Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Έρχεται η ΚΥΑ πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου

Έρχεται η ΚΥΑ πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου
Αγώνας δρόμου γίνεται αυτές τις ημέρες για την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης που αφορά στη χορήγηση του ποιοτικού παρακρατήματος και την υποχρεωτική ελάχιστη ποσότητα χρήσης πιστοποιημένου σπόρου για την καλλιέργεια του σκληρού σταριού. Οι αποκλειστικές πληροφορίες του Agronews τοποθετούν την υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η αρμόδια υπηρεσία, διεύθυνση φυτών μεγάλης καλλιέργειας, έχει προτείνει την αύξηση της ποσότητας από 8 κιλά σπόρου το στρέμμα σε 12 έως 14 κιλά. Η υπηρεσιακή πρόταση βρίσκεται στα χέρια του γενικού διευθυντή φυτικής παραγωγής, κ. Μπαμπίλη, ο οποίος θα τη συζητήσει με την πολιτική ηγεσία για λήψη οριστικής απόφασης.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτ. Χατζηγάκη και να σταλεί στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, για προσυπογραφή.
Αρχικά, λόγω της προεκλογικής περιόδου υπήρχε κίνδυνος η ΚΥΑ να μην υπογραφεί έγκαιρα και να μετατεθεί για υπογραφή από τους υπουργούς της επόμενης κυβέρνησης. Η εκκρεμότητα αυτή προκαλεί ανησυχία στους εμπόρους σπόρων και στους καλλιεργητές σκληρού σίτου δεδομένου ότι η περίοδος εμπορίας σπόρων για τις φθινοπωρινές σπορές βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, αυτό το σενάριο δεν υφίσταται πια.

Αντιδικία για τα κιλά
Συνδικαλιστές του αγροτικού χώρου είναι της γνώμης ότι η χρήση πιστοποιημένου σπόρου αυξάνει το κόστος παραγωγής, μειώνει την αγροτική πρόσοδο και γι' αυτούς τους λόγους πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να μην την αυξήσει. Αντίθετα, όλοι οι άλλοι σχετικοί φορείς είναι υπέρμαχοι της υποχρεωτικής χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου στο σύνολό της, δηλαδή τουλάχιστον 18 κιλά σπόρου ανά στρέμμα, για τους αγρότες που ωφελούνται από κάθε είδους επιδότηση και πριμοδότηση της παραγωγής σκληρού σίτου.
Οι επιστημονικοί φορείς των πανεπιστημίων και οι ερευνητές του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. υποστηρίζουν ότι μόνο η πλήρης χρήση πιστοποιημένου σπόρου εξασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος, αλλά και οι σχετικές δοκιμές και υπολογισμοί έδειξαν ότι οι αγρότες ωφελούνται οικονομικά. Οι επαγγελματικοί φορείς, παραγωγοί και έμποροι σπόρων, ΚΕΣΠΥ, ΕΕΠΕΣ, κλπ, οι αλευροβιομήχανοι, οι βιομήχανοι ζυμαρικών, οι έμποροι και εξαγωγείς σκληρού σίτου έχουν ταχθεί από καιρό υπέρ της πλήρους χρήσης πιστοποιημένου σπόρου, ώστε να έχουν ποιοτικό και ανταγωνιστικό προϊόν. Οι παραπάνω φορείς τονίζουν ότι η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, λόγω κλίματος, για παραγωγή ποιοτικού σκληρού σίτου και είναι λάθος να διακυβεύεται η ποιότητα με εσφαλμένη πολιτική.
πηγή: agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια: