Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της GlobalGAP στην Αθήνα στις 11 και 12 Νοεμβρίου

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο της GlobalGAP στην Αθήνα στις 11 και 12 Νοεμβρίου, με μεγάλο χορηγό επικοινωνίας την εφημερίδα Agrenda. Πρόκειται για πέμπτο και τελικό σταθμό της παγκόσμιας περιοδείας Global Tour 2009, που περιλάμβανε το Ναϊρόμπι, το Μοντεβιδέο, την Κουάλα Λουμπούρ και την Ουάσιγκτον. Το συνέδριο της Αθήνας σημείωσε τη μεγαλύτερη συμμετοχή, με 160 συμμετοχές από 22 χώρες. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν τέσσερις κύκλοι στρογγυλών τραπεζών σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών, τη χρήση του νερού, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα, το ζωικό κεφάλαιο, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τις μικροβιακές μολύνσεις, την εκτίμηση του κινδύνου κοινωνικών πρακτικών, την ακεραιότητα και τους μικρούς παραγωγούς.

Ο συμμετέχοντες διαπίστωσαν την ανάγκη απλοποίησης του προτύπου και των επί μέρους εργαλείων και διαδικασιών του, κατάλληλης αντιμετώπισης των μικρών παραγωγών με παράλληλη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών αξιοπιστίας, συνεχούς εκπαίδευσης και σεβασμού στις τοπικές πολιτισμικές ιδιαιτερότητες κατά την επαφή με τους παραγωγούς.

Στην Αθήνα παρουσιάστηκαν και όλες τις τεχνικές πληροφορίες για την προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών να επιτύχουν την πιστοποίηση τους σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα όπως το GlobalGAP. Το συμβούλιο της GlobalGAP έβγαλε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη διαδικασία εξέλιξης του προτύπου κι ενέκρινε την εξέλιξη των Γενικών κανονισμών στην έκδοση 3.1.

Τα συμπεράσματα από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις της παγκόσμιας περιοδείας θα τεθούν άμεσα σε δημόσια διαβούλευση στο ίντερνετ και θα ληφθούν υπόψη κατά τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2010. Σκοπός είναι το αναθεωρημένο πρότυπο να είναι έτοιμο στις αρχές του 2010 και να εφαρμοστεί υποχρεωτικά από το 2012.


Ένα παγκόσμιο πρότυπο

Μόλις οκτώ χρόνια μετά το πρώτο πιστοποιητικό EurepGAP, πλέον τα πιστοποιητικά GlobalGAP βρίσκονται σε περισσότερες από 100 χώρες. Μόνο τους τελευταίους 18 μήνες παραγωγοί από 20 νέες χώρες πιστοποιήθηκαν κατά GlobalGAP από όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή παρατηρείται σταθεροποιητική τάση του συνολικού αριθμού των πιστοποιημένων παραγωγών, αποδεικνύοντας ότι η Διασφάλιση της Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής αντέχει στη διεθνή κρίση, καθώς η ασφάλεια των τροφίμων και η αειφορία παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών.

Η θέση των Ευρωπαίων παραγωγών έχει αυξηθεί σημαντικά κυρίως μέσω της διαδικασίας εξομοίωσης διαφορετικών συστημάτων σε χώρες όπως η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία. Πολλές παραγωγοί χώρες βέβαια κατάφεραν να επικοινωνήσουν καλύτερα τη σημαντικότητα ενός συστήματος πιστοποίησης Ορθής Καλλιεργητικής Πρακτικής κι έτσι η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία εμφάνισαν μεγάλη ανάπτυξη πιστοποιημένων παραγωγών.


Ο πρόεδρος της GLOBALGAP Nigel Garbutt δήλωσε μετά το τέλος του συνεδρίου: "H tour2009 ξεκίνησε στο Nairobi της Κένυας από τον Υπουργό Γεωργίας να καλωσορίζει την προσπάθεια της GLOBALGAP να εφαρμόσει τις αρχές της Ορθήα Καλλιεργητικήα πρακτικής στη χώρα όχι μόνο για προϊόντα εξαγωγικού ενδιαφέροντος αλλά ακόμα και για αυτά που διακινούνται εσωτερικά. Συμμετέχοντες από 9 αφρικανικές χώρες πρότεινα λύσεις για την εφαρμογή του πρωτοκόλου και σε παραγωγούς μικρής κλίμακας. Πολλοί από αυτούς είναι ήδη πιστοποιημένοι κατά GLOBALGAP οργανωμένοι σε ομάδες.

To Montevideo αποτέλεσε το δεύτερο σταθμό του γύρου όπου το συνέδριο φιλοξενήθηκε από το UruguayanMeatInstitute, όπου συζητήθηκαν σε βάθος όλες οι πιθανότητες και προοπτικές εφαρμογής του πρωτοκόλου GLOBALGAP στην κτηνοτροφία.

Στην τρίτη στάση μας στην Kuala Lumpur ο υφυπουργός Γεωργίας της μαλαισίας μας υποδέχτηκε συγχαίροντας την GLOBALGAP για την προώθηση της ασφάλειας και αειφορίας των αγροτικών προϊόντων σε όλη τη Νοτιο Ανατολική Ασία.

Η επόμενη στάση έγινε στην Washington DC όπου αναλύθηκαν σε βάθος νέες τάσεις στην ασφάλεια τροφίμων με βάση τους μικροβιολογικούς κινδύνους.

Τέλος στην Αθήνα ακούσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον όλες τις τεχνικές πληροφορίες των ενδιαφερόμενων μερών για τη μεγάλη προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών να επιτύχουν την πιστοποίηση τους σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα όπως το GLOBALGAP. Οι διαβούλευση στη διάρκεια των στρογγυλών τραπεζιών ήταν πολύ σημαντική επικεντρώνοντας σε θέματα όπως η χρήση του νερού καθώς και των υπολειμμάτων ΦΠΠ σε δείγματα φρούτων και Κηπευτικών. Το συμβούλιο της GLOBALGAP έβγαλε πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη διαδικασία εξέλιξης του προτύπου κι ενέκρινε την εξέλιξη των Γενικών κανονισμών στην έκδοση 3.1!!"

Η Κα Φρατζέσκα Υδραίου Διευθύντρια του ΕΣΥΦ δήλωσε: "Το συνέδριο της GLOBALGAP χαρακτηρίστικε από την εξαιρετική του οργάνωση, από τις πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις και παράλληλες συνεδρίες όπως και από την άρτια ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση στρογγυλών τραπεζιών που αφορούσαν όλα σημαντικά θέματα. Η ποιότητα των παρουσιάσεων ήταν πραγματικά υψηλού επιπέδου. Συγχαρητήρια."

Ο Clement Petrov της Moody International είπε για το γεγονός: "Άριστη οργάνωση συνεδρίου με υψηλής ποιότητας εισηγητές και πολύ καλές πιθανότητες για δικτύωση. Ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις θέτοντας στα στρογγυλά τραπέζια διαβούλευσης τα σημαντικότερα θέματα δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εκφρασουν την άποψη τους υποστηρίζοντας σημαντικά την εξέλιξη του πρωτοκόλου."
πηγή:agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: