Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:ΕΛΙΑ

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ:ΕΛΙΑ 01-10-2009

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 Βόλος
Τηλέφωνο: 24210 66525 Fax : 24210 69545
Πληροφορίες : Φωτοπούλου Αννέτα
Ε Λ Ι Α
ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ
Συμπτώματα : Κύριο σύμπτωμα της ασθένειας είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων με χρώμα σταχτί καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας εμφανίζεται κυρίως στην επάνω επιφάνεια των φύλλων. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Συνθήκες ανάπτυξης: Οι μολύνσεις γίνονται όταν επικρατεί βροχερός και υγρός καιρός. Οι άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή του μύκητα είναι γύρω στους 16-20ο C. Οι προσβολές πραγματοποιούνται σε δύο εποχές την άνοιξη και το φθινόπωρο. Η ασθένεια εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση σε ελαιώνες που βρίσκονται σε υγρές και «κλειστές» περιοχές καθώς επίσης και σε ελαιώνες πυκνής φύτευσης. Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών ευνοούν τη δραστηριότητα του παθογόνου.
Συστάσεις : Α) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκόνιου.
Β) Φθινοπωρινός ψεκασμός : Παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για τις μολύνσεις. Συνιστάται να γίνει ψεκασμός με την λήψη του δελτίου. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα : Χαλκούχα σκευάσματα όπως βορδιγάλειος πολτός (διάφορα σκευάσματα), οξυχλωριούχος χαλκός (διάφ.σκευάσματα), υδροξείδιο του χαλκού (διάφ.σκευάσματα), κ.α.
ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ
Προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και προκαλεί την σήψη τους.
ΚΕΡΚΟΣΠΟΡΑ
Προσβάλλει τους άωρους και ώριμους καρπούς. Επίσης προσβάλλονται τα φύλλα. Στους πράσινους καρπούς εμφανίζονται καστανές, ακανόνιστες βυθισμένες κηλίδες 4-10 χιλιοστά. Στις ώριμες ελιές οι κηλίδες είναι ανοιχτότερου χρώματος. Στα φύλλα παρατηρείται χλώρωση κατά θέσεις και στη συνέχεια πολλές από τις θέσεις αυτές νεκρώνονται.
ΚΑΠΝΙΑ
Είναι η μαυρίλα που καλύπτει φύλλα, βλαστούς και κλάδους εξ αιτίας των μυκήτων που αναπτύσσονται δευτερογενώς μετά από προσβολές κοκκοειδών.
Με τους ψεκασμούς κατά του κυκλοκονίου αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και οι προσβολές από γλοιοσπόριο, κερκόσπορα και καπνιά.
ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ Ή ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Συμπτώματα: Βακτήριο είναι το αίτιο της ασθένειας που προκαλεί καρκινώματα (όγκους) σε νεαρούς βλαστούς και κλάδους.
Συνθήκες μόλυνσης: Οι προσβολές ευνοούνται από βροχερό καιρό και κυρίως μέσω πρόσφατων πληγών από το ράβδισμα, το κλάδευμα κλπ.
Συστάσεις : 1) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων τμημάτων των δένδρων.
Αποφυγή κλαδέματος με βροχερό και υγρό καιρό.
Ψεκασμός των δένδρων μετά από το κλάδευμα καθώς και μετά από χαλάζι ή παγετό με χαλκούχα σκευάσματα όπως και για το κυκλοκόνιο.
Σημείωση: Να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και κυρίως να ληφθεί υπόψη ο χρόνος της τελευταίας επέμβασης πριν τη συγκομιδή για αποφυγή ύπαρξης υπολειμμάτων στα προϊόντα.
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυo www.minagric.gr.

Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α.α.
Πίνας Κων/νος

Δεν υπάρχουν σχόλια: