Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ (Τ.Ε.Α.ΓΕ. - Ν.Π.Ι.Δ.):Ασφαλιστικό: Μετά την 4η Οκτωβρίου, τι;

ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ (Τ.Ε.Α.ΓΕ. - Ν.Π.Ι.Δ.)Ασφαλιστικό: Μετά την 4η Οκτωβρίου, τι;Τ.Π.Δ.Υ., Ο.Α.Ε.Ε. και Ι.Κ.Α. οι μεγάλοι "ασθενείς"

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Όπως όλοι γνωρίζετε προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου 2009. Ένα από τα σοβαρά θέματα, το οποίο συζητείται ή πρέπει να συζητηθεί διεξοδικότερα, είναι το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας μας.
Μετά την έκφραση της λαϊκής βούλησης στις 4 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση, που θα σχηματιστεί, πρέπει να δώσει άμεσα λύση στα παρακάτω προβλήματα:
το 61% των συντάξεων της χώρα μας είναι μικρότερες των €600,
το 42% των συντάξεων του Ο..Α.Ε.Ε. (πρώην Τ.Ε.Β.Ε.) είναι μικρότερες των €500,
το 48% των συντάξεων του Ι..Κ.Α. είναι μικρότερες των €500,
τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων ανέρχονται σε €25 δις ευρώ, ενώ βάσει αναλογιστικών μελετών απαιτούνται άνω των €400 δις για την ομαλή λειτουργία του συστήματος,
οι εισφορές των εργαζομένων δεν αποθεματοποιούνται, αλλά αποτελούν μέρος των παροχών σύνταξης των ήδη συνταξιούχων,
το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ.), που χορηγεί το εφάπαξ των Δημοσίων Υπαλλήλων, εμφανίζει προβλήματα από το 2000 και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του με … δανεισμό. Ο αριθμός των εφάπαξ, που χορηγούνται αυξήθηκαν από τα 3.500 στα 18.500 (Συνέντευξη Υπ. Απασχόλησης & Κοιν. Προστασίας κας Πετραλιά - εφ. "Καθημερινή", 2-8-2009),
ο Ο.Α.Ε.Ε. καλύπτει τις υποχρεώσεις του και τα ελλείμματα του με μηνιαία επιχορήγηση 120 εκατ. ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών. Τα ελλείμματα του Ο.Α.Ε.Ε. την 1-1-2007 ήταν 276 εκατ. ευρώ με σύγχρονες ανεξόφλητες υποχρεώσεις του Ταμείου (προς Ι.Κ.Α., ΛΑΦΚΑ, ΤΕΑΠΟΚΑ, κλπ) ύψους 766 εκατ. ευρώ,
το Ι.Κ.Α. επιβαρύνεται από τη τεράστια εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη - ανασφάλιστη εργασία, με άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία ελλειμμάτων.
Οι μεγάλοι διεθνείς οργανισμοί (όπως η Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., ο Ο.Ο.Σ.Α..) ζητούν επιτακτικά από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.
Οι λύσεις, που προτείνουν, περιλαμβάνουν:
υπολογισμό της σύνταξης με βάση τις εισφορές του συνόλου του εργασιακού βίου και της τελευταίας πενταετίας (δηλαδή μείωση των συντάξεων),
κατάργηση δώρων και επιδομάτων αδείας για τους συνταξιούχους (13ος και 14ος "μισθός"),
κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων,
μείωση εισφοροδιαφυγής,
εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών,
αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης,
διαχωρισμό των υπηρεσιών υγείας και συντάξεων,
αναθεώρηση των Βαρέων & Ανθυγιεινών επαγγελμάτων,
παροχή κίνητρων για την παραμονή στην εργασία.

Όλα αυτά διαμορφώνουν το ασφαλιστικό πρόβλημα στην χώρα μας. Παράλληλα λοιπόν με τις όποιες πιθανά επώδυνες προσπάθειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την προστασία της Δημόσιας Ασφάλισης, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην προσπάθειά του να προστατεύσει ασφαλιστικά τους Γεωτεχνικούς δημιούργησε, όπως γνωρίζετε, το Τ.Ε.Α.ΓΕ. Ένα Ταμείο καθαρά κλαδικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δίχως επιχειρηματικά κέρδη, δίχως ελλείμματα. Ένα Ταμείο που νοιάζεται για τον κάθε Γεωτεχνικό στα δύσκολα ασφαλιστικά χρόνια, που έρχονται.
Με εκτίμηση Δρ Μπαθρέλλος ΓιώργοςΠρόεδρος Δ.Σ.. Τ.Ε.Α.ΓΕ.
Διδότου 26, 4ος όροφος,
Τ.Κ.10680, Αθήνα
τηλ. 210-3613182,
τηλεομ (fax): 210-3613183
Δημοσίευση σχολίου