Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή κατά 70% ζητά ο FAO


Να αυξηθεί η γεωργική παραγωγή κατά 70% ζητά ο FAO

Κατά 70%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, θα πρέπει να αυξηθεί η παγκόσμια γεωργική παραγωγή μέχρι το 2050 καθώς ο πληθυσμός του πλανήτη τότε θα φτάνει τα 9,1 δισεκατομμύρια. Για το σκοπό αυτό, ο FAO έχει συγκαλέσει για τις 12 και 13 Οκτωβρίου ένα φόρουμ επιστημόνων με τίτλο "Πώς να θρέψουμε τον κόσμο το 2050". Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν περίπου 300 ειδικοί συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημιακών, ερευνητών, μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και στελεχών του ιδιωτικού τομέα. Το παρών θα δώσουν εκπρόσωποι τόσο από τις αναπτυγμένες όσο και από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η συνάντηση θα αποτελέσει προοίμιο μίας παγκόσμιας συνόδου κορυφής για τη διατροφική ασφάλεια που έχει προγραμματιστεί για το διάστημα από 16 έως 18 Νοεμβρίου.

Στοιχεία του ΟΗΕ, δείχνουν ότι η μεγαλύτερη δημογραφική αύξηση έως το 2050, θα σημειωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης αναμένεται στην υποσαχάρια Αφρική όπου η άνοδος θα φτάσει το 108%. Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό υπολογίζεται στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία (+11%).
Αντίστοιχα, ο FAO κρίνει ότι η ετήσια παραγωγή δημητριακών θα πρέπει να αυξηθεί κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους από 2,1 δισ. τόνους που είναι σήμερα. Από την άλλη, η παραγωγή κρέατος θα πρέπει να αυξηθεί κατά 200 εκατομμύρια τόνους για να φτάσει τα 470 εκατομμύρια τόνους το 2050. Εξ αυτών, το 72% θα καταναλώνεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες έναντι του 58% που καταναλώνεται σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: