Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΜΑΤΑ: 7/28.07.2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΜΑΤΑ: 7/28.07
Τ Ο Μ Α Τ Α
Από παρατηρήσεις στην ύπαιθρο και στο εργαστήριο φυτοπροστασίας της Υπηρεσίας μας διαπιστώθηκε ότι στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας και στις περιοχές όπου καλλιεργείται η βιομηχανική τομάτα, καθώς και η επιτραπέζια υπάρχουν οι παρακάτω εχθροί και ασθένειες : πράσινο σκουλήκι, άκουλους, τετράνυχος, αλτερνάρια, ωίδιο, κλαδοσπορίωση. Στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες (καλλιέργειες βιομηχανικής που «έκλεισαν» ή «κλείνουν»), καθώς και στις επιτραπέζιες, οι προσβολές από τα παραπάνω βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ στις όψιμες αναμένεται το ξεκίνημα αφού αρχίσουν να «κλείνουν».
Αλτερνάρια :
Συμπτώματα : Διάσπαρτες καστανές κηλίδες με χαρακτηριστικούς ομόκεντρους δακτυλίους. Τα συμπτώματα ξεκινούν από τα κατώτερα φύλλα. Όσοι παραγωγοί βιομηχανικής και επιτραπέζιας τομάτας διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών με το ψεκαστικό διάλυμα) με κατάλληλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Ωίδιο :
Συμπτώματα : Κίτρινες ακανόνιστες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με λευκή εξάνθηση στην κάτω επιφάνεια.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή ευνοούν την ανάπτυξη του ωιδίου και την μετάδοσή του. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται με τα αερομεταφερόμενα κονίδια του παθογόνου.
Όσοι παραγωγοί βιομηχανικής και επιτραπέζιας τομάτας διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών με το ψεκαστικό διάλυμα), με κατάλληλα και επιτρεπόμενα εκλεκτικά ωιδιοκτόνα.
Επανάληψη των ψεκασμών σε 8 – 10 ημέρες.
Κλαδοσπορίωση :
Συμπτώματα : Κυκλικές ή ακανόνιστες κιτρινοπράσινες ή κίτρινες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με ελαιοκαστανή εξάνθηση στο κάτω μέρος του φύλλου. Όσοι παραγωγοί βιομηχανικής και επιτραπέζιας τομάτας διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών με το ψεκαστικό διάλυμα), με κατάλληλα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Πράσινο Σκουλήκι : Σε όλες τις περιοχές διαπιστώθηκαν προσβολές από το πράσινο σκουλήκι στους καρπούς τομάτας. Επεμβάσεις με εντομοκτόνα κάνουμε μόνο όταν διαπιστωθεί προσβολή και όχι προληπτικά.
Φυτοπροστατευτικά προϊοντα : Βάκιλος Θουριγγίας κ.α. εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Τετράνυχος – Άκουλους : Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή αυτή ευνοούν την ανάπτυξη του τετρανύχου και του άκουλους. Στις πρώιμες και μεσοπρώιμες καλλιέργειες διαπιστώθηκαν προσβολές από τετράνυχο και άκουλους. Στις όψιμες αναμένονται. Τονίζεται ότι όπως και στην περίπτωση του πράσινου, ψεκασμοί πρέπει να γίνουν μόνο μετά την διαπίστωση της προσβολής (στα πρώτα της στάδια) και όχι προληπτικά με κατάλληλα και εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα.
Τα ακαρεοκτόνα να χρησιμοποιούνται κατά προτίμηση μόνα τους.
Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα:
Ο καύσωνας πρέπει να βρει τα φυτά ποτισμένα. Συνήθως ποτίζουμε απογευματινές ή βραδινές ώρες, διαφορετικά οι ανθοταξίες καίγονται.
Οι λιπάνσεις κατά τη διάρκεια του καύσωνα δεν επιτρέπονται, διότι τα φυτά δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά στοιχεία, όταν η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από 35ο C. Με την προσθήκη λιπασμάτων (π.χ. νιτρικά, ουρία, κλπ) κατά την περίοδο του καύσωνα καταστρέφουμε το ριζικό σύστημα των φυτών και δημιουργούμε πύλες εισόδου παθογόνων από το ριζικό σύστημα.
Οι ψεκασμοί να γίνονται απογευματινές ή τις πρώτες πρωινές ώρες της ημέρας.
Προσοχή:
Να τηρούνται αυστηρά:
1) οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και
2) το τελευταίο επιτρεπόμενο χρονικό όριο ψεκασμού πριν τη συγκομιδή, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του κάθε σκευάσματος.
O Προϊστάμενος Δ/νσης
α. α.
Πίνας Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια: