Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΩΤΕΕ:‘’ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ,Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ’’


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
‘’ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ,Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ’’
Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα θεωρούνται ένα από τα σοβαρότερα και περιπλοκότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η συντεταγμένη Πολιτεία, με επιπτώσεις τόσο στο φυσικό, όσο και στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας. Κάθε καλοκαίρι σημαντικές εκτάσεις καίγονται για διάφορους λόγους, ενώ υπάρχουν και χρονιές, όπως η προπέρσινη [2007] και η φετινή [2009] , κατά τις οποίες οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και τραγικές.
Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα είμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς σε έκταση και επιπτώσεις πυρκαγιάς η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει πάνω από 150.000 στρ. αγροτοδασικής γης και δυστυχώς αρκετά σπίτια, αποθήκες και άλλες κοινωνικές υποδομές κ.λπ.
Η ακρότητα και η σημαντικότητα του φαινομένου των πυρκαγιών στην Ελλάδα μας υποχρεώνει να υποβάλουμε με σοβαρότητα μερικές διαπιστώσεις και παρατηρήσεις και να τις θέσουμε υπόψη της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτείας. Ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις ολοκληρωθεί ο τραγικός κύκλος της πυρκαγιάς, θα καταθέσουμε στην ελληνική πολιτεία, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής , συγκεκριμένες προτάσεις ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ των καμένων εκτάσεων.
Μια σειρά ατυχών πολιτικών και επιχειρησιακών επιλογών έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια, σταδιακά στην απόλυτη σχεδόν αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα. Η έμφαση εξακολουθεί και δίνεται με δογματική σχεδόν προσήλωση στην καταστολή ,ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική πρόληψης.
Από την άλλη η Δασική Υπηρεσία υποβαθμίστηκε και υποχρηματοδοτείται ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα απορροφά τη μερίδα του λέοντος από τις πιστώσεις που κατανέμονται για τις δασικές πυρκαγιές. Το κόστος της δασοπυρόσβεσης υπερδιπλασιάστηκε, το δόγμα της μαζικής αεροπυρόσβεσης που εφάρμοσε το Π.Σ. απέδειξε τα όριά του, και οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι ακόμη και μερικά χλμ. μακριά από το κέντρο της Αθήνας.
Αντί λοιπόν να αναδεικνύονται, έστω και αυτή τη δύσκολη ώρα, τα ουσιαστικά αυτά προβλήματα, ορισμένοι επέλεξαν τη γνωστή και προσφιλή μέθοδο του «αποδιοπομπαίου τράγου» κατηγορώντας τη Δασική Υπηρεσία, γενικά και αόριστα και χωρίς να προσκομίζουν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο , ότι τάχα δεν έχει μεριμνήσει να κατασκευάσει αντιπυρικές ζώνες, ή ακόμα ότι έχει εμποδίσει ορισμένους δημάρχους και κοινοτάρχες από το να κατασκευάσουν οι ίδιοι έργα αντιπυρικής προστασίας. Αυτά όλα αποτελούν μόνο άλλοθι για κάποιους που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για πράγματα που φαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν τα γνωρίζουν. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: ++30 31 278817-8, FAX: ++30 31 236308 2
Αλήθεια τι γίνεται με τα θέματα κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών ? Τι γίνεται με τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας που αποτέλεσε πρόταση της διακομματικής επιτροπής της βουλής? Τι γίνεται με την χρηματοδότηση και εκτέλεση αναδασωτικών εργασιών στις καμένες περιοχές? Τι γίνεται με την σύνταξη του Δασολογίου ?
Η ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές είναι προφανής. Η συσσώρευση βιομάζας στα δάση λόγω έλλειψης διαχείρισης κάνει αδύνατο τον έλεγχο των πυρκαγιών υπό δύσκολες συνθήκες. Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και μακροπρόθεσμων πολιτικών πρόληψης οδηγεί σε εκδήλωση πολλών πυρκαγιών κάθε ημέρα με συνθήκες υψηλού κινδύνου. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ζωνών μίξης δασών και οικισμών γίνεται εφιάλτης για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και αυξάνει κατακόρυφα το δυναμικό καταστροφής.
Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η πρόληψη που περιλαμβάνει κατάλληλα προγράμματα διαχείρισης της βλάστησης ,κατασκευή ζωνών αναστολής γύρω από οικισμούς και προστατευόμενες θέσεις, δημιουργία μωσαϊκών δασικής κάλυψης κλπ, ήπια πυρική διαχείριση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του δάσους.
Τέλος ,
Καιρός είναι ΠΛΕΟΝ για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου για την Πρόληψη και Διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα.
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: