Αγροτική Ανάπτυξη


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
1. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ

Η υποχρεωτική διαφοροποίηση είναι το εργαλείο, που θεσπίστηκε με την νέα Κ.Α.Π. και εφαρμόστηκε από το 2005, για την δημοσιονομική ενίσχυση των προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης με την μεταφορά πόρων από τον Α΄ στον Β΄ πυλώνα.
Η παρακράτηση εφαρμόζεται στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εισπράττουν άμεσες ενισχύσεις πάνω από 5000€ ετησίως και τα ισχύοντα ποσοστά ανέρχονται σε
- 3% για το 2005,
- 4% για το 2006 &
- 5% για το 2007 και 2008.
Τα ποσά που προκύπτουν από την παρακράτηση αναδιανέμονται μεταξύ των παλιών κρατών μελών με κλείδα κατανομής που βασίζεται σε κριτήρια που αφορούν τη γεωργική έκταση, τη γεωργική απασχόληση και το κατά κεφαλή ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη. Η παρακράτηση της υποχρεωτικής διαφοροποίησης δεν εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ και με στόχο την ενίσχυση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, τα ποσοστά παρακράτησης αυξάνονται
- σε 7% για το 2009,
- 8% για το 2010,
- 9% για το 2011 και
- 10% για το 2012.
Επιπλέον επιβάλλεται παρακράτηση 4%, πέραν των προαναφερομένων, στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που εισπράττουν πάνω από 300.000€ ετησίως.
Τα ποσά που προκύπτουν από την παρακράτηση, πέραν του 5%, παραμένουν στα ίδια τα κράτη μέλη, όπου παρακρατούνται, και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων (κλιματική αλλαγή, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαχείριση υδάτων, βιοποικιλότητα) και την αναδιάρθρωση του τομέα των γαλακτοκομικών.

2. ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ
Για τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων καθώς και των ενισχύσεων από την εφαρμογή των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης, ο γεωργός υπόκειται στην τήρηση των όρων της πολλαπλής συμμόρφωσης, δηλαδή στην τήρηση των Kοινοτικών Οδηγιών και Κανονισμών που αφορούν στη δημόσια υγεία, στην υγεία των φυτών και των ζώων και στις ορθές γεωργικές πρακτικές. Η παράβαση των κοινοτικών κανόνων θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ενισχύσεων. Το 75% του ποσού που προκύπτει από την επιβολή των ποινών πιστώνονται υπέρ του Κοινοτικού προϋπολογισμού ενώ το 25% υπέρ των Κρατών Μελών.
Οι ισχύουσες υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης εστιάζονται στην:
– προστασία των εδαφών και των υπογείων υδάτων από την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων,
– προστασία των οικοσυστημάτων και των περιοχών Natura 2000,
– αποφυγή νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης,
– ορθή εφαρμογή της ιλύος από εγκαταστάσεις καθαρισμού λημμάτων,
– προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, διατήρηση της δομής του,
– διατήρηση της οργανικής ουσίας του εδάφους στο έδαφος,
– καταγραφή των ζώων.
– Προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και φυτών.
– Κοινοποίηση των ζωονόσων
– Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ οι υποχρεώσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης ενισχύονται με κανόνες για την Προστασία και διαχείριση των υδάτων, όπως τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης κατά μήκος υδατορρευμάτων και την τήρηση των διαδικασιών έγκρισης χρήσης των υδάτων για άρδευση. Οι νέες υποχρεώσεις εφαρμόζονται από το 2010 και μετά.
Εντούτοις ορισμένες υποχρεώσεις που αφορούν στην καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση των γαιών χαρακτηρίζονται πλέον ως προαιρετικές για τα κράτη μέλη εκτός εάν ήδη εφαρμόζονται.

3. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Από το 2007 έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών που στη χώρα μας λειτουργεί μέσω της Γενικής Δ/νσης Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ. Οι παραγωγοί μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα προαιρετικά. Στην περίπτωση αυτή θα επιβαρύνονται με το σχετικό κόστος παροχής των συμβουλών από τους φορείς υλοποίησης. Οι παραγωγοί μπορούν να επανεισπράξουν ένα μέρος του κόστους αυτού εντασσόμενοι σε ένα νέο μέτρο αγροτικής ανάπτυξης που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή. Στην ένταξη του προγράμματος προηγούνται οι εκμεταλλεύσεις που εισπράττουν πάνω από 15.000€.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ τα κράτη μέλη ορίζουν πλέον τα κριτήρια και τις κατηγορίες προτεραιότητας όσον αφορά τους γεωργούς που έχουν πρόσβαση στο σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών.

4. ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ από το 2010 τα κράτη μέλη δεν χορηγούν (υποχρεωτικά) άμεσες ενισχύσεις στους γεωργούς που λαμβάνουν ένα ελάχιστο ποσό ετησίως ή διαθέτουν ένα ελάχιστο μέγεθος εκμετάλλευσης, έχοντας ως στόχο τον περιορισμό του κόστους διαχείρισης και ελέγχου των αιτήσεων ενίσχυσης. Η επιλογή του κριτηρίου αποτελεί απόφαση του κράτους μέλους. Για την Ελλάδα τα όρια αυτά έχουν οριστεί σε 100€ έως 400€ ανά εκμετάλλευση ή σε επιλέξιμη έκταση εκμετάλλευσης 4-10 στρεμμάτων. Για τις εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν ειδικά δικαιώματα (χωρίς γη) το όριο που τίθεται είναι ποσοτικό. Η διάταξη αυτή μπορεί να μη εφαρμοστεί στα νησιά του Αιγαίου.
Επίσης με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ από το 2010 τα κράτη μέλη μπορούν (προαιρετικά) να θεσπίσουν αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια ώστε να μην χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα των οποίων οι γεωργικές δραστηριότητες αποτελούν ασήμαντο μέρος των συνολικών οικονομικών δραστηριοτήτων ή των οποίων ο κύριος επιχειρηματικός ή εταιρικός σκοπός δεν συνίσταται στην άσκηση γεωργικής δραστηριότητας.
Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης για τα οποία δεν καταβάλλονται πληρωμές για δύο συνεχόμενα χρόνια λόγω της εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων για τις ελάχιστες απαιτήσεις επιστρέφουν στο εθνικό απόθεμα των κρατών μελών.

5. ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (Κ.Ε.Ε.)
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης, όπως ισχύει και εφαρμόζεται στη χώρα μας, βασίζεται στην κατανομή δικαιωμάτων ενίσχυσης στους γεωργούς με βάση μια ιστορική περίοδο αναφοράς, η οποία διαφέρει σε κάθε τομέα. Η βασική περίοδος αναφοράς ανά τομέα είναι:
• 2000-2002: για τις αροτραίες καλ/ργειες, ρύζι, αποξηραμένες ζωοτροφές, οσπριοειδή, βόειο και αιγοπρόβειο κρέας, καπνός βαμβάκι
• 1999-2002: για το ελαιόλαδο
• 2000/01-2002/03 & 2006/07: για τη ζάχαρη
• 2007: για το γάλα
• 2003-2005: για τη μπανάνα
• 2001/02 έως 2005/06: για τη τομάτα
• 2004/05 έως 2006/07: για τα ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα και σύκα
• 2000/01 έως 2006/07: για τα εσπεριδοειδή
• 2001/02 & 2003/04 έως 2006/07: για τη σταφίδα
Με το υφιστάμενο καθεστώς υπήρχαν διάφορα είδη δικαιωμάτων όπως:
• τα στρεμματικά δικαιώματα, τα οποία αντιστοιχούν σε 1 Ha επιλέξιμης γεωργικής γης
• τα δικαιώματα παύσης καλλιέργειας τα οποία προέκυψαν από τις εκτάσεις που είχαν ενταχθεί στο καθεστώς της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης το 2000-2002 και τα οποία ενεργοποιούνται με εκτάσεις παύσης καλλιέργειας
• τα δικαιώματα εθνικού αποθέματος, τα οποία είναι στρεμματικά (αντιστοιχούν δηλαδή σε γη) με την διαφορά ότι χορηγούνται από το κράτος και οι γεωργοί έχουν την υποχρέωση ετήσιας ενεργοποίησης και μη μεταβίβασης για 5 χρόνια
• τα ειδικά δικαιώματα, τα οποία προέκυψαν από ενισχύσεις ζωικού κεφαλαίου (βόειο, αιγοπρόβειο) δεν αντιστοιχούν σε γη και μπορούν να ενεργοποιηθούν με την διατήρηση του 50% του ζωικού κεφαλαίου που κατείχαν κατά την ιστορική περίοδο αναφοράς.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ πρόσβαση στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης έχουν οι γεωργοί:
- που κατέχουν δικαιώματα ενίσχυσης, τα οποία απέκτησαν σύμφωνα με τον καν.1782/03
- που αποκτούν δικαιώματα ενίσχυσης με βάση τον καν. 73/2009
- με μεταβίβαση,
- από το εθνικό απόθεμα,
- με την κατανομή δικαιωμάτων στον τομέα του κρασιού είτε σε γεωργούς που εντάσσονται στο πρόγραμμα εκρίζωσης των αμπελώνων, είτε σε αμπελουργούς μέσω δράσης του εθνικού φακέλου,
- με την κατανομή δικαιωμάτων λόγω εφαρμογής του περιφερειακού μοντέλου, λόγω κατάργησης των ειδικών καθεστώτων και ένταξής τους στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω κατάργησης της μερικής δέσμευσης των ενισχύσεων σε ορισμένους τομείς (οπωροκηπευτικά, σπόροι σποράς, ποιοτικό παρακράτημα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 69 του καν.1782/03) & λόγω εφαρμογής της ειδικής στήριξης του άρθρου 68 σε περιοχές που υπόκεινται σε προγράμματα αναδιάρθρωσης ή/και ανάπτυξης.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ το σύστημα της ενιαίας ενίσχυσης απλοποιείται και όλα τα δικαιώματα που συνδέονται με την έκταση (στρεμματικά) έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις:
- τα δικαιώματα παύσης καλλιέργειας καταργούνται και μετατρέπονται σε στρεμματικά δικαιώματα και
- τα δικαιώματα εθνικού αποθέματος απαλλάσσονται από την υποχρέωση ετήσιας ενεργοποίησης και μη μεταβίβασης για 5 χρόνια.

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Οι γεωργοί έχουν την υποχρέωση να ενεργοποιούν τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης ώστε να εισπράττουν την αξία των δικαιωμάτων τους. Η ενεργοποίηση πραγματοποιείται:
- με την υποβολή ετησίως αίτησης μέχρι 15 Μαΐου
- με την κατοχή επιλέξιμης γης ίσου αριθμού εκταρίων με τον αριθμό των δικαιωμάτων που διαθέτει ο γεωργός. Η γεωργική γη μπορεί να είναι ιδιόκτητη ή ενοικιασμένη.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ οι όροι επιλεξιμότητας θα πρέπει να πληρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους. Επιλέξιμη γη ορίζεται:
- κάθε γεωργική έκταση(συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων που καλύπτονται από δασύλλια περιοδικής υλοτόμησης) η οποία χρησιμοποιείται αποκλειστικά για γεωργική δραστηριότητα ή κυρίως για γεωργικές δραστηριότητες όταν γίνεται και χρήση για μη γεωργικές δραστηριότητες
- κάθε έκταση που έδωσε δικαίωμα σε ενισχύσεις στο ΚΕΕ κατά το 2008 και η οποία πλέον δεν πληροί τους όρους επιλεξιμότητας λόγω:
- εφαρμογής των οδηγιών περί διατήρησης των αγρίων πτηνών (79/409/ΕΟΚ), φυσικών οικοτόπων, άγριας πανίδας και χλωρίδας (92/43/ΕΟΚ) & θέσπισης πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων (2000/60/ΕΚ).
- ένταξης σε πρόγραμμα δάσωσης (άρθρο 31 του καν.1257/99, άρθρο 43 του καν.1698/05) για την διάρκεια της σχετικής δέσμευσης
- ένταξης σε πρόγραμμα παύσης καλλιέργειας (άρθρα 22,23 &24 του καν.1257/099, άρθρο 39/1698/05) για την διάρκεια της σχετικής δέσμευσης.

ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ
Την πρώτη χρονιά εφαρμογή του Κ.Ε.Ε. η αξία όλων των δικαιωμάτων μειώθηκε κατά 2% για τη δημιουργία αντίστοιχου εθνικού αποθέματος. Εάν κάποιος δικαιούχος δεν ενεργοποιήσει τα δικαιώματά του επί τριετία, τότε αυτά θα μεταβιβάζονται στο εθνικό απόθεμα. Το εθνικό απόθεμα προσαυξάνεται από παρακρατήσεις των δικαιωμάτων σε περίπτωση μεταβίβασής τους (αγοραπωλησία).
Το εθνικό απόθεμα προορίζεται για τη χορήγηση νέων δικαιωμάτων στις εξής κυρίως περιπτώσεις:
- Γεωργούς που άρχισαν την γεωργική τους δραστηριότητα μετά την εφαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης
- Σε παραγωγούς, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπου εφαρμόζονται αναπτυξιακά προγράμματα ή προγράμματα αναδιάρθρωσης.
- Σε γεωργούς που επενδύουν στην αγορά γης ή ζώων. Επενδυτές θεωρούνται και οι γεωργοί που προχωρούν σε μακροχρόνιες ενοικιάσεις.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ το εθνικό απόθεμα περιλαμβάνει:
- τη διαφορά μεταξύ του ανωτάτου εθνικού ορίου πληρωμών για τις άμεσες ενισχύσεις και τη συνολική αξία α)των δικαιωμάτων που έχουν κατανεμηθεί και β)των ανωτάτων ορίων που έχουν καθοριστεί για τις δεσμευμένες ενισχύσεις (οπωροκηπευτικά,σπόροι σποράς), τις ειδικές ενισχύσεις (ρύζι, βαμβάκι, σκληρό στάρι κλπ) και την ειδική στήριξη του άρθρου 68 του νέου κανονισμού (ποιοτικό παρακράτημα κλπ).
- τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης που δεν ενεργοποιούνται για δύο συνεχή χρόνια
- τα δικαιώματα που δεν πληρώνονται επί δύο χρόνια γιατί εμπίπτουν στις διατάξεις περί ελάχιστης πληρωμής (100-400€ ή 1-0,4Ha) ή περί μη κύριας γεωργικής δραστηριότητας μετά από απόφαση του κράτους μέλους και τα οποία δεν ενοικιάστηκαν ή δεν μεταβιβάστηκαν.
- Μέρος της αξίας των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται (εκτός κληρονομιάς) σε μη κατά κύριο επάγγελμα γεωργό.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ το εθνικό απόθεμα προορίζεται για τη χορήγηση νέων δικαιωμάτων όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Τα κράτη μέλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εθνικό τους απόθεμα για τις δράσεις που προβλέπονται στο άρθρο 68 του νέου κανονισμού από το 2009.

ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Τα δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης μπορούν να μεταβιβαστούν οριστικά με ή χωρίς γη, να κληροδοτηθούν ή να ενοικιαστούν συνοδευόμενα από γη.
Τα ειδικά δικαιώματα μπορούσαν να μεταβιβαστούν διατηρώντας το δικαίωμα ενεργοποίησης με το 50% του ζωικού κεφαλαίου μόνο όταν μεταβιβάζεται το σύνολο των ειδικών δικαιωμάτων της εκμετάλλευσης.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ, σε περίπτωση μεταβίβασης, η ευεργετική ρύθμιση για ενεργοποίηση των ειδικών δικαιωμάτων με το 50% του ζωικού κεφαλαίου ισχύει μόνο κατά τα έτη 2009, 2010 & 2011. Παρόλα αυτά η ευεργετική ρύθμιση ισχύει και μετά το 2011 σε περίπτωση υφιστάμενης ή αναμενόμενης κληρονομιάς.
Τα δικαιώματα ενίσχυσης που καθορίζονται με βάση το περιφερειακό μοντέλο μπορούν να μεταβιβάζονται ή να χρησιμοποιούνται μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ή μεταξύ περιφερειών εφόσον η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης ανά εκτάριο είναι η ίδια.

ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ειδικά δικαιώματα είχαν κατανεμηθεί σε γεωργούς που ελάμβαναν ενισχύσεις από ζώα χωρίς την υποχρέωση να διαθέτουν και να δηλώνουν γεωργική γη (βοσκότοπο). Επίσης ειδικά δικαιώματα δημιουργούνται όταν η αξία των δικαιωμάτων, που συμπεριλαμβάνουν ενισχύσεις από ζώα, υπερβαίνει τις 5000€. Στην περίπτωση αυτή τα δικαιώματα χωρίζονται σε μέρη που δεν υπερβαίνουν σε αξία τα 5000€.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ, τα ειδικά δικαιώματα τα οποία κατανεμήθηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του καν.1782/03 εξακολουθούν να ισχύουν. Προβλέπεται μάλιστα η δημιουργία και νέων ειδικών δικαιωμάτων σε μια σειρά από περιπτώσεις όπως για τα νέα κράτη μέλη, στην περίπτωση κατάργησης των δεσμευμένων ενισχύσεων συμπεριλαμβανομένου του ποιοτικού παρακρατήματος και ένταξής τους στο ΚΕΕ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη που επέλεξαν το ιστορικό μοντέλο, για την εφαρμογή του καθεστώτος της ενιαίας ενίσχυσης (όπως η χώρα μας) να προβούν στην προσέγγιση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που έχουν κατανεμηθεί στους γεωργούς, σύμφωνα με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια. Η προσέγγιση αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε εθνικό ή γεωγραφικό επίπεδο. Στόχος της ρύθμισης αυτής είναι η άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των δικαιωμάτων με διαφορετική αξία, που έχει διαμορφωθεί κατά το παρελθόν επειδή προήλθαν από διαφορετικά καθεστώτα (αροτραίες καλλιέργειες, λάδι, καπνός, βαμβάκι κλπ)
Η προσέγγιση της αξίας των δικαιωμάτων στην περίπτωση που επιφέρει μείωση της αρχικής τους αξίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον τρία ετήσια προκαθορισμένα στάδια. Η ετήσια μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της διαφοράς μεταξύ της αρχικής και της τελικής αξίας των δικαιωμάτων του κάθε γεωργού. Στην περίπτωση που η μείωση της αξίας είναι μικρότερη από το 10% της αρχικής αξίας μπορούν να αποφασιστούν και λιγότερα στάδια από τα τρία.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται στα κράτη μέλη προαιρετικά μέχρι το 2013 αλλά η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί είτε την 1-8-2009 για εφαρμογή από το 2010 είτε την 1-8-2010 για μεταγενέστερη εφαρμογή.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ Κ.Ε.Ε.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη που επέλεξαν το ιστορικό μοντέλο, για την εφαρμογή του καθεστώτος της ενιαίας ενίσχυσης (όπως η χώρα μας) να αποφασίσουν να εφαρμόσουν το ΚΕΕ σε περιφερειακό επίπεδο.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται στα κράτη μέλη προαιρετικά μέχρι το 2013 αλλά η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί είτε την 1-8-2009 για εφαρμογή από το 2010 είτε την 1-8-2010 για μεταγενέστερη εφαρμογή.
Στην περίπτωση αυτή τα κράτη μέλη έχουν τις εξής επιλογές:
- Περιφερειακό μοντέλο
Τα κράτη μέλη προσδιορίζουν τις περιφέρειες με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια όπως η θεσμική ή διοικητική τους δομή και το περιφερειακό γεωργικό δυναμικό. Μπορεί να θεωρηθεί η επικράτεια της χώρας ως μία περιφέρεια.
Στη συνέχεια υποδιαιρούν το ανώτατο εθνικό όριο μεταξύ των περιφερειών που έχουν καθορίσει με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια, δημιουργώντας τα περιφερειακά ανώτατα όρια για κάθε περιφέρεια. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν την σταδιακή τροποποίηση των περιφερειακών ανωτάτων ορίων σε τρία το πολύ ετήσια στάδια, τα οποία θα πρέπει να είναι προκαθορισμένα και να βασίζονται σε αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια όπως το γεωργικό δυναμικό ή περιβαλλοντικά κριτήρια.
Τα κράτη μέλη προσαρμόζουν την αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης σε κάθε περιφέρεια προβαίνοντας σε γραμμικές αυξήσεις ή μειώσεις ώστε να τηρείται το ανώτατο περιφερειακό όριο. Η τυχόν μείωση της αξίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της αρχικής αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης.
- Περιφερειακό μοντέλο με προσαρμογή της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης
Το κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να προβεί σε προσέγγιση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης και συγχρόνως να εφαρμόσει περιφερειακό μοντέλο τότε θα πρέπει να προσαρμόσει το ανώτατο περιφερειακό όριο με βάση τις μειώσεις ή αυξήσεις των δικαιωμάτων ενίσχυσης.
Στην περίπτωση μείωσης της αξίας των δικαιωμάτων, αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει τον κανόνα των τριών (3) ετησίων σταδίων, ήτοι:
Η ετήσια μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της διαφοράς μεταξύ της αρχικής και της τελικής αξίας των δικαιωμάτων του κάθε γεωργού. Στην περίπτωση που η μείωση της αξίας είναι μικρότερη από το 10% της αρχικής αξίας μπορούν να αποφασιστούν και λιγότερα στάδια από τα τρία.
- Περιφερειακό μοντέλο – Υβριδικό μοντέλο
Τα κράτη μέλη, που θα εφαρμόσουν περιφερειακό μοντέλο, μπορούν να κατανείμουν έως το 50% του περιφερειακού ανώτατου ορίου μεταξύ όλων των γεωργών των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων και των γεωργών που δεν κατέχουν δικαιώματα ενίσχυσης.
Η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης υπολογίζεται με τη διαίρεση του μέρους (έως 50%) του περιφερειακού ανωτάτου ορίου δια του αριθμού των επιλέξιμων εκταρίων που θεσπίζονται (από το κράτος μέλος) για την συγκεκριμένη περιφέρεια. Τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίσουν διαφορετική αξία για τα εκτάρια που καλύπτονται από βοσκότοπο ή μόνιμο βοσκότοπο και για τα υπόλοιπα εκτάρια γεωργικής γης.
Στην περίπτωση που ο γεωργός κατείχε δικαιώματα πριν την εφαρμογή της περιφερειοποίησης (ως ιστορικός παραγωγός), η αξία του δικαιώματος ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά το ποσό το οποίο υπολογίζεται βάσει της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης που κατείχε ο γεωργός σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία που θα οριστεί από το κράτος μέλος. Οι αυξήσεις της αξίας των δικαιωμάτων των γεωργών δεν θα υπερβαίνουν το υπόλοιπο μέρος του περιφερειακού ανωτάτου ορίου(εκτός του ποσού που θα μοιραστεί σε όλους τους γεωργούς της περιφέρειας).
Ο αριθμός των δικαιωμάτων ενίσχυσης που θα κατανεμηθεί σε κάθε γεωργό θα ισούται με τον αριθμό των επιλέξιμων εκταρίων που δηλώνει ο γεωργός το έτος εφαρμογής του ΚΕΕ σε περιφερειακό επίπεδο. Τα δικαιώματα που κατείχαν οι γεωργοί πριν την εφαρμογή της περιφερειοποίησης ακυρώνονται και αντικαθίστανται με νέα.
- Περιφερειακό μοντέλο – Υβριδικό μοντέλο με προσαρμογή της αξίας των δικαιωμάτων
Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να εφαρμόσει το περιφερειακό – υβριδικό μοντέλο μπορεί το επόμενο έτος της εφαρμογής να προβεί σε προσαρμογή της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης.
Στην περίπτωση μείωσης της αξίας των δικαιωμάτων, αυτή θα πρέπει να ακολουθήσει τον κανόνα των δύο (2) τουλάχιστον ετησίων σταδίων, ήτοι:
Η ετήσια μείωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της διαφοράς μεταξύ της αρχικής και της τελικής αξίας των δικαιωμάτων του κάθε γεωργού. Στην περίπτωση που η μείωση της αξίας είναι μικρότερη από το 10% της αρχικής αξίας μπορούν να αποφασιστούν και λιγότερα στάδια από τα τρία.

6. ΜΕΡΙΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ
Τα κράτη μέλη είχαν το δικαίωμα σύμφωνα με τον καν.1782/03 να διατηρήσουν ένα μέρος των άμεσων ενισχύσεων συνδεδεμένο με την παραγωγή στις αροτραίες καλλιέργειες, στο βόειο και αιγοπρόβειο κρέας, στον καπνό, στο ελαιόλαδο και στα οπωροκηπευτικά. Η χώρα μας επέλεξε μόνο στον τομέα των οπωροκηπευτικών να διατηρήσει μερική δέσμευση με την παραγωγή σε ποσοστό 30% για τη τομάτα και 60% για τα εσπεριδοειδή.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ, τα κράτη μέλη επιτρέπεται να διατηρήσουν δεσμευμένες ενισχύσεις μόνο στους τομείς του βόειου και αιγοπροβείου κρέατος και των οπωροκηπευτικών. Οι ενισχύσεις στους υπόλοιπους τομείς αποδεσμεύονται υποχρεωτικά και εντάσσονται στο Κ.Ε.Ε.
Επιπλέον τα κράτη μέλη που επέλεξαν την μερική δέσμευση έχουν το δικαίωμα να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να εντάξουν τις δεσμευμένες ενισχύσεις στο Κ.Ε.Ε. συνολικά ή σε μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που με βάση τον καν.1782/03 είχαν αποφασίσει (χαμηλότερο ποσοστό δέσμευσης). Για τον τομέα των οπωροκηπευτικών η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέχρι 1η Αυγούστου 2009.

7. ΕΙΔΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ (Άρθρο 68)
Με το ισχύον καθεστώς δίνεται η δυνατότητα στα κράτη να προβαίνουν σε παρακράτηση έως του 10% της συνιστώσας κάθε τομέα και επιστροφή των χρημάτων στον ίδιο τομέα. Τα μέτρα που περιλαμβάνει το υφιστάμενο καθεστώς αναφέρονται σε επίπεδο τομέα (ανά προϊόν) και δίνεται η δυνατότητα θέσπισης ενισχύσεων για την προστασία ή την βελτίωση του περιβάλλοντος ή για τη βελτίωση της ποιότητας και της εμπορίας των γεωργικών προϊόντων.
Η χώρα μας έκανε χρήση της δυνατότητας αυτής με ποσοστό παρακρατήματος 10% για τις αροτραίες καλλιέργειες και το βόειο κρέας, 5% για το κρέας αιγοπροβάτων, 4% για το ελαιόλαδο, 2% για τον καπνό και 10% για τη ζάχαρη.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ δίνεται δυνατότητα παρακράτησης έως 10% του ανωτάτου εθνικού ορίου για οριζόντια προγράμματα.
Από το συνολικό ποσό ποσοστό έως 3,5% του ανωτάτου εθνικού ορίου μπορεί να προορίζεται για τομεακά προγράμματα ήτοι: α) προγράμματα βελτίωσης ποιότητας και εμπορίας των γεωργικών προϊόντων καθώς και προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, β)ενισχύσεις στις περιοχές που θα πληγούν από την κατάργηση των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων, γ)περιοχές που θα πληγούν από την περαιτέρω αποδέσμευση στον τομέα του ρυζιού και δ) για το ταμείο αλληλοβοήθειας για τις ασθένειες των ζώων και των φυτών και τα περιβαλλοντικά ατυχήματα.
Τα παρακρατηθέντα ποσά μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση επιπλέον δικαιωμάτων ενίσχυσης στις περιοχές που είναι αντικείμενο προγραμμάτων αναδιάρθρωσης ή/και ανάπτυξης.
Τέλος προβλέπεται στήριξη για την διαχείριση των κινδύνων όπως:
- Τη χρηματοδότηση ασφαλίστρων για ασφάλιση καλλιεργειών, φυτών και ζώων έναντι οικονομικών απωλειών που προκαλούνται από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ασθένειες φυτών και ζώων και
- για την καταβολή οικονομικής αποζημίωσης στους γεωργούς για οικονομικές απώλειες από τις ασθένειες των ζώων και φυτών και περιβαλλοντικών συμβάντων με την ίδρυση και λειτουργία ταμείου αλληλοβοήθειας
Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν την εφαρμογή του άρθρου 68 εναλλακτικά το 2010, 2011 ή 2012.
Δόθηκε μεταβατική περίοδος 3 ετών για την συνέχιση των μέτρων με βάσει το άρθρο 69 του καν.1782/03 (ποιοτικό παρακράτημα)

8. ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΔΕΣΜΕΥΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Στο ισχύον καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων εκτός της ενιαίας ενίσχυσης, που χορηγείται υπό μορφή δικαιωμάτων, έχουν διατηρηθεί και ορισμένες ενισχύσεις συνδεδεμένες με την παραγωγή.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ, οι περισσότερες δεσμευμένες ενισχύσεις καταργούνται σταδιακά από το 2010 έως το αργότερο το 2012 και εντάσσονται στο Κ.Ε.Ε.
- Ειδική πριμοδότηση ποιότητας σκληρού σιταριού: 4 €/στρέμμα για μέγιστη έκταση 6.170.000 στρέμματα .
Καταργείται από το 2010 και εντάσσεται στο ΚΕΕ
- Ειδική ενίσχυση για το ρύζι: 56,1 €/στρέμμα για μέγιστη έκταση 203.330 στρέμματα.
Καταργείται το αργότερο το 2012 και εντάσσεται στο ΚΕΕ
- Στρεμματική ενίσχυση για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες: 5,557 €/στρέμμα
Καταργείται το αργότερο το 2012 και εντάσσεται στο ΚΕΕ
- Στρεμματική ενίσχυση για καρπούς με κέλυφος (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης και χαρούπια): 12,075 €/στρέμμα για μέγιστη έκταση 411.000 στρέμματα
Καταργείται το αργότερο το 2012 και εντάσσεται στο ΚΕΕ
- Ενίσχυση για ενεργειακές καλλιέργειες, για παραγωγή δηλαδή βιοκαυσίμων ή ηλεκτρικής-θερμικής ενέργειας που παράγεται από βιομάζα: 4,5 €/στρέμμα.
Καταργείται από το 2010 και δεν εντάσσεται στο ΚΕΕ
- Στρεμματική ενίσχυση βάμβακος:
80,56€/στρέμμα για μέγιστη έκταση 2.500.000 στρέμματα.
Η ενίσχυση αυτή διατηρείται
- Αποξηραμένες ζωοτροφές:
33 €/τόνων στον αποξηραντή για μέγιστη ποσότητα 37.500 τόνων
Καταργείται από το 2012 και εντάσσεται στο ΚΕΕ
- Σπόροι σποράς:
Ενίσχυση ανά κιλό.
Καταργείται το αργότερο το 2012 και εντάσσεται στο ΚΕΕ

9. ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟ Κ.Ε.Ε.
Με τις νέες ρυθμίσεις στο πλαίσιο του «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ, όσες από τις δεσμευμένες ενισχύσεις αποσυνδέονται χορηγούνται στους γεωργούς είτε με τη μορφή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων τους είτε με τη χορήγηση νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης.

- ΕΝΤΑΞΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΕ
Τα ποσά που προκύπτουν από την σταδιακή κατάργηση των ειδικών ενισχύσεων ήτοι:
ειδική πριμοδότηση για το σκληρό σιτάρι,
πριμοδότηση για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες,
ειδική ενίσχυση για το ρύζι,
στρεμματικές ενισχύσεις για τους καρπούς με κέλυφος και
την ενίσχυση για τη μεταποίηση αποξηραμένων χορτονομών
κατανέμονται μεταξύ των γεωργών των σχετικών τομέων με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια, ιδίως της στήριξης που έλαβαν οι γεωργοί κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005-2008. Εντούτοις, όταν το ποσό ανά καθεστώς ενίσχυσης είναι κατώτερο των 250.000€ (οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες εμπίπτουν σ’ αυτή τη κατηγορία για τη χώρα μας), τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να μην κατανείμουν τα ποσά στους γεωργούς του τομέα αλλά να εντάξουν το ποσό στο εθνικό απόθεμα.
Η ένταξη των ποσών γίνεται είτε με προσαύξηση της αξίας των ήδη υπαρχόντων δικαιωμάτων ενίσχυσης είτε με την χορήγηση νέων δικαιωμάτων στην περίπτωση που ο γεωργός δεν κατείχε δικαιώματα ενίσχυσης κατά την περίοδο 2005 - 2008.
Κατά παρέκκλιση, τα κράτη μέλη μπορούν να κατανείμουν μέρος των ποσών που προκύπτουν από την σταδιακή κατάργηση. Στην περίπτωση αυτή το κράτος μέλος μεριμνά ώστε ο γεωργός να μην λάβει λιγότερο από το 75% της μέσης ετήσιας ενίσχυσης που ελάμβανε δυνάμει όλων των άμεσων ενισχύσεων κατά την σχετική περίοδο αναφοράς.

- ΕΝΤΑΞΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΚΕΕ
Τα ποσά που προκύπτουν από την σταδιακή κατάργηση των δεσμευμένων ενισχύσεων ήτοι:
ενίσχυση στον τομέα των σπόρων σποράς
μεταβατικές ενισχύσεις στα οπωροκηπευτικά
καθώς και τα ποσά που προέρχονται από το ποιοτικό παρακράτημα (άρθρο 69 καν.1782/03)
κατανέμονται μεταξύ των γεωργών των σχετικών τομέων κατ’αναλογία της στήριξης που έλαβαν οι γεωργοί κατά τη διάρκεια της σχετικής περιόδου αναφοράς που καθορίζεται στον καν.1782/03. Ωστόσο τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν μια πιο πρόσφατη αντιπροσωπευτική περίοδο σύμφωνα με αντικειμενικά και αμερόληπτα κριτήρια.
Η ένταξη των ποσών γίνεται είτε με προσαύξηση της αξίας των ήδη υπαρχόντων δικαιωμάτων ενίσχυσης είτε με την χορήγηση νέων δικαιωμάτων στην περίπτωση που ο γεωργός δεν κατείχε δικαιώματα ενίσχυσης κατά την εν λόγω περίοδο.

10. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.
ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΩΤΑΤΑ ΟΡΙΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Τα ανώτατα εθνικά όρια του προϋπολογισμού για την ενιαία ενίσχυση μετά την ολοκλήρωση του «Ελέγχου Υγείας» της Κ.Α.Π. και την σταδιακή ενσωμάτωση των ειδικών ενισχύσεων στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης (Κ.Ε.Ε.) διαμορφώνονται για την περίοδο 2009 έως 2016 και επόμενα ως ακολούθως:
σε χιλ. ευρώ
2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 & μετά
Ελλάδα 2.380.713 2.211.683 2.214.683 2.232.533 2.216.533 2.216.533 2.216.533 2.216.533

ΑΝΩΤΑΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΟΡΙΑ ΑΜΕΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ
Τα καθαρά ανώτατα εθνικά όρια για το σύνολο των άμεσων ενισχύσεων(*), αφού αφαιρεθούν τα ποσά που θα παρακρατούνται υπέρ της υποχρεωτικής διαφοροποίησης και τα οποία θα μεταφερθούν στον Β΄ πυλώνα για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, διαμορφώνονται ως ακολούθως:
Σε εκατ. ευρώ
2009 2010 2011 2012
Ελλάδα(*) 2.561,4 2.365,1 2.358,9 2.343,8

(*) τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν τις άμεσες ενισχύσεις του προγράμματος υπέρ των μικρών Ν. Αιγαίου

*Οικονομολόγου,
Διεύθυνση Αγροτικής
Πολιτικής & Τεκμηρίωσης
του υπουργείου Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΠΗΓΗ:agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: