Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΝΕΤ 105,8 ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΛΤΑΖΗ

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 και τη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή παραχώρησε σήμερα η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.

Η Υπουργός χαρακτήρισε το πρόβλημα της κτηνοτροφίας συνολικά, περιλαμβανομένης της αγελαδοτροφίας αλλά και των προβάτων, ως μείζων ζήτημα της Ελληνικής αγροτικής πολιτικής και τόνισε πως απαιτείται «Ένας συνδυασμός εθνικών και κοινωνικών μέτρων, έτσι ώστε να έχουν την ανάλογη στήριξη οι γαλακτοπαραγωγοί, στήριξη στο εισόδημά τους και από την άλλη πλευρά διάρθρωση μέτρων εποπτείας και ρύθμισης των γαλακτοκομικών προϊόντων»

Αναφερόμενη στις τιμές του γάλακτος, η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στα τρία επίπεδα λειτουργίας της αγοράς, τονίζοντας: «Το επίπεδο της κορυφής, δηλαδή εκεί που πηγαίνει ο καταναλωτής να πάρει το προϊόν από το ράφι, εκεί επικεντρώνεται όλη η διαστρέβλωση του εμπορίου από τον παραγωγό μέχρι το ράφι. Τους γνωρίζουμε, ξέρουμε τι τιμολογιακή πολιτική ακολουθούν είτε με τις εκπτώσεις που γίνονται είτε με κάποια διακίνηση τιμολογίων τα οποία θεωρώ ότι στο ενδιάμεσο στάδιο και οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους αλλά και οι ενδιάμεσοι κρίκοι.»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η γεωργία δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν επιλύσει δύο βασικά ζητήματα, τη γη και το νερό, η σωστή διαχείριση των οποίων αποτελεί στόχο του ΥΠ.Α.Α.Τ. που δεν θα αργήσει να υλοποιηθεί.

Αναφορικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η κ. Μπατζελή δήλωσε ότι σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, από το 2010 θα στηριχτεί πάνω στη γη, δηλαδή δεν θα έχει τη σημερινή μορφή κι ενδέχεται να πάει σε μια ανά στρέμμα εκτίμηση.

Τέλος, η Υπουργός έδωσε έμφαση στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι ταυτόσημες με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, με επίκεντρο τη στήριξη των χαμηλότερων εισοδημάτων και τη διασφάλιση του στόχου της Πράσινης Ανάπτυξης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, καλή εβδομάδα. Τι κάνετε; Δουλειά πολύ;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως όλοι νομίζω ότι θα πρέπει να σκύψουμε, να δούμε όλα τα προβλήματα, να τα αναλύσουμε και να τα επιλύσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω πει στους ακροατές θα σας είχαμε κοντά μας για να συζητήσουμε για αυτόν τον πολύπαθο αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, που έχω την αίσθηση ότι ταλαιπωρούνται χρόνια ολόκληρα με προβλήματα τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχουν λυθεί και χρονίζουν, με το γεγονός ότι ακούμε για νέες πολιτικές που ποτέ δεν τις είδαμε. Ας ξεκινήσουμε από το θέμα που αντιμετωπίσατε και ως αντίδραση, όχι εδώ στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας με τις διαμαρτυρίες των γαλακτοπαραγωγών. Το λέω αυτό γιατί περί τα τέλη Αυγούστου που ταξίδεψα στην Κεντρική Ελλάδα ήταν το μόνιμο πρόβλημα που έθεταν όλοι. Τι θα γίνει με τις τιμές στο γάλα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι το πρόβλημα της κτηνοτροφίας συνολικά περιλαμβανομένης της αγελαδοτροφίας αλλά και των προβάτων, είναι ένα μείζων ζήτημα στην Ελληνική αγροτική πολιτική και οικονομία. Πιστεύω ότι χρειάζεται ένας συνδυασμός εθνικών και κοινωνικών μέτρων, έτσι ώστε να έχουν την ανάλογη στήριξη οι γαλακτοπαραγωγοί, στήριξη στο εισόδημά τους και από την άλλη πλευρά διάρθρωση μέτρων εποπτείας και ρύθμισης των γαλακτοκομικών προϊόντων, διότι εκεί πιστεύω ότι είναι ένα πρότυπο μιας συγκεντρωμένης αγοράς από την άλλη πλευρά της όχθης, αυτής των μεταποιητών, εμπόρων και γαλακτοβιομηχανιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από την εικόνα που έχουμε αποκομίσει όλοι είναι πως στην ουσία οι γαλακτοπαραγωγοί είναι απροστάτευτοι ακριβώς μπροστά στην απέναντι όχθη που μόλις αναφέρατε. Δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν τιμές, οι τιμές διαμορφώνονται από τους ενδιαμέσους ή κατευθείαν από τις βιομηχανίες και εξωθούνται στο να πωλούν το γάλα σε πάρα πολύ χαμηλή τιμή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θέλω να πάρω μέρος αυτή τη στιγμή και να πω ποιοι είναι οι καλοί και οι κακοί. Απλώς θα μου επιτρέψετε να πω δύο πράγματα τα οποία οφείλουνε να γίνουν, με τη συμβολή και των δύο πλευρών, γιατί διαφορετικά χωρίς παραγωγή μια γαλακτοβιομηχανία δεν θα υπάρξει και το αντίθετο. Είναι ένα βιομηχανικό, αν μου επιτρέπετε να πω, προϊόν, το οποίο χρειάζεται και τους δύο ή πιθανά και τους τρείς. Για ότι αφορά στην κτηνοτροφία, δηλαδή τους παραγωγούς, και εδώ αναφέρομαι και στις δύο κατηγορίες ζώων, βαρέων ή ελαφρών, απαιτείται μια πολιτική μείωσης του κόστους των ζωοτροφών. Αυτή τη στιγμή οι ζωοτροφές επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους κτηνοτρόφους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι υψηλές οι τιμές τους, λέτε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι υψηλές οι τιμές, αλλά φέτος, υποθέτω, λόγω της πτώσης του αραβόσιτου θα είναι χαμηλές. Όμως γενικά, οι ζωοτροφές είναι ένα μεγάλο τμήμα του κόστους των εισροών και οφείλεται, πρώτον, κάποιες φορές στην τιμή, αν είναι ακριβά τα σιτηρά, κριθάρι, αραβόσιτο, κ.τ.λ. και δεύτερον με τον τρόπο που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι παραγωγοί τις ζωοτροφές. Ποτέ δεν αγοράζουμε την πρώτη ύλη μας όταν είναι αυξημένες οι τιμές στο εμπόριο και αγοράζουμε όταν είναι πεσμένες οι τιμές σε πολύ μεγάλες ποσότητες, δηλαδή οι κτηνοτρόφοι πρέπει κάπου να αποθηκεύουν τις ζωοτροφές τους, να το πω απλά. Αυτό λοιπόν οφείλουν και οι παραγωγοί να το εξασφαλίσουν και εμείς να τους διευκολύνουμε προς την πλευρά αυτή. Δεν παίζουμε το ρόλο του διαιτητή, αλλά τον ρόλο του επενδυτή πάνω στο ζωικό κεφάλαιο, ως κράτος.

Το δεύτερο, για ότι αφορά στις γαλακτοβιομηχανίες. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες στο αν υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες όπου με την επισήμανση τους, φρέσκο ελληνικό προϊόν, είναι 100% ελληνικό. Αυτό το αποδεικνύουν καθημερινώς οι έλεγχοι οι οποίοι πρέπει να γίνονται τόσο από τον ΕΦΕΤ, όσο και από τα άλλα συνυπεύθυνα Υπουργεία. Οι γαλακτοβιομηχανίες θα πρέπει να καταλάβουν ότι το πιστοποιημένο ποιοτικό προϊόν θα πρέπει και οι ίδιοι να το τηρήσουν. Γνωρίζω ότι θα έχουν κι αυτοί ένα μεγάλο κόστος, όμως τα περιθώρια θα πρέπει να μειωθούν.

Τρίτον, το χειρότερο απ΄ όλα, πιστεύω ότι τα δίκτυα διακίνησης, δηλαδή τα super market, είναι αυτοί που τελικά ‘‘καρτελοποιούν‘‘ τις τιμές, κι εκεί έχουν πολλαπλές ταχύτητες απέναντι, τόσο στους παραγωγούς, που υπάρχουν πολλά προϊόντα που υπογράφουν σύμβαση τα super market με τους παραγωγούς, όσο και με τους μεταποιητές. Το πρόβλημα λοιπόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έχει αναδειχθεί, αλλά και σε ελληνικό, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, ότι ο τελικός αποδέκτης, δηλαδή ο καταναλωτής, είναι αυτός ο οποίος επιβαρύνεται από μια συγκεντρωτική εμπορική πολιτική των εμπορικών αλυσίδων, μικρών ή μεγάλων, και επικεντρώνομαι κυρίως στους μεγάλους όπου έχουν τη δυνατότητα της μεγάλης διαπραγμάτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως είναι πολυεπίπεδο το θέμα, έτσι όπως μας το περιγράφετε…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι τρία επίπεδα. Το επίπεδο της κορυφής, δηλαδή εκεί που πηγαίνει ο καταναλωτής να πάρει το προϊόν από το ράφι, εκεί επικεντρώνεται όλη η διαστρέβλωση του εμπορίου από τον παραγωγό μέχρι το ράφι. Τους γνωρίζουμε, ξέρουμε τι τιμολογιακή πολιτική ακολουθούν είτε με τις εκπτώσεις που γίνονται είτε με κάποια διακίνηση τιμολογίων τα οποία θεωρώ ότι στο ενδιάμεσο στάδιο και οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν τις ευθύνες τους αλλά και οι ενδιάμεσοι κρίκοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, για να έρθουμε σε αυτό καθεαυτό το θέμα της πολιτικής του Υπουργείου σας συνολικά, κυρία Μπατζελή. Πάρα πολλές φορές έχουμε ακούσει, διαχρονικά θα έλεγα, για ένα νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα, μια χώρα που ο αγροτικός τομέας έχει αρκετά μεγάλο μερίδιο. Ακούμε λοιπόν για νέα μοντέλα αγροτικής ανάπτυξης και αυτά δεν τα βλέπουμε ποτέ. Από την άλλη μεριά βλέπουμε αγρότες οι οποίοι κρατούν σοδιές απούλητες, φαντάζομαι το ξέρετε πολύ καλά μιας και προέρχεστε από αγροτική περιοχή, από τη Φθιώτιδα. Βλέπετε τι έχει γίνει και με το σιτάρι. Τι σκέφτεστε να κάνετε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρώ ότι η γεωργία, χωρίς να έχει επιλύσει δύο βασικά στοιχεία, τη γη και το νερό, δεν μπορεί να προχωρήσει. Το δεύτερο, είναι καθαρά το πώς διαχειρίζεσαι τη γεωργική γη. Αυτός είναι ο στόχος μας και νομίζω ότι δεν θα αργήσουμε να τον φτάσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε αυτό το δεύτερο γιατί αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, το πώς διαχειρίζεσαι την αγροτική γη και το νερό, τι εννοείτε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα πρέπει να ξέρετε ότι η αγροτική γη λόγω του τρόπου διαχείρισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τα δικαιώματα να το πω έτσι, δηλαδή με τις μετοχές που έχει ο κάθε παραγωγός βάση της οποίας πληρώνεται από το κράτος ή από την κοινότητα, έχει ένα δικαίωμα να καλλιεργήσει μια γη. Αυτή όπως ξέρετε, πολλές φορές δεν ανήκει στους αγρότες, είναι ενοικιαζόμενη ή ανήκει σε εταιροεπαγγελματίες, οι οποίοι δεν μας ενοχλούν, δεν θέλουμε να τους διώξουμε από την αγροτική παραγωγή, απλά και μόνο να διαμορφώσουμε δύο ενδιάμεσες ταχύτητες ή δύο επίπεδα στήριξης. Όταν λοιπόν χαρτογραφήσουμε, τέλος του επόμενου χρόνου του 2010, το πρώτο αγροτικό κτηματολόγιο το οποίο θα γίνει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι ο οργανισμός ο οποίος θα αναλάβει αυτή τη λειτουργία, και ελπίζω να το κάνουμε γιατί διαφορετικά θα έχουμε ποινές από την Ε.Ε., εφόσον πάρουμε παράταση μέχρι τέλος του 2010 γιατί διαφορετικά έχουμε μέχρι τέλος αυτού του χρόνου, θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή θα μας δώσει μια παράταση έξι μηνών, εφόσον λοιπόν αποκτήσουμε αυτό το αγροτικό κτηματολόγιο και ξέρουμε ποιοι είναι οι παραγωγοί των διαφόρων επαγγελμάτων, οι κατά κύριο επάγγελμα, ξέρουμε ποιες είναι οι περιοχές, εκεί ερχόμαστε λοιπόν να διαχειριστούμε την αγροτική γη σε συνδυασμό με τη διαχείριση νερού, όχι σπατάλη νερού – σπατάλη δεν σημαίνει ποιότητα, σημαίνει καταστροφή της ανάπτυξης και πάμε σε αντίθετη ταχύτητα με αυτό που λέμε πράσινη ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως αυτά τα στοιχεία που μας λέτε τώρα είναι αυτά που όπως είπατε κι εσείς, είναι τα στοιχεία που έχουν προσδιοριστεί στη νέα διαβούλευση η οποία γίνετε στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως διότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική όπως συζητείται, από το 2010 θα στηριχτεί πάνω στη γη, δηλαδή δεν θα έχει τη σημερινή μορφή. Διαβουλεύσεις γίνονται, μπορώ να σας πω ότι θα πάει σε ανά στρέμμα εκτίμηση, χωρίς να θέλω να προδικάσω ή να προαναγγείλω κάτι, βρισκόμαστε σε περίοδο διαβουλεύσεων, οπότε το να έχουμε πλέον σαφές τοπίο ποια είναι η αγροτική μας γη είναι πάρα πολύ σημαντικό για να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα, του 2013, αλλά και να διαχειριστούμε τη μεταβατική περίοδο για να φτάσουμε το 2013 γιατί εκεί μας περιμένει η έναρξη του καινούργιου, όχι η προετοιμασία του καινούργιου. Είμαστε στη φάση τώρα στη φάση της προετοιμασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο ερωτήματα μαζί θα σας θέσω, γιατί τα ερωτήματα τα θέτουν οι φίλοι ακροατές, η ΝΕΤ όπως ξέρετε ακούγεται σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο θέμα που θέτουν είναι τι πολιτικές θα εφαρμόσετε για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και το δεύτερο είναι τι σκέφτεστε να κάνετε με την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη, μάλιστα μπαίνει και ένα ερώτημα για τις πρόωρες αγροτικές συντάξεις. Ξέρω ότι οι απαντήσεις θέλουν το χρόνο τους, σας τον δίνω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω το εξής, για τη εισοδηματική στήριξη του αγρότη πηγαίνουμε σε ένα πακέτο συνολικών προτάσεων που είναι ένας συνδυασμός ευρωπαϊκής στήριξης αλλά και κοινοτικών μέτρων. Δηλαδή οι κοινοτικές επιδοτήσεις προφανώς θα συνεχίσουν να υπάρχουν, απλώς θα τις διαθέσουμε και θα τις διανείμουμε με τον καλύτερο δυνατό, διαφανή τρόπο, γιατί υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να παράγουν περισσότερο αλλά ποτέ δεν τους δόθηκαν δικαιώματα, με βάση την Κοινοτική Νομοθεσία θα επανεξετάσουμε αυτή την κατανομή των δικαιωμάτων.

Το δεύτερο, εθνικά μέτρα, γιατί πλέον η γεωργία δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της, μόνο με το ‘‘αλατο –πίπερο‘‘ της κοινοτικής πολιτικής. Πρέπει να περάσουμε σε μια στήριξη οικονομικών – φορολογικών και περιβαντολλογικών μέτρων για να βάλουμε τον αγρότη στο επίκεντρο της πράσινης ανάπτυξης και της οικονομικής μας πολιτικής, τα οποία δύο συνδυάζονται. Επιπλέον εισοδηματικές ενισχύσεις, εφόσον μας δίνετε η χρηματοδοτική και δημοσιονομική δυνατότητα, με βάση την τήρηση περιβαντολλογικών μέτρων. Όποιος παραγωγός προστατεύει περισσότερο το περιβάλλον θα μπορεί να έχει μια επιπλέον επιδότηση, ποια, πότε, το βρίσκουμε, το συζητάμε. Δεύτερον, έχουμε πει ότι φορολογικά πρέπει να μειώσουμε τις επιβαρύνσεις του αγροτικού εισοδήματος από την φορολογία που τον πλήττει ιδιαίτερα στο πετρέλαιο και στις εισροές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα μιλάτε και για το Φ.Π.Α;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλάμε για ένα πακέτο φορολογικών μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν και την έμμεση φορολόγηση.

Το τρίτο αφορά όλα τα κοινωνικά μέτρα στήριξης στα οποία μελετώνται σε κεντρικό επίπεδο και σε κυβερνητικό επίπεδο και αφορούν στη ρύθμιση χρεών, κατά πόσο μπορούν να μπουν και οι αγρότες μέσα σε αυτή τη ρύθμιση χρεών τα οποία μελετάει και το Υπουργείο Ανάπτυξης και δεύτερον το κοινωνικό επίδομα όπου και ο ΟΓΑ, που με μεγάλη σωφροσύνη και σεβασμό απέναντι στα ζητήματα των δημοσιονομικών μας περιορισμών, θα δούμε το κατά πόσο και πότε οι αγρότες θα μπορούν να είναι αποδέκτες κι αυτοί του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπατζελή πότε θα είστε σε θέση για να τα προσδιορίσετε όλα αυτά, χρονικά εννοώ, σε επίπεδο καταρχήν στο να καταλήξετε για όλα αυτά που μόλις πριν από λίγο μας είπατε και επομένως πότε θα αρχίσουνε να υλοποιούνται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να σας πω, με όλο το σεβασμό που τρέφω στην πληροφόρηση στην οποία θέλετε να δώσετε, ότι αυτή είναι συνολική κυβερνητική πρόταση και νομίζω ότι από κεντρικής πλευράς είτε ο Πρωθυπουργός, είτε ο Υπουργός Οικονομικών και Ανάπτυξης, ανάλογα με ποια μορφή θα κατατεθούν τα νομοσχέδια στους επόμενους δύο μήνες. Εδώ λοιπόν είμαστε στα πλαίσια της προετοιμασίας, τηρώντας πάντα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και τις προγραμματικές μας δηλώσεις που είναι και ταυτόσημες, ότι θα στηρίξουμε τα κοινωνικά χαμηλά οικονομικά στρώματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ γι αυτή τη συνομιλία και να σας δεσμεύσω στον αέρα από τώρα ότι κάποια στιγμή θα πρέπει ενδεχομένως να έρθετε στο studio για να σας δώσουμε περισσότερο χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: