Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Μόνιμες θέσεις γεωπόνων ζητά ο Σύλλογος Λάρισας

Μόνιμες θέσεις γεωπόνων ζητά ο Σύλλογος Λάρισας
Το θέμα του Π.Δ. 164/2004 που αποκλείει του δικαιώματος εργασίας για μεγαλύτερο διάστημα των 24 μηνών εφ’ όρου ζωής πολλών συμβασιούχων γεωπόνων σε φορείς του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλη Παπαδόπουλου και της προέδρου του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Χριστίνας Φυτιλής και του αντιπροέδρου, Ιωάννη Καραστεργίου.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την απαξίωση του κλάδου και τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γεωπόνοι καθώς και για τον επιστημονικό τους ρόλο σε μια γεωργία που συνεχώς εξελίσσεται.
Σύμφωνα με τα στελέχη του Γεωπονικού Συλλόγου «οι αρνητικές επιπτώσεις εφαρμογής του εν λόγω Π.Δ. άρχισαν ήδη να διαφαίνονται καθώς από την πρόσφατη λίστα του ΕΛΓΑ ήδη αποκλείονται 76 γεωπόνοι».
Ο υφυπουργός κ. Παπαδόπουλος συμφώνησε με την πρόταση του Γεωπονικού Συλλόγου, δηλαδή να μη θεωρούνται διαδοχικές οι συμβάσεις σε έναν φορέα εάν παρεμβάλλεται σύμβαση με άλλο φορέα, πρόταση που έχει υποβάλλει εδώ και δύο χρόνια. Απομένει από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο έως σήμερα δεν έχει απαντήσει θετικά επί του ζητήματος, να συντάξει και να υπογράψει διευκρινιστική εγκύκλιο των επίμαχων άρθρων του Π.Δ.
Επίσης, ζητήθηκε από την πλευρά του Συλλόγου η άμεση προκήρυξη μόνιμων θέσεων εργασίας γεωπόνων καθώς πολλές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και σημαντικός αριθμός συμβασιούχων καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες στους φορείς. Παράλληλα, έγινε αναφορά στην αδικία που επικρατεί σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες όπου η εκτός έδρας ημερήσια αποζημίωση για τους γεωπόνους που διαχειρίζονται συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν ανέρχεται στα 70 ευρώ, προνόμιο που απολαμβάνουν και έχουν κατοχυρώσει οι μηχανικοί.
Αναφορικά με το σχέδιο της ΚΥΑ αγροτοπεριβαλλοντικών μέτρων, που βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, προτάθηκε από την πλευρά του Συλλόγου να απαιτείται κατά αποκλειστικότητα υπογραφή γεωπόνου κατά τη σύνταξη του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, πρόταση η οποία θα εξεταστεί από την πλευρά του Υπουργείου εκτενέστερα. Επίσης, ένα θέμα στο οποίο δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη και τέθηκε προς συζήτηση είναι ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου της συνταγογράφησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και του εθνικού συνταγολογίου.
Σχετικά με τη Γεωργική Έρευνα, προτάθηκε η ενίσχυσή της και ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί το νομοσχέδιο που αφορά στην αναδιοργάνωση του ΕΘΙΑΓΕ. Εκτός των άλλων θεμάτων, έγινε μνεία στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των γεωπόνων έναντι των τεχνολόγων γεωπονίας.
Ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει εκτενώς τις προτάσεις του Συλλόγου και διαβεβαίωσε ότι οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για τους γεωτεχνικούς.


πηγή: agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: