Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Βραχνάς η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΟΣΔΕ


Βραχνάς η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του ΟΣΔΕ

Σκοπός όλων μας είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του ΟΣΔΕ έτσι ώστε οι αγρότες να μπορούν να πάρουν άμεσα τις ενισχύσεις τις οποίες δικαιούνται σε μία περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης, αλλά και να αποφύγουμε ενδεχόμενη αναστολή πληρωμών. Αυτό δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, στη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλείς του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε και της ΠΑΣΕΓΕΣ σήμερα Τρίτη 10 Νοεμβρίου, όπου συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) με στόχο την έγκαιρη καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων για το 2009 καθώς και ο προγραμματισμός για το 2010.

Στη συνάντηση, στην οποία παραβρέθηκε και ο υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης, η κ. Μπατζελή επεσήμανε ότι το έργο το οποίο παραλάβαμε δεν ήταν αυτό που έπρεπε να είναι, υπήρχαν σημαντικές ελλείψεις και προσπαθούμε να συντονίσουμε αυτή τη στιγμή το έργο μεταξύ των οργανισμών και των παραγωγών. Πιστεύω ότι θα το κατορθώσουμε, χρειάζεται μια σημαντική προσπάθεια γιατί το οφείλουμε καταρχήν απέναντι στους αγρότες και πάνω απ’ όλα στην ισορροπία και τη διασφάλιση των εθνικών πόρων.

Το πρόγραμμα της ψηφιοποίησης θα έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2008. Βάσει του κοινοτικού κανονισμού εάν δεν κλείσει αυτό το πρόγραμμα, θα έχουμε μια αναστολή των πληρωμών 20%, δηλαδή περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Πρέπει να τα βάλει ο εθνικός προϋπολογισμός. Ένα τέτοιο μέγεθος μας υποχρεώνει να βρισκόμαστε σε συνεχή διαβούλευση με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη δεν συμμετείχε τελικά εκπρόσωπος της ΑΓΡΟΓΗ.

Να θυμίσουμε ότι την άμεση και ορθή λειτουργία του συστήματος ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων απαιτεί επιτακτικά η Κομισιόν από την Ελλάδα, καθώς αν δεν γίνει αυτό, δε φαίνεται ότι θα μπορέσουν να πληρωθούν κανονικά οι επιδοτήσεις.

Το τι θα συμβεί, θα κριθεί από τον κοινοτικό έλεγχο που θα γίνει το τελευταία δεκαήμερο του Νοέμβρη. Όπως εκτιμάται από γνωρίζοντες το θέμα, η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε, ενδεχομένως ούτε καν Χριστούγεννα.

Βαρύ πρόστιμο είναι σίγουρο ότι θα πέσει στην περίπτωση που αγνοηθεί η Κομισιόν και γίνει η πληρωμή χωρίς να έχουν προηγηθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι, διοικητικοί, επιτόπιοι και διασταυρωτικοί, με βάση το νέο σύστημα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων.

Μάλιστα, οι κοινοτικοί ελεγκτές που ήρθαν στη χώρα μας, στις 15 Σεπτεμβρίου στον ΟΠΕΚΕΠΕ, διαπίστωσαν, όπως ήταν φυσικό, ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των ψηφιοποιημένων αγροτεμαχίων δεν έχει ολοκληρωθεί και προχωράει με καθυστέρηση.
πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: