Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Δελτίο τύπου Πρόγραμμα Νέων Γεωργών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4-12-2009



Σήμερα είναι ακόμα πιο δύσκολο,


να είσαι νέος αγρότης


Ο μόνος θεσμοθετημένος με νόμο της Ελληνικής Βουλής (Ν.3147/2003) φορέας για τους Νέους Αγρότες εκφράζει την βαθειά του ανησυχία για όσα από δημοσιογραφικές διαρροές ή από ανακοινώσεις μαθαίνει ότι σχεδιάζονται ή/και συμβαίνουν στο πρόγραμμα της πρώτης επιδότησης Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης-ΠΑΑ 2007-2013 «Αλέξανδρος ΜΠΑΛΤΑΤΖΗ».


Είναι πρωτοφανές για την σύγχρονη πραγματικότητα να ακούει από ακριτομυθίες και δημοσιογραφικές διαρροές η άμεσα ενδιαφερόμενη ομάδα επαγγελματιών θέματα που την αφορούν άμεσα και τα οποία θα έχουν μακροχρόνια επίδραση στους ατομικούς επιχειρηματικούς σχεδιασμούς των Νέων Αγροτών, αλλά και το κυριότερο σε όλο τον κλάδο καθώς και στο μέλλον του αγροτικού κόσμου.


Δημιουργούν ιδιαιτέρως δυσάρεστες εντυπώσεις οι πληροφορίες για ακαθόριστες σημαντικές αλλαγές σε διαδικασίες στις οποίες η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών συμμετείχε θεσμικά, ενώ θα έπρεπε, ακόμα και μόνο ως ένδειξη ευγενείας και πολιτισμού, να ενημερωθεί για τις όποιες αποφάσεις αλλαγών, κατ’ αρχήν ως συμμετέχουσα θεσμικά, αλλά και ουσιαστικά.


Η ΠΕΝΑ χαιρέτισε την ύπαρξη του Μέτρου 1.1.2. «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» ύψους 304.989.343 €, στο ΠΑΑ 2007-13 και μετέχει στη Επιτροπή Παρακολούθησης του, όπου δεν έφθασε κάποια τροποποίηση του υπάρχοντος ΠΑΑ 2007-13.


Η ΠΕΝΑ συμμετείχε στην Ομάδα Εργασίας κατά την διαβούλευση της ΚΥΑ «Καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 112-Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» και ήταν παρούσα κατά την υπογραφή της ΚΥΑ στις 23/10/2008 στο Υπουργείο ΑΑ&Τ.


Η ΠΕΝΑ μετείχε στις πενταμελείς Γνωμοδοτικές Επιτροπές σε κάθε Περιφέρεια της Ελλάδος και εκπρόσωπός της συνυπέγραψε τις τελικές αξιολογήσεις των υποψηφίων προς ένταξη, έχοντας υπόψη την απόφαση αρ. πρωτ. 11316/3.9.2009 του ΥπΑA&T, η οποία αύξανε το αρχικό διαθέσιμο ποσό (από τα 100 εκ. € σε περίπου 275 εκ €) και με βάση την οποία εκδόθηκαν και αναρτήθηκαν (ηλεκτρονικά) οι πίνακες τω εν δυνάμει δικαιούχων.


Πιστεύαμε ότι θα ήταν τιμή για κάθε έναν να συμμετέχει στη συζήτηση, στους προβληματισμούς των Νέων Αγροτών, για ένα καλύτερο μέλλον, πολύ μάλιστα περισσότερο με τον θεσμικό τους φορέα. Πιστέψαμε ότι κάθε ένας θα ήθελε να βασιστεί σε εμάς, να μας ζητήσει να συνεργαστούμε, όπως είπε απευθυνόμενος στην ΠΕΝΑ, στις 5-9-2009, ο κ Γεώργιος Παπανδρέου, ο σημερινός μας πρωθυπουργός.


Η ΠΕΝΑ περιμένει, ως μοναδικός θεσμικός φορέας για τους Νέους Αγρότες, να κληθεί να συμβάλλει στην διαβούλευση για το πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Θεωρεί πάντως αδόκιμο πολιτικά να μην σέβεται η πολιτεία ούτε τις διακηρύξεις για συμμετοχή, ούτε τους τύπους και την δεοντολογία, ούτε τους νόμους που η ίδια η πολιτεία έκανε.


Και στην διαβούλευση πολλά θα μπορούσαν να ακουστούν για τους Νέους Αγρότες που περίμεναν τρία χρόνια, για την σχεδιαζόμενη «ψυχρολουσία», και για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. «Σήμερα είναι δύσκολο να είσαι αγρότης στην Ελλάδα. Όπως είναι δύσκολο να είσαι νέος στη σύγχρονη Ελλάδα. Και είναι ακόμα πιο δύσκολο, να είσαι νέος αγρότης».




Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια: