Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2009

"Ταυτότητα" στη λιανική αποκτούν τα οπωρολαχανικά

Αγορανομική διάταξη για την ιχνηλασιμότητα φρούτων
Ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων αλλά και στην προστασία του εισοδήματος του παραγωγού αποτελεί η εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας που πλέον, εκτός της χονδρικής, εφαρμόζεται και στην λιανική πώληση.

Το δρόμο για την εφαρμογή του συστήματος ανοίγει η αγορανομική διάταξη (αρ. 9) που εξέδωσε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Ανάπτυξης και σύμφωνα με την οποία
-Καθιερώνεται για κάθε προϊόν ή παρτίδα προϊόντων η υποχρέωση ειδικής σήμανσής του, καθώς και η υποχρέωση καταγραφής του σε ειδικό αρχείο.
-Παράλληλα για κάθε προϊόν ή παρτίδα προϊόντων καθιερώνεται ένας ειδικός αριθμός, από τον οποίον εύκολα θα φαίνεται ο τόπος και ο χρόνος παραγωγής καθώς και η ποσότητα κάθε παρτίδας.
Η καθιέρωση συστήματος ιχνηλασιμότητας και στην λιανική ήταν ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού χώρου, αφού προστατεύει το εισόδημα του παραγωγού. Παράλληλα, θωρακίζει και τον καταναλωτή από ενδεχόμενα κρούσματα νοθείας και προσπάθειας παραπλάνησης. Τέλος, διευκολύνει σημαντικά και το έργο των ελεγκτών του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Μιλώντας στο Agronews ο πρόεδρος της Αειφορικής Α.Ε., Παναγιώτης Κακαφίκας σχολίασε ότι «αν και πρέπει να δούμε όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες για την εφαρμογή του, η διάταξη κινείται στην σωστή κατεύθυνση». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι αν συνδυαστεί και με τις «έξυπνες» ετικέτες, μπορεί να αλλάξει το τοπίο και να δώσει νέες προοπτικές για αγρότες και παραγωγούς.

κ.Βλάχος: Θα βοηθήσει στον έλεγχο της αγοράς
Την αγορανομική διάταξη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος δηλώνοντας παράλληλα και τα εξής: “Tο θέμα της ιχνηλασιμότητας αποτελεί παλαιό αίτημα του αγροτικού και εμπορικού κόσμου που ικανοποιήθηκε και τα επιπρόσθετα στοιχεία τα οποία θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών (αν το είδος είναι εισαγόμενο ή όχι, αν είναι εισαγόμενο από τρίτες χώρες, την ημερομηνία εισαγωγής κλπ) αλλά και στη διάθεση των ελεγκτών θα συντελέσουν αποτελεσματικά στον αποτελεσματικό έλεγχο της αγοράς.”
Διαβάστε τo πλήρες κείμενο από την Αγορανομική διάταξη για την ιχνηλασιμότητα φρούτων
πηγή:agronews
Δημοσίευση σχολίου