Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επιπλέον χρήματα ρίχνει στην αγροτική ανάπτυξη η ΕΕ


Επιπλέον χρήματα ρίχνει στην αγροτική ανάπτυξη η ΕΕ


Η Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ ενέκρινε ένα δεύτερο κύμα προτάσεων κρατών μελών για τη χρήση νέων κονδυλίων για την αγροτική ανάπτυξη. Περίπου τα μισά από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης τροποποιήθηκαν και μπορούν να στηρίξουν δράσης για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας, την προστασία του κλίματος, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανασυγκρότηση του γαλακτοκομικού τομέα. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ως σήμερα θα προσθέσουν 1,6 δις ευρώ νέων κοινοτικών κονδυλίων στον προϋπολογισμό της αγροτικής ανάπτυξης, ο οποίος ανέρχεται σε πάνω από 90 δις ευρώ για την περίοδο 2007-2013. Περισσότερα προγράμματα αναμένεται να εγκριθούν μέσα στους επόμενους μήνες.

«Η τρέχουσα οικονομική και περιβαλλοντική κατάσταση απαιτεί δράση στην ύπαιθρο όσο και στις πόλεις», είχε δηλώσει η αρμόδια επίτροπος Μάριαν Φίσερ Μπόελ κατά την έγκριση του πρώτου κύματος προτάσεων, τον Οκτώβριο. «Έχουμε αναλάβει αποφασιστική δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με πολλούς τρόπους. Ο διαγνωστικός έλεγχος της ΚΑΠ και το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας προσέφεραν νέα κονδύλια που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση πιεστικών προβλημάτων, όπως η αναδιάρθρωση του τομέα του γάλακτος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Εναπόκειται στα κράτη μέλη και στις περιφέρειες να χρησιμοποιήσουν συνετά τα χρήματα αυτά.»

Το δεύτερο αυτό κύμα αποφάσεων καλύπτει άλλα 36 προγράμματα (9 εθνικά και 27 περιφερειακά) 14 κρατών μελών. Πλέον έχουν εγκριθεί προγράμματα συνολικά 17 εκ των 27 κρατών μελών. Το 83% των κονδυλίων που εγκρίθηκαν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο θα διατεθούν για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την ανασυγκρότηση της γαλακτοκομίας και την κλιματική αλλαγή.

Η ευρυζωνικότητα παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες, με 13 προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης να στοχεύουν στη διάδοσή της στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ο πρόσθετος εγκεκριμένος προϋπολογισμός για την ευρυζωνικότητα ανέρχεται πλέον στα 149,6 εκατ. ευρώ.
πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: