Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ημερίδες για την στέβια στη Θεσσαλία


Παράλληλες ημερίδες με θέμα τα «Αποδεικτικά πειράματα και οικονομικότητα του είδους στέβια –stevia rebaudiana –ως καινοτόμος εναλλακτική καλλιέργεια –τρόφιμο» πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Απριλίου και ώρα 9.30 στην Αμφίκλεια και την Καρδίτσα.


Την ημερίδα της Πέμπτης διοργανώνουν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Καρδίτσας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ο.ΓΕ.Ε.Κ.Α. «Δήμητρα».Την ημερίδα της Παρασκευής διοργανώνουν η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Φθιώτιδας, ο δήμος Αμφίκλειας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου Αμφίκλειας.
Ο.ΓΕ.Ε.Κ.Α. «Δήμητρα».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 24410-23943 24410-23943.

Πηγή: agroanergos

«…ΥΠΟ ΔΕ ΞΥΛΑ ΚΑΓΚΑΝΑ ΚΕΙΤΑΙ ΩΣ ΤΟΥ Κ...


«…ΥΠΟ ΔΕ ΞΥΛΑ ΚΑΓΚΑΝΑ ΚΕΙΤΑΙ ΩΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑ ΡΕΕΘΡΑ ΠΥΡΙ ΦΛΕΞΕΤΟ ΖΕΕ Δ ΥΔΩΡ…»

Ιλιάς φ, 364



Μετά δεκατέσσερα χρόνια μελέτης και πειραματισμού με πολλά φυτά γνωστά με το όνομα ενεργειακά φυτά, και σε εποχές που ο όρος ήταν παντελώς άγνωστος σχεδόν σε όλους, μια φωνή από το βαθύ παρελθόν θυμίζει ότι ένα ξεχασμένο εν πολλοίς φυτό με το όνομα του αγκαθιού και του γαιδουριού μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά. Το «τιποτένιο» γαιδουράγκαθο, που οι δύσπιστοι βλάχοι το αποκαλούν «γκαγκάνι», που φυτρώνει μονάχο του στις ράχες και στα βράχια μπορεί να έχει πολλά να πει. Ποιος θυμάται τώρα τον ποιητή;
Κι όταν ασχολούνται όλοι με όλα, φαίνεται ότι το ζιζάνιο αυτό που οι βιολόγοι το τρέμουν ως «τρομερό εισβολέα» μπορεί να καλλιεργηθεί και να δώσει πολλά στον Έλληνα γεωργό χωρίς να ζητήσει σχεδόν τίποτα. Να γίνει καύσιμο! Κι εφόσον μερικοί νομίζουν ότι τα υγρά είναι τα καλά, να γίνει ρευστό καύσιμο. Να μετατραπεί σε πετρέλαιο που φθηνό θα παραχθεί από Ελληνικά χέρια στην Ελληνική γη. Κι ενώ οι βαποριές πάνε κι΄ έρχονται στα διυλιστήρια φέρνοντας λάδι αλλά από εισαγόμενη πρώτη ύλη χωρίς καμιά ωφέλεια για τον Έλληνα αγρότη, είμαστε αναγκασμένοι απ τη συνείδηση να συνεχίσουμε τον αγώνα να πείσουμε ότι μεγάλο καλό για τον τόπο θα προέλθει από την αγριαγκινάρα. Ευτυχώς στην πορεία μας, το βλάχικο ιδίωμα μας άνοιξε παραθύρι όπου ακούγεται μια μελωδία σιγουριάς, ωσάν να μας προτρέπει να συνεχίσουμε…
«… ΠΕΡΙ ΔΕ ΞΥΛΑ ΚΑΓΚΑΝΑ ΘΗΚΑΝ ΑΥΑ ΠΑΛΑΙ ΠΕΡΙΚΗΛΑ ΝΕΟΝ ΚΕΚΕΑΣΜΕΝΑ ΧΑΛΚΩ ΚΑΙ ΔΑΙΔΑΣ ΜΕΤΕΜΙΣΓΟΝ..»

Οδύσσεια σ, 309



ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ
Από την Ελληνική γη - από Ελληνικά χέρια

Το εργαστήριο γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος δημόσιος χώρος της Ελλάδας που θερμαίνεται με Ελληνικό “πετρέλαιο”. Όπως είναι γνωστό παρήγαγε – μεταποίησε σε βιομηχανική βάση και σήμερα εφαρμόζει για την θέρμανση του το πρώτο Ελληνικό στερεό καύσιμο σε μορφή πελλέτας με πρώτη ύλη την αγριοαγκινάρα.Τα στερεά καύσιμα σ’ αυτή τη μορφή στοχεύουν στην παραγωγή θερμικής ενέργειας και αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης για βιομηχανική και οικιακή χρήση (π.χ. κεντρικές θερμάνσεις, σόμπες, τζάκια, φούρνοι, κτλ).Κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ιρλανδία κτλ).Ο πειραματισμός στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1993 από τον σημερινό Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή κ. Νίκο Δαναλάτο.Σύμφωνα με τον κ. Δαναλάτο, τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν εντυπωσιακά για την Ελληνική γεωργία και γενικότερα για την Ελληνική οικονομία με διάφορα ενεργειακά φυτά για την παραγωγή στερεού καυσίμου (όπως αγριοαγκινάρα, μίσχανθος, σόργο, κενάφ κτλ).


Η αγριοαγκινάρα (λατ. Cynara cardunculus, Αγγ. Cardoon ή Spanish thistle artichoke) είναι ένα πολυετές φυτό Μεσσογειακής προέλευσης, καλά προσαρμοσμένο στις ξηροθερμικές συνθήκες της Ν. Ευρώπης. Η ανάπτυξή της αρχίζει με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και συνεχίζεται εκμεταλλευόμενη τις βροχές του χειμώνα και της άνοιξης μέχρι τις αρχές του θέρους όταν η υγρασία του εδάφους μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τότε το εναέριο τμήμα του φυτού αποξηραίνεται και μπορεί να συγκομισθεί ξηρό την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου. Με τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου παρατηρείται και πάλι ταχεία ανάπτυξη της αγριοαγκινάρας που μέσα σε λίγες ημέρες θα έχει και πάλι καλύψει πλήρως το έδαφος, κοκ. Λόγω του γεγονότος ότι η αγριοαγκινάρα είναι η ίδια ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας) δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων, ενώ σε μακροχρόνια πειράματα δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και εχθροί του φυτού, κι έτσι η καλλιέργειά της μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Επίσης, η αγριαγκινάρα λόγω του πλούσιου ριζικού της συστήματος που εκμεταλλεύεται άριστα τους εδαφικούς πόρους, χρειάζεται λιγότερο άζωτο. Σε προηγούμενα πειράματα στο Π.Θ. πολύ υψηλές αποδόσεις πραγματοποιήθηκαν με μηδενικές λιπάνσεις μέχρι το τρίτο έτος της καλλιέργειας και μέχρι 5 μονάδες Ν μετά το τέταρτο έτος. Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμαίνεται από 1200-1600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια ενώ με 2-3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου (στην περίοδο αυτή η διαθεσιμότητα νερού είναι υψηλή σε πολλές περιοχές) οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2000 – πάνω από 2500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντιπαράθεση με άλλες καλλιέργειες, η καλλιέργεια της αγριοαγκινάρας έχει πολύ μικρό κόστος.

Τι είναι οι πελλέτες (pellets);
Η καθαρότητα του ξύλου με την ευκολία του πετρελαίου. Οι πελλέτες είναι μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο και στην περίπτωσή μας από αγριοαγκινάρα, διαφόρων μεγεθών (π.χ. διαμέτρου 6 mm και μήκους 30 mm) που μπορούν εύκολα να συσκευασθούν, μεταφερθούν με βυτιοφόρα και αποθηκευτούν στους αποθηκευτικούς χώρους, από όπου μεταφέρονται αυτόματα για την καύση τους σε σύγχρονους καυστήρες (π.χ. ενεργοποίηση με χρήση κινητού τηλεφώνου) με την επιθυμητή ροή. Οι πελλέτες έχουν υγρασία περί το 8 % (ειδικό βάρος περί τα 650 κιλά ανά κυβικό μέτρο) και θερμική αξία περί τα 17-18 MJ/kg, δηλαδή 2 κιλά ισοδυναμούν με λίγο λιγότερο από 1 λίτρο πετρελαίου.

Αλλάζει η Ελληνική γεωργία
Ειδικότερα, η αγριοαγκινάρα είναι ένα πολυετές φυτό (7 - 10 χρόνια) με μεγάλη παραγωγή βιομάζας και ελάχιστες απαιτήσεις. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρικά χωράφια (σταροχώραφα) με απόδοση 1200 – 1600 κιλά / στρέμμα όσο και σε ποτιστικά χωράφια με απόδοση που ξεπερνά τα 2000 – 2500 κιλά / στρέμμα. Δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων (7 μονάδες αζώτου μετά τον τρίτο χρόνο) και καθόλου ζιζανιοκτόνα, διότι το ίδιο το φυτό είναι ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας).Η παραγωγή της μπορεί να ξεκινήσει άμεσα από τους Έλληνες αγρότες διότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση από χώρες της Ευρώπης σε πελλέτα με πολύ καλή τιμή (περίπου 200 ευρώ / τόνο ) με τις σημερινές τιμές πετρελαίου. Έχουν ήδη εγκατασταθεί οι πρώτες βιομηχανικές μονάδες παρασκευής πελλέτας.Οι πρώτες εκτιμήσεις της τιμής βιομάζας για τον παραγωγό, με την σύμφωνη γνώμη των βιομηχάνων, μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 6 λεπτά / κιλό. Άρα εισόδημα για τον παραγωγό 72 – 150 ευρώ / στρέμμα ( !!! ) καθαρά χωρίς καμία επιδότηση.
Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός σταριού που κερδίζει σήμερα κάτω από 10 ευρώ /στρέμμα, θα κερδίζει 60-90 ευρώ /στρέμμα και ο βαμβακοπαραγωγός που κερδίζει 120 ευρώ / στρέμμα, θα κερδίζει 200 ευρώ / στρέμμα. Βέβαια την τελική τιμή θα την διαμορφώσει η αγορά και οι μελλοντικές τιμές του πετρελαίου. Για πρώτη φορά ο παραγωγός θα συνδέσει την τιμή του προϊόντος με τις τιμές του πετρελαίου, ενώ μέχρι τώρα ήταν συνδεδεμένα μόνο τα έξοδα του.Η καλλιέργεια της αγριοαγκινάρας σε μεγάλη κλίμακα (π.χ. 2 εκατ. στρέμματα) θα λειτουργήσει ως καταλύτης και για τις υπάρχουσες καλλιέργειες (μικρότερη παραγωγή, άρα μεγαλύτερες τιμές ).


Πρέπει να αναφερθεί η συμβολή της καλλιέργειας στην αύξηση της γονιμότητας των εδαφών (εμπλουτισμός τους με οργανική ουσία, δημιουργία καλής δομής), και την προστασία κατά της διάβρωσης εδαφών, της νιτρορύπανσης και απομάκρυνση του κινδύνου της ερημοποίησης.

Εθνική Οικονομία

Είναι εύκολο να καταλάβει ο καθένας τι σημαίνει να παράγεις το καύσιμό σου ή τουλάχιστον ένα μέρος του. Μείωση της εξάρτισης από τα διεθνή μονοπώλια ενέργειας, εξοικονόμηση πολύτιμου συναλλάγματος κτλ.

Για παράδειγμα, η αντικατάσταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων σιταριού (από τα περίπου 10.000.000 στρ. σιτηρών ή το 5% της Ελληνικής γεωργικής γης) με αγριοαγκινάρα, γεγονός που θεωρείται άμεσα εφικτό, θα απέδιδε παραγωγή περί τους 1.000.000 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου θέρμανσης

Η παραγωγή αυτή είναι 6,6 πλάσια της σημερινής υποχρέωσης της Ελλάδας σε βιοκαύσιμο (το οποίο και εισάγεται προς το παρόν εξʼ ολοκλήρου) με τεράστιο οικονομικό όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή που σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει το εν τρίτο της αξίας του πετρελαίου.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε και τις δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη συλλογή, μεταφορά, μεταποίηση, και διακίνηση του προϊόντος.
Οικολογία

Η εγκατάσταση της καλλιέργειας της αγριογκινάρας θα συμβάλει στη μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ασφαλείς και συμβατές με το περιβάλλον και κυρίως όσον αφορά τον περιορισμό του φαινόμενου του θερμοκηπίου και τον περιορισμό των όξινων βροχών σύμφωνα με τις αποφάσεις των συνόδων του Ρίο Ντι Τζανέιρο και του Κιότο, διότι η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με βιομάζα είναι ουδέτερη σε εκπομπές CO2 καθώς η ποσότητα που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα μετά την καύση της αφομοιώνεται από το φυτό κατά την φωτοσύνθεση, ενώ από την άλλη πλευρά με την καύση βιομάζας σχεδόν μηδενίζεται η απελευθέρωση θείου (S) στην ατμόσφαιρα.

Πράγματι, κατά τη διαδικασία μετατροπής της βιομάζας σε «πράσινη» ενέργεια, όλα τα στοιχεία εκτός του αζώτου, επιστρέφουν ως στάχτη στο έδαφος. Έτσι δημιουργείται ο σχεδόν κλειστός κύκλος παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Η παγκόσμια έρευνα, η οποία ακόμη εξελίσσεται, έχει δείξει ότι το περιβάλλον ουδόλως επιβαρύνεται από τις εκπομπές αερίων (CO, CO2, SOX εκτός του NOX) κατά την παραγωγή ενέργειας από τα βιοκαύσιμα, αλλά και κατά την παραγωγή της βιομάζας.

Οι περιβαλλοντικές εκροές των υπό μελέτη συστημάτων καλλιεργειών με αγριαγκινάρα, για παραγωγή βιοενέργειας είναι χαμηλότερες από αυτές των παραδοσιακών καλλιεργειών.

• Μείωση νιτρορύπανσης: Η αγριαγκινάρα χρειάζονται λιγότερο άζωτο, και σε προηγούμενα πειράματα στο Π.Θ. πολύ υψηλές αποδόσεις πραγματοποιήθηκαν με 0-5 μονάδες Ν ανά στρέμμα. Τα χαμηλότερα επίπεδα λίπανσης συντελούν στη μείωση της νιτρορύπανσης που γενικά απειλεί πολλές περιοχές με καλλιέργειες σίτου, βαμβακιού, τεύτλων, καπνού, κλπ. (Σχέδιο Δράσης κατά της Νιτρορύπανσης, ΕΘΙΑΓΕ, 2000).

• Μείωση φυτοφαρμάκων: Η μεγάλη ανταγωνιστικότητα της αγριαγκινάρας περιορίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων. Είναι ανθεκτική και δεν προσβάλλεται από σοβαρές ασθένειες και έντομα. Ως εκ τούτου η χρήση μυκητοκτόνων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων είναι σχεδόν μηδενική.

• Διαχείριση νερού: Η αγριαγκινάρα εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές και δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση.

• Διάβρωση– ερημοποίηση: Η αγριαγκινάρα μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου αναπτύσσεται ταχύτατα και καλύπτει πλήρως το έδαφος προστατεύοντας το από την διάβρωση που είναι ιδιαίτερα απειλητική στα επικλινή εδάφη της ξηροθερμικής ζώνης της χώρας μας.

• Αύξηση εδαφικής γονιμότητας: Πρέπει να αναφερθεί η συμβολή της καλλιέργειας στην αύξηση της γονιμότητας των εδαφών με τον εμπλουτισμό τους με οργανική ουσία και τη δημιουργία καλής δομής, έτσι ώστε να δίνει μεγάλες αποδόσεις στις επόμενες καλλιέργειες.

Παραθέτουμε συγκριτικούς πίνακες εκπομπής καυσαερίων, οξειδίων άνθρακα κτλ στο τόσο σημαντικό πρόβλημα υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στον παρακάτω πίνακα συνοψίζονται σύγχρονα ερευνητικά αποτελέσματα αναφορικά με την ετήσια επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και πελλετών σε καυστήρες ισχύος 400 kW.

Καύσιμο SO2 (κιλά) CΟ (κιλά) CO2 (τόνοι)
Πετρέλαιο , 200 , 40 , 200
Φυσ. Αέριο , 10 , 90 , 160
Πελλέτες , 50 , 10 , 10






ΒΟΛΟΣ 26-3-2007
Τα στοιχεία για το άρθρο προέρχονται από:
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΝΙΚΟΣ Γ. ΔΑΝΑΛΑΤΟΣ


Παραθέτουμε συγκριτικούς πίνακες εκπομπής καυσαερίων, οξειδίων άνθρακα κτλ στο τόσο σημαντικό πρόβλημα υπερθέρμανσης του πλανήτη.





Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

Η αγριαγκινάρα μειώνει ρύπους-Ξεκινά η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας (γουμαράγκαθου) στην Κοζάνη

Η αγριαγκινάρα μειώνει ρύπους

Στο ταπεινό γαϊδουράγκαθο (λαϊκή ονομασία της αγριαγκινάρας) εναποθέτουν τις ελπίδες τους για τη μείωση των ρύπων της ατμόσφαιρας οι εκπρόσωποι φορέων της Κοζάνης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να στηρίξει πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας ενεργειακών φυτών με έμφαση στην αγριαγκινάρα, η οποία μπορεί να προσφέρει μεγάλες αποδόσεις σε ενέργεια, πολύ υψηλές τιμές στους αγρότες, δεν είναι υδροβόρα και απαιτητική σε λιπάσματα. Το σημαντικότερο, όμως, σε σύγκριση με άλλες καλλιέργειες ενεργειακών φυτών είναι ότι η παραγωγή θα απορροφηθεί, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, ως καύσιμη ύλη στους ΑΗΣ του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης στοχεύει στη δημιουργία ενός σημαντικού πυρήνα αγροτών που θα στραφούν στην καλλιέργεια του φυτού τουλάχιστον σε 4.000 στρέμματα στους Δήμους Δημ. Υψηλάντη και Ελλησπόντου. Οι δήμοι αυτοί γειτνιάζουν με τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της ΔΕΗ και θα ωφεληθούν διπλά τόσο από την απορρόφηση της παραγωγής τους στο μέλλον όσο και από τη βελτίωση της ατμόσφαιρας καθώς με την καύση του συγκεκριμένου φυτού δεν εκλύονται υψηλές τιμές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ρύπων όπως συμβαίνει σήμερα με τον λιγνίτη. Το κόστος του όλου εγχειρήματος θα καλυφθεί από πόρους από το ανταποδοτικό τέλος εξόρυξης λιγνίτη που καταβάλλει κάθε χρόνο η ΔΕΗ εξ ημισείας στην Τοπική και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση (συνολικά 15 εκατ. ευρώ).
Ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη
«Η θερμαντική ικανότητα δύο κιλών αγριαγκινάρας ισοδυναμεί με ένα λίτρο πετρελαίου» λένε οι ειδικοί που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «οικολογικό καύσιμο από μια πολύ συμφέρουσα καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη» και μπορεί να αποδώσει 1,5 με 2 τόνους (αν ποτίζεται) το στρέμμα. Ερευνα που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειξε ότι η χρήση αγριαγκινάρας σε μορφή πελέτας (μικρά κυλινδρικά τεμάχια, λεπτότερα από φίλτρα τσιγάρου) μπορούν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο θέρμανσης για βιομηχανική και οικιακή χρήση και να προσφέρουν ένα έσοδο άνω των 50 ευρώ/στρέμμα.
Προχθές το Κέντρο Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης παρουσίασε ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης των σταθμών μέτρησης, που παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να ενημερώνεται μέσω Διαδικτύου για την ποιότητα του αέρα.
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Ξεκινά η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας (γουμαράγκαθου) στην Κοζάνη.

Μέχρι και την Παρασκευή 3 Απριλίου 2009 θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις αγροτών που θέλουν να ενταχθούν στο πειραματικό πρόγραμμα καλλιέργειας της αγριαγκινάρας στο νομό Κοζάνης. Το πρόγραμμα αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Κοζάνης με το ποσό των 800 χιλιάδων ευρώ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ, το παράρτημα ΓΕΩΤΤΕ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Έρευνας Στερεών Καυσίμων και τη ΔΕΗ, θα αφορά συνολικά εκτάσεις 4.000 στρεμμάτων.Η βιομάζα που θα προκύψει από την καλλιέργεια της αγριαγκινάρας θα απορροφηθεί από τη ΔΕΗ για το πρόγραμμα έρευνας, που αφορά την πρόσμιξη βιομάζας με λιγνίτη ως καύσιμο για τους Ατμοηλεκτρικούς της σταθμούς.Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, χθες ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, το χαρακτήρισε πρωτοποριακό, αφού όπως τόνισε θα δώσει διέξοδο στους αγρότες της περιοχής για την αντικατάσταση των καλλιεργειών που φθίνουν. Σύμφωνα με τον κ. Δακή η ΔΕΗ θα αγοράζει την βιομάζα της αγριαγκινάρας με την τιμή των 51 ευρώ ανά κιλό, ενώ η επιδότηση των αγροτών θα είναι για τον πρώτο χρόνο με 140 ευρώ ανά στρέμμα και για το δεύτερο χρόνο με 60 ευρώ ανά στρέμμα.
πηγή: ΕΡΑ Κοζάνης

Image of Cynara cardunculus

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΕΩΤΕΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: "Στελέχωση της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς με γεωτεχνικούς"


ΤΟ ΓΕΩΤΕΕ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. Γεώργιο Βλάχο ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
"Αξιότιμε κ. Υπουργέ / Αγαπητέ συνάδελφε,

από δημοσιογραφικές πηγές πληροφορηθήκαμε την με Α.Π: Β 13-98 / 10-3-2009 επιστολή σας, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Επ’ αυτής θα επιθυμούσαμε να σχολιάσουμε ότι, όπως και εσείς γνωρίζετε ως γεωτεχνικός, είναι αδύνατο να λειτουργήσει αποτελεσματικά μία υπηρεσία εάν στους τομείς ενασχόλησής της περιλαμβάνονται αντικείμενα, όπως: «η διενέργεια πάσης φύσεως ερευνών, ελέγχων και τιμοληψιών που έχουν σχέση με την παραγωγή, εισαγωγή, διακίνηση, αποθήκευση και διάθεση προϊόντων και εμπορευμάτων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα …» η ίδια όμως δεν είναι στελεχωμένη με τους καθ’ ύλην αρμόδιους γεωτεχνικούς επιστήμονες.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
ως συνάδελφος γνωρίζετε το θέμα αλλά και την επιστημονική κατάρτιση των γεωτεχνικών επί των συγκεκριμένων θεμάτων και την υπεροχή των ειδικών γνώσεων των γεωτεχνικών επί των θεμάτων ποιότητας, ασφάλειας, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας των τροφίμων καθώς και την μοναδική δυνατότητα συνδυασμού τεχνικών και οικονομικών γνώσεων σε σχέση με κάθε άλλη ειδικότητα που περιλαμβάνεται στο οργανόγραμμα της Υπηρεσίας Εποπτείας Αγοράς (π.χ. Διοικητικοί – Εμπορικοί, Οικονομολόγοι κ.λπ.). Ως εκ τούτου δεν επιθυμούμε να εισέλθουμε σε μία διαδικασία επιχειρηματολογιών, ούτε και ναεπικαλεστούμε τη νομοθεσία που καθορίζει τις περιπτώσεις υποχρεωτικής απασχόλησης γεωτεχνικών, απλά αναμένουμε από εσάς να προβείτε σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να διορθωθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο, με την συμμετοχή και των γεωτεχνικών στην Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς, να διασφαλιστεί η ποιότητα αλλά και η ασφάλεια των τροφίμων και ταυτόχρονα τα οικονομικά συμφέροντα των ελλήνων πολιτών.

Τέλος, με την ευκαιρία της επικοινωνίας μας αυτής, σας παρακαλούμε να καθορίσετε συνάντηση, ώστε να έχουμε την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων τόσο επί αυτού του θέματος όσο και ευρύτερα, λαμβανομένου υπ’ όψη ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο δεν είχε την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του κατά την προετοιμασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ν. 3728 / 2008.

Με συναδελφική εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του _.Σ. του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε.
Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος "

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Προϊόντα διατροφής το μέλλον της γεωργίας

Προϊόντα διατροφής το μέλλον της γεωργίας


Το γεγονός ότι τα είδη διατροφής αποτελούν το μέλλον στις καλλιέργειες της Μαγνησίας, επισημάνθηκε στην ημερίδα με θέμα «προοπτικές ανάπτυξης της Γεωργίας και το μέλλον των καλλιεργειών στο Ν. Μαγνησίας», που διοργάνωσαν χθες στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών η Νομαρχία, το Γεωτεχνική Επιμελητήριο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.


Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Κωνστ. Λάμπρος, η εκδήλωσε έγινε για να ενημερωθούν οι αγρότες για τις προοπτικές που υπάρχουν στη γεωργία, με τη διοχέτευση της γνώσης των επιστημόνων προς τον αγροτικό κόσμο. Ο πρόεδρος των γεωπόνων υποστήριξε ότι δεν θ’ αλλάξουν ριζικά όλες οι καλλιέργειες, αλλά οι αγρότες μπορούν να στραφούν σε υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα, πιστοποιημένα και βιολογικής παραγωγής, ώστε να μπορούν να πουληθούν σε υψηλότερες τιμές. Ο κ. Λάμπρος εκτίμησε ότι στο μέλλον θα υπάρξει έκρηξη καλλιεργειών προϊόντων διατροφής σε θερμοκήπια, κάτι που προτείνει και η επιστημονική κοινότητα.


Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παύλος Πέζαρος αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ, λέγοντας τι διατηρείται και τι πρέπει ν’ αλλάξει μέχρι το 2013, που ισχύει η χρηματοδότηση και οι ρυθμίσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής. Αναφέρθηκε δε σε διάφορες εναλλακτικές λύσεις που δίνονται στα κράτη - μέλη, ώστε να διευθετηθεί και να ενταχθεί ομαλότερα η μεταρρύθμιση.


Οι αλλαγές
Όσον αφορά στις αλλαγές, προβλέπεται ποσοστό παρακράτησης από τις άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών, που θα μεταφερθούν στον δεύτερο πυλώνα της ΚΑΠ, όπως και για ενδυνάμωση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Ακόμη, προβλέπονται διάφορες δράσεις, στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα που δημιούργησε η κλιματική αλλαγή, όπως διαχείριση νερών, τους περιβαλλοντικούς όρους κλπ.


Το στέλεχος του υπουργείου εκτίμησε ότι η αγροτική παραγωγή έχει πάρει ήδη το δρόμο της, καθώς υπάρχουν προϊόντα που μειώθηκε δραστικά η παραγωγή τους (καπνός), γιατί με την αποδέσμευση των ενισχύσεων ο αγρότης μπορεί να παράγει το προϊόν που ζητάει η αγορά και καλύπτει το κόστος παραγωγής. Αναφερόμενος, τέλος, στο εισόδημα των αγροτών ο κ. Πέζαρος επισήμανε ότι εξαρτάται από τις τιμές που απολαμβάνουν στην αγορά και διαμορφώνονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση. Γι’ αυτό ο αγρότης, τόνισε, «πρέπει να είναι ενήμερος και να ξέρει που βαδίζουν τα πράγματα χωρίς να αγνοεί τους κανόνες της αγοράς».


ΠΗΓΗ: magnesianews.gr

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΑΣ

3ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς
10, 11 & 12 Απριλίου 2009
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά οργανώνεται για τρίτη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας 10, 11 & 12 Απριλίου 2009.
Το 3ο Φεστιβάλ στηρίζεται όλους τους φορείς του κλάδου και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Αποτελεί τον κεντρικό τόπο συνάντησης των ανθρώπων της ελαιοκομίας στη χώρα μας.
Την έκθεση θα επισκεφθούν πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών επιχειρήσεων καθώς και εστιατορίων και χώρων σίτισης. Αθρόα θα είναι και η προσέλευση καταναλωτών για τη γνωριμία με τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά ελαιοκομικά προϊόντα.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς σκοπό έχει:

Την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή όλων των φορέων που εμπλέκονται στα στάδια παραγωγής επεξεργασίας και διάθεσης των δύο αυτών βασικών εθνικών μας προϊόντων
Την επισήμανση των προβλημάτων λειτουργίας των ελαιουργείων (δύο και τριών φάσεων) και των πυρηνελαιουργείων με τις προτεινόμενες λύσεις
Την αναφορά σε συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος
Την εκτενή συζήτηση για το βιολογικό ελαιόλαδο, πάστα ελιάς καθώς και την σημασία των δύο αυτών προϊόντων
Την επισήμανση όλων των παραμέτρων και παραγόντων που συνδέονται με την ακόμη περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου ελληνικού ελαιολάδου
Την παρουσίαση σύγχρονων τεχνικών ελέγχου της ποιότητας και την αποφυγή νοθείας του ελαιολάδου.
Την ανάδειξη προβλημάτων που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων του σύγχρονο μάρκετινγκ
Την παρουσίαση τελευταίων δεδομένων της επιστήμης σχετικά με τον ιδιαίτερο ρόλο του ελαιολάδου ως λειτουργικό τρόφιμο.
Την ανάδειξη της διατροφικής και οικονομικής σημασίας των ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων της χώρας μας ( Ελαιόλαδο- Βρώσιμη ελιά)
Την ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα Προγράμματα που αφορούν χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής ένωσης στον ελαιοκομικό τομέα , αλλά και για τις αντίστοιχες υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΩΤΕΕ" Ανακατάταξη πινάκων πρόσληψης εποχικού γεωτεχνικού προσωπικού ΕΛΓΑ"



Το ΓΕΩΤΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση για την Ανακατάταξη πινάκων πρόσληψης εποχικού γεωτεχνικού προσωπικού ΕΛΓΑ και κοινοποιήθηκε στα Περιφ. Παραρτήματα ΓΕΩΤ.Ε.Ε., στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, στο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, στην Π.Ε.Α.Σ.Γ.Ε., στο Πανελλήνιο Σύλλογο ΕργαζομένωνΕΛ.Γ.Α.


Διαβάστε το κείμενο της ανακοίνωσης:
"Κύριε Πρόεδρε,
"από τα διαλαμβανόμενα στο με αριθ. 2109/2-2-2009 έγγραφό σας, ως απαντητικό στο με αριθ. 260/21-1-2009 δικό μας, θεωρούμε ότι επιβεβαιώνεται το βάσιμο των καταγγελιών ορισμένων μελών του Επιμελητηρίου μας, περί επιχειρούμενης αναμόρφωσης της σειράς προτεραιότητας των γεωτεχνικών οι οποίοι περιλαμβάνονταν στον Πίνακα κατάταξης που προέκυψε μετά την από 23-1-2008 ανακοίνωση πρόσληψης εποχικού προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α.. Συγκεκριμένα, κατά δική σας παραδοχή, στις τμηματικές προσλήψεις που λόγω ιδιαιτερότητας του αντικειμένου των εκτιμήσεων των ζημιών, διενεργεί ο ΕΛ.Γ.Α., ακολουθήθηκε η εξής διαδικασία:
α) Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων που κατατέθηκαν με βάση την 1546/23-1-2008 ανακοίνωση πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση έργου ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καταρτίσθηκαν τρεις Πίνακες υποψηφίων (χωρίς κώλυμα πρόσληψης, με 4μηνο κώλυμα πρόσληψης και με κώλυμα 3μήνου) σε εφαρμογή των άρθρων 21 του Ν. 2190/94 και 5 του Π.Δ. 164/2004
β) Το Μάρτιο του 2008 ξεκίνησαν τμηματικά οι προσλήψεις υποψηφίων από τον πρώτο
Πίνακα (χωρίς κώλυμα), με την υποχρέωση να καταθέτουν εκ νέου, πλην των υπολοίπων δικαιολογητικών, Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι δεν απασχολήθηκαν, από την
κατάταξη και μέχρι την πρόσληψη τους, στον ίδιο φορέα με την ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα, ούτε σε δημόσια υπηρεσία ή νομικά πρόσωπα του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 με την ιδιότητα του εποχικού υπαλλήλου. Όσοι εργάζονταν, παραλείπονταν από την πρόσληψη, ενώ διαγράφονταν από τον Πίνακα μόνο όσοι αρνούνταν την πρόσληψη με Υπεύθυνη δήλωσή τους, για προσωπικούς λόγους.
γ) Μετά την εξάντληση του πρώτου Πίνακα κατάταξης, προχώρησαν οι προσλήψεις από τον
δεύτερο Πίνακα (4μηνο κώλυμα πρόσληψης), σε εφαρμογή του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και της παρ. 6 του άρθρου 2 του Ν. 3260/2004 όπου αναφέρεται ότι «Σε κάθε περίπτωση μπορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία και υποψήφιοι που έχουν οκτώ (8) μήνες απασχόληση μέσα σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών. Οι υποψήφιοι αυτοί κατατάσσονται στους συντασσόμενους πίνακες μετά τους συνυποψήφιους τους που δεν έχουν καλύψει οκτώ (8) μήνες απασχόλησης σε συνολικό χρόνο δώδεκα (12) μηνών και προσλαμβάνονται μόνο εφόσον δεν είναι δυνατή η κάλυψη του απαιτούμενου αριθμού προσλήψεων από τους προηγούμενους υποψήφιους.»
δ) Μετά την εξάντληση του δεύτερου Πίνακα κατάταξης, δεν προχώρησαν οι προσλήψεις από τον τρίτο Πίνακα (κώλυμα τριμήνου), αλλά κλήθηκαν εκ νέου οι υποψήφιοι του πρώτου Πίνακα (χωρίς κώλυμα), οι οποίοι, όταν κλήθηκαν για πρώτη φορά για πρόσληψη, δήλωσαν ότι εργάζονται στο δημόσιο ή σε κάποιον από τους φορείς του άρθρου 14 παρ. 1 του Ν. 2190/1994 Επί της προαναφερόμενης διαδικασίας που ακολουθήθηκε από τον φορέα σας, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1. Η παράλειψη από τον πρώτο Πίνακα, των υποψηφίων που δήλωσαν όταν κλήθηκαν για πρόσληψη, ότι εργάζονται και όχι η διαγραφή τους από αυτόν και στη συνέχεια, η επανάκλησή τους μετά την εξάντληση του δεύτερου Πίνακα κατάταξης, όχι μόνο δεν είναι σύννομη, αλλά επιπλέον αντιφάσκει με την μέχρι σήμερα πρακτική σας η οποία αποτυπώνεται με σαφήνεια στο 18672/6-11-2008 έγγραφό σας, όπου αναφέρεται επί λέξη: «Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση του Πίνακα Υποψηφίων με 4μηνο κώλυμα πρόληψης συμπεριλαμβάνοντας σε αυτούς τους υποψήφιους του Πίνακα χωρίς κώλυμα που δήλωσαν ότι εργάζονται κατά τη στιγμή που κλήθηκαν για πρόσληψη στον ΕΛ.Γ.Α., διότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο ούτε από την ανακοίνωση αλλά ούτε και από τη σχετικά διάταξη του Ν. 2190/94 (παρ. 2 του άρθρου 21 του Ν. 2190/1994, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 5 του Ν.2527/1997 και αντικαταστάθηκε με την παρ. 12 του άρθρου 20 του Ν. 2738/1999) περί υπολογισμού του δωδεκαμήνου και του κωλύματος υπέρβασης της οκτάμηνης απασχόλησης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε διαρκώς μεταβαλλόμενη σειρά κατάταξης των υποψηφίων και σε αλληλουχία πινάκων κατάταξης ανάλογα με το χρόνο μεταβολής των κριτηρίων των υποψηφίων, που στην ουσία συνεπάγεται ανυπαρξία πίνακα κατάταξης».
2. Η κατάρτιση του τρίτου Πίνακα (με 3μηνο κώλυμα) υποψηφίων είναι απόλυτα συμβατή με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 5 του Π.Δ. 164/2004, όπου αναφέρεται με σαφήνεια ότι η κατάρτιση των συμβάσεων αυτών επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, εφόσον δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους. Τέτοιοι λόγοι θεωρούμε ότι είναι α) ο ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών αριθμός των υποψηφίων που δέχονται να προσληφθούν, και β) η άρση του κωλύματος της τρίμηνης διακοπής των υποψηφίων, όταν κληθούν για εργασία, δεδομένου ότι οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά και ο τρίτος Πίνακας είναι χρονικά ο τελευταίος στην κατάταξη, άρα και στην πρόσληψη, τους οποίους άλλωστε επικαλείστε κι εσείς στο εδάφιο 3 του 2109/2-2-2009 εγγράφου σας.
3. Οι διαφορετικοί Πίνακες κατάταξης, δεν θα προβλέπονταν, εάν δεν όφειλαν οι υπηρεσίες
να τους ενεργοποιούν κατ’ αλληλουχία. Η μη ενεργοποίησή τους κατά νόμιμη σειρά, καταργεί επί της ουσίας την ύπαρξή τους, επιτρέποντας στον κάθε φορέα να «αναμορφώνει» το μοναδικό Πίνακα.
Πέραν τούτων, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι η χρησιμοποίηση συμβασιούχων για την κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του Οργανισμού, αντιβαίνει στο Π.Δ. 164/2004 και στην Οδηγία 1999/70/ΕΚ της Ε.Ε.. Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί κάθε περίπτωση ομηρίας συμβασιούχων από τον Οργανισμό σας, το Επιμελητήριο προτείνει:
α) την κάλυψη όλων των προβλεπομένων οργανικών θέσεων με την πρόσληψη μονίμου προσωπικού, μέσω Α.Σ.Ε.Π., και
β) την άμεση επανεξέταση του Οργανογράμματος του Οργανισμού, για την αύξηση των θέσεων μόνιμου προσωπικού.
Με βάση τα παραπάνω, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, εκτιμώντας ότι κατά την προαναφερόμενη διαδικασία, ακολουθήθηκαν μη ενδεικνυόμενες από τη νομοθεσία μέθοδοι, που οδήγησαν στην αλλοίωση των αρχικών πινάκων κατάταξης και επιφυλασσόμενο παντός
δικαιώματός του για την αποκατάσταση της αδικίας που συντελέστηκε σε βάρος των μελών του, ζητά, έως ότου καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΛ.Γ.Α., να μην επαναληφθούν παρόμοιες πρακτικές που οδηγούν σε αποκλεισμούς, αλλά αντίθετα να διασφαλιστεί, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, η ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων συμβασιούχων στις διαδικασίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού.
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος

ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308
Δ/ΝΣΗ E-mail: profession@geotee.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Πελαγία Σωτηριάδου

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Παύλος Δ. Πέζαρος"Διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής":Τελευταίες εξελίξεις στη μεταρρύθμισητης Κ.Α.Π. (Έλεγχος Υγείας) ...ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ


ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ





ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ,Ο κ. ΠΕΖΑΡΟΣ (Διευθυντής Αγροτικής Πολιτικής, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΙΣ "Τελευταίες εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της Κ.Α.Π. (Έλεγχος Υγείας) - Προσανατολισμοί ενόψει αναθεώρησης του κοινοτικού προϋπολογισμού" ΔΕΙΤΕ ΣΕ ΠΡΟΒΟΛΗ POWER POINT



ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ‘ΈΝΩΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ Π.Ε.Α.Σ.ΓΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΣΤΙΣ 28 / 03 / 2009, ΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑ 3:00 Μ.Μ., ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ‘ΈΝΩΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ (ΠΕΑΣΓΕ) ΣΤΟ Α΄ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ
ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ (ΙΕΡΑ ΟΔΟΣ 75), ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΟΠΩΣ, ΑΝΕΡΓΙΑ, ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, ΠΔ 164/04, ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ Κ.Α. Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αντώνιος Κουβέλας - Έφη Δεμπονέρα

Τηλ Επικοινωνίας: 6932738162, 6977473375
site: http://www.peasge.com/, e-mail : nfo@peasge.com

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ για το Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ανακοινώνει ότι θα διοργανώσει ημερίδες για την ενημέρωση των μελών του, αναφορικά με το Μέτρο 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Π.Α.Α. 2007-2013. Οι ημερίδες θα πραγματοποιηθούν:
στην Αθήνα, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 από τις 11:00 έως τις 15:00, στο Ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, ημιόροφος) και
στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009 από τις 11:00 έως τις 15:00, στην Αίθουσα 1 του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» (είσοδος επί της Λεωφόρου Στρατού).
Στις παραπάνω ημερίδες θα παραβρεθούν στελέχη της Μονάδας Γ’ της Ειδικής Υπηρεσίας Συγχρηματοδοτούμενων Μέτρων και Πράξεων Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για να απαντήσουν στα ερωτήματα των παρευρισκομένων σχετικά με τον τρόπο και τις διαδικασίες υλοποίησης του Μέτρου 112 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308
pub_relations@geotee.gr

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ :Στροφή στα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα


ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ: Στροφή στα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα
Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο αμφιθέατρο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για το μέλλον των καλλιεργειών στο νομό, ο κ. Πέζαρος, ενημέρωσε τον αγροτικό κόσμο για τις τελευταίες εξελίξεις στη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ η οποία θα ισχύσει έως το 2013. Όπως σημείωσε δεν προβλέπονται ριζικές αλλαγές στο θέμα των αγροτικών ενισχύσεων, αντιθέτως διευθετούνται κάποια τεχνικά ζητήματα και επιπλέον προβλέπονται πρόσθετες δράσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Αναλυτικά.....

Ερευνα για το μέλλον της γεωργίας μετά το 2013 στη Μαγνησία





Ερευνα για το μέλλον της γεωργίας μετά το 2013 στη Μαγνησία

Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι αγρότες της Μαγνησίας εκδηλώνουν τόσο έντονη ανησυχία για το μέλλον της γεωργίας। Ο εκσυγχρονισμός είναι πλέον απαραίτητος, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια νέα γενιά αγροτών, οι οποίοι διαθέτουν και τις γνώσεις αλλά και το όραμα। Η γεωργία κινδυνεύει άμεσα να χάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της και να περιθωριοποιηθεί, αν δεν εκσυγχρονιστεί και προσαρμοστεί στις αξιώσεις των αγορών. Εξω από το παιχνίδι δεν θα μείνει και η Μαγνησία.

Η παραγωγή υγιεινών και πιστοποιημένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων αποτελεί αναμφισβήτητα την ασφαλέστερη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί για τη διασφάλιση των αγροτικών επιχειρήσεων και τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Νέες καλλιέργειες, αναδιάρθρωση των ήδη υφιστάμενων, δημιουργία υποδομών και πλήθος άλλων προτάσεων είναι ένα πλαίσιο στο οποίο οι αγρότες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους γα το μέλλον στον αγροτικό τομέα. Ο προβληματισμός των αγροτών σε ό,τι αφορά το μέλλον τους, ειδικά από το 2013 και μετά όπου και σταματούν οι επιδοτήσεις με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα τουλάχιστον από την Αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική, διαφάνηκε όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς ήταν ένα από τα κυριότερα αιτήματα που τους οδήγησαν στους δρόμους.

Τα μπλόκα έφυγαν, αμφότεροι -κυβέρνηση και αγρότες- βιώνουν τη χαρά του νικητή, αλλά το μέλλον παραμένει ρευστό. Νέοι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας, γεωπόνοι αλλά και επιστήμονες, καταθέτουν τις απόψεις τους στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και κάνουν τις δικές τους προτάσεις για τη γεωργία του μέλλοντος στη Μαγνησία.

Χάθηκαν
πολλές ευκαιρίες


Το πέρασμα από την ποσοτική στην ποιοτική γεωργία είναι το πρωταρχικό στοιχείο στο οποίο πρέπει να δώσουν βάση οι αγρότες σύμφωνα με τον γεωπόνο – ερευνητή κ. Ιωάννη Ρούμπο. «Είχαμε πολλές ευκαιρίες με τις γενναίες χρηματοδοτήσεις κατά καιρούς της ΕΕ να περάσουμε από την ποσοτική στην ποιοτική γεωργία. Δοθήκανε μεγάλα ποσά, που δυστυχώς η εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου δεν αξιοποίησε ορθολογικά, με αποτέλεσμα οι αγρότες σήμερα να μην είναι στο σύνολό τους προετοιμασμένοι για τη γεωργία του μέλλοντος, διότι επαναπαύτηκαν. Ίσως να είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες που έχουν οι αγρότες αυτές οι επιδοτήσεις, ώστε να αναπτυχθούν», μας λέει ο κ. Ρούμπος.

Ο ίδιος τονίζει πως είναι απαραίτητες οι υποδομές και οι βασικότερες, όπως λέει, είναι δύο. Πρώτα από όλα πρέπει ο γεωπόνος να επανέλθει στο χωράφι. Μόνο αν παράγουμε ποιοτικά, θα μπορέσουμε να επιπλεύσουμε. Το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι η πιστοποίηση και τυποποίηση των προϊόντων, κάτι που θα τα κάνει πιο ανταγωνιστικά και θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία τους».

Απαραίτητες
οι καλλιέργειες
υπό κάλυψη


Τα θερμοκήπια και τα διχτυοκήπια θεωρεί ως ένα βασικό κομμάτι της γεωργίας του μέλλοντος ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων του ΚΕΤΕΑΘ κ. Κωνσταντίνος Κίττας.

«Η Θεσσαλία, λέει, είναι η καρδιά της γεωργικής παραγωγής. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναπτυχθούν στην περιοχή θερμοκήπια και διχτυοκήπια στα οποία είναι δυνατή η καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων αντίστοιχα. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει η δυνατότητα καλλιέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και έχουν τρεις με πέντε φορές μεγαλύτερο συντελεστή αποδοτικότητας χρήσης νερού από άλλες καλλιέργειες. Ας πούμε στα Λεχώνια έχουμε παγκόσμια παράδοση στη παραγωγή νάνας γαρδένιας. Το ξέρει κανένας; Χρειάζονται υποδομές αλλά και ανθρώπινο δυναμικό με ενδιαφέρον και όρεξη».

Στο κάμπο
της Μαγνησίας


Τη διαδικασία προώθησης της δενδροκομίας σε χαμηλά σχήματα και πυκνές φυτεύσεις στον κάμπο της Μαγνησίας θεωρεί ως το μέλλον της γεωργίας ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης της Αγρομηχανικής Βόλου Α.Ε. κ. Θανάσης Κούντριας.

«Σε χωριά όπως ο Ριζόμυλος, η Χλόη, το Στεφανοβίκειο, όλες αυτές οι καλλιέργειες μπορούν να αναπτυχθούν και αναφέρομαι σε καλλιέργειες μήλων, αχλαδιών, κερασιών, βερίκοκων. Πρόκειται για ποικιλίες οι οποίες στο πέμπτο έτος παρουσιάζουν πλήρη καρποφορία, έχουν εύκολη καλλιέργεια λόγω της διαμόρφωσης του εδάφους και δίνουν καλή παραγωγή. Μπορεί το μήλο να μην είναι σαν το μήλο Ζαγοράς, αλλά παραμένει καλό», επισημαίνει ο κ. Κούντριας.

Τονίζει δε πως το βασικότερο όλων στη διαδικασία είναι να γίνουν ομάδες παραγωγών, καθώς έτσι θα διακινούνται ευκολότερα τα προϊόντα και θα ρυθμίζεται καλύτερα η αγορά. Παράλληλα απαραίτητη θεωρεί και την τοποθέτηση της αντιχαλαζικής προστασίας στον κάμπο, κάτι που επιδοτείται από τον ΕΛΓΑ κατά 60%.

Στην ανάγκη δημιουργίας άλλων καλλιεργειών στον κάμπο της Μαγνησίας αναφέρεται και ο πρόεδρος ΑΣΟ Ριζομύλου κ. Ηλίας Ιωάννου. «Οι καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι και τα ζαχαρότευτλα, φαίνεται να συρρικνώνονται και να μην έχουν μέλλον. Αυτό που έχει μέλλον, όπως σημειώνει, είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η ελιά σε πυκνή φύτευση και τα φιστίκια Αιγίνης. Σε ό,τι αφορά τα οπωροκηπευτικά, επειδή είμαστε στο μέσον της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, μπορούν να γίνουν μεγάλες μονάδες και θερμοκήπια, αλλά πρέπει να υπάρχει συνεταιριστική συνείδηση», ενώ στην καλλιέργεια των προαναφερομένων προϊόντων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΑΣΟ Στεφανοβικείου κ. Γεώργιος Καραπλιάγκος.


Περισσότεροι
Συνεταιρισμοί


Τη δημιουργία περισσότερων αγροτικών συνεταιρισμών προτείνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου και Βορείων Σποράδων κ. Δημήτρης Σπανός, ενώ αναφέρεται και στην ανάγκη αναδιάρθρωσης.

«Με τους κατά τόπους συνεταιρισμούς όχι μόνο θα πιστοποιούνται τα προϊόντα, αλλά και θα διακινούνται καλύτερα χωρίς μεσάζοντες», λέει ο κ. Σπανός.

Σήμερα βέβαια πολλά έχουν αλλάξει. Το σύκο Αργαλαστής έχει φύγει προ πολλού από την αγορά και οι καστανιές θεωρούνται πολύ υψηλά δένδρα, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται στην καλλιέργειά τους. Η ελιά και το ελαιόλαδο, αν και εξαιρετικής ποιότητας, υπέκυψαν στον ανελέητο διεθνή ανταγωνισμό και έχασαν τις παραδοσιακές αγορές των πρώην ανατολικών χωρών. Εμφανίσθηκε και το πρόβλημα της μικροκαρπίας των μήλων, που απειλεί την ύπαρξη και αυτού ακόμη του Συνεταιρισμού Ζαγοράς.
«Η αναδιάρθρωση αποτελεί σήμερα τη μόνη λύση, προσθέτει ο κ. Γ. Ρούμπος. Η συντονισμένη εκρίζωση και επαναφύτευση με τις κατάλληλες ποικιλίες, κάτω από συνεχή επιστημονική υποστήριξη, θα δημιουργήσει τις υγιείς προϋποθέσεις, όπως προσθέτει, για την ανάπτυξη του Πηλίου. Φύτευση νάνων ποικιλιών καστανιάς και κερασιάς, καθώς και πρώιμων ή όψιμων ποικιλιών μηλιάς σε χαμηλά υψόμετρα. Φύτευση της κυρίαρχης ποικιλίας Starkin Delicious στα μεσαία και υψηλά υψόμετρα, όπου παράγεται η καλύτερη ποιότητα. Φύτευση σε λιγότερο παραγωγικά χωράφια της αγριοκερασιάς και καστανιάς για παραγωγή ξύλου. Προώθηση άλλων εναλλακτικών δενδρωδών καλλιεργειών, όπως είναι η ροδιά. Προώθηση παραδοσιακών καλλιεργειών του Πηλίου, όπως είναι το μήλο ποικιλίας Φιρίκι. Η αναδιάρθρωση πρέπει να γίνει με υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό, που θα ελέγχεται από ειδικούς επιστήμονες. Θα πρέπει να εγκατασταθούν μητρικά δένδρα εμβολιοληψίας με τις παραδοσιακές ποικιλίες, ώστε να μη χαθούν οι τοπικοί παραδοσιακοί κλώνοι. Οι παραγωγοί οφείλουν να ενταχθούν υποχρεωτικά σε σύστημα πιστοποίησης ολοκληρωμένης ή βιολογικής παραγωγής. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου θα εγκατασταθούν αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί σε διάφορες περιοχές του Πηλίου και θα γίνουν εδαφολογικές αναλύσεις ή ακόμη και εδαφολογικοί χάρτες όλης της περιοχής», καταλήγει ο κ. Ρούμπος.

Να αναλογιστούμε
τις ευθύνες μας


Είναι ιδιαίτερα ευτυχές να ακούς από ένα νέο αγρότη να λέει πως «θα πρέπει να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας στις μέχρι τώρα ασκούμενες πολιτικές και τη διαχείρισή τους», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων αγροτών Αλμυρού κ. Νίκος Ρούσας.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το 2013, έτος σταθμό για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγροτική πολιτική. Τα όποια σενάρια και αν αναπτύσσονται για τη μετέπειτα εξέλιξη των πραγμάτων, πρέπει να μας ενδιαφέρουν και να απασχολούν τον καθένα ξεχωριστά. Είναι στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε τους δύο ορεινούς όγκους της περιοχής, που είναι το Πήλιο και η Όθρυς, για την περεταίρω ανάδειξή τους. Η αγροτική περιοχή μας έχει το πλεονέκτημα να παράγει σχεδόν όλων των ειδών τα αγροτικά προϊόντα, από βιομηχανικά μέχρι και τα πιο εξεζητημένα είδη διατροφής. Ο μεγάλος αγροτικός πληθυσμός που διαβιεί στα χωριά του νομού μας, θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος κομιστής της μεσογειακής διατροφής και κατ’ επέκταση του πολιτισμού μας, μέσα από δραστηριότητες όπως οι γυναικείοι αγροτικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Αναζητώντας τις πολιτικές και τα μέτρα υποβοήθησης αυτών των δραστηριοτήτων, μπορούμε να εντοπίσουμε τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης όσον αφορά στην αγροτική παραγωγή εν γένει και τα προγράμματα Leader και Leader+ τα οποία σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργείου θα επεκταθούν και στον πεδινό όγκο της περιοχής. Μέσα από αυτά θα μπορεί αυτόνομα ο κάθε ιδιώτης καλλιεργητής να επεκτείνει και να εκσυγχρονίσει την καλλιέργειά του και να επεκταθεί σε πιο εξειδικευμένα προϊόντα όπως ο αγροτουρισμός. Δυστυχώς μέχρι σήμερα η προσήλωσή μας σε βιομηχανικά είδη μάς αποξένωσε ως αγρότες από την καθημερινή αγορά και τις ανάγκες του καταναλωτή. Είναι καιρός να μάθουμε να εντοπίζουμε τις απαιτήσεις της αγοράς και αναλόγως να προσαρμοζόμαστε. Οι μέχρι τώρα απαξιωμένοι συνεταιρισμοί και Ενώσεις είναι στο χέρι μας να ανανεωθούν σε ιδέες και έμψυχο δυναμικό, να συνενωθούν και να αποτελέσουν σοβαρούς παράγοντες έμμεσου παρεμβατισμού της αγοράς, με στόχο τη διατήρηση ικανοποιητικών τιμών παραγωγού και διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στην κατανάλωση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, ακόμη και βιομηχανικών».

Η γεωργία
δεν σταματάει το 2013

«Υπάρχει μια πιθανότητα να αλλάξει ο τρόπος των επιδοτήσεων, αλλά δεν θα σταματήσουν. Δεν υπάρχει προηγμένη χώρα χωρίς επιδοτήσεις. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι έργα συγκράτησης των επιφανειακών νερών, που στη Μαγνησία μέχρι τώρα δεν έχει γίνει ούτε ένα. Εργα όπως το φράγμα Παναγιώτικο, η λίμνη Κάρλα, η λιμνοδεξαμενή του Ξηριά στον Αλμυρό, έργα που θα συγκρατήσουν τα επιφανειακά νερά για να μην φεύγουν στη θάλασσα. Δεν συμφέρει να αντλείς νερό από 300 μέτρα βάθος για να ποτίσεις. Από εκεί και πέρα η Μαγνησία διατίθεται για καλλιέργεια διατροφικών προϊόντων, όπως σιτάρι, οπωροκηπευτικά και δενδρώδη, απλά πρέπει να πάμε σε λογικότερες εκτάσεις καλλιεργειών», δηλώνει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΜ κ. Κυριάκος Μωραϊτίδης.

Η θέρμανση
κτιρίων με βιομάζα


Σε έρευνα του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διαπιστώθηκε ότι η καθαρή ενέργεια που θα μπορούσε να παραχθεί θεωρητικά από την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων στην περιοχή της Μαγνησίας ανέρχεται σε 339.077 GJ ανά έτος, όταν για τη θέρμανση των θερμοκηπίων απαιτείται ενέργεια 43.149 GJ ανά έτος.
Εκτιμήθηκε ότι τα άμεσα οφέλη από την ενεργειακή αξιοποίηση της βιομάζας για θέρμανση των θερμοκηπίων θα ήταν:
1 Μείωση των εκπομπών αερίων ρυπαντών κατά 2.773 tn CO2, 52.30 tn SO2 και 0.96 tn NOx ετησίως
2 Δημιουργία 116 νέων, μόνιμων, θέσεων εργασίας
3 Εξοικονόμηση 350.000 ευρώ ετησίως από την εισαγωγή συμβατικών καυσίμων

Η τρούφα
Πηλίου


Μια εναλλακτική μορφή καλλιέργειας με μικρές απαιτήσεις στις δαπάνες έναρξης και φροντίδας αλλά με υποσχέσεις για μεγάλες αποδόσεις εισβάλλει δυναμικά τον τελευταίο καιρό στη περιοχή του Πηλίου. Πρόκειται για ένα σπάνιο μανιτάρι με το όνομα «τρούφα», το οποίο αναπτύσσεται υπόγεια στο ριζικό σύστημα ορισμένων δέντρων ή θάμνων. Το κόστος εγκατάστασης της φυτείας ανά στρέμμα κυμαίνεται από 1.000 έως 1.500 ευρώ, προβλέπεται και επιδότηση από τα σχέδια βελτίωσης και οι αποδόσεις μετά από πέντε χρόνια είναι δυνατόν να φτάσουν τα 1.500 ευρώ το στρέμμα.

Η αγριοαγκινάρα
και το φασκόμηλο

Το φασκόμηλο αρχίζει να καλλιεργείται και στη Μαγνησία, αν και οι πρώτοι καλλιεργητές είναι ιδιώτες από το Νομό Λάρισας. Πρόκειται για μια καλλιέργεια με μεγάλες αποδόσεις και δυνατότητες εξαγωγής.
Σε ό,τι αφορά την αγριοαγκινάρα, επιτυγχάνεται η αποκατάσταση των εδαφών, διότι γίνεται χρήση λίγων φυτοφαρμάκων, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή στο τμήμα Γεωπονικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκο Δαναλάτο η αγριοαγκινάρα μπορεί να εξελιχθεί στο ελληνικό πετρέλαιο, καθώς θα δοθεί στους καταναλωτές ένα φθηνό καύσιμο και στους παραγωγούς μια αποδοτική καλλιέργεια.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ..... ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΧΗΝΕΣ

Όπως και οι αγριόχηνες
...έτσι και οι άνθρωποι που μοιράζονται μια κοινή κατεύθυνση και ένα ομαδικό πνεύμα με τους γύρω τους μπορούν να φτάσουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα εκεί που πηγαίνουν αντίθετα με εκείνους που προσπαθούν να τα καταφέρουν μόνοι τους।
Κάντε κλικ στην εικόνα για να δείτε την παρουσίαση και βγάλτε τα συμπεράσματα σας!

Ευχαριστούμε τον MICHAEL ANASTASIADIS που έκανε γνωστό σε μας το μάθημα από τις αγριόχηνες।



Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Πρόταση για το Συνταγολόγιο-Αναθεώρηση –ανασκόπηση της πολιτικής των εισροών στη Γεωργία



ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αναθεώρηση –ανασκόπηση της πολιτικής των εισροών στη Γεωργία- Πρόταση για το Συνταγολόγιο.

Συζητήσεις για την αναθεώρηση και συμπλήρωση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα γίνονται από το Νοέμβριο (Παρίσι- Γαλλική Προεδρεία Ε.Ε)
Στη χώρα μας 3000 καταστήματα γεωργικών εφοδίων αποτελούν το φυσικό χώρο παροχής συμβουλών σχετικά με τη χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων.
Ο υπεύθυνος επιστήμονας Γεωπόνος και πωλητής οφείλει να είναι παρών κατά την πώληση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενώ ταυτόχρονα συμβουλεύει τον αγοραστή συνεκτιμώντας τόσο το οικονομικό όσο και το τεχνικό όφελος από τη χρήση.
Παράλληλα κρατικές υπηρεσίες εγκρίνουν φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι υπεύθυνες για την διακίνηση και την πώλησή τους και παράλληλα εκδίδουν προειδοποιήσεις για την κατάλληλη χρησιμοποίηση τους σε τόπο και χρόνο(π.χ. Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών ) .
Μέχρι σήμερα το τρίπτυχο προστασίας χρήστη καταναλωτή το υπηρετούσε η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τη διάθεση στην αγορά –έγκριση φυτοπροστατευτικών προϊόντων (Οδηγία 91/414)
Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επαναξιολόγησης των δραστικών ουσιών και τα αυστηρά κριτήρια του για την τελική έγκριση διάθεσης στην αγορά έχουν οδηγήσει στην απόσυρση από την Ε.Ε. πληθώρα παλαιών ουσιών ενώ οι νέες δραστικές ουσίες που καταχωρήθηκαν στο παράρτημα της οδηγίας (Θετική Λίστα ) είναι λιγότερες σε αριθμό αλλά και πιο εξειδικευμένες σε φυτοπροστατευτικές λύσεις.
Η κατάταξη έγινε σαφώς με γνώμονα την ασφάλεια κυρίως των ανθρώπων και του περιβάλλοντος με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στην Ε.Ε. να είναι σημαντικά περιορισμένα με ορατό κίνδυνο ανάπτυξης ανθεκτικότητας από πλευράς εχθρών και ασθενειών των φυτών και αρνητικές συνέπειες στον ανταγωνισμό με τις χώρες εκτός Ε.Ε.
Από την άλλη όψη του νομίσματος φιλικότερα προς το περιβάλλον σκευάσματα κυκλοφορούν στην αγορά και προϊόντα φυσικής προέλευσης πετρώματα, στοιχεία, και εκχυλίσματα φυτών όλο και περισσότερο κατακλύζουν την αγορά εν ονόματι της Βιολογικής Γεωργίας και της ασφάλειας του καταναλωτή .
Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η κρατούσα άποψη στη χώρα μας και την Ε.Ε. είναι καιρός όμως η καλή διάθεση των γεωπόνων για οδηγίες –συμβουλές να γίνει υποχρεωτική και όχι προαιρετική όπως είναι ετούτη τη στιγμή.
Καλούμε την πολιτεία λοιπόν να εφαρμόσει τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τους ήδη ψηφισθέντες νόμους και για τους Υποχρεωτικούς Γεωργικούς Συμβούλους ανάλογα με το μέγεθος της εκμετάλλευσης και για το Εθνικό Συνταγολόγιο Φυτοπροστατευτικών Ουσιών και Λιπασμάτων ώστε να μπει επιτέλους και οριστικά τάξη στην αταξία νόμων και διατάξεων που ταλαιπωρούν πολίτες επιστήμονες και το περιβάλλον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ε.Ε.
Σας παραθέτω την Πρόταση που έκανε ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας (μεταξύ άλλων) και παρέδωσε πέρυσι στον προηγούμενο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Κοντό κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΕΑΣ Βόλου στο Ξενία
Πρόταση
Άμεση εφαρμογή του Εθνικού Συνταγολογίου Γεωργικών Φαρμάκων -Λιπασμάτων για τη μείωση εισροών, μείωση του κόστους παραγωγής λόγω έγκυρης και έγκαιρης εφαρμογής και πάνω απ΄ όλα προστασία του περιβάλλοντος. Πιλοτικό πρόγραμμα στο Νομό Μαγνησίας με γεωπόνους που θα συνταγογραφούν και παράλληλα θα ελέγχουν τις καλλιέργειες βγαίνοντας στο χωράφι πλάι στον αγρότη και όχι από το γραφείο κατά το σύστημα των αγροτικών ιατρών, στα πλαίσια του Δ΄ κοινοτικού πλαισίου στήριξης.
Το Δ΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης αφορά το περιβάλλον , πολλά από τα χρήματα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τις ενισχύσεις – παράλληλες δράσεις – όπως βιολογική γεωργία, νιτρορύπανση, εξισωτική αποζημίωση, κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, έχουν ως κέντρο δράσης την προστασία του περιβάλλοντος.
Πως λοιπόν μπορούμε να εφαρμόζουμε τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης και να μας κοστίζει εκατομμύρια ευρώ η εφαρμογή τους χωρίς να ελέγχονται από κάποιο, έστω και πιλοτικό αρχικά, σύστημα καταγραφής και έγκρισης των εισροών από τους ειδικούς Επιστήμονες.
Ο Πρόεδρος
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ....ΚΟΑΛΑ!!




Μια πραγματικά καταπληκτική φωτογραφία από την δοκιμαζόμενη Αυστραλία που ζει τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία τη. Ο πυροσβέστης μοιράζεται το νερό του με ένα κοάλα το οποίο προσπαθεί να διαφύγει από το φλεγόμενο δάσος του Mirboo North. Τo άτυχο ζώο απλώνει το άνω άκρο του και πιάνεται από το χέρι του ανθρώπου!

ΥΓ.Σας υπενθυμίζουμε ότι η ημερίδα είναι το απόγευμα της Τετάρτης 4 Μαρτίου στις 18:00
στο αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και περιμένουμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας.
Το Δ.Σ.