Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων
Υλοποιώντας την κυβερνητική πολιτική για τη στήριξη και ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ανακοίνωσε τη λήψη ειδικών μέτρων που στοχεύουν:
Στη βελτίωση της ποιότητας των κτηνοτροφικών προϊόντων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, στην είσοδο νέων ανθρώπων στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου και τελικά στη διασφάλιση του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων .
Συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων έχουν ως εξής:
Στα πλαίσια των δυνατοτήτων του «Ελέγχου Υγείας» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), διπλασιασμός, από το 2010, της ενίσχυσης των προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας, σαν αντιστάθμισμα των ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν τους κτηνοτρόφους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στους τομείς:
1.βόειου κρέατος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 13,6 εκατ. €
2.αιγοπρόβειου κρέατος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 20 εκατ. €
3.και για πρώτη φορά του αγελαδινού γάλακτος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 6,4 εκατ. €.
Επιδότηση του ασφάλιστρου για την ασφάλιση ζημιών, σε καλλιέργειες φυτών και σε ζώα, από νέους κινδύνους, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα, συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 152,4 εκατ. € .
Μετατόπιση του χρονικού ορίου πληρωμής των οφειλόμενων χρεολυτικών δόσεων των ετών 2008 και 2009, από τους κτηνοτρόφους, για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι την 31-12-2010 και μέχρι την 31-12-2011, αντίστοιχα.
Αναστολή καταβολής δόσεων, μέχρι και 2 έτη, από μεσο-μακροπρόθεσμα επενδυτικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ, με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους έως και 5 έτη, μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων.
Ανανέωση από την ΑΤΕ, των πιστοδοτικών ορίων των βραχυπρόθεσμων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, για 2 έτη με την υποχρέωση καταβολής μόνο τόκων.
Υπενθυμίζουμε ότι για τη στήριξη της κτηνοτροφίας μας, η Κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη λήψη των εξής μέτρων:
Χορήγηση άτοκου δανείου στους κτηνοτρόφους, ύψους 300 εκ. €, για 5 χρόνια με επιβάρυνση των τόκων από τον κρατικό προϋπολογισμό
Προπληρωμή έως και 10 μήνες νωρίτερα, σε 90.000 δικαιούχους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, της εξισωτικής αποζημίωσης των ετών 2007 και 2008.
Ρύθμιση των παλαιών χρεών των κτηνοτρόφων και θεσμοθέτηση της αύξησης της επιδότησης του επιτοκίου για χρηματοδοτήσεις σε νέους κτηνοτρόφους.
Ψήφιση του νόμου 3698/2008 με τον οποίο ρυθμίζονται σημαντικά θέματα κτηνοτροφίας.
Αναδιοργάνωση, αναβάθμιση και επέκταση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.) και στον τομέα του κρέατος, με παράλληλη μετονομασία του σε Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ).
Αναδιοργάνωση και στελέχωση, σε μεγάλη κλίμακα, των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας μας, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Επέκταση των καλύψεων από τον ΕΛ.Γ.Α., σε επιπλέον ζημιογόνα αίτια (ασθένειες και φυσικούς κινδύνους) στο ζωικό κεφάλαιο.
Εφαρμογή ενιαίου και πλήρους εντύπου κτηνιατρικής συνταγής, με σκοπό την ορθή χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων στα παραγωγικά ζώα.
Θεσμοθέτηση Κτηνιατρικού Γραφείου Παραγωγικών Ζώων για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους.
Δυνατότητα κατασκευής σε όλη τη χώρα κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με δωρεάν έκδοση πολεοδομικών αδειών και θεσμοθέτηση της νομιμοποίησης παλαιών κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Κατοχύρωση της ονομασίας «φέτα» σαν αποκλειστικά Ελληνικής.
Λήψη πρόσθετων μέτρων για την εισαγωγή γάλακτος από Τρίτες χώρες, έτσι ώστε να δεσμεύεται το σύνολο των φορτίων που εισέρχονται στη χώρα μας και να αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων.
Έγκριση από την Ε.Ε. της δυνατότητας αναγραφής στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος «100% ελληνικό γάλα».
Υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης προϊόντων ζωικής προέλευσης στην εσωτερική αγορά και στις Τρίτες Χώρες.
Επίσπευση της πληρωμής των οικονομικών ενισχύσεων στους έλληνες κτηνοτρόφους.
Δυνατότητα ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, μικρών επενδυτικών σχεδίων ζωικής παραγωγής (αγορά αλμεκτικών μηχανών, κ.λπ.) κόστους μέχρι και 50.000 €, με την υποβολή απλών αιτήσεων.
Έμπρακτη στήριξη της βιολογικής κτηνοτροφίας.
Δυνατότητα λήψης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων σε χονδρική τιμή για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις, τις ομάδες κτηνοτρόφων παραγωγικών ζώων καθώς επίσης και για τα εργοστάσια – εργαστήρια παρασκευής ζωοτροφών.
Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Καυσίμων και στην κτηνοτροφία.
Αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γάλακτος, εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διάθεσής τους με την υπογραφή τριών σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.
Εντατικοποίηση ελέγχων σε όλο το φάσμα της παραγωγής – μεταποίησης και κατανάλωσης.

πηγή:ΥΠΑΑΤ

Mετά από παρέμβαση του ΓΕΩΤΕΕ στο πρόγραμμα ενίσχυσης νέων επιστημόνων μπαίνουν και οι γεωτεχνικοί!

Προκήρυξη για την ενίσχυση Επιστημόνων - Ελεύθερων Επαγγελματιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013
Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση (YA) Προκήρυξης για την Ενίσχυση Επιστημόνων – Ελευθέρων Επαγγελματιών μέσα από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ημερομηνία: 28/8/2009
ΚΥΑ Προκήρυξης - Παραρτήματα (zip 817 KB)
Η ενίσχυση αφορά στην απόκτηση σύγχρονου, τεχνολογικού εξοπλισμού, απαραιτήτου για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας για τις ακόλουθες κατηγορίες επαγγελματιών:

· Ιατροί
· Οδοντίατροι
· Μηχανικοί
· Γεωτεχνικοί (στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασοπόνοι και ιχθυολόγοι)
· Δικηγόροι
· Συμβολαιογράφοι
· Λογιστές
· Οικονομολόγοι / Σύμβουλοι
Η ακριβής αναφορά των επιλέξιμων ΚΑΔ 2008 γίνεται στη σχετική ΥΑ Προκήρυξης.
Η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή το άθροισμα κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής, ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ.
Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι σήμερα ενεργοί, έχουν κάνει έναρξη δραστηριότητας πριν την 1η Ιανουαρίου 2009 και δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Η προκήρυξη αφορά την ενίσχυση των ακόλουθων κατηγοριών δαπανών ανά κατηγορία επαγγελματικής δραστηριότητας:
· εξοπλισμός πληροφορικής (Η/Υ και περιφερειακά)
· απαραίτητο ειδικό τυποποιημένο λογισμικό (software)
· εξειδικευμένος εξοπλισμός σύγχρονης τεχνολογίας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (π.χ. ιατρικά μηχανήματα).
Αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης, ύψους 80% επί της υποβαλλόμενης πρότασης, προβλέπεται για τους νέους επαγγελματίες, δηλαδή εκείνους οι οποίοι κατέθεσαν δήλωση έναρξης άσκησης επαγγέλματος μετά την 1η Ιανουαρίου 2004. Για όσους έχουν κάνει έναρξη άσκησης επαγγέλματος πριν την 1η Ιανουαρίου 2004 προβλέπεται ποσοστό ενίσχυσης ύψους 50% επί του προϋπολογισμού της πρότασης, όπως παρουσιάζονται στον πίνακα 1.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο προϋπολογισμός μιας υποβαλλόμενης πρότασης υπερβαίνει τα ανώτατα όρια της ανά δραστηριότητα επιχορηγούμενης πρότασης, η ενίσχυση περιορίζεται στο μέγιστο προβλεπόμενο ποσό το οποίο εμφανίζεται στον πίνακα 1.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1

ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΑΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ
ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ
Ιατροί
5.000 -20.000 €
80%
50%
Οδοντίατροι
5.000 -20.000 €
80%
50%
Μηχανικοί
4.000 - 8.000 €
80%
50%
Δικηγόροι- Συμβολαιογράφοι
3.000 - 5.000 €
80%
50%
Οικονομολόγοι- Σύμβουλοι
3.000 - 5.000 €
80%
50%
Λογιστές
3.000 - 5.000 €
80%
50%
ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ
Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr, από την 1η Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι την 9η Οκτωβρίου 2009 χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει ηλεκτρονικά τον ΑΦΜ του, τα στοιχεία του, έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της επιχορήγησης (εφόσον το σχέδιό του εγκριθεί) και περιγραφή του εξοπλισμού και των δαπανών, στις οποίες επιθυμεί να προβεί. Θα ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πρότασης.
Τα κριτήρια επιλογής των προτάσεων θα βασίζονται σε οικονομικά στοιχεία παρελθόντων ετών. Η αξιολόγησή τους θα είναι συγκριτική και θα γίνεται ηλεκτρονικά με αυτόματο τρόπο - μέσω του συστήματος taxis- μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής. Η προθεσμία υλοποίησης των προτάσεων ορίζεται σε 4 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης τους. Για τις εγκεκριμένες προτάσεις, θα γίνονται αποδεκτές μόνο δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί από 01/09/2009.
Δικαιούχοι ενίσχυσης είναι οι επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και οι οποίοι :
§ Είναι εγκατεστημένοι στην ελληνική Επικράτεια
§ Λειτουργούν με νομική μορφή ατομικής επιχείρησης
§ Τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας και έχουν μία τουλάχιστον μία (1)
§ κλεισμένη διαχειριστική χρήση (τουλάχιστον για το οικονομικό έτος 2009 – διαχειριστική χρήση 2008)
§ Διαθέτουν ΑΦΜ έγκυρο, ενεργό και ενταγμένο σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
§ Έχουν κάνει πρώτη έναρξη επαγγέλματος πριν την 1η/1/2009.
§ Διαθέτουν φορολογική ενημερότητα.
§ Στις περιπτώσεις που δραστηριοποιούνται πάνω από πέντε χρόνια, θα πρέπει να εμφανίζουν από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος στις φορολογικές τους δηλώσεις, μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρήσεων, υψηλότερο από τον αναφερόμενο κατά περίπτωση στον Πίνακα 2.
Από τον όρο αυτό, εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατοικούν και ασκούν το επάγγελμα τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3100 κατοίκων, τα άτομα με αναπηρία και όσοι ακούν το επάγγελμά τους σε χαρακτηρισμένους ορεινούς όγκους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το Υπουργείο Εσωτερικών.
ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
(ΕΚΤΟΣ ΝΗΣΩΝ) &
Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ
Ιατροί - Οδοντίατροι
35.000 €
28.000 €
Γεωτεχνικοί *
35.000 €
28.000 €
Μηχανικοί
35.000 €
28.000 €
Δικηγόροι
25.000 €
20.000 €
Συμβολαιογράφοι
50.000 €
40.000 €
Οικονομολόγοι- Σύμβουλοι
25.000 €
20.000 €
Λογιστές
25.000 €
20.000 €
* Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται : οι γεωλόγοι, γεωπόνοι, δασοπόνοι και ιχθυολόγοι.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της σχετικής ΥΑ Προκήρυξης. Κάντε Download την ΚΥΑ Προκήρυξης και τα παραρτήματά της.
Ενημερωτικό υλικό για το Πρόγραμμα παρέχεται από τις Τράπεζες του Παραρτήματος Α της σχετικής ΥΑ Προκήρυξης.
Διευκρινιστικές ερωτήσεις μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις : infoespa@mnec.gr mme@mnec.gr και τηλεφωνικά στα τηλ. 210-3375938, 210-3375939, 210-3742071, 210-3742082, 210-3742083, 210-3742086 Ώρες 09.30-17.00

Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Παραγωγή βιοκαυσίμων τώρα και από ελαττωματικά καρπούζια

Αντί να καταλήγουν στη χωματερή ή να γίνονται λίπασμα, τα ελαττωματικά καρπούζια μπορούν να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή διατροφικών συμπληρωμάτων και βιοκαυσίμων, εκτιμούν ερευνητές του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.
«Περίπου το 20% της ετήσιας σοδειάς καρπουζιού αφήνεται στο χωράφι εξαιτίας επιφανειακών δυσχρωμιών ή παραμορφώσεων. Δείξαμε ότι ο χυμός αυτών των καρπουζιών είναι πηγή σακχάρων που μπορούν να υποστούν άμεσα ζύμωση» αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Ουέιν Φις.
Η μέθοδος που ανέπτυξε η ομάδα του αποδίδει 0,4 γραμμάρια καύσιμης βιοαιθανόλης ανά γραμμάριο σακχάρων καρπουζιού.
Πριν ακόμα δοθεί για ζύμωση, ο χυμός του καρπουζιού μπορεί να υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για την απομόνωση λυκοπένιου και L-κιτρουλλίνης, δύο διατροφικών συμπληρωμάτων για τα οποία υπάρχει αρκετή ζήτηση ώστε η μέθοδος να είναι οικονομικά βιώσιμη.
Το λυκοπένιο, η ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στο καρπούζι και την τομάτα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ η κιτρουλλίνη έχει την ιδιότητα να διαστέλλει τα αγγεία και ίσως αποδειχθεί χρήσιμη κατά της υπέρτασης.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην ανοιχτή επιθεώρηση Biotechnology for Biofuels.

Ρύθμιση θεμάτων ΑΕΙ ζητά το ΓΕΩΤΕΕ



Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημ. Σιούφα και τους βουλευτές του Β΄ Θερινού Τμήματος Εργασιών της Βουλής, επανέλαβε τις από 21-7-2009 θέσεις του επί του Σχεδίου Νόμου “Ρύθμιση θεμάτων του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης”, ζήτησε την απόσυρση του εν λόγω Σ/Ν και επεσήμανε την αναγκαιότητα έναρξης ενός δημόσιου διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων επιστημονικών φορέων, που θα στοχεύει στην ουσιαστική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει ως εξής:
"Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές,
Σας αποστέλλουμε συνημμένα την υπ’ αριθμ. 2953/21-7-2009 επιστολή μας, την οποία είχαμε απευθύνει προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και στα κόμματα που συμμετέχουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Με την συγκεκριμένη επιστολή εκφράσαμε την αντίθεση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου τόσο ως προς το περιεχόμενο ορισμένων διατάξεων του, προς ψήφιση, Σχεδίου Νόμου, που διακρίνονται από μία έντονα μονόπλευρη προσέγγιση υπέρ της «κατ’ όνομα» αναβάθμισης και εξίσωσης των Τ.Ε.Ι. με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, όσο και επί της διαδικασίας προώθησής του, δηλαδή χωρίς να προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς της χώρας. Χαρακτηριστικό της μονόπλευρης αυτής προσέγγισης, είναι ότι το Επιμελητήριο μας, το οποίο καλύπτει όλο το εύρος των γεωτεχνικών επιστημών ως σύμβουλος της πολιτείας (αυτονόητα και στα ζητήματα της εκπαίδευσης) και έχει την ευθύνη εκπροσώπησης των περί τις 35.000 Ελλήνων γεωτεχνικών, δεν κλήθηκε καν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκειμένου να εκφράσει τις απόψεις του.
Στα πλαίσια αυτά και παρά τις τροποποιήσεις που ανακοινωθήκαν σε επί μέρους σημεία του Σ/Ν, το Επιμελητήριο μας εξακολουθεί να μην μπορεί να συμφωνήσει με την υπερψήφιση του συγκεκριμένου Σχεδίου Νόμου. Την ίδια στιγμή εμμένουμε στην απόσυρσή του και στην αναγκαιότητα ουσιαστικού διαλόγου με έμφαση στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και στη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων γνώσεων".


ΓΕΩΤΕΕ

Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Σύσταση «Εθνικής Επιτροπής Βιολογικών Προϊόντων» με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σύσταση «Εθνικής Επιτροπής Βιολογικών Προϊόντων» με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

Στόχος η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και η επίτευξη προστιθέμενης αξίας για αυτά
Απόφαση για τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Βιολογικών Προϊόντων (φυτικής, ζωικής παραγωγής και υδατοκαλλιεργειών) υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, προωθώντας την πάγια πολιτική της Κυβέρνησης που δίνει έμφαση στην εξασφάλιση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Στόχος της Επιτροπής, η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι η συνεχής διαβούλευση με τους εκπροσώπους του τομέα ώστε να υπάρξει συστηματική παρακολούθηση τόσο της πορείας όσο και της εφαρμογής όλων των πολιτικών για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου στη χώρα μας. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί η βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, μέσα από τη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, η επίτευξη προστιθέμενης αξίας για τα γεωργικά προϊόντα και η βελτίωση των δυνατοτήτων διάθεσης αυτών στην αγορά.
Όπως προβλέπει η προαναφερόμενη απόφαση, στο αντικείμενο της Επιτροπής περιλαμβάνονται οι ακόλουθοι στόχοι:
Η σύνταξη ενός εθνικού τριετούς σχεδίου συνολικής ανάπτυξης των βιολογικών προϊόντων 2010 - 2012. Αυτό θα περιλαμβάνει κυρίως και επί μέρους στόχους σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο καθώς και τα βήματα υλοποίησής τους.
Η παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης των επί μέρους στόχων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Επισήμανση προβλημάτων και συγκεκριμένες ενέργειες για την επίλυσή τους.
Μόνιμη ανταλλαγή απόψεων, συνεχής επανεξέταση και αναθεώρηση των προτεινομένων λύσεων. Πιθανή τροποποίησή τους όποτε αυτό απαιτείται.
Η συστηματική παρακολούθηση της πορείας όλων των πολιτικών που εφαρμόζονται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.
Η συνεχής διαβούλευση με τους σχετικούς φορείς σε επίπεδο ολομέλειας, αλλά και επί μέρους μονίμων και εκτάκτων θεματικών επιτροπών.
Ο εντοπισμός των κενών της υφιστάμενης κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας και η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς τα αρμόδια Κοινοτικά και Εθνικά όργανα.
Παρακολούθηση και βελτίωση της λειτουργίας της Εθνικής Επιτροπής Βιολογικών Προϊόντων.
Η Εθνική Επιτροπή Βιολογικών Προϊόντων συγκροτείται ως ακολούθως:
α) τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γεωργίας ως Πρόεδρο.
β) τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΠΕΓΕΠ ως τακτικό μέλος και αναπληρωτή Πρόεδρο
γ)τον Δ/ντα Σύμβουλο του ΟΠΕΓΕΠ, ως τακτικό μέλος.
δ) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Βιολογικής Γεωργίας ως τακτικό μέλος.
ε) τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Χωροταξίας και Προστασίας Περιβάλλοντος ως τακτικό μέλος,
στ) τον Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ειδικών Παρεμβάσεων ως τακτικό μέλος,
και από έναν (1) εκπρόσωπο των παρακάτω φορέων :
ζ) της ΠΑΣΕΓΕΣ
η) της ΓΕΣΑΣΕ
θ) της ΣΥΔΑΣΕ
ι) της Ένωσης Νέων Αγροτών
κ) των Φορέων Ελέγχου και Πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων.
ΔΗΩ
ΒΙΟΕΛΛΑΣ
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ
Q WAYS – Διαδρομές Ποιότητας Α.Ε.
A CERT – Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πιστοποίησης
IRIS – Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων
Πράσινος Έλεγχος – Green Control
Γεωτεχνικό Εργαστήριο Α.Ε.
LACON HELLAS
GM Cert
ΦΙΛΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ Α.Ε.
ια) της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος.
ιβ) του Συνδέσμου Καταστημάτων Βιολογικών Προϊόντων.
ιγ) του ΣΕΣΜΕ
ιδ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ιε) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
ιστ) του ΕΘΙΑΓΕ
ιζ) του ΙΝΚΑ.
ιη) του ΓΕΩΤΕΕ.
ιθ) του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών
ικ) του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων
πηγή:ΥΠΑΑΤ

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΕΩΤΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

ΠΡΟΣ
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών
Γραφείο Γενικού Γραμματέα
κ. Σπύρου Ευσταθόπουλου
Νίκης 5-7
101 80 - Αθήνα
FAX: 210 3332449
Κοινοποίηση:
Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών
κ. Ιωάννη Παπαθανασίου

Θέμα: Ενίσχυση νέων επιστημόνων για προμήθεια εξοπλισμού.
Κύριε Γενικέ,
πληροφορηθήκαμε ότι η Γενική Γραμματεία στην οποία προΐστασθε, πρόκειται σύντομα να εκδώσει πρόγραμμα το οποίο θα αφορά στην ενίσχυση επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, για την απόκτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, ενώ στους δικαιούχους αναφέρονται σχεδόν όλες οι κατηγορίες επιστημόνων, παραλείπονται απ’ αυτούς οι Έλληνες γεωτεχνικοί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε σημαντικά τμήματα της Ελληνικής Οικονομίας, όπως είναι η Αγροτική Ανάπτυξη, η Περιφερειακή Ανάπτυξη, το Περιβάλλον, οι Χρηματοδοτήσεις και τομείς όπως οι μελέτες, τα έργα και η παροχή υπηρεσιών, εμπόριο, παραγωγή προϊόντων και αγαθών κ.α..
Είναι προφανές ότι η αναιτιολόγητη εξαίρεση και ο αποκλεισμός των Ελλήνων γεωτεχνικών αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας ισονομίας και ισοπολιτείας, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και παράβαση του πλαισίου ανταγωνιστικότητας, λαμβανομένου υπόψη ότι το πρόγραμμα αυτό εάν ισχύσει όπως το έχετε ανακοινώσει, τότε θα ενισχυθούν άλλες κατηγορίες επιστημόνων οι οποίες μαζί με τους γεωτεχνικούς υπηρετούν κοινά αντικείμενα.
Ως εκ τούτου, σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην έκδοση των αποφάσεων για το συγκεκριμένο πρόγραμμα εάν προηγουμένως δεν το τροποποιήσετε ώστε να περιληφθούν σε αυτό και οι γεωτεχνικοί επιστήμονες.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, οφείλουμε να σας ενημερώσουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε στα Ελληνικά και στα Ευρωπαϊκά όργανα ώστε να πετύχουμε την ακύρωση των μέτρων του προγράμματος αυτού.
Παραμένοντας στην διάθεσή σας για όποια συνεργασία κρίνετε απαραίτητη, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Θεόδωρος Α. Μαρκόπουλος

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Ορισμένες σκέψεις,μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αττική απο τον Δασολόγος Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ Γιώργο Καρέτσο

Αγαπητοί φίλοι
μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές στην Αττική, θα ήθελα να εκφράσω ορισμένες σκέψεις,τις οποίες και σας κοινοποιώ.
Γιώργος Καρέτσος
Δασολόγος Ερευνητής ΕΘΙΑΓΕ.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Δράττομαι της «δυστυχίας» των ζοφερών τελευταίων ημερών και συγχωρήστε με αν και πάλι κάποια από τα λεγόμενά μου θεωρηθούν επαναλήψεις.
Πρώτον θα κάνω ορισμένες διαπιστώσεις:
Η χώρα μας διαθέτει δάση και δασικές εκτάσεις που καλύπτουν το 70% της χώρας.
Από αυτά τα ψηλά μας δάση καλύπτουν περίπου το 25% της χώρας
Και οι δύο προηγούμενες κατηγορίες δάση και δασικές εκτάσεις έχουν ισάξια οικολογική σημασία και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαχωρίζονται.
Ένα επιπλέον ευτύχημα κατά την άποψή μου, είναι ότι τα δάση μας κατά ποσοστό 70% είναι δημόσια και τα υπόλοιπα ιδιωτικά, μοναστηριακά κλπ, πράγμα που αποτελεί πλεονέκτημα στη διαχείρισή τους και δεν προσκρούει σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Τα τελευταία χρόνια η οικονομική σημασία των δασών έχει μειωθεί κυρίως από την φθηνή εισαγωγή ξυλείας και άλλων προϊόντων από άλλες χώρες.
Εμείς δεν καταφέραμε, όπως και στους άλλους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας μας, να αξιοποιήσουμε και να βελτιώσουμε την παραγωγική διαδικασία, ώστε να παράγουμε φθηνά και ποιοτικά δασικά προϊόντα, για διάφορους λόγους.
Φροντίσαμε αντίθετα να απαξιώσουμε και να καταστρέψουμε οποιαδήποτε κρατική εκμετάλλευση των δασών και των δασικών προϊόντων και να αναθέσουμε την εκμετάλλευση στους συνεταιρισμούς.
Γνωρίζουμε ότι όλες οι πανάκριβες συνεταιριστικές επενδύσεις σε εργοστασιακές υποδομές, απέτυχαν και όλες σχεδόν οι μονάδες αυτές έχουν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί.
Παρ’ όλα αυτά τα ελληνικά δάση κατέχουν τον ψηλότερο βαθμό βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, διότι φιλοξενούν την πιο πλούσια χλωρίδα και πανίδα σε σχέση με την έκτασή της.
Την ευθύνη της διαχείρισης των δασών της χώρας την έχει (όπως φαίνεται τελείως λογικό) η Δημόσια Δασική Υπηρεσία, την οποία ίδρυσε η πολιτεία για το σκοπό αυτό.
Για την εν λόγω διαχείριση βαθμιαία θεσμοθετήθηκε ένα πολύπλοκο, ομολογουμένως, αλλά απαραίτητο νομικό πλαίσιο από την πολιτεία, για τη διαχείριση και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων (τονίζω δημοσίων και μη) γενικότερα.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτεία, στην οποία ανήκει η πλειονότητα των δασών, έθετε στόχους και διέθετε δασική πολιτική, όπως κάθε ευνομούμενο κράτος.
Στο πλαίσιο αυτό, η άλλοτε ακμαία Δασική Υπηρεσία, διαχειρίστηκε με συνέπεια τη δημόσια γη, διάνοιξε το ορεινό δασικό δίκτυο, διευθέτησε και τιθάσευσε χιλιάδες καταστρεπτικούς χειμάρρους, διαχειρίστηκε, πρωτοποριακά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αειφορικά τα δάση μας, παρήγαγε δασικά προϊόντα, προστάτευσε τα δάση από την αλόγιστη βοσκή, τις υλοτομίες και τις καταπατήσεις, βελτίωσε τη μορφή τους, πραγματοποίησε εκτεταμένες αναδασώσεις και εξασφάλισε εργασία στον μαστιζόμενο τότε ορεινό πληθυσμό.
Δυστυχώς τα τελευταία 40 χρόνια, εγκαταλείπεται στην κυριολεξία σταδιακά κάθε κρατικό ενδιαφέρον για τα δάση και το περιβάλλον γενικότερα και αντιμετωπίζονται τα προβλήματα εντελώς αποσπασματικά και περιστασιακά, χωρίς πολιτική και στόχους.

Ιστορικά από τη μεταπολίτευση η κατάσταση έχει ως ακολούθως:
Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης πρέπει να χαρακτηριστούν θετικά. Κατοχυρώνεται συνταγματικά (1975) η προστασία των δασών με δύο άρθρα. Δημιουργείται το Δασικό Κτηματολόγιο (1976) σε επιταγή του άρθρου 24 του συντάγματος, ψηφίζεται ο νόμος 998 «περί προστασίας δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων» (1979).
Παράλληλα αρχίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα να συνειδητοποιούν ότι η δασική νομοθεσία είναι τροχοπέδη στην εκμετάλλευση της γης, η οποία αποκτά συν τω χρόνω τεράστια αξία και αρχίζει μια πρωτοφανής διαπάλη με στόχο την καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων και την αποδέσμευση από το δασικό χαρακτήρα μεγάλων δημόσιων και μη εκτάσεων με διάφορα νομικά τεχνάσματα και την ίδρυση οικοδομικών συνεταιρισμών (126 μόνο στην Αττική).
Τα πρώτα σκοτεινά σημάδια για την επιβίωση των δασών αρχίζουν βέβαια από την εφαρμογή του δασολογίου, που χωλαίνει από νομική άποψη, εφόσον κανένας οριστικός δασικός χάρτης δεν κατάφερε να αναρτηθεί σε 20 χρόνια λειτουργίας του και από την εφαρμογή του 998, όταν εισάγεται ο όρος «χορτολιβαδικές εκτάσεις», προσπαθώντας να αποδεσμευτούν σημαντικές εκτάσεις από τη συνταγματική προστασία.
Η πολιτεία υποκύπτει σε πλειάδα ιδιωτικών συμφερόντων, που παρασύρουν πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, με αποτέλεσμα δημόσιες και ιδιωτικές δασικές εκτάσεις να αποδεσμευτούν από το δασικό χαρακτήρα, να πολεοδομηθούν και να χτιστούν, στις περισσότερες περιπτώσεις με έρμαια νομικά επιχειρήματα.
Επιχειρείται και πάλι η αποδέσμευση περίπου 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων περίπου με το νομοσχέδιο «περί βοσκοτόπων» του 1988, που ευτυχώς κηρύσσεται από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικό.
Η επίθεση δεν σταματά και επιχειρείται εκ νέου η αλλαγή των δύο άρθρων του συντάγματος δύο φορές από τα δύο κυβερνητικά σχήματα ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας, χωρίς και πάλι να κατορθωθεί ουσιαστικά η ανατροπή της συνταγματικής προστασίας.
Επιπλέον μια σειρά νομοσχεδίων και νομικών τεχνασμάτων που εισάγονται, εγκλωβίζουν τη δασική υπηρεσία, η οποία αποδυναμωμένη από στελεχικό δυναμικό, αδυνατεί να ασχοληθεί με τη διαχείριση των δασών και αναλώνεται στη γραφειοκρατική διεκπεραίωση εγγράφων χαρακτηρισμού, τα οποία σωρεύονται κατά χιλιάδες στα πυρόπληκτα συνήθως δασαρχεία. Με ποιο προσωπικό θα επιτελέσει εν τέλει την αποστολή της;
Αντίθετα οι συνάδελφοι σύρονται στα δικαστήρια για να υποστηρίξουν την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος χωρίς τη συνδρομή δικηγόρου του δημοσίου και αναλαμβάνουν οι ίδιοι τα όποια δικαστικά έξοδα, έχοντας και τη Δαμόκλειο σπάθη του εισαγγελέα.
Μόνιμο αίτημα των συναδέλφων δασολόγων, είναι η σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου, που θα αποδέσμευε οριστικά τη δασική υπηρεσία από το τι είναι δάσος και τι όχι και σε ποιον επιτέλους ανήκει, αλλά καμιά κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να παραμένουν και να διαιωνίζονται.
Τι πρέπει να γίνει
Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε όλοι σε βάθος πώς και γιατί δημιουργείται και στη συνέχεια να τολμήσουμε να προλάβουμε την ανάπτυξή του μέσα από την εφαρμογή κατάλληλων χωροταξικών, διαχειριστικών και δασοκομικών μέτρων. Στο σημείο αυτό καλό θα είναι να παραθέσουμε τις προτάσεις των ειδικών επιστημόνων για τις πυρκαγιές, που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 2007, αλλά μάλλον χάθηκαν στον κυκεώνα των υπολοίπων σοβαρών και μη ανακοινώσεων των ΜΜΕ.
· Οι πυρκαγιές αποτελούν σημαντικό εθνικό πρόβλημα το οποίο έχει διογκωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της ταύτισης της δασοπυρόσβεσης με την πυροπροστασία. Στην πραγματικότητα είναι δύο συμπληρωματικές συνιστώσες της διαχείρισης του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών. Η μονοδιάστατη προσέγγιση στο πρόβλημα αυτό οδήγησε στα τραγικά τελευταία αποτελέσματα.
· Η εκδήλωση πυρκαγιών πολύ μεγάλου μεγέθους δεν αποτελεί συμπτωματικό χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού αλλά θα συνεχίζεται με ολέθρια κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά αποτελέσματα όσο δεν εφαρμόζονται δασοκομικές και διαχειριστικές πρακτικές που περιορίζουν την πιθανότητα εξέλιξης μιας πυρκαγιάς σε ΜΕΓΑ-ΠΥΡΚΑΓΙΑ.
· Η διαχείριση των πυρκαγιών και η προστασία των πολιτών θα πρέπει να ενσωματωθούν στο χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής επικράτειας με τη δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιακών δομών και υποδομών. Η πρόληψη της διόγκωσης του μεγέθους και της έκτασης των δασικών πυρκαγιών προϋποθέτει την άμεση επανεξέταση και αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και της πολιτικής της δασοπροστασίας στην Ελλάδα
· Η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί επανασχεδιασμό της πολιτικής δασοπροστασίας σε εθνικό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζεται ενιαία διαχείριση του κύκλου πρόληψης, καταστολής και διαχείρισης των καμένων περιοχών. Η ολοκληρωμένη διαχείριση θα πρέπει να βασίζεται στο συντονισμό της συμμετοχής όλων των εμπλεκόμενων φορέων σύμφωνα με αρμοδιότητες και συμπληρωματικούς ρόλους που θα προσδιορίζονται με σαφήνεια στο πλαίσιο ενός ενιαίου εθνικού σχεδίου.
· Η πολιτεία πρέπει να εξετάσει, μετά και τον φετινό απολογισμό, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Νόμου 2612 του 1998 και να επαναφέρει σε συζήτηση την προσέγγιση του ομόφωνου πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής του 1993 για τη δημιουργία Ενιαίου Διεπιστημονικού Φορέα Πυροπροστασίας (με ενοποίηση της πρόληψης, καταστολής και μεταπυρικής αποκατάστασης των επιπτώσεων των πυρκαγιών)
· Η αποτύπωση και χαρτογράφηση των τύπων δασικής καύσιμης ύλης και η παρακολούθηση της συγκέντρωσης του φορτίου των καυσίμων σε εθνικό επίπεδο αποτελεί προτεραιότητα και προϋπόθεση της ορθολογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος. Η διαχείριση της δασικής καύσιμης ύλης θα πρέπει να προωθηθεί άμεσα σε συνεργασία της Δασικής Υπηρεσίας με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους ΟΤΑ.
· Οι δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και η υπάρχουσα τεχνογνωσία για την οργάνωση και το σχεδιασμό της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές με τη μορφή συστημάτων έγκαιρου εντοπισμού, εφαρμογών πληροφορικής για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών και τεχνολογιών πυρόσβεσης θα πρέπει να αξιοποιηθούν σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
· Η ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών προϋποθέτει την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, την εκτίμηση και την ιεράρχηση των προβλημάτων που ενδέχεται να προκύψουν σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βάση και την εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων με ορίζοντα 5ετίας και εικοσαετίας αντίστοιχα.
· Ο ευρύτερος σχεδιασμός θα πρέπει να λάβει υπ’ όψη του το ευάλωτο των καμένων οικοσυστημάτων και να εξασφαλίσει την προστασία τους από οικιστικές και κτηνοτροφικές πιέσεις αλλά και από διαβρωτικά και πλημμυρικά φαινόμενα
· Οι αναδασώσεις και η επανεγκατάσταση του δάσους στις καμένες εκτάσεις θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αφορά τις ευρύτερες περιοχές που κάηκαν και η ανθρώπινη παρέμβαση θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου το φυσικό οικοσύστημα δεν μπορεί να επανέλθει από μόνο του. Η μεγάλη έκταση των περιοχών που κάηκαν και η δυσκολία φυσικής αναγέννησης που αναμένεται να εμφανίσουν ορισμένα από τα δασικά είδη που κάηκαν, είναι στοιχεία που θα πρέπει να αξιολογηθούν και να εξεταστούν ιδιαίτερα στο πλαίσιο των σχεδίων αναδάσωσης που θα εκπονηθούν και εφαρμοστούν.
· Θα πρέπει άμεσα να εκπονηθούν σχέδια για τον έλεγχο της εδαφικής διάβρωσης και την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών στα κατάντι αυτών που αποψιλώθηκαν από τις πυρκαγιές.
· Θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος σύνταξης των αντιπυρικών σχεδίων και να επεκταθούν με σχέδια αντιμετώπισης κρίσης από την εκδήλωση ΜΕΓΑ-ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ σε Νομαρχιακό και Περιφερειακό επίπεδο.
· Ιδιαίτερη φροντίδα χρειάζεται να δοθεί επίσης στις επιπτώσεις του καπνού στην υγεία των πολιτών και των πυροσβεστών
· Τέλος θα πρέπει να ενισχυθεί και να προωθηθεί η ιδέα και η συμβολή του εθελοντισμού για την πρόληψη και προστασία των δασών από τις πυρκαγιές, καθώς και η ενημέρωση της κοινωνίας για ουσιαστική ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνειδητοποίησης και ηθικής των Ελλήνων, όπως συμβαίνει στις περισσότερες από τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Δρ. Γεώργιος Καρέτσος
Δασολόγος Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών
Του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΩΤΕΕ:‘’ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ,Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ’’


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
‘’ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ,Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ ΚΑΙ Η ΑΦΕΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ’’
Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα θεωρούνται ένα από τα σοβαρότερα και περιπλοκότερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η συντεταγμένη Πολιτεία, με επιπτώσεις τόσο στο φυσικό, όσο και στο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας. Κάθε καλοκαίρι σημαντικές εκτάσεις καίγονται για διάφορους λόγους, ενώ υπάρχουν και χρονιές, όπως η προπέρσινη [2007] και η φετινή [2009] , κατά τις οποίες οι απώλειες ήταν ιδιαίτερα σημαντικές και τραγικές.
Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα είμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς σε έκταση και επιπτώσεις πυρκαγιάς η οποία μέχρι στιγμής έχει αποτεφρώσει πάνω από 150.000 στρ. αγροτοδασικής γης και δυστυχώς αρκετά σπίτια, αποθήκες και άλλες κοινωνικές υποδομές κ.λπ.
Η ακρότητα και η σημαντικότητα του φαινομένου των πυρκαγιών στην Ελλάδα μας υποχρεώνει να υποβάλουμε με σοβαρότητα μερικές διαπιστώσεις και παρατηρήσεις και να τις θέσουμε υπόψη της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτείας. Ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις ολοκληρωθεί ο τραγικός κύκλος της πυρκαγιάς, θα καταθέσουμε στην ελληνική πολιτεία, τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους της περιοχής , συγκεκριμένες προτάσεις ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ των καμένων εκτάσεων.
Μια σειρά ατυχών πολιτικών και επιχειρησιακών επιλογών έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια, σταδιακά στην απόλυτη σχεδόν αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα. Η έμφαση εξακολουθεί και δίνεται με δογματική σχεδόν προσήλωση στην καταστολή ,ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική πρόληψης.
Από την άλλη η Δασική Υπηρεσία υποβαθμίστηκε και υποχρηματοδοτείται ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα απορροφά τη μερίδα του λέοντος από τις πιστώσεις που κατανέμονται για τις δασικές πυρκαγιές. Το κόστος της δασοπυρόσβεσης υπερδιπλασιάστηκε, το δόγμα της μαζικής αεροπυρόσβεσης που εφάρμοσε το Π.Σ. απέδειξε τα όριά του, και οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι ακόμη και μερικά χλμ. μακριά από το κέντρο της Αθήνας.
Αντί λοιπόν να αναδεικνύονται, έστω και αυτή τη δύσκολη ώρα, τα ουσιαστικά αυτά προβλήματα, ορισμένοι επέλεξαν τη γνωστή και προσφιλή μέθοδο του «αποδιοπομπαίου τράγου» κατηγορώντας τη Δασική Υπηρεσία, γενικά και αόριστα και χωρίς να προσκομίζουν κανένα συγκεκριμένο στοιχείο , ότι τάχα δεν έχει μεριμνήσει να κατασκευάσει αντιπυρικές ζώνες, ή ακόμα ότι έχει εμποδίσει ορισμένους δημάρχους και κοινοτάρχες από το να κατασκευάσουν οι ίδιοι έργα αντιπυρικής προστασίας. Αυτά όλα αποτελούν μόνο άλλοθι για κάποιους που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για πράγματα που φαίνεται ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν τα γνωρίζουν. ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΛ.: ++30 31 278817-8, FAX: ++30 31 236308 2
Αλήθεια τι γίνεται με τα θέματα κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών ? Τι γίνεται με τον ενιαίο φορέα δασοπροστασίας που αποτέλεσε πρόταση της διακομματικής επιτροπής της βουλής? Τι γίνεται με την χρηματοδότηση και εκτέλεση αναδασωτικών εργασιών στις καμένες περιοχές? Τι γίνεται με την σύνταξη του Δασολογίου ?
Η ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές είναι προφανής. Η συσσώρευση βιομάζας στα δάση λόγω έλλειψης διαχείρισης κάνει αδύνατο τον έλεγχο των πυρκαγιών υπό δύσκολες συνθήκες. Η έλλειψη ουσιαστικών μέτρων και μακροπρόθεσμων πολιτικών πρόληψης οδηγεί σε εκδήλωση πολλών πυρκαγιών κάθε ημέρα με συνθήκες υψηλού κινδύνου. Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη ζωνών μίξης δασών και οικισμών γίνεται εφιάλτης για τις πυροσβεστικές δυνάμεις και αυξάνει κατακόρυφα το δυναμικό καταστροφής.
Ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η πρόληψη που περιλαμβάνει κατάλληλα προγράμματα διαχείρισης της βλάστησης ,κατασκευή ζωνών αναστολής γύρω από οικισμούς και προστατευόμενες θέσεις, δημιουργία μωσαϊκών δασικής κάλυψης κλπ, ήπια πυρική διαχείριση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του δάσους.
Τέλος ,
Καιρός είναι ΠΛΕΟΝ για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός Εθνικού Σχεδίου για την Πρόληψη και Διαχείριση των δασικών πυρκαγιών στη χώρα.
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Επιστολή ΓΕΩΤΕΕ:«Διατύπωση άποψης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε σχέση με την αναμόρφωση του οργανογράμματος των Περιφερειών της χώρας»

«Διατύπωση άποψης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σε σχέση με την αναμόρφωση του οργανογράμματος των Περιφερειών της χώρας»

ΠΡΟΣ
1. Τον κ. Π. Παυλόπουλο
Υπουργό Εσωτερικών
Βασ. Σοφίας 15
106 74, ΑΘΗΝΑ
2. Τον κ. Χ. Ζώη
Υφυπουργό Εσωτερικών
Βασ. Σοφίας 15
106 74, ΑΘΗΝΑ
3. Τον κ. Π. Γεωργιάδη
Γενικό Γραμματέα Υπουργείου
Εσωτερικών
Σταδίου 27
101 83, ΑΘΗΝΑ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί
κ. Γενικέ,
το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) αποτελεί τον επίσημο και θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας σε διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων η αγροτική ανάπτυξη, η προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, η ορθολογική διαχείριση των νερών και των φυσικών πόρων, η βιώσιμη ανάπτυξη κ.α.
Η παρέμβαση αυτή του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με αφορμή την επικείμενη αναμόρφωση του οργανογράμματος των Περιφερειών κινείται στους παρακάτω άξονες :
α) στην ουσιαστική αναγνώριση από την πολιτεία του πολλαπλού ρόλου, που μπορούν να παίξουν οι γεωτεχνικοί επιστήμονες στις Περιφέρειες και συγκεκριμένα στη χάραξη και στην εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής σε όλους τους τομείς της (αγροτική ανάπτυξη, δασική πολιτική, περιβάλλον, έργα υποδομής, νερά, διαχείριση κινδύνων – πολιτική προστασία, ποιότητα στην δημόσια διοίκηση, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, κλπ).
β) στην πλήρη αξιοποίηση και οργανωμένη συμμετοχή των γεωτεχνικών στο σύνολο σχεδόν των οργανικών δομών των Περιφερειών.
γ) στην άρση των μισθολογικών ανισοτήτων σε βάρος των γεωτεχνικών με την καθιέρωση ενός αξιοπρεπούς και ενιαίου μισθολογίου για το σύνολο των στελεχών των περιφερειών .
δ) στην άρση των ανισοτήτων σε βάρος των γεωτεχνικών στις πάσης φύσεως συμμετοχές σε διάφορες επιτροπές καθώς και την άμεση εξομοίωση των εκτός έδρας των γεωτεχνικών με τα ισχύοντα για τους μηχανικούς αλλά και τους γεωτεχνικούς της ΚΥ του ΥΠΑΑ&Τ (πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ ΚΥΑ 2/52971/0022/07 & 2/52970/0022/07 και ΥΠΑΑ&Τ).
ε) στην αναγνώριση ορισμένων ειδικοτήτων ΠΕ Γεωτεχνικών και ως ΠΕ Περιβάλλοντος με τροποποίηση-συμπλήρωση του άρθρου 8 του ΠΔ 50/ΦΕΚ 39/ Τεύχος Α/5-3-2001 με θέμα: «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα». Με το ισχύον καθεστώς ΠΔ 347/2003 και 44/2005 καμία ειδικότητα γεωτεχνικών δεν αναγνωρίζεται ως ΠΕ Περιβάλλοντος’’.
Ειδικότερα,
με αφορμή το σχέδιο του νέου οργανογράμματος των Περιφερειών της χώρας από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΣ και μετά από σχετική συνάντηση αντιπροσωπείας του
ΓΕΩΤΕΕ με του υφιστάμενους Γεωτεχνικούς Προϊσταμένους των Γενικών Διευθύνσεων των περιφερειών της χώρας, σας παραθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις μας:
Με βάση τον ιδρυτικό νόμο 2503/97 οι βασικότερες κατηγορίες επιστημόνων στις Περιφέρειες από απόψεως α) αρμοδιοτήτων, β) διάρθρωσης υπηρεσιών και γ) αριθμού υπηρετούντων υπαλλήλων είναι 3: α) οι Γεωτεχνικοί β) οι Μηχανικοί και γ) οι Οικονομικοί-Διοικητικοί.
Βασική πρόθεση και στοιχείο του νέου επιχειρούμενου οργανογράμματος αποτελεί η οργάνωση των υπηρεσιών των περιφερειών σε τρεις Γενικές Διευθύνσεις από μία που είναι σήμερα.
Πιο αναλυτικά στο υπό διαμόρφωση οργανόγραμμα των Περιφερειών προτείνονται από το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τα παρακάτω:
Α. Στη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης Υποδομών και Περιβάλλοντος
Οι γεωτεχνικοί και ιδιαίτερα οι γεωπόνοι, οι δασολόγοι και οι γεωλόγοι είναι κλάδοι, οι οποίοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία υπηρεσιών που έχουν σύνθετο έργο, όπως η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης (ΔΙΣΑ), η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙΠΕΧΩ), η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων (ΔΔΕ) και η Διεύθυνση Υδάτων.
Όσον αφορά στη ΔΙΣΑ, η εν λόγω διεύθυνση είναι η πιο νευραλγική υπηρεσία μιας Περιφέρειας καθώς είναι αρμόδια για το σχεδιασμό και την εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής όπως επίσης και για την τόνωση του ιδιωτικού τομέα με την παροχή κινήτρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Επιπλέον -σε αρκετές περιφέρειες- στη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Ανάπτυξης υπάγεται και το τμήμα διαχείρισης των φυσικών πόρων και της ενέργειας με έμφαση στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Η πρόβλεψη στο οργανόγραμμα των Περιφερειών της παρουσίας των γεωτεχνικών υπαλλήλων και στα 4 τμήματα της ΔΙΣΑ, όπως: α) στο τμήμα σχεδιασμού περιφερειακής πολιτικής, β) στο τμήμα εφαρμογής προγραμμάτων και διαχείρισης έργων, γ) στο τμήμα ιδιωτικών επενδύσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τέλος δ) στο τμήμα διαχείρισης φυσικών πόρων και ενέργειας (είναι και το μόνο που μέχρι στιγμής προβλέπεται η παρουσία γεωτεχνικών), είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο θέσεων ευθύνης, όπως είναι ο προϊστάμενος Διεύθυνσης και οι προϊστάμενοι και των 4 τμημάτων.
Απαραίτητη κρίνεται η παρουσία γεωτεχνικών υπαλλήλων και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας (ΔΙΠΕΧΩ) και ιδιαίτερα στα τμήματα: α) μελετών και εφαρμογής πολιτικών περιβάλλοντος και β) περιβαλλοντικής αδειοδότησης τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο θέσεων ευθύνης, όπως είναι ο προϊστάμενος Διεύθυνσης και οι προϊστάμενοι και των 2 αναφερθέντων τμημάτων της ΔΙΠΕΧΩ.
Στις Τεχνικές υπηρεσίες και πιο συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων (ΔΔΕ), θα πρέπει στα ήδη υπάρχοντα τμήματα του οργανογράμματος να προστεθεί Τμήμα Μελετών και Έργων Πρασίνου. Το τμήμα αυτό πρέπει να στελεχωθεί με επιστήμονες γεωτεχνικών ειδικοτήτων, όπως γεωπόνοι, δασολόγοι και γεωλόγοι και θα λειτουργεί οριζόντια για το σύνολο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, δηλαδή τη Διεύθυνση Δημοσίων Έργων (ΔΔΕ), τη Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Έργων (ΔΕΚΕ) και τη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ), με αρμοδιότητα την επίβλεψη, την εκπόνηση μελετών για τα πάσης φύσεως έργα πρασίνου καθώς και για τον έλεγχο κατασκευής και συντήρησης των έργων πρασίνου.
Η Διεύθυνση Υδάτων προτείνεται να απαρτίζεται από τα παρακάτω τμήματα:
α) Τμήμα σχεδιασμού, προγραμματισμού, μελετών και παρακολούθησης μελετών και έργων αξιοποίησης των υδατικών πόρων.
β) Τμήμα έκδοσης αδειών εκτέλεσης έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων και χρήσεων νερού.
γ) Τμήμα παρακολούθησης και προστασίας των υδάτων
δ) Τμήμα διοικητικής υποστήριξης, οργάνωσης και επικοινωνίας
Σε όλα τα τμήματα της Διεύθυνσης είναι απαραίτητη η παρουσία γεωτεχνικών ειδικοτήτων, τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο θέσεων ευθύνης, όπως είναι ο προϊστάμενος Διεύθυνσης και οι προϊστάμενοι και των 4 αναφερθέντων τμημάτων. Σήμερα προβλέπεται η παρουσία γεωτεχνικών και στα 3 τμήματα της Διεύθυνσης Υδάτων, όπως ελέγχου της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων, προστασίας και αναβάθμισης των υδατικών πόρων και αδειοδότησης και επικοινωνίας με τον πολίτη χωρίς ωστόσο να μπορεί γεωτεχνικός να αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος στο τμήμα ελέγχου της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτων ΚΥΑ 47630/ΦΕΚ 1688 Β/1-12-2005). Αυτό δεν έχει καμία λογική και πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα.
Β. Στη Γενική Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης, Αλιείας και Δασών
Θα είναι η κατεξοχήν οργανική μονάδα των Περιφερειών, στην οποία καθοριστικό ρόλο θα παίζουν οι γεωτεχνικοί επιστήμονες και μάλιστα το σύνολο των ειδικοτήτων τους, όπως γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι και ιχθυολόγοι. Ωστόσο, στο πλαίσιο της καλύτερης αξιοποίησης του συνόλου του επιστημονικού δυναμικού των Περιφερειών αλλά και της εξωστρέφειας, θα πρέπει να εξετασθεί η συμμετοχή στο οργανόγραμμα των υπηρεσιών της Γενικής αυτής Διεύθυνσης και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων, άλλων κλάδων εκτός των Γεωτεχνικών.
Στις επί μέρους Διευθύνσεις της παραπάνω Γενικής Δ/νσης, προτείνονται τα παρακάτω :
α) Στη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις αρμοδιότητες του Τμήματος Εποπτείας των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΟ.Κ.Α.Α). Σήμερα αυτό που ισχύει είναι ότι το σύνολο των αρμοδιοτήτων για τα Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης ασκούνται από το ΥΠΑΑ&Τ παρά το γεγονός ότι στο σχετικό νόμο (3299/2005) προβλέπεται ότι η εποπτεία τους ασκείται από τις Περιφέρειες. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω είναι το γεγονός ότι σε πολλές Περιφέρειες τα εν λόγω τμήματα δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί. Ενδεικτικά δίνεται παρακάτω μία πιθανή μορφή οργάνωσης της Δ/νσης αυτής, ήτοι να αποτελείται από τα τμήματα:
• Προγραμματισμού-διαρθρώσεων-ανάπτυξης υπαίθρου και αξιοποίησης εγγειοβελτιωτικών έργων
• μεταποίησης – εμπορίας και περιβάλλοντος
• γεωργικής ανάπτυξης δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων
• εποπτείας κέντρων αγροτικής ανάπτυξης
• πολιτικής γης και αναδασμού – εποικισμού
• διοικητικό-οικονομικό και μηχανοργάνωσης
• κτηνοτροφίας
β)Τα θέματα της Αλιείας θα πρέπει να εξεταστούν αφενός με γνώμονα την μεγάλη σημασία που έχει για την χώρα μας η αλματώδη ανάπτυξη του τομέα αυτού και η συμμετοχή του στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, αφετέρου με την ανάγκη προστασίας και διαχείρισης του φυσικού μας αυτού πλούτου στην κατεύθυνση της αειφορικής διαχείρισής του. Έτσι η ανάγκη για την δημιουργία αυτόνομης Διεύθυνσης Αλιείας εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία και απαραίτητη στην διαδικασία αναδιοργάνωσης του οργανογράμματος των Περιφερειών.
γ) Όσον αφορά στη διάρθρωση των Δασικών Υπηρεσιών μέχρι σήμερα ελάχιστα άλλαξε σε σχέση με ότι ίσχυε παλαιότερα. Έτσι παρατηρείται πληθώρα υπηρεσιών και διευθύνσεων. Μία προσέγγιση στη λογική της Βελτίωσης της αποτελεσματικότητάς μέσω της δημιουργίας μεγαλύτερων και καλύτερα οργανωμένων διοικητικών και επιχειρησιακών μονάδων, θα ήταν ρεαλιστική και θα βελτίωνε κατά πολύ την αποτελεσματικότητα και την αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών .
Επίσης στο ίδιο πλαίσιο θα πρέπει να επανεξετασθεί ο ρόλος της Επιθεώρησης Δασών στη λογική της δημιουργίας μιας ενιαίας και οριζόντιας υπηρεσίας τέτοιων Υποθέσεων για το σύνολο των υπηρεσιών της κάθε μιας Περιφέρειας.
Γ. Στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών
Είναι ευκόλως κατανοητό ότι σε αυτή τη Γενική Διεύθυνση ο ρόλος των γεωτεχνικών είναι πολύ περιορισμένος. Ωστόσο μία καλύτερη ανάγνωση του σχεδίου οργανογράμματος δείχνει ότι η παρουσία των γεωτεχνικών θα ήταν χρήσιμη σε ορισμένα τμήματα των επί μέρους Διευθύνσεων της Γενικής αυτής Διεύθυνσης. Για παράδειγμα θα εξυπηρετούσε πολύ η παρουσία γεωτεχνικών στα Τμήματα Προγραμματισμού & Εκπαίδευσης και Ποιότητας, Αποδοτικότητας και Τεκμηρίωσης (ΠΔ 145/06) της Διεύθυνσης Διοίκησης.
Επίσης και στα τμήματα της Διεύθυνσης Πληροφορικής, όπως Διαχείρισης Δικτύων και Υλικού και Διαχείρισης Πληροφοριακών Συστημάτων θα ήταν χρήσιμη η παρουσία γεωτεχνικών με αποδεδειγμένη βεβαίως εξειδίκευση σε θέματα πληροφορικής (μεταπτυχιακό, βεβαίωση γεωτεχνικών σχολών για παρακολούθηση κύκλου μαθημάτων πληροφορικής, βεβαίωση παρακολούθησης ειδικών σεμιναρίων ECDL, κλπ). Χρήσιμη επίσης θεωρείται η παρουσία γεωτεχνικών και στο τμήμα δημόσιας περιουσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών, ιδίως όταν πρόκειται για διαχείριση δημόσιας δασικής ή γεωργικής έκτασης.
Τέλος κρίνεται απαραίτητη η παρουσία γεωτεχνικών (γεωπόνοι, δασολόγοι, γεωλόγοι) στις ΤΥΔΚ των Διευθύνσεων Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης στις έδρες των Περιφερειών καθώς και στις Διευθύνσεις Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης στις έδρες των Νομών για τα έργα, πρασίνου, Διαχείρισης και αξιοποίησης υδατικών πόρων, επίβλεψης Δασοτεχνικών έργων .
Συμπερασματικά και με βάση τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, προκύπτει ότι ο ρόλος των γεωτεχνικών στις Περιφέρειες είναι πολύ σημαντικός, η παρουσία τους με το ισχύον οργανόγραμμα του Ν. 2503/97, του Ν. 3199/2003 και του συνόλου της δασικής νομοθεσίας είναι εντοπισμένη κυρίως στις Διευθύνσεις Γεωργικής Ανάπτυξης και Υδάτων, ΔΙΠΕΧΩ, καθώς και στις Δασικές Υπηρεσίες. Διάσπαρτη αλλά ουσιαστική παρουσία θα βρει κανείς σε πολλές υπηρεσίες των Περιφερειών, όπως ΔΙΣΑ, ΔΔΕ, ΔΕΚΕ, ΔΕΣΕ, ΔΙΠΕΧΩ, ΤΥΔΚ χωρίς όμως την ύπαρξη οργανωμένων δομών (γραφεία, τμήματα, κλπ) και κυρίως χωρίς δυνατότητα εξέλιξης των υπηρετούντων σε αυτές τις υπηρεσίες γεωτεχνικών συναδέλφων σε θέσεις ευθύνης.
Τέλος, θεωρούμε σκόπιμη μία συνάντηση αντιπροσωπείας του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μαζί σας προκειμένου να αναλυθούν και να παρουσιαστούν διεξοδικά οι απόψεις του Επιμελητηρίου μας.
Αναμένοντας την πρόσκλησή σας για ΑΜΕΣΗ συνάντηση
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ
Θ. Α. Μαρκόπουλος

ΔΑΣΗ - ΖΟΥΓΚΛΕΣ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ

ΔΑΣΗ - ΖΟΥΓΚΛΕΣ ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ


Ζούγκλα θυμίζουν οι δασικές περιοχές σε Σκιάθο και Σκόπελο. Τα δάση είναι τόσο πυκνά και το έδαφος καλύπτεται από αγριόχορτα σε τέτοιο σημείο που έμπειροι πυροσβέστες συνοδεία του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, Παν. Γάτου, χρειάστηκαν 2,5 ώρες για να διανύσουν 250 μέτρα σε δασική έκταση στη Σκόπελο. Τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς στα απροσπέλαστα δάση των νησιών αναμένεται να αποβεί καταστροφική...
Καμία εργασία αραίωσης της βλάστησης στα δάση των νησιών δεν φαίνεται ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Έτσι, οι δασικοί δρόμοι είναι ανύπαρκτοι και η βλάστηση τόσο πυκνή που σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις θα είναι ακατόρθωτο να επέμβουν για τη σωτηρία του φυσικού πλούτου. Κάποιες μικρές επεμβάσεις για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, όχι μόνο δεν είναι αρκετές, αλλά υπολείπονται σημαντικά των όσων πρέπει να γίνουν με ευθύνη του Δασαρχείου και της Πολιτείας για την αντιπυρική θωράκιση των δασικών περιοχών.
Μαρτυρία του ίδιου του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, κ. Παν. Γάτου, έρχεται να ενισχύσει τους φόβους που υπάρχουν. Όπως διηγήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, απαιτήθηκαν 2,5 ώρες για να διανυθεί απόσταση 250 μέτρων σε δασική περιοχή της Σκοπέλου, λόγω του πυκνόφυτου εδάφους και της πλούσιας βλάστησης. «Ζούγκλα», χαρακτήρισε το σκηνικό των νησιωτικών δασών, ο κ. Γάτος, εκφράζοντας ανησυχία για την έγκαιρη και αποτελεσματική επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση εκδήλωση πυρκαγιάς.
ΣΕ ΘΕΡΙΝΗ ΡΑΣΤΩΝΗ
Την ίδια ώρα, σε θερινή «ραστώνη» φαίνεται ότι βρίσκονται οι Δήμοι του Νομού Μαγνησίας σε θέματα αντιπυρικής προστασίας. Με αφορμή το «τεσσάρι» -υψηλός βαθμός επικινδυνότητας- που ισχύει από χθες στην περιοχή των Βορείων Σποράδων, αλλά και του Πηλίου, έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι οι Δήμαρχοι δεν έχουν φροντίσει για την εκπόνηση σχεδίων οργανωμένης εκκένωσης οικισμών σε περίπτωση εκτεταμένου κινδύνου που θα προκύψει από τυχόν εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς. Μάλιστα, το «κενό γράμμα» που υπάρχει στα μνημόνια ενεργειών των Δήμων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά την τρέχουσα περίοδο, οπότε και η τουριστική κίνηση έχει κορυφωθεί. Το θέμα αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου που προκάλεσε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Νομαρχίας Μαγνησίας, κ. Χαράλαμπος Τσαμπάζης, με αφορμή τον υψηλό βαθμό κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς που διατρέχει ο νομός εξαιτίας των μελτεμιών που συνιστούν θερμοκρασία στους 33ο C και ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως και επτά μποφόρ. Από τη συνεδρίαση απουσίασαν εκπρόσωποι των Δήμων για ευνόητους λόγους –βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν εγκαίρως τυχόν έκτακτες καταστάσεις- τις εκ νέου συστάσεις όμως άκουσε εκπρόσωπος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Την αυξημένη ετοιμότητα των υπηρεσιών και φορέων του νομού σε θέματα αντιπυρικής προστασίας, θέλησε να επιβεβαιώσει χθες η ΝΑΜ, με αφορμή τον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας που ισχύει κυρίως στη «ζώνη» των Βορείων Σποράδων, αλλά και στο Πήλιο. Σημειώνεται ότι ήδη από χθες, ο χάρτης στη Μαγνησία έχει βαφτεί κόκκινος, αφού οι 33ο C σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως έως και επτά μποφόρ, συνιστούν υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση τυχόν πυρκαγιάς.
Άπαντες οι φορείς και υπηρεσίες, δήλωσαν ετοιμοπόλεμοι. Πυροσβεστική Υπηρεσία, Λιμεναρχείο, 1η ΤΑΞΥΠ, 111 Π.Μ., Αστυνομική Διεύθυνση, Διεύθυνση Δασών, Δασαρχείο Βόλου, 1η ΤΑΞΑΣ, ΔΕΗ, Αγροφυλακή, ΤΕΔΚ και εθελοντικές οργανώ-
σεις, δήλωσαν ότι βρίσκονται επί ποδός, αυξάνοντας τις περιπολίες για το κρίσιμο 48ωρο αλλά και λαμβάνοντας επιπλέον έκτακτα μέτρα αποτροπής τυχόν πυρκαγιών αλλά και έγκαιρης επέμβασης.
Έγινε μία σύντομη ανακεφαλαίωση για τα μέσα αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει κάθε φορέας ξεχωριστά και πάντα σε συνεργασία με την πυροσβεστική υπηρεσία και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, αλλά και των έκτακτων μέτρων που ισχύουν από χθες, όπως αύξηση των περιπολιών εναέριων και επίγειων.
Αιχμές αφέθηκαν για μία ακόμη φορά κατά των Δημάρχων, οι οποίοι δεν έχουν φροντίσει για την εκπόνηση σχεδίων οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών από περιοχές οι οποίες ενδεχομένως βρεθούν σε πύρινο κλοιό. Τόσο η αντινομάρχης, Νατάσσα Οικονόμου, όσο και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΝΑΜ, Χαρ. Τσαμπάζης, επέστησαν την προσοχή στους Δήμους στον συγκεκριμένο τομέα. Όπως τόνισαν τα σχέδια είναι επιβεβλημένα και πρέπει να είναι λειτουργικά και εφαρμόσιμα προκειμένου να μη δημιουργηθεί κίνδυνος για
ανθρώπινες ζωές. Όμως κανένας δήμος, ούτε οι πλέον τουριστικοί που διαθέτουν και χώρους οργανωμένων κάμπινγκ, δεν έχει φροντίσει για τη σύνταξη των αποκαλούμενων «ευαγ-
γελίων».
Ο κ. Τσαμπάζης απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση στους ΟΤΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

πηγή:Ελευθερία

ΧΡΗΣΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ.

ΧΡΗΣΗ ΛΥΜΑΤΟΛΑΣΠΗΣ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ.


Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Πως πριμοδοτείται η ποιότητα από το 2010 και μετά

Μετά την ενσωμάτωση των αποφάσεων του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο πλαίσιο του Κανονισμού 73/2009 και την τελευταία δημοσίευση του εφαρμοστικού Κανονισμού 639/2009 της Επιτροπής, το καθεστώς της πριμοδότησης της ποιότητας αλλάζει ριζικά και τη θέση του περιβόητου "άρθρου 69" παίρνει το "άρθρο 68". Σύμφωνα με τις αυτό, η Ελλάδα θα εφαρμόσει από το 2010 τα εξής: Ποιοτικό πριμ στο ελαιόλαδο 17 εκατ. ευρώ, στο σκληρό σιτάρι 18 εκατ. ευρώ, στη ζάχαρη 3 εκατ. ευρώ, στην κτηνοτροφία 40 εκατ. ευρώ με ενίσχυση βόειου - αιγοπρόβειου κρέατος και αγελαδινού γάλακτος, επιδότηση του ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ, για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής - και από νέες ζημιές που δεν καλύπτονταν μέχρι τώρα - ύψους 74,3 εκατ. ευρώ και χορήγηση δικαιωμάτων 30 εκατ. ευρώ σε γεωργούς που δεν έχουν δικαιώματα αυτή τη στιγμή σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Πλέον η στήριξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων θα γίνεται με αυστηρότερα και ελεγχόμενα κριτήρια και θα φτάνει συνολικά τα 182 εκατ. ευρώ, ενώ προηγουμένως το άρθρο 69 "έδινε" 101 εκατ. ευρώ. Από τα 182 εκατ. ευρώ, τα 74 εκατ. είναι αδιάθετο υπόλοιπο από το 2007 και τα υπόλοιπα είναι οριζόντιο παρακράτημα 5% από τα 2,2 δισ. ευρώ του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων που δικαιούται η Ελλάδα.
Θυμίζουμε ότι με το προηγούμενο καθεστώς παρακρατούνταν το 10% των ενισχύσεων στις αροτραίες καλλιέργειες, το 10% στα βοοειδή, το 5% στο αιγοπρόβειο γάλα, το 4% στο ελαιόλαδο, το 10% στη ζάχαρη και το 2% στον καπνό.
Βρείτε αναλυτικά ολόκληρο τον πίνακα με τα ΜΕΤΡΑ ΑΡΘΡΟΥ 68 για την ποιότητα
πηγή:agronews

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Πύρινος εφιάλτης κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική


Πύρινος εφιάλτης κατακαίει τη βορειοανατολική Αττική

Συνεχίζει για τρίτη ημέρα το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στη βορειοανατολική Αττική σε Μαραθώνα, Ντράφι, Παλλήνη, Ανω και Κάτω Σούλι, Πικέρμι, Παλαιά Πεντέλη, Αγιο Στέφανο, Διόνυσο και Παλλήνη. Πάνω από την καμμένη περιοχή πέταξε ο πρωθυπουργός. Χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, καθώς και πολλά σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.
Ο πρωθυπουργός πέταξε το πρωί της Κυριακής με ελικόπτερο πάνω από τις καμμένες περιοχές, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ και του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκη.
Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τα αίτια της καταστροφικής φωτιάς διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Σακελλάκος.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στις περιοχές Μαραθώνας, Ντράφι, Παλλήνη, Ανω και Κάτω Σούλι, Πικέρμι, Παλαιά Πεντέλη, Αγιος Στέφανος, Διόνυσος και Παλλήνη. Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ δεν είναι ευοίωνη, αφού κάνει λόγο περαιτέρω αύξησης της έντασής τους.
Η φωτιά κατακαίει την περιοχή από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη. Μάλιστα, στον Αγιο Στέφανο, στην Παλλήνη, στο Πικέρμι και στην Ανθούσα έχουν καεί σπίτια, ενώ η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη στην Ανοιξη και στον Διόνυσο, όπου η φωτιά καίει δίπλα στα σπίτια. Η φωτιά κατευθύνεται προς τη Νέα Μάκρη.
Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα. Παράλληλα, ασθενοφόρα βρίσκονται σε όλες τις περιοχές για προληπτικούς λόγους.
Κάτοικοι της Παλλήνης καταγγέλλουν ότι ακούστηκαν εκρήξεις από την περιοχή των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα. Ωστόσο, από το σχολείο τονίστηκε ότι οι εκρήξεις δεν ήταν από τις εγκαταστάσεις του.
Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, δόθηκε εντολή για εκκένωση του Αναρρωτηρίου Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ). Τα 28 παιδιά του Αναρρωτηρίου θα μεταφερθούν με λεωφορείο της ΕΘΕΛ σε ασφαλή χώρο, με τη μέριμνα της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδας, «Αλληλεγγύη».
Επιπλέον, για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας του καπνού, αποφασίστηκε και η εκκένωση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού) με τη μεταφορά με ασθενοφόρα των 15 από τα 16 συνολικά παιδιά που φιλοξενούσε, στο Αγλαΐα Κυριακού, και το άλλο παιδί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου.
Εν τω μεταξύ, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρούνται στις περιοχές που μαίνεται η πυρκαγιά. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας.
Περισσότεροι από 200 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβοι βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς και έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες αποκατάστασης στα σημεία που σβήνει η φωτιά.
* Με απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, που θα επικυρωθεί στο ΔΣ της ερχόμενης Τετάρτης 26 Αυγούστου, η ΚΕΔΚΕ θα συμβάλλει με το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες δήμους και κοινότητες της ΒΑ Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά.
* Με εντολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και στo πλαίσιo του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προσφέρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου καταλύματα, τροφή και νερό για τους κατοίκους των περιοχών της ΒΑ Αττικής που έχουν πληγεί από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά.


ΠΗΓΗ:in.gr

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ Δ.ΒΕΡΓΙΝΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ" ΤΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΪΔΟΥΛΗ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ Δ.ΒΕΡΓΙΝΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ.

Ο ΠΡ. ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ Δ.ΒΕΡΓΙΝΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ" ΤΟΥ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΪΔΟΥΛΗ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ Δ.ΒΕΡΓΙΝΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΡΕΩΣΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΕΓΕΣ.
ΑΝ ΟΧΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.ΟΣΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ.
ΕΠΙΣΗΣ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΕΣ (ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΜΩΣ) ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ.

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ TOY ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ" ΤΟΥ Κ. Γιάννη Χαιδούλη ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ "ΑSΤRΑ TV".

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΧΕΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΣΟΥΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΛΙΤΩΝΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΩΣ ΧΩΡΑ.
ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΟΦΗ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΩΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΩΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ.
ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ "ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΑΜΕ ΠΑΛΙ ΘΑ ΠΕΡΙΣΣΕΥΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΝ ΓΛΙΤΩΝΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ"
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Η Απόφαση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο


ΘΕΜΑ: «Καθορισμός των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιούχων προς επιστροφή προσώπων, των ποσοτήτων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, της διαδικασίας επιστροφής του Ε.Φ.Κ., και του τρόπου ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 2960/01 (Φ.Ε.Κ. 265/Α΄) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας», το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στηγεωργία»

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ



AGRENDA:Έλεγχος υγείας,Ξέρετε ότι εάν κάποιο ζώο από το κοπάδι προσβληθεί από μία ασθένεια μπορείτε να το πάτε στην Κτηνιατρική υπηρεσία του νομού....

Ξέρετε ότι εάν κάποιο ζώο από το κοπάδι προσβληθεί από μία ασθένεια μπορείτε να το πάτε στην Κτηνιατρική υπηρεσία του νομού που ανήκετε και να λάβετε αποζημίωση;
Κάθε χρόνο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχει ένα πρόγραμμα για την πρόληψη των ζωονόσων - με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά- αλλά αυτό δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στους κύκλους των κτηνοτρόφων, ενώ αφορά σε ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ασθενειών, οι οποίες απαντώνται και στους ελληνικούς πληθυσμούς παραγωγικών ζώων.

Η Agrenda δημοσιεύει αυτή τη φορά τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος “οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, το έτος 2009” και ισχύει από 1 Ιανουαρίου 2009 έως 31 Δεκεμβρίου 2009.
Να σημειώσουμε ότι δεν αλλάζει δραματικά από χρόνο σε χρόνο και ότι για παράδειγμα προβλέπει αποζημίωση 120 ευρώ για κάθε νεκρό βοοειδές ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών που μεταφέρεται στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία και 30 ευρώ για κάθε αίγα ή πρόβατο άνω των 18 μηνών -ανεξάρτητα από την αιτία του θανάτου του- προκειμένου να εξεταστεί για ενδεχόμενο μόλυνσης με μεταδοτική σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια. Επίσης, το πρόγραμμα επιδοτεί για ορισμένες ασθένειες τον εμβολιασμό των ζώων, π.χ. με 0,10 ευρώ ανά δόση για τη σαλμονέλα στα πουλερικά.
Ολόκληρη η απόφαση στο agronews.g .

Άρθρο 1
Σκοπός
Με την παρούσα απόφαση εγκρίνεται το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, με ή χωρίς κοινοτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΚΤΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρθρο 2 παράγραφος 2α ) του καν (ΕΚ) υπ’ αριθμ. 1290/2005 του Συμβουλίου Ε.Ε. αρ. (L 209 της 11.8.2005 σελ. 1).

Άρθρο 2
Πεδίο Εφαρμογής
Α. Στις επιλέξιμες δαπάνες που ορίζονται στο παρόν άρθρο και στα άρθρα 4 έως 8 της παρούσας απόφασης περιλαμβάνονται:

1. Οι επείγουσες παρεμβάσεις εξάλειψης των ασθενειών των ζώων, όπως αυτές καθορίζονται από τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές κτηνιατρικές διατάξεις και τον κανονισμό (ΕΚ) αρ. 349/2005 της Επιτροπής της Ε.Ε., ως ακολούθως:
α) του αφθώδους πυρετού όλων των ευαίσθητων ειδών ζώων,
β) της πανώλης των βοοειδών,
γ) της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών,
δ) του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου,
ε) της ευλογιάς των αιγοπροβάτων,
στ) της νόσου της κοιλάδας του Rift των βοοειδών,
ζ) της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,
η) της λοιμώδους πλευροπνευμονίας των βοοειδών,
θ) της αφρικανικής πανώλης των χοίρων,
ι) της κλασσικής πανώλης των χοίρων,
ια) της επιζωοτικής αιμορραγικής νόσου των ελαφιών,
ιβ) της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων,
ιγ) της ασθένειας Teschen των χοίρων,
ιδ) της γρίπης των πτηνών,
ιε) της ψευδοπανώλης των πτηνών,
ιστ) της επιζωοτικής αιμοποιητικής νέκρωσης των ιχθύων υδατοκαλλιέργειας,
ιζ) του επιζωοτικού ελκογόνου συνδρόμου των ιχθύων υδατοκαλλιέργειας,
ιη) της λοίμωξης από Bonamia exitiosa των διθύρων μαλακίων υδατοκαλλιέργειας,
ιθ) της λοίμωξης από Perkinsus marinus των διθύρων μαλακίων υδατοκαλλιέργειας,
κ) της λοίμωξης από Mictrocytos mackim των διθύρων μαλακίων υδατοκαλλιέργειας,
κα) του συνδρόμου Taura των καρκινοειδών υδατοκαλλιέργειας,
κβ) του συνδρόμου της κίτρινης κεφαλής των καρκινοειδών υδατοκαλλιέργειας.

Η Agrenda συγκέντρωσε περίπου 250 εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, βιοτεχνίες..

Υπάρχει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που “τρέχει” και δίνει ώθηση στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Πρόκειται για τον περίφημο Αναπτυξιακό Νόμο, που χρηματοδοτεί όλων των ειδών τις επιχειρήσεις, από μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση μέχρι ένα μεγάλο όμιλο τροφίμων, δίνοντας έμφαση - πραγματικά - στην περιφερειακή ανάπτυξη, αφού οι εγκρίσεις για χρηματοδότηση στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα είναι ελάχιστες.
Η Agrenda συγκέντρωσε περίπου 250 εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (αγροτοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων και ποτών) που έχουν αποφασιστεί από τις περιφέρειες τους τελευταίους 8 μήνες και έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης από τους δικαιούχους. Όπως θα δείτε και στις επόμενες σελίδες που παρατίθενται, οι νέες αυτές επενδύσεις έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το επιχειρηματικό πεδίο στον αγροδιατροφικό τομέα, εάν τελικά αποδώσουν τόσο από πλευράς νέων θέσεων εργασίας όσο και από πλευράς εκσυγχρονισμού της παραγωγικής διαδικασίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού προϊόντος.
Πρόκειται ουσιαστικά για εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονται για να αξιοποιηθούν παραγωγικά, προς όφελος της επιχειρηματικότητας και μάλιστα με τη συμμετοχή του επιχειρηματία, έτσι ώστε να είναι εγγυημένη η απόδοση αυτών των κονδυλίων. Πολλοί “γκρινιάζουν” για την καθυστέρηση στις γνωμοδοτήσεις των περιφερειών, άλλοι γκρινιάζουν για τη γραφειοκρατία στις αιτήσεις πληρωμών και άλλοι για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Το σίγουρο είναι, όμως, ότι αυτός ο Αναπτυξιακός Νόμος - αθόρυβα αλλά σταθερά - “τρέχει” και έχει τον τρόπο να αλλάξει το σκηνικό.
Βέβαια, υπάρχουν ολόκληροι τομείς που λείπουν από αυτό τον Φάκελο, όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έχουν απορροφήσει αντίστοιχα πολύ μεγάλα ποσά χρηματοδοτήσεων από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κι αυτού του είδους οι επενδύσεις - με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος - εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής υπαίθρου, διότι, για παράδειγμα, οι νέες επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να ψάξουν πελάτες. Και η πιο εύκολη πελατεία είναι η μαζική εστίαση και ο τουρισμός. Εάν καταφέρουμε και συνδυάσουμε αυτά τα δύο, τότε και μεγαλύτερη ανάπτυξη θα πετύχουμε στην ύπαιθρο και “καλύτερη” από άποψης ποιότητας, μεγεθών και διάρκειας.
Διαβάστε αναλυτικά Αναπτυξιακός - ονόματα 250 επιχειρήσεων
και Αναπτυξιακός - ονόματα 250 επιχειρήσεων 2
ΠΗΓΗ:agronews.gr

Η πιο δύσκολη χρονιά στο εμπόριο των αμπελουργικών προϊόντων για την Ελλάδα, αναμένεται να είναι η φετινή

Η πιο δύσκολη χρονιά στο εμπόριο των αμπελουργικών προϊόντων για την Ελλάδα, αναμένεται να είναι η φετινή. Δεν είναι μόνο τα ενδογενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που δημιουργούν το πρόβλημα.

Η οικονομική κρίση «εισάγεται» ως γνωστό στη χώρα μας μέσω των εξαγώγιμων προϊόντων, όπως ο τουρισμός, τα νωπά φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο. Τώρα ήρθε η σειρά των νωπών φρούτων και πιο συγκεκριμένα των επιτραπέζιων σταφυλιών, για να αποτελέσουν τον ιμάντα «εισαγωγής» της κρίσης. Τα μηνύματα από την αγορά της Γερμανίας δεν είναι ενθαρρυντικά. «Οι καταναλωτές που αγόραζαν πέρυσι δύο κιλά, αγοράζουν φέτος ένα ή ενάμισι» σχολιάζουν οι Έλληνες εξαγωγείς. Η αγορά της Γερμανίας ως γνωστό έχει κατακλυστεί από απούλητα βικτώρια Ιταλίας. Και το πρόβλημα μεταφέρεται πάντα στον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας που είναι ο παραγωγός. Τιμή 50-55 λεπτά ανακοίνωσαν τα συσκευαστήρια και είναι άκρως αποθαρρυντική για τους αγρότες.
Στα οινοποιήσιμα σταφύλια η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Κι αν γίνει η περίφημη απόσταξη το πρόβλημα παραμένει. Άσε που τώρα πια η απόσταξη είναι κενό γράμμα. Πότε θα μεταφερθούν τα αποθέματα και πού θα πάνε; Επιπλέον, πολλά ιδιωτικά οινοποιεία αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα, ορισμένα είναι «στο χείλος του γκρεμού» και κάποια μικρά «βάζουν λουκέτο». Ποιος θα αγοράσει φέτος τα οινοστάφυλα, σε ποιες τιμές και κυρίως πώς θα πληρώσει, αφού και οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές τις δανειοδοτήσεις τους.
Για τις σταφίδες φέτος δεν το συζητάμε. Ο όγκος παραγωγής της κορινθιακής είναι πολύ μικρός για να επηρεάσει τις εξελίξεις στην αμπελουργίας. Και η αποξηρεμένη σουλτανίνα δεν μπορεί να «τραβήξει» τις μεγάλες ποσότητες της νωπής που υπάρχουν σήμερα μέσα στα αμπέλια. Οι τιμές 1,30-1,50 ευρώ το κιλό που ανακοίνωσε η ΚΣΟΣ είναι μεν καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και πάλι δεν συμφέρουν: Τέσσερα κιλά σταφύλια, μας κάνουν ένα κιλό σταφίδα συν τα έξοδα της αποξήρανσης. Και με δεδομένο ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες θα πουληθούν από τους παραγωγούς στα 1,30, τότε το ένα κιλό σταφυλιού θα διατεθεί στα 0,325 ευρώ, τιμή από την οποία πρέπει να αφαιρεθούν τα έξοδα για την αποξήρανση. Δηλαδή τιμή χάλια…. Η στρεμματική ενίσχυση σουλτανίνας (τώρα στην ενιαία) σώζει την κατάσταση. Αλλά και οι επιδοτήσεις ως γνωστό, δεν πρέπει να είναι η «λύση» στα εξαγώγιμα προϊόντα μας. Αυτές μας….κάψανε.
πηγή agronews

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ.ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ

ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ.ΚΡΗΤΗΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
Iraklio Center κτίριο Α1, Γιαμαλάκη 50
Τ.Κ. 712 02 – Ηράκλειο Κρήτης
Τηλέφωνο & Fax: 2810343906 - 2810223303
Email:geoteepk@otenet.gr
http://www.geoteepk.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ.ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΒΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ
Η Διοικούσα Επιτροπή (Δ.Ε.) του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εκφράζει δημόσια την έκπληξη, τη λύπη αλλά και την οργή της για το προσβλητικό Δελτίο Τύπου του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης των Τεχνολόγων Γεωπονίας, που εκδόθηκε στις 31/7/2009. Το κείμενο αυτό, το οποίο ξεπερνά κάθε όριο δεοντολογίας, δεν μπορεί, ευτυχώς, να εκφράζει το ήθος και την ευπρέπεια της συντριπτικής πλειοψηφίας των Τεχνολόγων Γεωπονίας.
Το συγκεκριμένο Δελτίου Τύπου εκδόθηκε μετά την εμφάνιση σε δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού του Προέδρου της Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παρ. Κρήτης συναδέλφου Κ. Καμπιτάκη. Στο Δελτίου Τύπου χρησιμοποιούνται ως άλλοθι οι απόψεις που εξέφρασε στη διάρκεια της τηλεοπτικής του παρέμβασης ο κ. Καμπιτάκης για τη χρήση του εντομοκτόνου Lebaycid στη δακοκτονία. Στην ουσία όμως, αιτία της απαράδεκτης προσωπικής επίθεσης που δέχτηκε ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ Παρ. Κρήτης, είναι το γεγονός ότι αντέδρασε έντονα στην αντιποίηση της ιδιότητας του γεωπόνου από τον Πρόεδρο της Ένωσης Τεχνολόγων κ. Δ. Σταματάκη, ο οποίος αυτοαποκλήθηκε «πρόεδρος των γεωπόνων της Ελλάδας».

Το ΓΕΩΤΕΕ/Παρ.Κρήτης δεν έχει καμιά διάθεση αντιδικίας με τον κλάδο των τεχνολόγων, ούτε πολύ περισσότερο τον εχθρεύεται. Ούτε βέβαια χρεώνει τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά εργασίας των γεωτεχνικών σε άλλους κλάδους.
Διαθέτει τη στοιχειώδη πολιτική ικανότητα να τα χρεώνει σ’ εκείνους που τα δημιουργούν και όχι σ’ εκείνους που τα υφίστανται. Και τα υφίστανται όλοι. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο αγωνίζεται για μια ποιοτική και αναπτυσσόμενη αγροτική οικονομία ικανή να χωρέσει όλους.
Αντιστρατεύεται όμως την επιχειρούμενη οργανωμένη ισοπέδωση και παραποίηση. Γεωπόνος δεν είναι αυτός που θέλει να επιβληθεί ως τέτοιος στην κοινωνία ετσιθελικά και παράνομα, ακολουθώντας και εφαρμόζοντας την μέθοδο της συλλογικής και οργανωμένης επανάληψης ενός ασύστολου ψέματος. Γιατί αυτό πράττει η συνδικαλιστική ηγεσία των τεχνολόγων. Χρησιμοποιεί χωρίς να δικαιούται στον τίτλο της τον όρο «γεωπόνος». Τον ξαναχρησιμοποιεί στην σφραγίδα της. Τολμά στην ιστοσελίδα της να επικαλείται το ΠΔ 388/89 (που ορίζει τους επαγγελματικούς τίτλους) και την ίδια στιγμή δεν διστάζει να παραποιεί προκλητικά το περιεχόμενό του. [Σύμφωνα με το ΠΔ 388/89 ο νόμιμος τίτλος των πτυχιούχων των ΤΕΙ είναι «Πτυχιούχος Τεχνολογίας Φυτικής Παραγωγής (ή Ζωικής Παραγωγής ή Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών κ.ο.κ. ανάλογα με το τμήμα από το οποίο έχουν αποφοιτήσει) Τεχνολογικής Εκπαίδευσης». Πουθενά το ΠΔ δεν «χαρίζει» τον τίτλο «γεωπόνος» στους αποφοίτους των ΤΕΙ.] Αγνοεί προκλητικά τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ όπου χρησιμοποιείται ο όρος «τεχνολόγοι γεωπονίας». Εγκαλεί προσβλητικά όσους τεχνολόγους αρνούνται να την ακολουθήσουν στον ολισθηρό της δρόμο.
Γεωπόνος επίσης δεν είναι αυτός που «βαφτίζεται» ως τέτοιος με άρθρα των καθηγητών του ΤΕΙ στον ημερήσιο τοπικό τύπο. Γεωπόνος είναι μόνο εκείνος ο επιστήμονας που έχει τελειώσει με επιτυχία τις σπουδές του σε προσδιοριζόμενα από το νόμο Πανεπιστήμια, είναι μέλος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και ασκεί το γεωπονικό επάγγελμα με την άδεια άσκησης επαγγέλματος που εκδίδει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Επομένως η χρήση του τίτλου «γεωπόνος», από άτομα που δεν διαθέτουν τα παραπάνω νόμιμα προσόντα, ισοδυναμεί με αντιποίηση τίτλου και ιδιότητας.
Η Δ.Ε. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Κ. κρίνει ότι είχε υποχρέωση και σωστά έπραξε ο Πρόεδρος της Δ.Ε. κ. Καμπιτάκης που αποκάλυψε μέσω της τηλεόρασης αυτή τη λαθροχειρία του προέδρου των τεχνολόγων και του συμπαραστέκεται στην ανοίκεια επίθεση που δέχτηκε εξ αιτίας αυτής της αποκάλυψης.
Η Δ.Ε. του Παραρτήματος σε συνεργασία με το Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και τη νομική του υπηρεσία, επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της για τη διαφύλαξη του κύρους και της αξιοπρέπειας του Επιμελητηρίου και των μελών του.
ΓΙΑ ΤΗ Δ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΑΚΗΣ

Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ:ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ (Μάιος 2009)

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ:ΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ (Μάιος 2009)
ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΗ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Σκουφά 50, 106 72, ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 3620737, 210 3620768,
Φαξ: 210 3620768
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, σε επανειλημμένες συνεδριάσεις, ασχολήθηκε με την ηθική πλευρά των ζητημάτων διαχείρισης του βιολογικού πλούτου, που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, κατά προτε­ραιότητα, σε μια σύγχρονη κοινωνία. Με τον όρο «βιολογικός πλούτος» εννοείται εδώ η ποικιλία των μορφών ζωής, όπως εμφανίζεται σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο.
Ο τρόπος με τον οποίον επηρεάζεται η ζωή των άλλων ειδών από την ανθρώπινη δραστηριότητα δεν αξιολογείται σήμερα μόνον με τεχνικά και οικονομικά κριτήρια, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο ακόμη παρελθόν. Αποτελεί πλέον κοινό τόπο ότι η δραστηριότητα αυτή συνιστά τη βασική αιτία επηρεασμού της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος, ιδίως της υποβάθ­μισης και της καταστροφής ευαίσθητων οικοσυστημάτων, με άμεσες ή και απώτερες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και του ανθρώπου. Το δεδομένο αυτό απαιτεί την αξιολόγηση των επεμβάσεων του ανθρώ­που στη βιόσφαιρα και με ηθικά κριτήρια. Στην παρούσα γνώμη προβάλ­λεται αυτή η κρίσιμη προσέγγιση και διατυπώνονται ορισμένες προτάσεις, που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια ηθικά αποδεκτή διαχείριση του βιολογικού πλούτου, ειδικά στη χώρα μας.

Ι. Η σημασία της βιοποικιλότητας για τον άνθρωπο

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα, στην οποία κατέληξε η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 1992, η «βιοποικιλότητα» ορίστηκε ως «η παραλλακτικότητα των ζωντανών οργανισμών κάθε προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των χερσαίων, θαλασσίων, και άλλων υδάτινων οικοσυστημάτων, και οικολογικών συ­μπλεγμάτων των οποίων αποτελούν τμή­μα˙ [στον όρο βιοποικιλότητα] συμπε­ριλαμβάνεται η ποικιλότητα εντός των ειδών, μεταξύ ειδών καθώς και [η ποικι­λότητα] των οικοσυστημάτων»[1].
Η επικρατούσα σήμερα επιστημονική άποψη θεωρεί ότι όσο μεγαλύτερη είναι η βιοποικιλότητα τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυνατότητα επιβίωσης καθώς και η προσαρμοστικότητα των οικοσυστημάτων που υποστηρίζουν και τον άνθρωπο. Επιπλέον, συνεχώς γίνονται νέες ανα­καλύψεις που αξιοποιούν προηγου­μένως άγνωστες ιδιότητες ειδών (φυτών, ζώων ή μικροοργανισμών) και μπορούν να χρησι­μεύσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου, όπως με την ανακάλυψη νέων φαρμακευτικών ουσιών ή νέων ποικιλιών παραγωγικών φυτών και φυλών ζώων, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ανεξάρτητα πάντως από το εάν υπάρχει θετική συσχέτιση της υψηλής βιοποι­κιλότητας με την επιβίωση των οικο­συστημάτων, είναι γεγονός ότι: (I) η βιοποικιλότητα μειώνεται σημαντικά ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστη­ριότητας,
(II) δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια ούτε μπορούμε να αναπαραγάγουμε τις δια­δικασίες δημιουργίας της και
(III) δεν μπορούμε να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τον παράγοντα της - επίσης απρόβλεπτης - μεταβολής των περιβαλλοντικών συν­θηκών.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν υπέρ της ανάγκης προστασίας της βιοποικιλότητας καθώς, μεταξύ άλλων, η μείωσή της είναι πολύ πιθανό να έχει επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής όσο και στην ίδια την επιβίωση του ανθρώπου.
Μελέτη της γεωγραφικής κατανομής του φυσικού πλούτου, όπως αυτός εκφράζεται από τη συνολική βιοποικιλότητα μιας περιοχής αλλά και από τον αριθμό των ενδημικών ειδών, υποδεικνύει συγκε­κρι­μένες περιοχές του πλανήτη ως σημεία υψηλής βιοποικιλότητας. Η λεκάνη της Μεσογείου, γενικότερα, αλλά και τοπικά οικοσυστήματα/ υδροβιότοποι της Ελλάδας ειδικότερα, έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες περιοχές υψηλής βιοποικιλότητας που χρήζουν προστασίας και πολλές περιοχές της χώρας έχουν περιληφθεί στο ευρω­παϊκό δίκτυο Natura για την προστασία ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Η διαχείριση του σημαντικού βιολογικού πλούτου της Ελλάδας δημιουργεί ιδιαίτερα ηθικά ζητή­ματα που θα αναλυθούν παρακάτω.
Πολλοί είναι οι κίνδυνοι που απειλούν τη βιοποικιλότητα. Εκτός από τις έμμεσες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, που επιφέρει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη ρύπανση του περιβάλλοντος εν γένει, σημαντικότερες άμεσες απειλές για τη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, λόγω καταστροφής ή μεταβολής της σύστασης των οικοσυστημάτων που τη συντηρούν, είναι: (i) η έλλειψη αποτελεσματικής προστασίας των χαρακτηρισμένων περιο­χών υψηλής οικολογικής αξίας (π.χ. περιοχές Natura) (ii) η γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, ιδίως οι πρακτικές εντατικής εκμετάλλευσης, παραγωγής και μονοκαλλιέργειας (iii) η αστικοποίηση και ο μαζικός τουρισμός (iv) η ελαστικότητα στον καθορισμό των χρήσεων γης και (v) η ανεξέλεγκτη βιομηχανία.

Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΙΛΤΙΔΗ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ LEBAYCID

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΙΛΤΙΔΗ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ LEBAYCID



Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ο Βεργίνης ζητά την επίσπευση διαδικασιών ΟΣΔΕ από τις ΕΑΣ

Ο Βεργίνης ζητά την επίσπευση διαδικασιών ΟΣΔΕ από τις ΕΑΣ
Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ταυτοποίηση των αγροτεματίων, που αναφέρονται στις αιτήσεις των αγροτών για την ενεργοποίηση ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης – δηλώσεις ΟΣΔΕ - με το Σύστημα Ψηφιοποίησης Αγροτεμαχίων (GIS), ζητά από τις Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών με επιστολή του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ξενοφών Βεργίνης.
Το μέχρι σήμερα ποσοστό ψηφιοποίησης, που μας αναφέρεται από την ΠΑΣΕΓΕΣ, για αρκετές ΕΑΣ είναι από ανύπαρκτο έως πολύ χαμηλό (0-3%), πράγμα που σημαίνει ότι είτε δεν αρχίσατε έγκαιρα τις εργασίες σας ή τα μέσα που χρησιμοποιείτε (ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμός) δεν είναι επαρκή και κατάλληλα, επισημαίνει στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι, προσθέτει ο κ. Βεργίνης, κατά πόσο τα ποσοστά που μας μεταβιβάζετε ανταποκρίνονται στα πραγματικά στοιχεία που είναι καταχωρημένα στον τοπικό σας server. Αν ανταποκρίνονται στα πραγματικά, τότε υπάρχει μεγάλη ανησυχία σχετικά με την πρόοδο των εργασιών.
Σε αντίθετη περίπτωση να μας αποστείλετε όλες τις ΑΕΕ (σ.σ. αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης) 2009 που έχετε υλοποιήσει σε τοπικό επίπεδο, προκειμένου να διαβαθμίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την υλοποίηση του έργου.Σας υπενθυμίζουμε ότι: α) οι πληρωμές προς εσάς για την εκτέλεση του έργου πραγματοποιούνται ανάλογα με την πρόοδό του, και β) την ευθύνη που έχουμε απέναντι στους δικαιούχους-μέλη σας προς τους οποίους οι πληρωμές πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό.
Είναι απαράδεκτο ορισμένες Ενώσεις να απαντούν ότι θα ολοκληρώσουν το έργο τους μέχρι το τέλος του 2010.
Επίσης, σας εφιστώ την προσοχή για την έγκαιρη παράδοση των ΑΕΕ 2009 του δείγματος στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι επιτόπιοι έλεγχοι.
Τέλος, θεωρώ ότι πρέπει, ως καλοί συνεργάτες, να καταβάλουμε συντονισμένα τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στο πράγματι σημαντικό και μεγάλο έργο του «αγροτικού κτηματολογίου» που θεωρείται η απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των ενισχύσεων», καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Βεργίνης.
ΠΗΓΗ: anagi.gr,agroanergos

Χατζηγάκης για προσλήψεις σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΓΡΟΓΗ



Χατζηγάκης για προσλήψεις σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΓΡΟΓΗ

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών της εφημερίδας τα ΝΕΑ ο Υπουργός κ.Χατζηγάκης αναφέρθηκε και στις προσλήψεις σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΓΡΟΓΗ.
Χαρακτηριστικά:
Χριστόφορος Βακουφτσής:Ειλικρινά πιστεύετε πως οι αιτιάσεις σας για τις εκτός ΑΣΕΠ προσλήψεις σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ενδεχομένως σύντομα στην ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. γίνονται πιστευτές από κανέναν; Βούιξε ο τόπος από τις βουλευτικές παρεμβάσεις.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η ΑΓΡΟΓΗ είναι ιδιαίτερα σημαντικοί φορείς για τους αγρότες και την εξασφάλιση των εισοδημάτων τους. Χάρη στην ενεργοποίησή τους απεφεύχθη στις αρχές του 2009 το πρόστιμο από την Ε.Ε. των 350 εκατ. ευρώ. Στην ΑΓΡΟΓΗ ανατέθηκε το Αγροτικό Κτηματολόγιο. Για να καλύψει αυτές τις άμεσες και επείγουσες ανάγκες η ΑΓΡΟΓΗ ανέπτυξε ένα πλήρες σχέδιο το οποίο προέβλεπε και ενίσχυση του στελεχιακού της δυναμικού. Οι προσλήψεις στις οποίες αναφέρεστε ήταν αναγκαίες και γίνονται με τις ίδιες διαδικασίες που έγιναν κι άλλες προηγούμενες κατά τα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν αλλάξει ούτε η νομοθεσία ούτε οι διαδικασίες.
πηγή: agroanergos ,τα νέα


Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Διαμαρτυρία για το προσβλητικό Δελτίο Τύπου της ΠΕΠΤΕΓ


Διαμαρτυρία για το προσβλητικό Δελτίο Τύπου της ΠΕΠΤΕΓ
Θεσσαλονίκη, 7 Αυγούστου 2008
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
ΤΜΗΜΑ ΕΚΔΟΣΕΩΝ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 64, 546 31 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ.: 2310 278817-8, FAX: 2310 236308
Δ/ΝΣΗ E-mail: pub_relations@geotee.gr
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Διαμαρτυρία για το προσβλητικό Δελτίο Τύπου της ΠΕΠΤΕΓ.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος εκφράζει την έντονη δυσφορία αλλά και την αγανάκτηση του για το με ΑΠ 65/31-07-2009 Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων (ΠΕΠΤΕΓ). Είναι γεγονός ότι επί μακρό δεν είχε υποπέσει στην αντίληψη μας παρόμοια υβριστική ανακοίνωση, η οποία να ξεπερνά όχι μόνο τα όρια της δεοντολογίας αλλά και της ευπρέπειας.
Δυστυχώς, στο 5νθημερο που μεσολάβησε, διαψεύστηκε κάθε ελπίδα ανάκλησης ή ανασκευής του συγκεκριμένου προκλητικού και υβριστικού Δελτίο Τύπου. Έτσι, οφείλουμε να τονίσουμε ότι κάθε φορέας χαρακτηρίζεται από τις πράξεις του και από το ύφος και το περιεχόμενο όσων διατυπώνει στα κείμενα του.
Είναι λυπηρό αλλά αδιαμφισβήτητο το συμπέρασμα ότι εάν το κείμενο αυτό εκφράζει μια επαγγελματική ομάδα τότε αυτή απέχει πάρα πολύ και δεν μπορεί να έχει την παραμικρή σχέση με τους έλληνες γεωτεχνικούς, όχι μόνο για επιστημονικούς λόγους αλλά και για λόγους αρχών.
Ολοκληρώνοντας τονίζουμε ότι:
• Δεν υπάρχει περιθώριο ανταλλαγής απόψεων ή έστω επιστημονικής συζήτησης με φορείς που εκδίδουν αντίστοιχα κείμενα.
• Συμπαριστάμεθα στο Πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης, συνάδελφο κ. Κ. Καμπιτάκη για την ανοίκεια επίθεση που δέχεται για απόψεις τις οποίες εξέφρασε, απόψεις με τις οποίες μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς σε επιστημονικά πλαίσια, αποφεύγοντας την διαστρέβλωσή τους.
• Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι έλληνες γεωτεχνικοί είναι αδιαμφισβήτητα οι πρωτεργάτες που μοχθούν για την αγροτική ανάπτυξη, την ασφάλεια του καταναλωτή, την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και αυτό δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης.
• Επιφυλασσόμαστε για τις παραπέρα ενέργειες μας.
Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας