Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Νέα τεχνολογία στην υπηρεσία γεωτεχνικών και αγροτών

Νέα τεχνολογία στην υπηρεσία γεωτεχνικών και αγροτών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε, την 1η Οκτωβρίου, την επίσημη έναρξη λειτουργίας της ανοικτής υπηρεσίας του EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), στην οποία θα έχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση επιχειρήσεις και πολίτες. Το EGNOS αποτελεί μαζί με το Galileo, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurocontrol. Είναι το ευρωπαϊκό τμήμα του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης GNSS (Global Navigation Satellite System).
Στόχος του είναι να παρέχει υπηρεσίες εντοπισμού θέσης, πλοήγησης και χρονισμού ακριβείας, αλλά έχει εφαρμογή και στη γεωργία, στη μέτρηση αγροτεμαχίων, στη γεωδαισία και την κτηματογράφηση. Με τις νέες τεχνολογίες θα μπορέσει να υπάρξει ακριβέστερη καταγραφή για τον χώρο και το μέγεθος των αγροτεμαχίων, που αποτελούν καίρια στοιχεία προς χρήση για την ανταλλαγή εμπορικών πληροφοριών και την χορήγηση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Ως γνωστόν ο έλεγχος των πληρωμών των ενισχύσεων, με βάση την Κοινή Αγροτική Πολιτική, απαιτεί συνεχώς λεπτομερή πληροφόρηση και ακρίβεια μετρήσεων των καλλιεργειών και των ζώων.
Επιπλέον, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι γεωργοί θα μπορούν να χρησιμοποιούν αυτό το πρόγραμμα για τη βελτίωση της συγκομιδής τους, τη μείωση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και την καλύτερη χρήση εδάφους και νερού. Η χρήση του μπορεί ακόμη να απλουστεύσει και να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων γεωδαισίας και τις κτηματογραφικές μετρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: