Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Aπαγορεύση γενετικά τροποποιημένων υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ 810.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 27.05.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόφαση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Κιλτίδη τροποποιείται η υπ’ αριθ. Υπουργική απόφαση 303061/7505/28-6-2007, που αφορούσε την παράταση για είκοσι τέσσερις μήνες της ισχύος του εθνικού μέτρου απαγόρευσης εμπορίας και απελευθέρωσης στο περιβάλλον σπόρων των γενετικά τροποποιημένων υβριδίων αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ 810.
Στην τροποποιημένη απόφαση περιλαμβάνονται τα υβρίδια αραβοσίτου που φέρουν τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ 810 και είναι εγγεγραμμένα στην 27η πλήρη έκδοση του Κοινού Καταλόγου ποικιλιών γεωργικών φυτικών ειδών, όπως έχει τροποποιηθεί έως τις 24 Μαρτίου 2009 με τα σχετικά συμπληρώματα του εν λόγω Καταλόγου.
Μετά την τροποποίηση του σχετικού πίνακα της απόφασης 303061/7505/28-6-2007, ο συνολικός αριθμός των υπό απαγόρευση υβριδίων αραβοσίτου ΜΟΝ 810 ανέρχεται σε εκατό, με την προσθήκη είκοσι επτά νέων υβριδίων και τη διαγραφή ενός υβριδίου αραβοσίτου, λόγω της διαγραφής του από τον Κοινό Κατάλογο ποικιλιών γεωργικών ειδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
πηγή:minagric.gr

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,του γεωπόνου μελετητή Ντίνου Μακά

"Ακτινογραφία" στον τομέα της μελισσοκομίας.

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ,του γεωπόνου μελετητή Ντίνου Μακά
ΜΕΡΟΣ1

ΜΕΡΟΣ 2


ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ TOGGLE FULL SCREEN ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ.

Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Οι εργαζόμενοι για την κατάργηση του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α./ΔΗΜΗΤΡΑ

Οι εργαζόμενοι για την κατάργηση του Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α./ΔΗΜΗΤΡΑ
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την προηγούμενη Τετάρτη την κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Απασχόλησης Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ» και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του, στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστήμων (Ι.Γ.Ε.), ένα φορέα με ελάχιστο προσωπικό και καμία εμπειρία στη γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Η άμεση κατάργηση του Οργανισμού (εντός διαστήματος 4 μηνών), σημαίνει επί της ουσίας την κατάργηση του μοναδικού Δημόσιου Οργανισμού που προσφέρει δωρεάν γεωργική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας μας, και την διαφαινόμενη υλοποίησή της από ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (K.E.K.) σε μια χρονική περίοδο, που οι αγρότισσες και αγρότες της χώρας μας, έχουν ανάγκη σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις απαιτήσεις του επαγγέλματος τους.
Καλούμε την κυβέρνηση να μην διαγράψει την 45χρονη ιστορία των Κέντρων Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) και να μην υλοποιήσει την απόφασή της, χωρίς τουλάχιστον να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, για την αναγκαιότητα και τις προοπτικές της γεωργικής επαγγελματικής εκπαίδευσης-κατάρτισης στην ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Προσωπικού Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α. «ΔΗΜΗΤΡΑ», τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει τις προτάσεις του, επί του συγκεκριμένου θέματος.
ΠΗΓΗ: agroanergos

Ανάπλαση του Εθνικού Κήπου με έργα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ

Ανάπλαση του Εθνικού Κήπου με έργα 7,5 εκατομμυρίων ευρώ
Της Εφης Xατζηιωαννιδου
Εργα ανάπλασης του Εθνικού Κήπου συνολικής δαπάνης 7,5 εκατ. ευρώ πρόκειται να υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες βάσει μελέτης του Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Χθες υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του νομάρχη της Αθήνας κ. Γιάννη Σγουρού, του δημάρχου κ. Νικήτα Κακλαμάνη, του αντιπρύτανη του ΕΜΠ κ. Γιάννη Πολύζου αλλά και του προέδρου του Δ.Σ. της «Δήμος Αθηναίων-Εθνικός Κήπος» κ. Γιάννη Κωστόπουλου. Η ανάπλαση, όπως εξηγεί στην «Κ» ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ κ. Γ. Πολύζος «θα ολοκληρωθεί με υλικά εξαιρετικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ ο φωτισμός και όλες οι νέες παρεμβάσεις στόχο θα έχουν να δημιουργήσουν έναν προσιτό και φιλόξενο κήπο στην καρδιά της πόλης με διεξόδους σε όλα τα ιστορικά της σημεία».
«Πύλη αλλαγής ποιότητας»
Ετσι μετά από λίγους μήνες ο κήπος θα έχει νέα περίφραξη, νέες εγκαταστάσεις φωτισμού, σύγχρονες υδραυλικές εγκαταστάσεις και ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης, εγκαταστάσεις βιολογικών μεθόδων καθαρισμού του νερού, εγκαταστάσεις δικτύων τηλεφώνων ασφάλειας. Σύμφωνα με τα σχέδια επίσης θα πραγματοποιηθούν επιστρώσεις δρόμων με χώμα, θα συντηρηθούν τα κτίρια, αλλά και θα επεκταθεί η υφιστάμενη παιδική χαρά. «Στα όρια του ιστορικού κέντρου της πόλης ο Ζωολογικός Κήπος αποτελεί μία “πύλη” αλλαγής ποιότητας ζωής», είπε ο νομάρχης κ. Γ. Σγουρός. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τη νομαρχία.
Πίσω στην παλιά του δόξα
Ο δήμαρχος της πόλης ζήτησε εκ των προτέρων συγνώμη από τους δημότες για την ταλαιπωρία που θα υφίστανται όλο το διάστημα των παρεμβάσεων στον Κήπο ενώ ο κ. Κωστόπουλος, με τη διπλή του ιδιότητα, ως προέδρου του Δ.Σ. της «Δήμος Αθηναίων-Εθνικός Κήπος» αλλά και ως προέδρου του Δ.Σ της ALPHA BANK τόνισε ότι «ο Εθνικός Κήπος είναι ο κήπος όλων των Ελλήνων και πρέπει να επανέλθει στην παλιά του δόξα». Η πρώτη φάση της μελέτης θα είναι έτοιμη περίπου στα μέσα του Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες της Νομαρχίας θα ολοκληρώσουν τις αναγκαίες διαδικασίες προκειμένου να πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός που θα αναδείξει τον ανάδοχο της εργολαβίας.
Από την "Καθημερινή" της Πέμπτης 28 Μαΐου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΣ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ : « ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ»

ΑΘΗΝΑ, 28 Μαΐου 2009


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Συνάδελφοι,

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Γ.)
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.)
Η Πανελλήνια Ένωση Συμβασιούχων και Ανέργων Γεωπόνων (Π.Ε.Α.Σ.Γ.Ε.)
Ο Σύλλογος Αποφοίτων του Γεωπονικού Παν/μιου Αθήνας (Σ.Α. ΓΠΑ)
Η Πανελλήνια Ένωση Γεωπόνων Εργοληπτών Έργων Πρασίνου (Π.Ε.Ε.Γ.Ε.Π.)
Το Γραφείο Διασύνδεσης του Γ.Π.Α.

Διοργανώνουν το Σάββατο 27 Ιουνίου 2009 και ώρα 10 π.μ.

ΗΜΕΡΙΔΑ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ του Γ.Π.Α.
με θέμα :

«ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ»

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η οργανωτική Επιτροπή

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΥΑ 637/20-10-2005 (ΦΕΚ 1507/Β/2005) στο Μέτρο 1.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμ/σεις»

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΣΧΕΔΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΚΥΑ 637/20-10-2005 (ΦΕΚ 1507/Β/2005) στο Μέτρο 1.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμ/σεις»

Παράταση του χρόνου λήξης των επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης με επενδύσεις κυρίως στην κτηνοτροφία που εντάχθηκαν με τις διαδικασίες της τρίτης προκήρυξης [ΚΥΑ 637/20-10-2005 (ΦΕΚ 1507/Β/2005)] στο Μέτρο 1.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμ/σεις» του Ε.Π. Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000 – 2006».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΟΘΝΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ FULL SCREEN ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ "Χ" ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ.

ECOLIFE - 5η Γενική Έκθεση Οικολογικών Προϊόντων & Υπηρεσιών

H Μοναδική Γενική Έκθεση Προϊόντων & Υπηρεσιών Φιλικών προς το Περιβάλλον 28-31 Μαΐου 2009

Η έκθεση ECOLIFE διοργανώνεται φέτος για 5η συνεχή χρονιά στον πολυχώρο «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, ακολουθώντας τη γραμμή των προηγούμενων ετών στην παρουσίαση επιχειρήσεων και οργανώσεων Οικολογικού ενδιαφέροντος. Αν και η οικολογία έχει εισχωρήσει στους πόρους της κοινωνίας μας η ενημέρωση των πολιτών σε ότι αφορά τις ευεργετικές της συνέπειες παραμένει φτωχή, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να λειτουργεί ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων.


Η έκθεση ECOLIFE δίνει την ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό να γνωρίσει από κοντά τους εκθέτες, τα πράσινα προϊόντα και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας απολαμβάνοντας άρτια ενημέρωση σε ότι αφορά τις εξελίξεις στον τομέα της Οικολογίας και τη σημασία τους σε παγκόσμια κλίμακα. Προτάσεις για έναν ποιοτικό τρόπο ζωής με απλές εναλλακτικές επιλογές οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητά του, προϊόντα και υπηρεσίες φιλικές τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία του βοηθούν στην κατανόηση των επιλογών που προσφέρονται από τον ευρύτερο χώρο της Οικολογίας.
Ώρες λειτουργίας:


Πέμπτη 28/5:16.00-23.00


Παρασκευή 29/5:10.00-23.00


Σάββατο 30/5:10.00-23.00


Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Σε λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ τα χρήματα για το ΟΣΔΕ

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η καταβολή των χρημάτων από το υπουργείο προς τις Ενώσεις για την παραλαβή των δηλώσεων του ΟΣΔΕ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρη Χατζηγάκη, σε λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Α.Τ.Ε πρόκειται να πιστωθεί το υπολειπόμενο ποσό των 18.651.028 ευρώ προκειμένου να πληρώνονται μέσω αυτού οι δικαιούχοι Ε.Α.Σ, για την υποβολή των δικαιωμάτων. Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι «αυθαιρετούν και παρανομούν όσες Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών εξακολουθούν να εισπράττουν χρήματα για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων. Προειδοποιώ για τελευταία φορά ότι δεν θα ανεχθούμε να παίζουν κάποιοι, εν όψει Ευρωεκλογών, πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της Κυβέρνησης».
Παράλληλα ο υπουργός τόνισε ότι:
«1. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών συμμορφώθηκε απολύτως προς τις ρητές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει η ΠΑΣΕΓΕΣ και οι Ε.Α.Σ. να μην εισπράττουν ουδεμία αμοιβή από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και από τους συνταξιούχους αγρότες των οποίων το 50% και πλέον του εισοδήματος προέρχεται από αγροτικές πηγές. Οι ελάχιστες Ενώσεις που επιμένουν να εισπράττουν αμοιβή, αυθαιρετούν και παρανομούν. Τις καλώ να τερματίσουν την τακτική τους αυτή, της οποίας τα κίνητρα είναι εμφανή, πλέον, και να συμμορφωθούν με τη νομιμότητα, όπως συμβαίνει με τη συντριπτική πλειοψηφία των Ε.Α.Σ. σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω την υποχρέωσή τους να επιστρέψουν αμέσως τα όποια εισπραχθέντα ποσά, αυθαιρέτως και αδικαιολογήτως, τα οποία αναγκάστηκαν να καταβάλλουν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι απαλλασσόμενοι συνταξιούχοι. Προειδοποιώ για τελευταία φορά ότι δεν θα ανεχθούμε να παίζουν κάποιοι, εν όψει Ευρωεκλογών, πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του αγροτικού κόσμου και της Κυβέρνησης. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να παρανομούν χωρίς ευθύνες.
2. Έχει αφαιρεθεί το οποιοδήποτε, τελευταίο πρόσχημα από οποιονδήποτε που θέλει να κερδοσκοπήσει κομματικά. Ήδη, υπογράφηκε από τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρόσθετη πράξη στην ήδη εγκριθείσα ταμειακή διευκόλυνση των 25 εκ. ευρώ με βάση την οποία το υπολειπόμενο ποσό των 18.651.028 ευρώ μεταφέρεται σε λογαριασμό της ΠΑΣΕΓΕΣ στην Α.Τ.Ε., όπως οι ίδιοι έχουν ζητήσει, προκειμένου σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών να πληρώνονται μέσω αυτού οι δικαιούχοι Ε.Α.Σ.
3. Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει αρχεία με τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις Ε.Α.Σ. οι οποίοι δεν πρέπει να καταβάλλουν καμία δαπάνη για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ 2009.
4. Οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δεν επιβαρύνονται καθόλου (με τόκους) από την χορηγηθείσα ταμειακή διευκόλυνση και η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνουν είναι ότι όταν πραγματοποιηθεί η κανονική πληρωμή θα συμψηφισθούν οι προκαταβολές που έχουν λάβει. Να σημειωθεί ότι από την ανωτέρω ταμειακή διευκόλυνση ήδη πιστώθηκαν οι λογαριασμοί των Ε.Α.Σ. με προκαταβολές ύψους 6.348.972 ευρώ, για να ακολουθήσει συνολική καταβολή των 25 εκ. ευρώ».
Και προθέτει: «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από καιρού είχε δρομολογήσει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 4 του Ν. 3759/5-5-2009 (ΦΕΚ 69Α) έχει προβλεφθεί ότι για το 2009 παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης του έργου της ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης για επιτάχυνση των διαδικασιών ενώ για το 2010 και 2011 θα διεξαχθεί διεθνής ανοικτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου.
Στον τακτικό προϋπολογισμό έτους 2009 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προβλεφθεί πίστωση 25 εκ. ευρώ για την πληρωμή των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για την παραπάνω εργασία. Προκειμένου να ξεπερασθούν προβλεπόμενες γραφειοκρατικές δυσκολίες και να πληρωθούν άμεσα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών με το αναλογούν ποσό σε καθεμία, τα Υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απεφάσισαν την χορήγηση προκαταβολών, μέσω ΑΤΕ στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας ύψους 25 εκ. ευρώ.
Μετά τα παραπάνω όσοι συνεχίζουν να εισπράττουν αμοιβή από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες παρανομούν και βέβαια πρέπει άμεσα να επιστραφούν τα εισπραχθέντα ποσά από τις Ε.Α.Σ. στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι πριν τις ρυθμίσεις αυτές είχαν καταβάλλει σχετική αμοιβή. Όσα τυχόν ελάχιστα λάθη ή παραλείψεις δικαιούχων εμπεριέχονται στο αποσταλέν αρχείο ΚΕΠΥΟ – ΟΓΑ θ’ αντιμετωπισθούν με την συνεργασία ΟΠΕΚΕΠΕ – ΕΑΣ.
ΠΗΓΗ: agronews

Πληρωμή ελιές Μαγνησία βάση ΑΕΕ απο τον ΕΛΓΑ

Πληρωμή ελιές Μαγνησία βάση ΑΕΕ απο τον ΕΛΓΑ


Αποζημιώσεις ύψους 73.882.000 ευρώ καταβάλλει ο ΕΛΓΑ απο την Τρίτη 19 Μαΐου και μόνο για την καλλιεργητική περίοδο 2008 - 2009 κάλυψη από τον ΕΛΓΑ της μειωμένης παραγωγής σε καλλιέργειες βρώσιμης και ελαιοποιήσιμης ελιάς που προκλήθηκε από αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο


Στα πλαίσια της με αριθμό 262037/29-1-09 Κοινής Υπουργικής Απόφασης και της με αριθμό 2696/4-5-2009 Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, την Τρίτη θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. αποζημιώσεις σε 517.118 ελαιοπαραγωγούς των Νομών: Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Έβρου (μόνο για τη νήσο Σαμοθράκη), Ευβοίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Καβάλας (μόνο για τη νήσο Θάσο), Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χανίων και Χίου.
Όλες οι παραπάνω αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς 32 Νομών της χώρας μέσω λογαριασμών της Α.Τ.Ε.
Επίσης,μέσω του ΕΛΓΑ θα χορηγηθούν αποζημιώσεις:
Βαμβάκι
Στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς θα καταβληθούν 75 εκατ. ευρώ, μέσω της διαδικασίας αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Αραβόσιτος και σιτηρά
Στους καλλιεργητές αραβοσίτου και σίτου θα καταβληθούν αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές
Στους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς και στις περιοχές που διαπιστώθηκε σημαντική μείωση παραγωγής θα καταβληθούν άμεσα 50 εκατ. ευρώ, με προσδιορισμό μετά την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων του ύψους της αποζημίωσης ανά στρέμμα.
Οπωροφόρα
Στους καλλιεργητές οπωροφόρων δέντρων (κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, αχλαδιάς, μηλιάς), καθώς και στους καλλιεργητές σπαραγγιών, πατάτας και καπνών, θα καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Κάλυψη λοιπών κινδύνων από ΕΛΓΑ
Για αγροτικά προϊόντα και κτηνοτροφία100 εκατ. ευρώ.
Έκτακτη ενίσχυση
Στους παραγωγούς βαμβακιού, καπνού, δημητριακών και ελαιοκομικών προϊόντων θα καταβληθεί έκτακτη ενίσχυση με ταμειακή διευκόλυνση μέσω ΑΤΕ, ύψους 75 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα στοιχεία για κάθε παραγωγό καθώς επίσης και για το ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση



Πληροφόρηση των Αγροτών Δικαιούχων του ΕΛ.Γ.Α
ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΦΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΠΟΣΟ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΘΗΚΕ.


ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ Mozilla Firefox KAI OXI ME INTERNET EXPLORER.

Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Επιστημονικούς, Εργαστηριακούς Συνεργάτες στο ΤΕΙ Λάρισας

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Λάρισας, προκηρύσσει θέσεις για κάλυψη πρόσκαιρων εκπαιδευτικών αναγκών των Τμημάτων των Σχολών του ΤΕΙ/Λ, των Παραρτημάτων Καρδίτσας και Τρικάλων και του Κέντρου Ξένων Γλωσσών & Φυσικής Αγωγής, με ωριαία αντιμισθία, σε Επιστημονικούς Συνεργάτες, Εργαστηριακούς Συνεργάτες, Εκπαιδευτικούς Ειδικών Μαθημάτων (Ε.Ε.Μ.) και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΡ.ΔΙ.Π.), για το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 (με δυνατότητα ανανέωσης για δύο (2) ακόμη ακαδημαϊκά έτη στους έχοντες πλήρη προσόντα.Kαλείται κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει τα δικαιολογητικά του μέσα σε αποκλειστική προθεσμία είκοσι (20) ημερών, δηλαδή έως και 04/06/2009, στο αρμόδιο Τμήμα.Υλικό προκήρυξης:
1.Προκήρυξη σε μορφή αρχείου .doc
2.Πίνακες Μαθημάτων και Ωρών
3.Ενδεικτικό υπόδειγμα αίτησης υποψηφίων
4.Ιστοσελίδα

Καλλιέργεια με θαλασσινό νερό στο Dubai

Καλλιέργεια με θαλασσινό νερό στο Dubai




Η τεράστια ζήτηση και η έλλειψη αποθεμάτων πόσιμου νερού είναι δύο από τα επικρατέστερα σενάρια του αιώνα που διανύουμε. Το θετικό βέβαια είναι πως η γη δεν έχει έλλειψη θαλασσινού νερού (αρκεί να βρεθούν τρόποι να το εκμεταλλευτούμε). Οι αρχιτέκτoνες της ομάδας studiomobile, Antonio Girardi και Christiana Favretto, προτείνουν έναν από τους πολλούς τρόπους με τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση. Η φάρμα “Seawater Vertical” περιλαμβάνει πέντε θερμοκήπια που μοιάζουν με κουκούλια. Μετατρέποντας το θαλασσινό νερό σε ατμό, δημιουργείται μια υγρή ατμόσφαιρα (όπως στα δάση του Ισημερινού) πάνω από τις καλλιέργειες. Στην συνέχεια ο ατμός μετατρέπεται μέσω μηχανημάτων σε φρέσκο νερό με το οποίο ποτίζονται οι καλλιέργειες, οι οποίες ούτως η άλλος δεν χρειάζονται πολύ νερό εξαιτίας της ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί.
Το συγκεκριμένο κτίριο κατασκευάζεται στο Dubai, όπου η έλλειψη φρέσκου νερού και το κλίμα της πόλης δεν βοηθάει καθόλου στην καλλιέργεια.
Πηγή agroanergos
πηγή:http://studiomobile.org/, blog.youdesign.gr

Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Θα παράγουμε ρεύμα κατ' οικον:Τι προβλέπει το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες

Θα παράγουμε ρεύμα κατ' οικον:Τι προβλέπει το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:



ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ geovolos


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη για τη σύναψη από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. συμβάσεων μίσθωσης έργου με 987 άτομα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 20 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-Δήλωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ

Όλη η αλήθεια για τους ανεύθυνους ισχυρισμούς περί ρουσφετολογικών προσλήψεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ geovolos
ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ FULL SCREEN

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Κατάληψη στα Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη,αύριο θα καταλάβουν συμβολικά κτίρια του οργανισμού στην Πάτρα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη.....

Κατάληψη στα Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη

Κατάληψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη από συμβασιούχους του Οργανισμού. Οι καταληψίες διαμαρτύρονται για την Υπουργική Απόφαση και τον...αδιαφανή τρόπο με τον οποίο προωθείται η πρόσληψη στον Οργανισμό χιλίων περίπου ατόμων.

ΠΗΓΗ :TROKTIKO

Μιλώντας στη zougla.gr, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων, Α. Κουβέλας, καταγγέλλει ως σκανδαλώδη την παράκαμψη του ΑΣΕΠ.
Οι άνεργοι γεωπόνοι καταγγέλλουν το εργασιακό καθεστώς με «μπλοκάκι» παροχής υπηρεσιών, που ουσιαστικά αποτελούν οι συμβάσεις μίσθωσης έργου, κατά το οποίο οι εργαζόμενοι πληρώνουν μόνοι τους τις ασφαλιστικές δαπάνες, δε δικαιούνται άδειες, δώρα, επιδόματα κλπ.
Για να διαμαρτυρηθούν οι άνεργοι γεωπόνοι, αύριο θα καταλάβουν συμβολικά κτίρια του οργανισμού στην Πάτρα, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης και τα Ιωάννινα.
Αίτημά τους είναι να ακυρωθούν οι προσλήψεις και να προκηρυχθούν οι θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
ΠΗΓΗ: ZOUGLA.GR

Τρίτη 19 Μαΐου 2009

Παρέμβαση ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.για την πρόσληψη γεωτεχνικών με σύμβαση έργου

Παρέμβαση ΓΕΩΤ.Ε.Ε. προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.για την πρόσληψη γεωτεχνικών με σύμβαση έργου

Σε παρέμβαση προς τον Πρόεδρο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. κ. Ξενοφώντα Βεργίνη προχώρησε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με αφορμή την ανακοίνωση του Οργανισμού για σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου με 987 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και γεωτεχνικοί. Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής του Επιμελητηρίου έχει όπως παρακάτω:



ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ FULL SCREEN ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΓΙΑ ΣΤΕΒΙΑ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΣΤΙΣ 20-5-2009

ΠΕΑΣΓΕ:ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΚΑΙ 22-5-2009 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΚΑΙ 22-5-2009
Καλούμε τους συναδέλφους αλλά και όλους τους Συνδικαλιστικούς φορείς και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο να συμμετάσχει και να συμπράξει στα δίκαια αιτήματα μας, ενάντια σε εργασιακές σχέσεις που εξαθλιώνουν την ανθρώπινη και επιστημονική μας υπόσταση.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Π.Ε.Α.Σ.ΓΕ
Τηλ Επικοινωνίας: 6932738162 (Α. Κουβέλας), 6977473375 (Ε. Δεμπονέρα), Fax : 2610324802
site: www.peasge.com, e-mail : info@peasge.com
ΑΘΗΝΑ 15-05-09
ΠΡΟΣ:
- Γ.Σ.Ε.Ε.
- ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε.
- Π.Ο.Σ.Γ.
- Π.Ε.Γ.Δ.Υ.
- Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ
- Π.Ο.Σ.Ε.Γ.
- Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.
- ΣΥΛ. ΙΔ. ΓΕΩΠ. ΗΠΕΙΡΟΥ
- ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΝΙΜΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΑ
- Συμβασιούχοι και Άνεργοι Γεωπόνοι
Κοιν. :
ð Ως Πίνακας διανομής στις Υπηρεσίες

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 15-5-2009
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ 21 ΚΑΙ 22-5-2009

Τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που μέχρι τώρα προσλάβανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάθε χρόνο μέσω ΑΣΕΠ βάσει των αξιοκρατικών κριτηρίων του αρ. 21 του Ν. 2190/94 έρχονται να αντικαταστήσουν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», παρότι θα έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, αφού οι ανάγκες και οι εντολές των Προϊστάμενων είναι κάθε χρόνο είναι συγκεκριμένες με σκοπό τη διεξαγωγή των απαραίτητων ελέγχων για την ορθή καταβολή των Κοινοτικών Ενισχύσεων στον αγροτικό κόσμο της χώρας. Παρακάμπτουν το ΑΣΕΠ, το αρ.21 του Ν 2190/1994 άλλα και το ΠΔ 164/2004, όπως φαίνεται ξεκάθαρα και απροκάλυπτα με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, την αύξηση των πελατειακών σχέσεων και των ρουσφετολογικών προσλήψεων.
Μετά από έκτακτη γενική συνέλευση της ΠΕΑΣΓΕ στις 15-5-2009, αποφασίστηκε ΔΙΗΜΕΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/5 ΚΑΙ 22/5/2009 και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από Παραρτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ με βασικά αιτήματα

-ΤΗΝ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ
-ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ
-ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΠΕ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΕΠΟΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ, ΜΕ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

Καλούμε τους συναδέλφους αλλά και όλους τους Συνδικαλιστικούς φορείς και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο να συμμετάσχει και να συμπράξει στα δίκαια αιτήματα μας, ενάντια σε εργασιακές σχέσεις που εξαθλιώνουν την ανθρώπινη και επιστημονική μας υπόσταση.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αντώνιος Κουβέλας - Έφη Δεμπονέρα

Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΕΛΙΑ /14.5.2009-ΑΜΠΕΛΙ 8.5.2009

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ-ΕΛΙΑ /14.5.2009



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΠΕΡ/ΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΒΟΛΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Τορούτζια-Νικολαϊδη 38334 ΒόλοςΤηλέφωνο: 24210 66525 Fax : 24210 69545
Πληροφορίες : Φωτοπούλου Αννέτα
Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων : - βλάπτει την υγεία των καταναλωτών - επιβαρύνει το περιβάλλον - αυξάνει το κόστος παραγωγής

ΕΛΙΑ Νο 2/14.5.2009
Ε Λ Ι Α
ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Παρατηρήσεις: Στις πρώιμες περιοχές οι ανθοταξίες της ελιάς βρίσκονται στο στάδιο λίγο πριν το «κρόκιασμα». Οι συλλήψεις των ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο φερομονικών παγίδων συνεχίζονται. Οι πληθυσμοί του εντόμου ανά παγίδα είναι μέτριοι. Παρατηρούνται περιορισμένες εναποθέσεις αυγών και εκκολάψεις προνυμφών του εντόμου κατά θέσεις στις πολύ πρώιμες περιοχές.
Συστάσεις :Συστήνεται καταπολέμηση των προνυμφών της ανθόβιας γενιάς του εντόμου με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, μόνο στις περιοχές υψηλών συλλήψεων και στους ελαιώνες με μικρή έως μέτρια ανθοφορία στο βλαστικό στάδιο «κρόκιασμα-αρχή άνθησης». Σε ελαιώνες που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα βιολογικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός εναντίον της ανθόβιας γενιάς, με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού της καρπόβιας γενιάς.
Κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα : Βάκιλλος θουριγγίας (διάφορα σκευάσματα) – βιολογικό προϊόν – κ.α. επιτρεπόμενα εντομοκτόνα.
ΨΥΛΛΑ (ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ)
Συνήθως οι προσβολές από το έντομο που δραστηριοποιείται αυτή την εποχή στους ελαιώνες δεν έχουν επιπτώσεις στην παραγωγή. Όπου όμως υπάρχει μικρή ανθοφορία και μεγάλες προσβολές συστήνεται να γίνει καταπολέμηση σε συνδυασμό με τους ψεκασμούς για τον πυρηνοτρήτη.
ΑΣΠΙΔΙΩΤΟΣ, ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ
Σε ορισμένες περιοχές και κυρίως σε πρώιμες, παρατηρούνται εκκολάψεις προνυμφών.
Συστήνονται ψεκασμοί μόνο σε ελαιώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας.
ΑΜΠΕΛΙ: 3 /8.5.2009

ΕΧΘΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΙΟΥ
Π Ε Ρ Ο Ν Ο Σ Π Ο Ρ Ο Σ
Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την εμφάνιση και εξάπλωση της ασθένειας. Μέχρι και το βλαστικό στάδιο της καρπόδεσης η καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσβολές από περονόσπορο και οι ζημιές που προκαλούνται την περίοδο αυτή είναι συχνά καταστροφικές.
Συστήνεται προληπτική επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο κυρίως σε αμπελώνες που βρίσκονται σε υγρές περιοχές (συνεχείς και παρατεταμένες δροσιές). Η κάλυψη της βλάστησης θα πρέπει να είναι πλήρης και μέχρις απορροής του ψεκαστικού διαλύματος.
Ω Ι Δ Ι Ο
Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την επιδημική εξέλιξη της ασθένειας. Ο κίνδυνος μολύνσεων της νεαρής βλάστησης είναι μεγαλύτερος σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί, καθώς και σε αμπέλια με σοβαρές προσβολές την προηγούμενη χρονιά.
Τα βλαστικά στάδια μέχρι και την καρπόδεση είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη και εξέλιξη της ασθένειας.
Συστήνεται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο, σε όλες τις περιοχές, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του περονοσπόρου. Οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση του ωιδίου θα πρέπει να επαναλαμβάνονται, ανάλογα με τη διάρκεια δράσης του σκευάσματος που χρησιμοποιείται, μέχρι και το στάδιο του “γυαλίσματος” των ραγών.
Σημειώνεται ότι η καταπολέμηση του ωιδίου και του περονοσπόρου πρέπει να είναι κυρίως προληπτική. Η αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών στην περίπτωση που έχουν εκδηλωθεί με τη μορφή επιδημίας είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
Β Ο Τ Ρ Υ Τ Η Σ
Κίνδυνος προσβολών από την ασθένεια αυτή την εποχή, υπάρχει μόνο σε αμπέλια που βρίσκονται σε υγρές περιοχές, καθώς και στις ευαίσθητες στον μύκητα ποικιλίες.
Στις περιπτώσεις αυτές συστήνεται μία επέμβαση λίγο πριν την άνθηση και μία στο τέλος της άνθησης, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια μυκητοκτόνο.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε αμπέλια με σημαντική προσβολή από τον μύκητα την προηγούμενη χρονιά.
Ε Υ Δ Ε Μ Ι Δ Α
Η πρώτη πτήση του εντόμου βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι προνύμφες της πρώτης γενιάς προσβάλλουν τα άνθη, αλλά κατά κανόνα δεν προκαλούν ζημιές στην παραγωγή.
Ωστόσο, οι αμπελουργοί θα πρέπει να επιθεωρούν συχνά και συστηματικά τα αμπέλια, κυρίως στις επιτραπέζιες ποικιλίες, καθώς και σε εκείνες με μικρότερο αριθμό ανθέων και να επεμβαίνουν λίγο πριν την άνθηση, με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, μόνο στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν πολύ μεγάλο αριθμό προσβολών.
Θ Ρ Ι Π Ε Σ
Σε περιοχές στις οποίες παρατηρούνται σοβαρές προσβολές και κυρίως σε λευκές επιτραπέζιες ποικιλίες, συστήνεται επέμβαση στην αρχή της άνθησης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.
ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΙ
Στους αμπελώνες που έχουν παρατηρηθεί προσβολές της νεαρής βλάστησης από ψευδόκοκκους (αμπελώνες Τυρνάβου Λαρίσης), συστήνεται άμεσα ψεκασμός με κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο.
Προσοχή: Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων στο διαδίκτυο http://www.minagric.gr/
Ο Προϊστάμενος Δ/νσης α.α.
Κων/νος Πίνας

Σύσκεψη για τα βαρέα μέταλλα στον Αλμυρό


Κοινή δράση Δήμου και Νομαρχίας για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων-
Σύσκεψη για τα βαρέα μέταλλα στον Αλμυρό

Σύσκεψη για το συντονισμό της κοινής δράσης του Δήμου Αλμυρού και της ΝΑΜ, ως προς την κατεύθυνση της προώθησης των ενεργειών για τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων στην περιοχή του Αλμυρού και, κυρίως, για την πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων στο μέλλον, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, 12 Μαΐου στο Δημαρχείο.
Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, η Αντινομάρχης, Νατάσσα Οικονόμου, η Αντιδήμαρχος, Ελένη Ματίκα και η υπεύθυνη του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου, Ιωάννα Χρήστου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έρευνα επιστημονικής ομάδας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που είδε, πριν λίγο καιρό, το φως της δημοσιότητας, και αφορούσε στην καταγραφή της συγκέντρωσης των βαρέων μετάλλων καδμίου και χρωμίου στην περιοχή του Αλμυρού.
Στη συνάντηση αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης για λογαριασμό της ΝΑΜ και του Δήμου από διαπιστευμένο εργαστήριο, η οποία θα αφορά στην κατάδειξη των συγκεντρώσεων των μετάλλων στην περιοχή του Αλμυρού και στην ταυτοποίηση των ορίων τους με τα επιτρεπόμενα από τη νομοθεσία. (κάδμιο, χαλκός, νικέλιο, μόλυβδος, ψευδάργυρος, υδράργυρος, χρώμιο).
Μετά την εκπόνηση της μελέτης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για το συγκεκριμένο ζήτημα προκειμένου να τεκμηριωθεί πληρέστερα το θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης και να δρομολογηθεί η αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Σάββατο 16 Μαΐου 2009

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ & ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

ΠΟΣΓ * ΠΕΕΓΕΠ * ΠΟΣΕΓ * ΠΕΑΣΓΕ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΘΕΜΑ: ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ &
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ


Συνάδελφοι, σας προσκαλούμε σε συνάντηση την 22η Μαΐου , ημέρα Παρασκευή και ώρα 7.00 μ.μ. στην έδρα των συλλόγων μας στην Διδότου 26 στην Αθήνα για οργάνωση ημερίδας σχετικά με Προοπτικές & Προκλήσεις του Γεωπονικού επαγγέλματος.
Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των νέων κυρίως συναδέλφων αλλά και των τελειόφοιτων για τους τομείς απασχόλησης στην σύγχρονη κοινωνία.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 27 Ιουνίου στο ΓΠΑ με την στήριξη του Γραφείου Διασύνδεσης του ΓΠΑ και του ΓΕΩΤΕΕ.
Θεωρούμε την παρουσία σας απαραίτητη, για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η οργανωτική Επιτροπή

Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ: Ημέρα Παλιού Σταριού 2009

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ

Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία

Αντιγόνεια, Κιλκίς 3-4 Ιουλίου 2009

« Ταξίδι στην καρδιά και την ουσία της γεωργίας »


ΗΜΕΡΑ ΠΑΛΙΟΥ ΣΤΑΡΙΟΥ 2009 geovolos

Πληροφορίες : Γραφείο Εστιακών Σημείων
Άνω Λεχώνια 38500 Βόλος
Τηλ και Φαξ: 2428094558
Website : www.aegilops.gr

Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΟΠΕΚΕΠΕ:Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΣΥΝΑΨΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΕΡΓΟΥ

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), Ν.Π.Ι.Δ., με έδρα την Αθήνα, που εποπτεύεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανακοινώνει:Σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 286974/06-05-09 ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΦΕΚ 844/β’/06-05-09), εγκρίθηκε η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου με 987 άτομα ειδικοτήτων ΠΕ Γεωπόνων, ΠΕ Μηχανικών, ΠΕ Διοικητικών-Οικονομικών, ΠΕ Κτηνιάτρων, ΤΕ Τεχν. Γεωπονίας, ΤΕ Τεχν. Τοπ. Μηχανικών, ΤΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΔΕ Προσωπικού Η/Υ, ΔΕ Διοικητικού-Λογιστικού, ΔΕ Ηλεκτρολόγων, ΔΕ Οδηγών και ΥΕ Εργατών, για την ανάθεση του σε αυτήν περιγραφόμενου έργου.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αυτοπροσώπως, ή να αποστείλουν ταχυδρομικώς ή με FAX έντυπο αίτησης με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού, στη διεύθυνση: Αχαρνών 241, Αθήνα, Τ.Κ. 10446, fax: 2102124923, 2102124860, έως και 20-05-2009.Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα: 210.212-4992, 4850, 4877 και 4856.Το έντυπο της αίτησης, όπου αναφέρονται και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, διατίθεται στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δρ. ΞΕΝΟΦΩΝ ΒΕΡΓΙΝΗΣ

Έως την Άνοιξη του 2010, η Κάρλα, η λίμνη της Μαγνησίας που είχε αποξηρανθεί την δεκαετία το ΄60, θα αποτελεί πάλι, έναν πολύτιμο ταμιευτήρα νερού!!!



Η ΚΑΡΛΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΤΑΙ ΛΙΜΝΗ!!!


Έως την Άνοιξη του 2010, η Κάρλα, η λίμνη της Μαγνησίας που είχε αποξηρανθεί την δεκαετία το ΄60, θα αποτελεί πάλι, έναν πολύτιμο ταμιευτήρα νερού για την περιοχή και ένα σημαντικό υδροβιότοπο. Η Κάρλα, μαζί με το φράγμα της Γυρτόνης, που κατασκευάζεται έξω από τη Λάρισα, στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα νερά του Πηνειού που σήμερα χύνονται στην θάλασσα, θα εξασφαλίζουν την άρδευση 300 χιλιάδων στεμμάτων, όπως δήλωσε ο Γιώργος Σουφλιάς, που επισκέφθηκε σήμερα τα δύο έργα.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ τόνισε ότι όραμά του είναι να ολοκληρωθούν τα δύο έργα καθώς, η πολιτική του υπουργείου αφορά την αξιοποίηση των υδάτων, από το φράγμα της Ψυκιάς στον Αχελώο μέχρι τον Πηνειό και μέσω του φράγματος της Γυρτώνης στην τροφοδότηση της λίμνης Κάρλα.
Επισήμανε δε, ότι η Θεσσαλία είναι ελλειμματική σε υδάτινους πόρους.
Σε ό,τι αφορά την Κάρλα, ο υπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση φορέα διαχειριστικής αρχής με πρόεδρο τον πρώην νομάρχη Μαγνησίας, Γιάννη Πρίντζο.
Σε σχέση δε με το φράγμα της Γυρτώνης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2010 και τη βεβαιότητα ότι η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους θα συνεχισθεί κανονικά.
Το συγκεκριμένο φράγμα είναι σημαντικό περιβαλλοντικό έργο ταμίευσης νερού και θα βοηθήσει άμεσα στην επίλυση σοβαρών αρδευτικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι νομοί Λάρισας και και Μαγνησίας.
Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προήδρευσε και σύσκεψης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πράσινο Θερμοκήπιο στα Τρίκαλα.Στο νομοσχέδιο για το ΕΘΙΑΓΕ το «πράσινο θερμοκήπιο» των Τρικάλων.


Πράσινο Θερμοκήπιο στα Τρίκαλα.Στο νομοσχέδιο για το ΕΘΙΑΓΕ το «πράσινο θερμοκήπιο» των Τρικάλων.

Η πρόταση του Επιμελητηρίου Τρικάλων αφορά την κατασκευή ενός πρότυπου, ερευνητικού θερμοκηπίου για πιστοποιημένη συμβατική ή/και ολοκληρωμένη βιολογική- κατά κύριο λόγο- παραγωγή και συσκευασία λαχανικών και ανθοκομικών προϊόντων.
Το θερμοκήπιο θα διαθέτει σύγχρονα αυτοματοποιημένα συστήματα κλιματισμού, εξοικονόμησης ενέργειας, χρήσης Α.Π.Ε., υδροπονίας, συσκευασίας και συντήρησης προϊόντων.
Μάλιστα, αναφέρεται πως σύμφωνα με στοιχεία του FAO, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν 3-5 φορές μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα χρήσης νερού σε σχέση με τον ανοιχτό αγρό και συνεπώς, η επέκτασή τους θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση νερού στη γεωργία.
Η πιλοτική εφαρμογή του έργου θα γίνει στα Τρίκαλα, με δεδομένο- μεταξύ άλλων- ότι ένα μεγάλο τμήμα της αγροτικής παραγωγής της χώρας μας, σήμερα, παράγεται στη Θεσσαλία (ΑΕΠ από την πρωτογενή παραγωγή =15% του συνολικού, 30% του εργατικού δυναμικού εργάζεται στον πρωτογενή τομέα), ενώ στην περιοχή αυτή, παράλληλα με την πρωτογενή παραγωγή, έχει αναπτυχθεί μια σημαντική μεταποιητική βιομηχανία γεωργικών προϊόντων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ AGRONEWS KAI ΠΑΣΕΓΕΣ.
ΠΗΓΗ: AGRONEWS & PASEGES

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Επιστολή διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων 2013



ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308
Δ/ΝΣΗ E-mail: publications@geotee.gr
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Σταμάτης Δαφνής

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστολή διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. από την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων 2013

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού κ. Α. Σαμαρά επιστολή διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό του Επιμελητηρίου από την Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που θα λάβουν χώρα στον Βόλο και τη Λάρισα.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στη Βουλή.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα παρακάτω:



ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ geovolos



ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ!

Tροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 796/2004 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης.

 Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 380/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
της 8ης Μαΐου 2009

Tροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 796/2004 σχετικά με τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων για την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης, της διαφοροποίησης και του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινών κανόνων για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής και για τη θέσπιση ορισμένων καθεστώτων στήριξης για τους γεωργούς, καθώς και για την εφαρμογή της πολλαπλής συμμόρφωσης που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 479/2008 .


ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ! ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡ ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ "MORE" KAI "SAVE DOCUMENT"

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1Τ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΣΤ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 1Τ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΣΕΠ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ


Το κριτήριο της ειδικής γραπτής δοκιμασίας θα προσμετράται στις προκηρύξεις που θα εκδίδονται ή θα εγκρίνονται εφεξής από το ΑΣΕΠ βάσει του άρθρου 18 του Ν. 2190/1994, θα αναφέρεται δε ρητά και στο κείμενο των ανωτέρω προκηρύξεων.

Επισημαίνεται πως προκειμένου να προσμετράται η μοριοδότηση του κριτήριου της ειδικής γραπτής δοκιμασίας στη συνολική βαθμολογία των υποψηφίων θα πρέπει ο κάθε υποψήφιος να αναγράφει την επίδοσή του στο σχετικό σημείο της αίτησης και να επισυνάπτει σε αυτήν ως αποδεικτικό επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του σχετικού ΦΕΚ καθώς και της σελίδας στην οποία αναγράφεται το ονοματεπώνυμο και η βαθμολογία του.
Για να ισχύει η βαθμολογία του τεστ θα πρέπει να το αναφέρει ρητά η καθε προκήρυξη.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΦΕΚ
Αριθμός ΦΕΚ, από ονοματεπώνυμο έως ονοματεπώνυμο
316/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ANTONIOU KONSTANTINOS - VIJDELUC CRISTINA-IOANA (κατεβάστε το)
316/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΑΒΑΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ - ΑΨΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (κατεβάστε το)
317/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΒΑΒΑΔΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΒΩΤΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (κατεβάστε το)
318/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΓΑΒΑΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ - ΓΩΤΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ (κατεβάστε το)
319/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΔΑΒΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ - ΕΦΡΑΙΜΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ (κατεβάστε το)
320/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΖΑΒΑΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ (κατεβάστε το)
321/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΚΑΒΑΔΑΤΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΗ - ΚΑΡΑΝΤΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (κατεβάστε το)
322/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΚΑΡΑΝΤΑΝΑ ΔΑΦΝΗ–ΜΑΡΙΑ - ΚΟΛΛΥΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (κατεβάστε το)
323/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΚΟΛΛΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ - ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ (κατεβάστε το)
324/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΚΥΡΙΑΖΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΛΩΤΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (κατεβάστε το)
325/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΜΑΒΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ - ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (κατεβάστε το)
326/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ - ΜΩΫΤΣΙΔΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ (κατεβάστε το)
327/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΝΑΒΑΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ - ΟΨΙΜΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (κατεβάστε το)
328/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΠΑΒΕΛΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (κατεβάστε το)
329/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ - ΠΩΧΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (κατεβάστε το)
330/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΡΑΒΑΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ (κατεβάστε το)
331/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΣΚΑΜΑΓΚΟΥΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ - ΣΩΦΡΟΝΟΓΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (κατεβάστε το)
332/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΤΑΒΑΝΛΗ ΣΜΑΡΩ - ΤΣΑΤΣΙΚΛΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ (κατεβάστε το)
333/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΤΣΑΤΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ - ΦΩΤΟΥΧΟΥ ΜΑΡΙΑ (κατεβάστε το)
334/6.5.2009, Τεύχος Γ’ ΧΑΒΑΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ - ΩΡΟΛΟΓΑΣ ΡΟΥΣΗΣ (κατεβάστε το)

ΠΓΗ ΑΣΕΠ,ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ
ΥΓ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ,ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟΝ ΑΣΕΠ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΑ ΦΕΚ!

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΩΤΕΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΑΨΟΥΡΗ 4 412 22 ΛΑΡΙΣΑ
ΤΗΛ. 2410 627142 FAX 2410 627143
E-MAIL:GEOTEE_L@OTENET.GR


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Παγκόσμια ανησυχία υπάρχει από την εξάπλωση του ιού.

«Τα κρούσματα της νέας γρίπης των χοίρων στο Μεξικό και στις ΗΠΑ, μπορεί να προκαλέσουν μια πανδημία, όμως είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν αυτό θα συμβεί πράγματι», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η γρίπη όπως και στον άνθρωπο είναι συχνή στα παραγωγικά ζώα καθώς και στο χοίρο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Η γρίπη του χοίρου έχει την ίδια συμπτωματολογία (υψηλό πυρετό, βήχα, φτάρνισμα, αίσθημα κόπωσης, δύσπνοια) με εκείνη του ανθρώπου. Τα συμπτώματα διαρκούν 5-6 μέρες στους χοίρους και ακολουθεί η ανάρρωση. Η μεταδοτικότητα στους χοίρους είναι εξαιρετικά αυξημένη - αγγίζει το 100% - αλλά η θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλή - της τάξεως του 1%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν εμπλέκονται δευτερογενείς βακτηριακοί παράγοντες που αυξάνουν και προκαλούν αύξηση της θνησιμότητας (πχ. παστερέλλα, μυκόπλασμα). Για την προστασία των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων από οικονομικές απώλειες, υπάρχουν στο εμπόριο πολλά εμβόλια για να εμβολιάζονται τα ζώα και να προστατεύονται από τα συμπτώματα της γρίπης
Ο σημερινός ιός της γρίπης των χοίρων, είναι μια πρωτοφανής ανάμιξη ιών που συνήθως υπάρχουν στους χοίρους, τα πτηνά και τους ανθρώπους. Στο Μεξικό, όπου έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα αρκετοί θάνατοι, οι πρώτες ενδείξεις της επιδημίας έγιναν εμφανείς στα τέλη του φετινού Μαρτίου, με κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τον Απρίλιο.
Η ανησυχία αξιωματούχων του Παγκόσμιού Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) , αιτιολογείται από το γεγονός ότι οι χοίροι, μπορεί να αποτελέσουν εστία γέννησης ενός νέου στελέχους υψηλής παθογένειας για τον άνθρωπο, με το συνδυασμό των γενετικών υλικών της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Οι χοίροι εμπλέκονται στην εμφάνιση νέων στελεχών ιών που ευθύνονται για δυο πανδημίες γρίπης τον 20ο αιώνα. Το αναπνευστικό σύστημα των χοίρων έχει υποδοχείς που καθιστούν τα ζώα αυτά ευάλωτα σε λοιμώξεις ταυτόχρονα από τους ανθρώπινους ιούς και από τους ιούς των πτηνών.
Είναι γνωστό επίσης ότι ο ιός της γρίπης είναι ασταθής, δηλαδή υπόκειται συχνά σε μεταλλάξεις που συμβαίνουν όταν ανταλλάσσεται γενετικό υλικό μεταξύ δύο ιών γρίπης. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου οργανισμού υγείας δεν είναι γνωστό από ξεκίνησε η επιδημία και που σημειώθηκε η αρχική μόλυνση δηλαδή στον άνθρωπο ή τους χοίρους.

Τι ακριβώς είναι η γρίπη των χοίρων;
Η γρίπη των χοίρων, είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική, οξεία, αναπνευστική ασθένεια των χοίρων, η οποία προκαλείται από τον ιό της γρίπης τύπου Α. Ο ιός προσβάλει το αναπνευστικό σύστημα των χοίρων. Η νοσηρότητα τείνει να είναι υψηλή και η θνησιμότητα χαμηλή (1-4%), και οι χοίροι συνήθως αναρρώνουν σε 7-10 ημέρες. Ο ιός διαδίδεται μεταξύ των χοίρων από τα αερολύματα, καθώς και την άμεση ή έμμεση επαφή.
Τα κρούσματα στους χοίρους εμφανίζονται όλο το χρόνο, με μια αυξανόμενη επίπτωση το φθινόπωρο και το χειμώνα. Πολλές χώρες εμβολιάζουν συνήθως τους πληθυσμούς χοίρων ενάντια στην γρίπη των χοίρων.
Οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι συνηθέστερα, το στέλεχος H1N1 (οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο ιός που ευθύνεται για τη νόσο είχε ταυτοποιηθεί ως το στέλεχος Η1Ν1 ), αλλά υπάρχουν και άλλα στελέχη στους χοίρους (π.χ., H1N2, H3N1, H3N2). Οι χοίροι μπορούν επίσης να μολυνθούν με τους ιούς γρίπης των πτηνών και τους ανθρώπινους εποχιακούς ιούς της γρίπης. Ο H3N2 ιός χοίρων πιστεύεται πως αρχικά είχε εισαχθεί στους χοίρους από τους ανθρώπους. Μερικές φορές οι χοίροι μπορούν να μολυνθούν με περισσότερους από έναν τύπους ιών τη φορά, ο οποίος μπορεί να επιτρέψει στα γονίδια των ιών αυτών να αναμιχθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν ιό της γρίπης που περιέχει γονίδια από διάφορες πηγές. Αν και οι ιοί της γρίπης χοίρων είναι κανονικά συγκεκριμένοι και μολύνουν μόνο τους χοίρους, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια και στους ανθρώπους.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία;
Τα γενικά κλινικά συμπτώματα. είναι παρόμοια με την εποχιακή γρίπη αλλά η αναφερόμενη κλινική κατάσταση κυμαίνεται ευρέως, από την ασυμπτωματική μόλυνση ως τη βαριάς μορφής πνευμονία με συνέπεια το θάνατο.
Η κλινική εικόνα ομοιάζει με εποχιακή γρίπη, οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού των χοίρων στους ανθρώπους έχουν ανιχνευθεί από τύχη, μέσω της εποχιακής επιτήρησης γρίπης. Οι ήπιες ή ασυμπτωματικές περιπτώσεις μπορεί να έχουν ξεφύγει της αναγνώρισης. Επομένως, η αληθινή έκταση αυτής στους ανθρώπους είναι άγνωστη.
Πώς μολύνονται οι άνθρωποι;
Οι άνθρωποι συνήθως αποκτούν τη γρίπη των χοίρων από τους μολυσμένους χοίρους, εντούτοις σε μερικές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, υπάρχει έλλειψη επαφής των ανθρώπων με τους χοίρους ή το περιβάλλον όπου οι χοίροι έχουν βρεθεί. Έχει υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, όμως έχει εμφανιστεί σε μερικές μόνο περιπτώσεις, ενώ περιορίστηκε στις στενές επαφές και τις στενές ομάδες των ανθρώπων.


Είναι ασφαλές να τρώει κανείς χοιρινό κρέας ή προϊόντα από χοίρους;
Ναι. Η γρίπη χοίρων δεν έχει αποδειχθεί πως μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω της πεπτικής οδού. Ο ιός της γρίπης των χοίρων σκοτώνεται από τις θερμοκρασίες μαγειρέματος (περίπου 70°C), που αντιστοιχούν στις γενικές οδηγίες για την προετοιμασία του χοιρινού κρέατος.
Είναι επίσης γνωστό ότι, παράγοντες όπως οι φυσικοχημικές ιδιότητες του κρέατος, η ανάπτυξη και επιβίωση του ιού κατά κύριο λόγο σε ζωντανά κύτταρα, το ψήσιμο του κρέατος σκοτώνει τον ιό και επομένως είναι σχεδόν απίθανο να μεταδοθεί ο ιός στον άνθρωπο από το κρέας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από όλες τις παγκόσμιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας.
Έτσι, οι καταναλωτές στην χώρα μας δεν θα πρέπει ανησυχούν διότι:
· Βάσει της Κοινοτικής Νομοθεσίας απαγορεύεται οιαδήποτε εισαγωγή ζώντων χοίρων και χοιρινού κρέατος από το Μεξικό.
· Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευθεί ο Έλληνας πολίτης.
Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει πρόβλημα με την νόσο της νέας γρίπης των χοίρων;

Όχι. Διότι κανένα κρούσμα δεν παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και πέραν αυτών εισαγωγές ζώντων χοίρων και χοιρινών κρεάτων από το Μεξικό δεν γίνονται. Οι καταναλωτές χοιρινού κρέατος δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αρκεί να ψήνουν ή να βράζουν τα κρέατα άνω των 70ο C.
Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό την Εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι κυρίως οι αρμόδιοι φορείς αντιμετώπισης του προβλήματος.
Παρόλο που στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα της νέας γρίπης των χοίρων, καλό θα είναι να ακολουθούνται οι οδηγίες και τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης που έχουν ανακοινώσει ή που πιθανώς να ανακοινώνουν οι αρμόδιες αρχές υγείας, τόσο της χώρας όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Για το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Ελλάδας

Δρ Κωνσταντίνος Η. Σκόρδας
Πρόεδρος Δ.Ε.

Πέντε έργα μέσω του ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες του δήμου Βόλου

ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Η επιστολή του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας για τις αναπλάσεις του Δήμου Βόλου και οι παρατηρήσεις ένα έτος πρίν .


12 Σεπτεμβρίου 2008

Δήμαρχο Βόλου κο Βούλγαρη Αλέξανδρο,
Κοιν: Επικεφαλής των άλλων παρατάξεων

Κύριε Δήμαρχε,
Tο Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας βασιζόμενο σε λεπτομερείς αναφορές μελών του Συλλόγου μας, που ασχολούνται με την μελέτη και εγκατάσταση πρασίνου, θα ήθελε να σας επισημάνει μερικά στοιχεία της υποβληθείσας προμελέτης, που κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη προκειμένου να διασφαλισθεί τόσο η επιτυχής κατασκευή και ολοκλήρωση του έργου όσο και η αξιοποίηση του από τους δημότες των περιοχών στις οποίες πρόκειται να αναπτυχθούν οι συγκεκριμένοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου.
Αρχικά θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στην αρχιτεκτονική τοπίου, τα φυτά δεν είναι μόνο διακοσμητικά στοιχεία αλλά αποτελούν τα βασικά ΄΄τεχνικά΄΄ εργαλεία διαμόρφωσης του χώρου και επισημαίνουν ή πολλές φορές υποδεικνύουν τη χρήση του. Είναι συνεπώς σαφές ότι ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στη προμελέτη μιας πρότασης που αφορά την βελτίωση και την ανάπτυξη του πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Η σημαντικότητα των παραπάνω ενισχύεται από το γεγονός ότι από το συνολικό ποσό των 4.947.538,00 ευρώ οι δαπάνες για φύτευση αντιστοιχούν σε 4.107.203,00 ευρώ (ποσοστό 83% ) ενώ για λοιπές κατασκευές οι δαπάνες προϋπολογίζονται σε 840.335,00 ( ποσοστό 13%), όπως αναφέρεται στην υποβληθείσα Τεχνική Περιγραφή.
Όπως επισημαίνεται στη πρώτη σελίδα της Τεχνικής Περιγραφής «Σκοπός της παρούσας προμελέτης είναι να προσδιορίσει ανά περιοχή τις δυνατότητες κάθε χώρου για αξιοποίηση και παράλληλα να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο μελέτης αφού αποτυπώνει φωτογραφικά (με προσδιορισμό της γωνίας φωτογράφισης), τοπογραφικά (με προσδιορισμό της έκτασης και διεύθυνσης του νέου χώρου) και οικονομικά (με προσδιορισμό της επιμέρους δαπάνης), την δυνατότητα αξιοποίησης και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις.».
Θεωρούμε ότι η κατά τα άλλα καλά τεκμηριωμένη παρούσα άποψη θα πρέπει απαραίτητα να συμπληρωθεί με τον προσδιορισμό του βιοκλιματολογικού και του αισθητικού χαρακτήρα της κάθε περιοχής. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν αξιόπιστα εργαλεία για ορθολογικό σχεδιασμό της κάθε παρέμβασης χωριστά, καθώς και για τη καλύτερη επιλογή των φυτών που πρόκειται να εγκατασταθούν στο ιστό της πόλης και στους υπό διαμόρφωση ή ανάπλαση χώρους.
Με τον τρόπο αυτό οι χώροι που θα αναπλαστούν ή θα δημιουργηθούν εξ αρχής, θα αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα της κάθε περιοχής αφού θα ενταχθούν στο χαρακτήρα και τη μορφή της, και θα αποκτήσουν συναφή ή συμπληρωματική χρηστική αξία. Παράλληλα πιστεύουμε ότι με το σωστό σχεδιασμό θα αποφευχθούν αντιδράσεις από του κατοίκους των περιοχών, τους δημότες και τους επισκέπτες.
Ως παράδειγμα του διαφορετικού πνεύματος σχεδίασης ,διαμόρφωσης και χρήσης των νέων χώρων πρασίνου που πρόκειται να δημιουργηθούν, θα πρέπει να αναφέρουμε τον διαφορετικό χαρακτήρα από άποψη περιβάλλοντος, μορφολογίας, είδος βλάστησης της περιαστικής περιοχής και της γενικότερης χρήσης των χώρων που βρίσκονται κοντά στην περιφερική οδό, από εκείνους που βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης, ή από εκείνους που βρίσκονται κοντά στο παραλιακό μέτωπο και που θα πρέπει να αναδεικνύουν τον μεσογειακό χαρακτήρα της πόλης και να έχουν σαφώς διαφοροποιημένη, περισσότερο περίπλοκη, αλλά σαφώς προσεγμένη και λειτουργική χρηστική αξία .
Στην παρούσα προμελέτη, παρότι υπάρχει μια σαφή και λεπτομερή περιγραφή των υλικών και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση ,την κατασκευή και τον εξοπλισμό των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (Σελίδες 2-18 όπου περιγράφονται λεπτομερώς τα είδη καγκελαρίας, οι χρωματισμοί, τα μάρμαρα, οι επενδύσεις τοίχων, οι ξυλότυποι, ο χαλύβδινος οπλισμός, οι κούνιες κτλ), είναι αισθητή η έλλειψη των προδιαγραφών και η αναφορά του είδους των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν στις φυτεύσεις, ο τύπος του χλοοτάπητα ανά περιοχή ο τύπος αλλά και ο χρόνος εφαρμογής της βασικής και της επιφανειακής λίπανσης, καθώς και η δυναμικότητα των σταλακτών ή των σταλακτηφόρων σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν για την άρδευση των φυτών, παρότι όπως προαναφέρθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού ( 83% )του έργου αφορά τις δαπάνες προμήθειας φυτών και φύτευσης πρασίνου. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι δε αναφέρονται πουθενά στην προμελέτη η προμήθεια και εγκατάσταση σταλακτηφόρων σωλήνων για την άρδευση των δένδρων και των θάμνων παρά μόνο σωλήνων πολυαιθυλενίου προφανώς για τη μεταφορά του νερού.
Συμπληρωματικά η μελέτη θα μπορούσε να περιλαμβάνει τρόπους εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων που προέρχονται από το Βιολογικό καθαρισμό για ταυτόχρονη άρδευση και λίπανση των φυτών που πρόκειται να εγκατασταθούν στους υπό διαμόρφωση χώρους. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λημμάτων και να δώσει μακροπρόθεσμα μια λύση για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, αποφορτίζοντας το δίκτυο ύδρευσης της πόλης από τον τεράστιο όγκο του νερού που απαιτείται για την άρδευση του πρασίνου και εξοικονομώντας τη ποσότητα αυτή για χρήση από τους δημότες.
Τέλος σαν γενική παρατήρηση θα πρέπει να αναφερθεί το γεγονός ότι σαν μοναδικό υλικό εδαφοκάλυψης έχει επιλεγεί σε όλες τις περιπτώσεις ο υδροβόρος χλοοτάπητας ακόμη και εκεί που είναι προφανές ότι λόγω χρήσης του υπό διαμόρφωση χώρου δεν φαίνεται να είναι απαραίτητη η χρήση του, καθώς και μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης έχει και περισσότερο απαιτητικός σε συντήρηση είναι.
Με τη παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη δυνατότητα που δώσατε στο Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας να εκφράσει την άποψη του για ένα θέμα που λόγω ειδικότητας τον αφορά άμεσα. Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πιστεύομε ότι η πόλη του Βόλου μπορεί να αποτελέσει πρότυπο δημιουργίας αστικού χώρου φιλικότερου προς τον πολίτη, μέσα από ένα μακροχρόνιο αλλά σωστό σχεδιασμό και με ορθολογικές και κυρίως μόνιμες παρεμβάσεις στους υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή Εξειδικευμένων Γεωπόνων τόσο στο στάδιο της μελέτης όσο και στο στάδιο της επίβλεψης προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη εκτέλεση του έργου. Έχοντας λοιπόν ως ορίζοντα τους Μεσογειακούς Αγώνες και την διαφαινόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση επιζητούμε την συνεργασία έτσι ώστε να ομορφύνουμε ακόμη περισσότερο τη πόλη μας .
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή Εξειδικευμένων Γεωπόνων τόσο στο στάδιο της προμελέτης, της μελέτης όσο και στο στάδιο της επίβλεψης προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη και συνάμα απρόσκοπτη εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου αλλά και των απαραίτητων παρεμβάσεων σε σημεία της πόλης όπως το Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, η πλατεία πανεπιστημίου, οι είσοδοι της πόλης εν’ όψη των Μεσογειακών Αγώνων, του Μεσογειακού Χωριού, η φύτευση των πρανών του περιφερειακού, της νησίδας ασφαλείας, το περιαστικό πράσινο κ. τ. λ.
Έχουμε άποψη τεκμηριωμένη, επιστημονική και υπεύθυνη και είμαστε στη διάθεση σας.
Βόλος 12 Σεπτεμβρίου 2008
Για το Γεωπονικό Σύλλογο Μαγνησίας
Πρόεδρος -Γραμματέας

Λάμπρος Κωνσταντίνος -Μπίτης Αθανάσιος

Πέντε έργα μέσω του ΕΣΠΑ

Τετάρτη, 6 Μαΐου 2009

Πέντε έργα, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ περίπου, περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες του δήμου Βόλου για χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).
Πρόκειται για την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης, την αναβάθμιση της ακτογραμμής και του παραλιακού μετώπου, την κατασκευή νέων χώρων πράσινου συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ, τη διαμόρφωση τεσσάρων παλαιών αποθηκών του Τελωνείου σε θέατρο και χώρους συνάθροισης κοινού, εστίασης και ψυχαγωγίας και την ανάπλαση της περιοχής των Παλαιών.
Η σχετική πρόταση έχει ήδη αποσταλεί στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και με το δεδομένο ότι υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες, ο δήμος Βόλου εκτιμά ότι υπάρχει δυνατότητα να δημοπρατηθούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα σημαντικά αυτά έργα, που θα αναβαθμίσουν αισθητικά την πόλη και θα τονώσουν την αναπτυξιακή της πορεία.

Οι διαδικασίες για την ένταξη των προτάσεων, που θα ενταχθούν σε πρώτη φάση στο ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο Μέτρο 4 για τη «Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής και την Αύξηση της Ελκυστικότητας των Αστικών Κέντρων», συζητήθηκαν λεπτομερώς σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε πρόσφατα ο δήμαρχος Βόλου, Αλ. Βούλγαρης.

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΟΡΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΟΡΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Τα απορρίμματα ήταν πάντοτε ένα ενοχλητικό πρόβλημα λόγω της ρύπανσης που προκαλούσαν στο περιβάλλον. Η σημαντική αύξηση της ποσότητας των απορριμμάτων τις τελευταίες δεκαετίες και η συνεχής επιβάρυνσή τους με ρυπαντικές ουσίες, έκαναν πλέον αδύνατη την αφομοίωση τους στο φυσικό περιβάλλον και απαιτήθηκε η ανάπτυξη της σύγχρονης τεχνολογίας για τη διαχείρησή τους.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν τα απορρίμματα αποτίθενται, με μεγάλη ευκολία, σε ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές.
Είναι γεγονός ότι οι παράνομες χωματερές ρυπαίνουν το έδαφος, τα υπόγεια και επιφανειακά νερά αλλά και την ατμόσφαιρα. Είναι γνωστό ότι κατά την αποσύνθεση των απορριμμάτων εκλύονται διάφορα αέρια τα οποία συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπως και ότι κάθε φορά που μια χωματερή πιάνει φωτιά, εκλύονται διοξίνες που περνούν στην τροφική αλυσίδα και ανιχνεύονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα τρόφιμα.
Όμως το μέγεθος αυτών των επιβαρύνσεων από τις παράνομες χωματερές (ΧΑΔΑ - Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) της χώρας, που ξεπερνούσαν πριν λίγο καιρό τις 3000 δεν έχει αποτιμηθεί και καταγραφεί.
Πρόσφατη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών έδειξε το μέγεθος του προβλήματος όπως εξήγησε ο υφυπουργός κ Αθανάσιος Νάκος και δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή από τη δημοσιογράφο κα Χατχηιωαννίδου Έφη.
Μια παράνομη χωματερή λοιπόν που εξυπηρετεί 100.000 κατοίκους παράγει στραγγίσματα, το οργανικό φορτίο των οποίων, (που αποικοδομείται πολύ δύσκολα) ισοδυναμεί με αστικά λύματα 800.000 κατοίκων.
Σε μια παράνομη χωματερή που απορρίπτονται σκουπίδια 100.000 κατοίκων, παράγονται αέρια (βιοαέριο, μεθάνιο κ.λπ.) τα οποία συνεισφέρουν ετησίως στο φαινόμενο του θερμοκηπίου περίπου 82 εκατ. μονάδες δυναμικού, δηλαδή όσο και 82 εκατ. κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από κάθε τόνο απορριμμάτων κατά την αποσύνθεση παράγονται περίπου 200 m3 βιοαερίου, που περιέχει περίπου 50% μεθάνιο. Οι επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ενός ΧΑΔΑ είναι περίπου 15 φορές μεγαλύτερη από έναν ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) ίσης δυναμικότητας.
Όσον αφορά στις διοξίνες, σύμφωνα με απόψεις Κτηνιάτρων και Γεωπόνων, το γάλα που παράγεται από ζώα που βρίσκονται δίπλα σε ανεξέλεγκτες χωματερές περιέχει διοξίνες 1,5 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και το λάδι αντίστοιχα 12 φορές. Τα αυγά, τέλος, περιέχουν διοξίνες 9 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο και όλα αυτά καταλήγουν στο πιάτο μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα του 21ου αιώνα πολλές ακόμη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων εξυπηρετούνται από ανεξέλεγκτες χωματερές (3.066, πριν από ένα εξάμηνο). Μόνο στην Αττική λειτουργούσαν, πριν από ένα εξάμηνο, 20 παράνομες χωματερές. Υπάρχουν μόλις 45 ή κάτι περισσότερο οργανωμένοι χώροι ΧΥΤΑ που εξυπηρετούν το 60% των αναγκών απόρριψης σκουπιδιών και καλύπτουν μόλις 318 δήμους (από τους 1.033 συνολικά). Το πρόβλημα είναι σοβαρό ίσως και αξεπέραστο. Δεν μπορούμε όμως να μην επικροτήσουμε ως ΓΕΩΤΕΕ την προσπάθεια που γίνεται από την πολιτεία να βρεθεί άμεσα λύση στο σοβαρότατο αυτό πρόβλημα, καθώς επίσης και τις προσπάθειες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και ειδικά του Γενικού Γραμματέα κου Φώτη Γκούπα, για την περιοχή μας, προς αυτή τη κατεύθυνση που μέχρι τώρα έχει άριστα αποτελέσματα. Δεν φτάνει μόνο η πολιτεία όμως να λύσει το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων χωματερών αν εμείς συνεχίζουμε να δημιουργούμε καινούργιες στην καθημερινότητα, όσα πρόστιμα και να μας επιβληθούν, όσες κυρώσεις και αν καταλογισθούν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, οργανώσεις, σύλλογοι και πολίτες, ότι το περιβάλλον είναι και δική μας υπόθεση στο κομμάτι που μας αναλογεί. Ίσως θα πρέπει, για αυτούς που εξακολουθούν να είναι αδιάφοροι, να τους πείσουμε μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες ότι το περιβάλλον θα πρέπει να το αποδώσουμε στα παιδιά μας τουλάχιστον όπως το παραλάβαμε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Kώστας Σκόρδας