Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Kαθυστερήσεις καταγράφονται στο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων

Kαθυστερήσεις καταγράφονται στο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολο να καταβληθούν προκαταβολές επιδοτήσεων στους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους στις 16 Οκτωβρίου.
Η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα να καταβληθεί μέχρι και το 70% των χρημάτων της ενιαίας ενίσχυσης και των ειδικών καθεστώτων στις 16 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις αιτήσεις των δικαιούχων για το έτος 2009.
Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις καθώς δεν έχουν γίνει όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι διοικητικοί, επιτόπιοι και διασταυρωτικοί, με βάση το νέο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, που ζητά η Κομισιόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητά λύσεις προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στις πληρωμές και δεν αποκλείεται να επιλεγεί η οδός της ταμειακής διευκόλυνσης μέσω ΑΤΕ.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να εξασφαλιστεί 1,5 δισ. ευρώ αν είναι να δοθεί το 70% ή 1,1 δισ. ευρώ αν είναι να δοθεί το 50% της επιδότησης.
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Πληρωμών Κοινοτικών Επιδοτήσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων.
Ανεξάρτητα, πάντως, από το πώς προχωρούν οι σχετικές εργασίες όσοι δικαιούχοι επιδοτήσεων δήλωσαν αρχικά τα χωράφια τους, αλλά δεν έκαναν την ψηφιοποίηση, δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν.
Αντίθετα, θα πρέπει να σπεύσουν στις Ενώσεις να κάνουν την ψηφιοποίηση, καθώς χωρίς αυτή δεν θα μπορούν στο εξής να εισπράξουν τις επιδοτήσεις.
ΗΜΗΡΕΣΙΑ on line

Δεν υπάρχουν σχόλια: