Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Δικαστική απόφαση, η οποία απαλλάσσει συμβασιούχο της Νομαρχίας (με μίσθωση έργου) από την καταβολή ΦΠΑ


Το “πράσινο φως” για ομαδικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη ανοίγει για τους απασχολούμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της Λέσβου δικαστική απόφαση, η οποία απαλλάσσει συμβασιούχο της Νομαρχίας (με μίσθωση έργου) από την καταβολή ΦΠΑ.
Την απόφαση εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης μετά από προσφυγή συμβασιούχου που απασχολείται στη Νομαρχία ως ανειδίκευτος εργάτης. Ο εν λόγω εργαζόμενος δεν κατέβαλε τον ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να συσσωρευθεί οφειλή του στην Εφορία Μυτιλήνης ύψους 7.500 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορεί να πληρωθεί τις αποδοχές του από τη Νομαρχία, καθώς η Εφορία δεν του θεωρούσε στοιχεία για να εκδώσει τιμολόγια και να εισπράξει μέρος των δεδουλευμένων του. Κάτω από αυτήν την εξέλιξη και ενώ είχε προσφύγει εν τω μεταξύ στη Δικαιοσύνη, ο συμβασιούχος αναγκάστηκε σε συμβιβασμό ποσού αποδεχόμενος την οφειλή του, καθώς για αρκετούς μήνες δεν μπορούσε να πληρωθεί.Το παραπάνω ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο για τη δικαίωσή του από τη Δικαιοσύνη. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί σταθμό για την ευνοϊκή εξέλιξη δεκάδων τέτοιων περιπτώσεων εργαζομένων με συμβάσεις, που αναμένεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Όπως δήλωσε για το θέμα ο δικηγόρος του συμβασιούχου της Νομαρχίας, Γιώργος Λάγος «γίνεται πλέον συνείδηση ότι δεν μπορεί η όποια θεμιτή ή μη σκοπιμότητα διαφύλαξης και συντήρησης δημόσιων εσόδων, να αντιμετωπίζει ως επιχειρηματίες κι ελεύθερους επαγγελματίες, εργάτες και υπαλλήλους με αποδοχές από 650 μέχρι 750 ευρώ κατά περίπτωση το μήνα».Ο κ. Λάγος υπογράμμισε ότι «ακόμη και σήμερα καλούνται οι αρμόδιοι της ΔΟΥ Μυτιλήνης και ιδιαίτερα η κ. Προϊσταμένη που διαχειρίζεται (η οποία διακρίνεται για την ευαισθησία της), να δώσει την ενδεδειγμένη λύση απαλλάσσοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους από τη δικαστική οδό».Να σημειώσουμε ότι όπως αποκαλύψαμε τους προηγούμενους μήνες με ρεπορτάζ μας, από το 1987 με βάση Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, εξαιρεί από την καταβολή ΦΠΑ η παροχή υπηρεσιών που γίνεται από φυσικά πρόσωπα προς το Δημόσιο, Νομαρχίες, Δήμους, ΝΠΔΔ κλπ. έστω και αν παρέχεται η υπηρεσία με βάση σύμβαση μίσθωσης έργου.Τα παραπάνω αφορούν χιλιάδες εργαζομένους σε όλη τη χώρα και πολλές δεκάδες υπαλλήλους, οι οποίοι απασχολούνται (θεωρητικά) ως εργολάβοι σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα του τόπου μας, τα λεγόμενα “μπλοκάκια”.Το παραπάνω θέμα ήταν παντελώς άγνωστο στις περισσότερες Νομαρχίες και Δήμους της Ελλάδας με εξαίρεση τον Δήμο Αθηναίων, όπου η αρχή έγινε το 2004 από τους δικούς του συμβασιούχους “ελεύθερους επαγγελματίες”. Τότε προέκυψε με επίσημο απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας ότι “οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να καταβάλουν ΦΠΑ ως εργολάβοι”.
Οι προσφυγές και η ΔΟΥΜετά τη δικαστική δικαίωση του εν λόγω συμβασιούχου, πάνω από 50 άλλοι Λέσβιοι που απασχολούνται με μπλοκάκια στην Αυτοδιοίκηση της Λέσβου, διεκδικούν μέσω του δικηγόρου κ. Λάγου την απαλλαγή τους από την καταβολή ΦΠΑ και φυσικά την επιστροφή του φόρου που έχουν καταβάλει την τελευταία τριετία.Την ίδια ώρα η ΔΟΥ Μυτιλήνης δεν έχει δικαιώσει ούτε μια έστω περίπτωση, εν αντιθέσει με την Εφορία της Χίου που και εξετάζει τις περιπτώσεις των εργαζομένων και βρίσκεται σε φάση δικαίωσης (έστω κάποιων, λίγων από αυτούς).Ωστόσο στην περίπτωση που η Εφορία Μυτιλήνης συνεχίσει να τηρεί την ίδια αδιάλλακτη στάση, μετά την δικαστική απόφαση που τώρα εκδόθηκε, ανοίγει πλέον ο δρόμος για ομαδικές δικαστικές προσφυγές προκειμένου οι “εργολάβοι” (αλλά επί της ουσίας συμβασιούχοι), να διεκδικήσουν τα αυτονόητα, δηλαδή να απαλλαγούν από την καταβολή ΦΠΑ προς το κράτος.
Πηγή : Αιολικά Νέα
Ιουλίου 20, 2009 - Δημοσιεύθηκε από agrolesvos

Δεν υπάρχουν σχόλια: