Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

AGRENDA:Έλεγχος υγείας,Ξέρετε ότι εάν κάποιο ζώο από το κοπάδι προσβληθεί από μία ασθένεια μπορείτε να το πάτε στην Κτηνιατρική υπηρεσία του νομού....

Ξέρετε ότι εάν κάποιο ζώο από το κοπάδι προσβληθεί από μία ασθένεια μπορείτε να το πάτε στην Κτηνιατρική υπηρεσία του νομού που ανήκετε και να λάβετε αποζημίωση;
Κάθε χρόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχει ένα πρόγραμμα για την πρόληψη των ζωονόσων - με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά- αλλά αυτό δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στους κύκλους των κτηνοτρόφων, ενώ αφορά σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ασθενειών, οι οποίες απαντώνται και στους ελληνικούς πληθυσμούς παραγωγικών ζώων.

Η Agrenda δημοσιεύει αυτή τη φορά τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος “οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, το έτος 2009” και ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2009 έως 31 Δεκεμβρίου 2009.
Να σημειώσουμε ότι δεν αλλάζει δραματικά από χρόνο σε χρόνο και ότι για παράδειγμα προβλέπει αποζημίωση 120 ευρώ για κάθε νεκρό βοοειδές ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών που μεταφέρεται στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία και 30 ευρώ για κάθε αίγα ή πρόβατο άνω των 18 μηνών -ανεξάρτητα από την αιτία του θανάτου του- προκειμένου να εξεταστεί για ενδεχόμενο μόλυνσης με μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Επίσης, το πρόγραμμα επιδοτεί για ορισμένες ασθένειες τον εμβολιασμό των ζώων, π.χ. με 0,10 ευρώ ανά δόση για τη σαλμονέλα στα πουλερικά.
Ολόκληρη η απόφαση στο agronews.g .

Άρθρο 1
Σκοπός
Με την παρούσα απόφαση εγκρίνεται το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, με ή χωρίς κοινοτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΚΤΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 2 παράγραφος 2α ) του καν (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 1290/2005 του Συμβουλίου Ε.Ε. αρ. (L 209 της 11.8.2005 σελ. 1).

Άρθρο 2
Πεδίο Εφαρμογής
Α. Στις επιλέξιμες δαπάνες που ορίζονται στο παρόν άρθρο και στα άρθρα 4 έως 8 της παρούσας απόφασης περιλαμβάνονται:

1. Οι επείγουσες παρεμβάσεις εξάλειψης των ασθενειών των ζώων, όπως αυτές καθορίζονται από τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές κτηνιατρικές διατάξεις και τον κανονισμό (ΕΚ) αρ. 349/2005 της Επιτροπής της Ε.Ε., ως ακολούθως:
α) του αφθώδους πυρετού όλων των ευαίσθητων ειδών ζώων,
β) της πανώλης των βοοειδών,
γ) της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών,
δ) του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου,
ε) της ευλογιάς των αιγοπροβάτων,
στ) της νόσου της κοιλάδας του Rift των βοοειδών,
ζ) της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,
η) της λοιμώδους πλευροπνευμονίας των βοοειδών,
θ) της αφρικανικής πανώλης των χοίρων,
ι) της κλασσικής πανώλης των χοίρων,
ια) της επιζωοτικής αιμορραγικής νόσου των ελαφιών,
ιβ) της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων,
ιγ) της ασθένειας Teschen των χοίρων,
ιδ) της γρίπης των πτηνών,
ιε) της ψευδοπανώλης των πτηνών,
ιστ) της επιζωοτικής αιμοποιητικής νέκρωσης των ιχθύων υδατοκαλλιέργειας,
ιζ) του επιζωοτικού ελκογόνου συνδρόμου των ιχθύων υδατοκαλλιέργειας,
ιη) της λοίμωξης από Bonamia exitiosa των διθύρων μαλακίων υδατοκαλλιέργειας,
ιθ) της λοίμωξης από Perkinsus marinus των διθύρων μαλακίων υδατοκαλλιέργειας,
κ) της λοίμωξης από Mictrocytos mackim των διθύρων μαλακίων υδατοκαλλιέργειας,
κα) του συνδρόμου Taura των καρκινοειδών υδατοκαλλιέργειας,
κβ) του συνδρόμου της κίτρινης κεφαλής των καρκινοειδών υδατοκαλλιέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: