Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ για άμεσες πληρωμές


Ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ για άμεσες πληρωμές

Για ανασυγκρότηση του ΕΛΓΑ πάνω σε βάσεις που να εξασφαλίζουν πλήρως ότι η όλη λειτουργία του συμβιβάζεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έκανε λόγο η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ, βουλευτή Λάρισας, Αστέριου Ροντούλη.

«Στόχος της Κυβέρνησης» τόνισε η κ. Μπατζελή «είναι η δίκαιη και όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων, η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε επιπλέον αίτια και τομείς, ο προσδιορισμός νέων ή συμπληρωματικών με τον υπάρχοντα μηχανισμό πηγών χρηματοδότησης αλλά και η εξισορρόπηση της ανταποδοτικότητας, που σήμερα δεν εξασφαλίζεται».

Η υπουργός επανέλαβε τη θέση του ΥΠΑΑΤ για το νέο ρόλο, την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις ανάληψης αποζημιώσεων κατά την περίοδο 2008-2009 και στις επιπτώσεις στην εικόνα της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει γρήγορα στην εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση του οργανισμού με βάση τους εξής άξονες:

- όσο το δυνατόν ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων

- επέκταση των καλύψεων σε επιπλέον αίτια και τομείς (άμεσα θα νομοθετηθεί η κάλυψη της καρπόπτωσης και της ηλιόπτωσης, ανακοίνωσε) έτσι ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο των κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων

- νέες ή συμπληρωματικές με τον υπάρχοντα μηχανισμό πηγές χρηματοδότησης

- εξασφάλιση της ανταποδοτικότητας και αποδοτικότητας του συστήματος καθώς, όπως εξήγησε, με τον τρόπο που δίνονται σήμερα οι αποζημιώσεις γίνεται έμμεση ανακατανομή αγροτικού εισοδήματος και ασφαλίστρων από περιοχή σε περιοχή.

Τέλος, η υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σύσταση ομάδας εργασίας για την επεξεργασία του νέου πλαισίου λειτουργίας του σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς.

πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: