Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Εκτός θεσμικού ελέγχου οι βιολογικές αγορές

Εκτός θεσμικού ελέγχου οι βιολογικές αγορές
Παρά την απουσία νομοθετικού πλαισίου ελέγχου, οι αγορές των βιολογικών προϊόντων "ξεφυτρώνουν" παντού κερδίζοντας περισσότερους καταναλωτές.

Ήδη υπάρχουν πάνω από τριάντα τέτοιες αγορές στο λεκανοπέδιο Αττικής, ωστόσο, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που να εφαρμόζεται και να καθορίζει πλήρως τους όρους, τις προϋποθέσεις λειτουργίας και τους μηχανισμούς ελέγχου των βιολογικών λαϊκών αγορών.
Το Προεδρικό Διάταγμα που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2008, έδωσε μία ανακούφιση στους βιοκαλλιεργητές, οι οποίοι διεκδικούσαν την ουσιαστική νομιμοποίηση της διάθεσης των προϊόντων τους και τον αποκλεισμό των εμπόρων από τις αγορές.
Παρ’ όλα αυτά, το εν λόγω διάταγμα παραμένει ανεφάρμοστο. Επιπλέον, περιλαμβάνει κάποια "μελανά" σημεία, τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι "ανοιχτή" να συζητήσει και να αλλάξει.

Παραγωγικές άδειες
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι δικαιούχοι για "παραγωγική άδεια" πωλητή βιολογικών προϊόντων είναι παραγωγοί, που ασχολούνται προσωπικά με την καλλιέργεια γης, ιδιόκτητης ή μισθωμένης. Ο κ. Παναγιώτης Ανδρέου, Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Βιοκαλλιεργητών Βιολογικών Αγορών Αττικής δηλώνει ότι κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται: “Ζητάμε μέσα στις λαϊκές να είναι μόνο παραγωγοί, όχι έμποροι που συμμετέχουν ταυτόχρονα σε δύο ή και τρεις λαϊκές. Ο παραγωγός πρέπει να βρίσκεται πίσω από τον πάγκο του”.
Οι παραγωγικές άδειες διακρίνονται, ανάλογα με τα παραγόμενα πιστοποιημένα και με επισήμανση διατιθέμενα προϊόντα (αβγά, άνθη-φυτά, οπωροκηπευτικά, τυποποιημένη ελιά και ελαιόλαδο, μελισσοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί, όσπρια, παραδοσιακά οικοτεχνικά αγροτικά προϊόντα).
Κάθε παραγωγός δικαιούται μία μόνο άδεια. “Είμαστε κατά αυτής της κατηγοριοποίησης. Γιατί ένας βιοκαλλιεργητής να χρειάζεται ξεχωριστή άδεια για την κάθε κατηγορία γεωργικών προϊόντων που παράγεται από τον ίδιο;”, επισημαίνει ο κ. Αρβανίτης, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος.

Αγορές παραγωγών και όχι "λαϊκές"
Ο παραγωγικός χαρακτήρας και η αυτονομία των βιολογικών αγορών είναι το κυριότερο αίτημα του Συλλόγου Αγορών Βιοκαλλιεργητών Αττικής. “Κανείς δεν ενδιαφέρεται για τον παραγωγό. Διεκδικούμε ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο για "αγορές παραγωγών (farmer markets)" και όχι λαϊκές αγορές, που να περικλείουν τις βιολογικές και τις συμβατικές”, δηλώνει η Πρόεδρος του Συλλόγου, Βαλοπετροπούλου Αλεξάνδρα. “Στόχος είναι η ανάπτυξη της βιοκαλλιέργειας και των αγορών για τη διασφάλιση του καταναλωτή”.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον βιοκαλλιεργητή Δημήτρη Μοσχούτα, οι έλεγχοι θα πρέπει να είναι εντατικότεροι, ώστε οι καταναλωτές να είναι σίγουροι ότι αγοράζουν βιολογικά προϊόντα.
ΠΗΓΗ:AGRONEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: