Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΣΓ


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΣΓ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
ΠΟΣΓ
ΔΙΔΟΤΟΥ 26 – ΑΘΗΝΑ 10680
Τηλ. 210 36 14 580 – Fax : 210 36 14 580
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009

ΔΗΩ: Σεμινάριο «ζω και καλλιεργώ βιολογικά»


Οργανισμός Ελέγχου &Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων


Αριστοτέλους 38, 104.33 Αθήνα τηλ: 210 8224384, fax: 210 8218117


info@dionet.gr, www.dionet.gr
Αθήνα 29 Δεκεμβρίου 2009ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σεμινάριο «ζω και καλλιεργώ βιολογικά»
Η βιοκαλλιέργεια της ελιάςΓια τέταρτη συνεχή χρονιά, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αιγαίου του Οργανισμού ΔΗΩ διοργανώνει και φέτος το σεμινάριο «Ζω και καλλιεργώ βιο-λογικά», στο Κτήμα Σημαντήρη, στη Μυτιλήνη.Στα πλαίσια του καλοκαιρινού εκπαιδευτικού προγράμματος, 20 άτομα θα μάθουν από τους καλύτερους εκπαιδευτές ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν για τη Βιοκαλλιέργεια της ελιάς. Στο σεμινάριο θα συμμετέχουν 20 εκπαιδευόμενοι, 8 με διαμονή στο κτήμα και 12 με διαμονή που θα καθορίσουν οι ίδιοι εκτός κτήματος. Αυτοί που θα κλείσουν νωρίς θέση θα μείνουν σε έναν ονειρεμένο ανακαινισμένο παλιό πύργο του 19ου αιώνα μέσα στο κτήμα Σημαντήρη, στην Αχλαδερή Μυτιλήνης, ενώ όλοι ανεξαιρέτως θα γνωρίσουν ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Για την καθημερινή τους διατροφή θα χρησιμοποιήσουν βιολογικά προϊόντα, από το Κτήμα Σημαντήρη και άλλους παραγωγούς του νομού.Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση που μεταξύ άλλων καλύπτει τις ακόλουθες ενότητες:


· Καθημερινή πρακτική άσκηση στο αγρόκτημα.


· Γενικά στοιχεία για τη Βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία


· Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς: Μέθοδοι λίπανσης και φυτοπροστασίας


· Μεταποίηση ελαιοκάρπου – Τυποποίηση ελαιολάδου


· Συγκομιδή, κλάδεμα, μεταφορά και αποθήκευση


· Έκθλιψη ελαιοκάρπου, μηχανήματα ελαιοτριβείου, οξυμέτρηση ελαιολάδου


· Γεωργικά μηχανήματα


· Επίσκεψη σε Θερμοκήπια βιολογικής καλλιέργειας κηπευτικών, καθώς και αμπέλια-Οινοποιείο


· Εκδρομή σε αξιοθέατα του νησιούΌπως δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής Αιγαίου του Οργανισμού ΔΗΩ, κ. Δημήτριος Γραμματής, «Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να γνωρίσει κανείς από κοντά τον κόσμο της βιολογικής γεωργίας. Το Κληροδότημα Σημαντήρη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, καθώς ήταν ο πρώτος παραγωγός του νησιού που πιστοποιήθηκε από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων ΔΗΩ από το 1995, και αποτελεί ολοκληρωμένο βιολογικό αγρόκτημα, καθώς συνδυάζει την πρωτογενή παραγωγή (βιοκαλλιέργεια ελιάς) με τυροκομείο, τυποποιητήριο και ελαιοτριβείο».Τόπος Διεξαγωγής Σεμιναρίου: Βιολογικό Κτήμα Σημαντήρη- Αχλαδερή ΛέσβουΗμερομηνία: 17 έως 23 Ιανουαρίου 2009Σύνολο Θέσεων: 20 (8 με διαμονή + 12 άνευ διαμονής)Κόστος Παρακολούθησης: 200+ΦΠΑ ευρώ/άτομο


Περιλαμβάνονται:


– Εκπαίδευση & Εκπαιδευτικό Υλικό


– Ένα γεύμα τη μέρα


– 2 εκδρομές


Κόστος Διαμονής: 200+ΦΠΑ ευρώ/άτομο (σύνολο 400+ΦΠΑ)


Περιλαμβάνονται:


– Διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό


– ΜετακινήσειςΠληροφορίες / Αιτήσεις: Δημήτρης Γραμματής, Περιφερειακός Διευθυντής Αιγαίου


Τηλ/φαξ: 22510 27779, email: dio_aegean@dionet.gr, Κινητό: 6936 904296

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ σας εύχεται Χρόνια Πολλά

τεαγεΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ (Τ.Ε.Α.ΓΕ. - Ν.Π.Ι.Δ.)
Διδότου 26, 4ος όροφος, Τ.Κ.10680, Αθήνα
τηλ. 210-3613182, τηλεομ (fax): 210-3613183
e-mail: teage@geotee.gr
http://www.teage.gr/

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του
Ταμείου Επαγγελματικής
Ασφάλισης Γεωτεχνικών

σας εύχεται
Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα και
το 2010 να φέρει σε εσάς και τις οικογένειές σας
Υγεία, Ευτυχία και Ασφάλεια.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Τ.Ε.Α.ΓΕ. απευθυνθείτε:

στην ιστοσελίδα http://www.teage.gr/,
στο τηλέφωνο του Ταμείου 210-3613182
στα κινητά 6944-455155 (Μπαθρέλλος Γιώρ.),
6973-779015 (Ζαννόπουλος Σταύρος) και
6977-360218 (Χρυσάφης Σωτ.)
ή στο email teage@geotee.gr

ΥΠΑΑΤ:Πρόσληψη Γεωπόνων, Κτηνιάτρων, Ιχθυολόγων, Γεωλόγων, Δασολόγων και αποφοίτων Τ.Ε.Ι. για λόγους πρακτικής άσκησης600 θέσεις για πρακτική άσκηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Λήξη: 20/01/2010


Πρόσληψη εξακοσίων (600) ατόμων, κατά ειδικότητα, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως ένα (1) έτος, για λόγους πρακτικής άσκησης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Οι θέσεις αφορούν τις ειδικότητες:


Γεωπόνων (215)
Κτηνιάτρων (35)
Ιχθυολόγων (17)
Γεωλόγων (20)
Δασολόγων (45)
Τεχνολόγοι Γεωπονίας: Απόφοιτοι των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας των Τ.Ε.Ι. (133)
- Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
- Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων
- Ζωικής Παραγωγής
- Φυτικής Παραγωγής
- Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου
- Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας
- Εμπορίας & Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων
- Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων
- Βιολογικής Γεωργίας
- Αρχιτεκτονικής τοπίου
- Οικολογίας και Περιβάλλοντος
- Γεωργικής Μηχανολογίας και Υδάτινων Πόρων
Τεχνολόγοι Τροφίμων & Διατροφής : Απόφοιτοι των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των Τ.Ε.Ι. (35)
- Οινολογίας & Τεχνολογίας ποτών
- Τεχνολογίας Τροφίμων
- Διατροφής και Διαιτολογίας
Τεχνολόγοι Δημόσιας Υγιεινής : Απόφοιτοι του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τ. Ε. Ι. (12)
Τεχνολόγοι Ιχθυοκομίας – Αλιείας : Απόφοιτοι των Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας των Τ. Ε. Ι. (30)
- Ιχθυοκομίας - Αλιείας
- Τεχνολογίας Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών
Δασοπόνοι: Απόφοιτοι του Τμήματος Δασοπονίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας των Τ. Ε. Ι. (58)


από τους αποκτήσαντες κατά το έτος 2007 και μετά, πτυχίο, για τις ειδικότητες Γεωπόνων Α.Ε.Ι., Κτηνιάτρων Α.Ε.Ι., Ιχθυολόγων Α.Ε.Ι., Γεωλόγων Α.Ε.Ι., Δασολόγων Α.Ε.Ι., Τεχνολόγων Γεωπονίας Τ.Ε.Ι., Τεχνολόγων Τροφίμων και Διατροφής Τ.Ε.Ι., Τεχνολόγων Δημόσιας Υγιεινής Τ.Ε.Ι., Τεχνολόγων Ιχθυοκομίας – Αλιείας Τ.Ε.Ι. και Δασοπόνων Τ.Ε.Ι., με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ( ένα χρόνο) για λόγους πρακτικής άσκησης, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Νομικών Προσώπων, Περιφερειακών Διοικήσεων και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ή να ταχυδρομήσουν, με απόδειξη, έντυπη αίτηση στα γραφεία της υπηρεσίας (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Δ/νση Διοίκησης Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου - Αχαρνών 2, Τ. Κ. 101 76 ΑΘΗΝΑ) από 01/01/2010 μέχρι 20/01/2010.


Στην αίτησή του ο υποψήφιος αναγράφει κατά σειρά προτεραιότητας τις προτιμήσεις του για τρεις (3) το πολύ υπηρεσίες. Οι πέραν των τριών (3) προτιμήσεων δεν λαμβάνονται υπόψη. Ειδικά για τις ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ των ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ, το κάθε Νομαρχιακό Διαμέρισμα (όπου υπάρχει) θεωρείται ως μία (1) επιλογή. Οι προσλαμβανόμενοι για λόγους πρακτικής άσκησης έχουν ως έδρα την έδρα της υπηρεσίας στην οποία θα τοποθετηθούν, πλην εκείνων που θα προσληφθούν για τις υπηρεσίες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η τοποθέτηση των οποίων θα γίνει ανάλογα με τις ανάγκες των υπηρεσιών, που μνημονεύονται στην παρούσα, με απόφαση του Νομάρχη. Οι υποψήφιοι που τοποθετούνται για πρακτική άσκηση θα υπηρετούν ένα χρόνο συνέχεια και όχι διακεκομμένα. Αν για οποιοδήποτε λόγο διακόπτεται η πρακτική άσκηση τότε ο υποψήφιος χάνει το δικαίωμα να επανέλθει για να συμπληρώσει το υπόλοιπο της πρακτικής άσκησης ή να υποβάλλει νέα αίτηση πρόσληψης.


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΙΤΗΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΩΤΕΕ: Πρέπει να ελεγχθούν οι δονήσεις

ΓΕΩΤΕΕ: Πρέπει να ελεγχθούν οι δονήσεις


Ένας μόνο παράγοντας δεν είναι αρκετός για τη κατολίσθηση στα Τέμπη, επεσήμαναν χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα μέλη του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στην περιοχή οι γεωλόγοι, Δρ Κωνσταντίνος Σκόρδας,

ΓΕΩΤΕΕ: Πρέπει να ελεγχθούν οι δονήσεις
Αλέξανδρος Μπέλεσης, Θεόδωρος Καραντάνας, Κωνσταντίνος Καράνης και Μενέλαος Νανάς.

Οι παράγοντες που πιθανώς συνέβαλλαν στη μείωση της διατμητικής αντοχής είναι: δράση χλωρίδας, φυσικοχημικές διεργασίες, έντονες βροχοπτώσεις, υφιστάμενη γεωλογική δομή, συνεχής επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από τις εκρήξεις στα μέτωπα διάνοιξης της σήραγγας (όπως μένει να διερευνηθεί).

Οι γεωλόγοι του ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνουν ότι καλό θα ήταν να γίνεται έλεγχος της ζώνης επιρροής και της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεάσουν την υπάρχουσα επισφαλή ισορροπία σε θέσεις όπου η σήραγγα θα πλησιάσει τα πρανή της οδού.

Επίσης προτείνεται να γίνει έλεγχος των Γεωλογικών – Γεωτεχνικών μελετών στο πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης του έργου. Απαιτείται η αυστηρή εφαρμογή μέτρων ασφαλείας κατά την εξέλιξη των έργων.

Επισημαίνεται ότι σε έργα τέτοιας κλίμακας και σε περιοχές με έντονη μορφολογία αναμένονται κάποιες αστοχίες. Τονίζεται όμως σε ένα τέτοιο έργο όπου διέρχεται η Εθνική οδός, έπρεπε να είχαν διερευνηθεί πιθανές αστοχίες και να είχαν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.

Τέλος, προτείνουν χαρτογράφηση κατά μήκος της οδού στην κοιλάδα των Τεμπών των περιοχών με επικρεμάμενους βράχους, και τεχνικογεωλογική χαρτογράφηση περιοχών όπου η βραχομάζα είναι ιδιαίτερα καταπονημένη με έντονο κερματισμό, πολλά συστήματα ασυνεχειών αλλά συχνά και με σημαντική αποσάθρωση.

Προτείνεται η δημιουργία συστήματος παρακολούθησης της έντασης των δονήσεων από τις εκρήξεις, με ειδικά όργανα που θα τοποθετηθούν σε διάφορες θέσεις της κοιλάδας και η άμεση καθαίρεση βραχωδών τεμαχών που παρουσιάζουν αυξημένη πιθανότητα κατάπτωσης.

πηγή:kosmoslarissa.gr

Xαμός στον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης – Απολύσεις Γεωπόνων


Xαμός στον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης – Απολύσεις ΓεωπόνωνΗ απόλυση τριών συναδέλφων στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Θεσ/νίκη και ο εξαναγκασμός δυο ακόμα σε παραίτηση την περασμένη εβδομάδα αποκαλύπτει τη στάση του Υπουργείου και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ απέναντι στους εργαζόμενους. Αφορμή για τις απολύσεις ήταν η άρνηση των συναδέλφων να μετακινηθούν σε άλλο υποκατάστημα. Δε φτάνει που οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποτελούν πια «ανέκδοτο» στον κλάδο; Δε φτάνει που εδώ και χρόνια χιλιάδες συνάδελφοι συνηθίσαμε να «ζούμε» ανάμεσα στις συμβάσεις και το ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ; Δε φτάνει που με το προεδρικό διάταγμα 164/2004 για το 24μηνο μάς καταργούν προκλητικά ακόμα και αυτό το ελάχιστο δικαίωμα; Τώρα έφτασε η ώρα και για απολύσεις. Αν το Υπουργείο ενδιαφέρεται να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών για άμεσες αποζημιώσεις, ας ξεμπλοκάρει τη λίστα του ΕΛΓΑ -που έχει παγώσει εδώ και καιρό- κι ας προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις. Δε μπορεί πάντα να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι, να γίνονται λάστιχο, να μετακινούνται εδώ κι εκεί, χωρίς να υπολογίζονται τα προβλήματα που αυτό δημιουργεί στην προσωπική, οικογενειακή και οικονομική τους κατάσταση.
Αν η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή, η Διοίκηση του ΕΛΓΑ κι ο κ. Κατσαρός σπεύσουν να δηλώσουν ότι η σύμβαση στον Οργανισμό προβλέπει τις μετακινήσεις άρα οι απολύσεις είναι νόμιμες, τους παραπέμπουμε και τους καλούμε να σεβαστούν το άρθρο 22 του Συντάγματος:
«Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών».
Απαιτούμε:
- Άμεση ανάκληση των απολύσεων και επαναπρόσληψη και των 5 συναδέλφων.
-Καμιά αναγκαστική μετακίνηση. Άμεσες προσλήψεις από τη ισχύουσα λίστα του ΕΛΓΑ.
-Να καταργηθεί το προεδρικό διάταγμα 164/2004. Το 24μηνο να μην αποτελεί εμπόδιο στην εργασία.
-Σταθερή εργασία με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό τα κενά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για τους γεωπόνους.
Καλούμε όλους τους γεωπονικούς φορείς και τους συλλόγους μονίμων συναδέλφων να μας συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο.
Άμεση επαναπρόσληψη των 5 συναδέλφων στον ΕΛΓΑ!
Καμιά απόλυση- Η εργασία είναι δικαίωμά μας!
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Π.Ε.Α.Σ.ΓΕ

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ : άρθρο του γεωπόνου ζωοτέχνη της Νομαρχίας Λάρισας Δημήτρη Κουλουκτσή

ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ : άρθρο του γεωπόνου ζωοτέχνη της Νομαρχίας Λάρισας Δημήτρη Κουλουκτσή

4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ - ΕΛΙΑΣ

"ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" :4ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ -ΕΛΙΑΣ


Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ο ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


πηγή :amazingecards.blogspot.com

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

Προϋπολογισμός, το πρώτο βήμα ανάτασης της γεωργίας

Προϋπολογισμός, το πρώτο βήμα ανάτασης της γεωργίας


Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 7% σε 11%, συνολικό ποσό 150 εκατ. ευρώ, διάθεση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και στους αγρότες, οι οποίοι θα λάβουν 300 εκατ. ευρώ, αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ το συνολικό ύψος των οποίων υπολογίζεται στα 450 εκατ. ευρώ είναι κάποια από τα οριζόντια μέτρα, στα οποία προχωρά η Κυβέρνηση, όπως τόνισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή από το βήμα της Βουλής, το βράδυ της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010.

«Ο προϋπολογισμός του 2010 αποτελεί το πρώτο και το σημαντικό βήμα προς την ανάταση και την προοπτική και της ελληνικής γεωργίας» υπογράμμισε η υπουργό, θέτοντας στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης τους αγρότες, καθώς «είναι μακρύς ο δρόμος, οι αγρότες δεν μπορεί να αποτελούν ένα περιθωριακό κοινωνικό στρώμα» σύμφωνα με την ίδια.

Παράλληλα εξειδικεύοντας τα οριζόντια μέτρα για τις ρυθμίσεις στα οποία πέρασε η κυβέρνηση η υπουργός σημείωσε ότι: Ρυθμίζονται ληξιπρόθεσμα χρέη με την διαγραφή των τόκων υπερημερίας και χρέη μέχρι 100.000 για 1 εκατ. στις συμμετοχικές επιχειρήσεις. Το ύψος του ποσού για τους παραγωγούς που θα καταφύγουν μόνον στην ΑΤΕ, φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ. Για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και τις ΣΕΑΖ το συνολικό ποσό προς ρύθμιση φτάνει τα 295 εκατ. ευρώ.

Η κ. Μπατζελή ανακοίνωσε ακόμη ότι το ποσοστό της ψηφιοποίησης της χώρας έχει φτάσει κατά μέσο όρο το 68% και δήλωσε ότι στο τέλος Ιανουαρίου του 2010 το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους δικαιούχους αγρότες της ενιαίας ενίσχυσης να σπεύσουν να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις και τόνισε ότι το υπουργείο θα ενισχύσει όλους εκείνους τους μηχανισμούς για να μη χαθεί ο δημόσιος πλούτος και η περιουσία των αγροτών. «Διακυβεύεται η περιουσία, γιατί είχαμε παραλάβει το απόλυτο τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε επίσης ότι στις 25 και 26 Ιανουαρίου ανοίγει ένας κοινωνικός διάλογος με την ΟΚΕ σε βασικά ζητήματα πολιτικών του νέου γενικού αγροτικού μοντέλου το οποίο θα περάσει η κυβέρνηση. Ο διάλογος αφορά σε διαχείριση αγροτικής γης, διαχείριση πόρων, ανασυγκρότηση ΕΛΓΑ ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, χρήση και ποιότητα των κόστων εισροών μεταξύ των οποίων των φυτοφαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική της επισημαίνοντας ότι το αγροτικό εισόδημα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat μειώθηκε κατά 16% και η αξία της αγροτικής παραγωγής κατά 17%, μια μείωση που ισοδυναμεί με απώλεια αγροτικού εισοδήματος κατά 1,5 δισ. ευρώ. «Πώς γίνεται να αυξάνουν οι δαπάνες του Προϋπολογισμού μέσα σε έξι χρόνια όταν οι ενισχύσεις μένουν στάσιμες; Γιατί τόση αδιαφορία, την ώρα που υποθηκευόταν το μέλλον, να χρεώνονται αγροτικά νοικοκυριά;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενη στο «πακέτο» των αποζημιώσεων του περασμένου Ιανουαρίου των 486 εκατ. ευρώ που - όπως είπε - κάποιοι θέλουν να επαναληφθεί ενώ μας εξέθεσε στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δημιουργήσει, με τα μέτρα στήριξής της, πολλαπλές ταχύτητες και ανισότητες στην ελληνική ύπαιθρο και τους αγρότες, ούτε να επανεθνικοποιήσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική

«Δεν θέλουμε αγρότες επαίτες, ούτε στελέχη, που χρησιμοποιούν την αγροτική ταυτότητα για την κατοχύρωσή τους στον πολιτικό τους χώρο» σημείωσε.

πηγή:agronews.gr

Χριστουγεννιάτικος Μποναμάς για τους αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού

Χριστουγεννιάτικος Μποναμάς για τους αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009


Με πρωτοβουλία του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας συνάντηση είχαν στο Δημαρχείο του Αλμυρού, ο Δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, με τον Πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνο Λάμπρο, τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων του Κέντρου Έρευνας Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.Τ.Ε.Α.Θ.) καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Κίττα, την εκπρόσωπο του ΟΓΕΕΚΑ Δήμητρα κ. Μυρτώ Παπακυρίτση , τον Προϊστάμενο του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας στον Αλμυρού κ. Δημήτρη Μπίκα, τον εντεταλμένο ερευνητή του Κ.Ε.Τ.Ε.Α.Θ. Δρ. Θωμά Μπαρτζάνα και το μέλος του Δ.Σ. του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ηλία Πολύζο, με θέμα την εγκατάσταση μετεωρολογικού σταθμού στην περιφέρεια Αλμυρού και ειδικού λογισμικού προγράμματος που θα επεξεργάζεται τα μετεωρολογικά δεδομένα προς όφελος των αγροτών, των πολιτών και του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Ο Δήμος Αλμυρού για την υλοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου θα συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Κ.Ε.Τ.Ε.Α.Θ., τον ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα» και τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας, ενώ η πρόταση για την εγκατάσταση του μετεωρολογικού σταθμού στον Αλμυρό ανήκει στον Γεωπονικό Σύλλογο ΜαγνησίαςΜετά την εγκατάσταση του Σταθμού, οι παραγωγοί του Αλμυρού θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής μέσα από την ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό.Οι αγρότες της περιοχής πολύ εύκολα σε συνεργασία με το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας στον Αλμυρό ή με τους ιδιώτες Γεωπόνους , ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται η καλλιέργεια, θα μπορούν να γνωρίζουν το ύψος των αναγκών σε νερό που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση νερού από 30% έως 50% στις αρδευτικές απαιτήσεις της περιοχής και αρχικά, θα εφαρμοσθεί πιλοτικά για τις δύο σημαντικότερες καλλιέργειες της περιοχής, που δεν είναι άλλες από το βαμβάκι και την ελιά.

Επιπλέον, ο μετεωρολογικός σταθμός θα δίνει καθημερινά πληροφορίες σχετικά με τον δείκτη δυσφορίας, που αποτελεί συνδυασμό της υγρασίας και της θερμοκρασίας που επικρατεί στην περιοχή και δείχνει την ευκολία ή την δυσκολία που θα μπορούν να εκτελεστούν οι εργασίες στο χωράφι ή ακόμη και η μετακίνηση στο κέντρο της πόλης.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες αποτελούν απόρροια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στον Αλμυρό την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 με θέμα «Άρδευση της Ελιάς » ενώ στο όλο εγχείρημα θα συμβάλει και ο διευθυντής του εργαστηρίου Δενδροκομίας καθηγητής κος Νάνος Γεώργιος.

Ο Γεωπονικός Σύλλογος Μαγνησίας προσδοκά τη συνεργασία και με άλλους φορείς και θα προσπαθεί συνεχώς για την ευημερία των συναδέλφων, των αγροτών του Νομού και κυρίως για την πρόοδο του τόπου μας με γνώμονα πάντα την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος


ΔΗΛΩΣΗ κ.ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
Ο Δήμαρχος Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, με το πέρας της συνάντησης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Συνεχίζουμε αταλάντευτα στο στόχο που έχουμε θέσει από την αρχή της θητείας μας, που δεν είναι άλλος από την έμπρακτη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Το έργο της εγκατάστασης του μετεωρολογικού σταθμού θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εξοικονόμηση νερού, που τόσο πολύ ανάγκη το έχουμε, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα της καλλιέργειάς τους με την μείωση του κόστους χρήσης του νερού».


Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος

Λάμπρος Κωνσταντίνος

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

Σκάνδαλο με "μαϊμού" τρόφιμα στα χέρια του ΕΦΕΤ

ImageΣκάνδαλο με "μαϊμού" τρόφιμα στα χέρια του ΕΦΕΤ


Τέσσερις μεγάλες εταιρείες τροφίμων, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν απασχολήσει και στο πρόσφατο παρελθόν τις ελεγκτικές αρχές, αποτελούν τους πρωταγωνιστές του νέου διατροφικού σκανδάλου τα στοιχεία του οποίου έχει στα χέρια του ο ΕΦΕΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής (20/12/2009), το "μενού" που σέρβιραν οι εταιρείες αυτές περιελάμβανε μολυσμένα τρόφιμα αλλά και προϊόντα-«μαϊμού».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι έχει στην διάθεσή της τα ονόματα των επιχειρήσεων αυτών και αναμένει από τις αρχές να προχωρήσουν στη δημοσιοποίησή τους.

Σε μία περίπτωση η εταιρεία απασχολούσε τις Αρχές από το 2008. Ήταν η περίοδος που στις εγκαταστάσεις της βρέθηκαν δεκάδες τόνοι (ληγμένου) σουσαμιού από το Σουδάν με περιττώματα τρωκτικών και σκύλων. Μάλιστα, μεγάλες βιομηχανίες αρτοπαρασκευασμάτων προμηθεύονταν πρώτη ύλη από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Ύστερα από τον πρώτο έλεγχο, η επιχείρηση σφραγίστηκε, ωστόσο, σε έλεγχο ρουτίνας (λίγους μήνες αργότερα) σε αρτοβιομηχανία της βορείου Ελλάδος εντοπίστηκαν σάκοι με το σουσάμι από τη «σφραγισμένη» εταιρεία. Ο φάκελος της εν λόγω υπόθεσης προωθείται από την ΕΦΕΤ στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για επιβολή υψηλού προστίμου ενώ έχει ήδη διαβιβαστεί και στη Δικαιοσύνη.

Η δεύτερη περίπτωση φέρεται να αφορά σε γαλακτοβιομηχανία της Κεντρικής Ελλάδας (Θεσσαλία) η οποία έκανε και εξαγωγές, πουλώντας προϊόντα σε υψηλές τιμές ως δήθεν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδόν όλα τα προϊόντα της εν λόγω επιχείρησης ήταν νοθευμένα. Πιο απλά, η φέτα δεν ήταν φέτα αλλά απλό λευκό τυρί, η γιαούρτη ήταν επιδόρπια ενώ το φρέσκο γάλα στα συστατικά ήταν στην πραγματικότητα γάλα σε σκόνη.

Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο γραφείο της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνας Μπατζελή για την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να ξεπεράσει και το 1 εκατ. ευρώ.

Οι άλλες δύο περιπτώσεις αφορούν σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερμάρκετ. Στην πρώτη περίπτωση, το εν λόγω κατάστημα στα βόρεια προάστια της Αθήνας βρέθηκε ξανά υπότροπο (είχε προηγηθεί η πρώτη καταδίκη και επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ το 2007) για παραβιάσεις των συνθηκών υγιεινής, παραπλάνηση καταναλωτών κ.α.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά σε κατάστημα σούπερ-μάρκετ που, μήνες μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τα ορυκτέλαια, επέμενε να διακινεί από τα ράφια του ποσότητες "εμπλουτισμένου" ηλιελαίου. Για το λόγο αυτό τιμωρήθηκε με πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ από τον ΕΦΕΤ.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κατάστημα για τους ίδιους λόγους είχε επιβληθεί το 2008 προσωρινή αναστολή λειτουργίας για δύο εβδομάδες από την πρώην υφυπουργό Ανάπτυξης, Γ. Βλάχο.

Μπατζελή: Θα τηρηθούν οι νόμοι

"Η τήρηση της νομοθεσίας είναι απαρέγκλιτη" δήλωσε -μιλώντας στο Βήμα- η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΕΤ για καλύτερους και αποτελεσματικότερους ελέγχους.

Μάλιστα, τη σκυτάλη για ορισμένες από τις υποθέσεις έχουν πάρει και οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ).

πηγή:agronews.gr

"Αειφορικές πόλεις και κλιματική αλαγή" του κ. Παπαδάκη Παναγιώτη Γεωπόνου


"Αειφορικές πόλεις και κλιματική αλαγή"
του κ. Παπαδάκη Παναγιώτη

Γεωπόνου Μελετητή Παραγωγικών & Ενεργειακών Επενδύσεων

Πρόεδρος της Επιτροπής Πρασίνου του ΓΕΩΤΕΕ


Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

Το μέλλον της ελιάς

Το μέλλον της ελιάς

ImageΕδώ και 35 αιώνες, από τους πρώτους ελαιοπαραγωγούς που συγκόμιζαν με κόπο και ιδρώτα την ελιά για τον καρπό της, μέχρι και τους σημερινούς σύγχρονους αγρότες, που εξακολουθούν να αγωνίζονται για τη συγκομιδή της, κανείς δεν θα φανταζόταν πως θα έφτανε αυτή η στιγμή.


Του Παναγιώτη Λαϊνά *

Η Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009 ήταν για όλους μας μια ημέρα ιδιαίτερα συγκινητική.

Μετά από δύο επιτυχημένες δοκιμαστικές συγκομιδές σε Λάρισα και Ηλεία, για πρώτη φορά ανοικτή για το κοινό, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη συγκομιδή του συστήματος πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας στο Αγρίνιο, παρουσία παραγωγών, ανθρώπων του επιχειρηματικού - τραπεζικού χώρου και πολιτικής ηγεσίας.

Οι ποικιλίες που συγκομίσαμε είναι η Ελληνική Κορωνέικη i-38 σε Αγρίνιο και Ηλεία, καθώς και η Arbequina i-18 στη Λάρισα.

Οι πρώτες εντυπώσεις μας άφησαν όλους άφωνους, με τη Γεωργική Εκμετάλλευση του Αγρινίου να βρίσκεται μόλις στα 2,5 χρόνια από την εγκατάστασή της ενώ η παραγωγή της ξεπέρασε κάθε αναμενόμενη προσδοκία, με 800 περίπου κιλά ελαιόκαρπο και 15% ελαιοπεριεκτικότητα (αγουρέλαιο), ήτοι 120 κιλά λαδιού ανά στρέμμα, σε δέντρα 2,5 έτων μόλις!

ImageΗ πρώτη επίσημη συγκομιδή ήρθε να συμπληρώσει άλλες δύο που προηγήθηκαν, μια στον Κρανώνα της Λάρισας (παραγωγός κ. Αλεξούλης) και του Ρουπακίου Ηλείας (παραγωγός κ. Κατσαούνιας).

Η μηχανή που χρησιμοποιήσαμε είναι η New Holland VX 7090 (Braud) της Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, που απέκτησαν η Geolivo.gr και η Ελαιοκομική για την εξυπηρέτηση των πελατών τους.

Τα πρώτα συμπεράσματα από τις πρώτες συγκομιδές πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας, είναι τα εξής:

• Η παραγωγή στην Ελλάδα, τόσο για την ποικιλία Arbequina i-18, όσο και την Kορωνέικη i-38, ήταν σαφώς μεγαλύτερη από τις αναμενόμενες που αρχικά γνωρίζαμε από τους Ισπανούς εμπνευστές του συστήματος (Agromillora-Olint). Έτσι παρατηρήσαμε στα κτήματα των 2,5 ετών παραγωγή περίπου 800 κιλά καρπού ανά στρέμμα ενώ στα κτήματα 3 ετών έως και 1,7 τόνους καρπού ανά στρέμμα, δηλαδή τουλάχιστον 20-30% περισσότερη από την πρώτη αναμενόμενη.

• Η μηχανική συγκομιδή ήταν απόλυτα επιτυχημένη, ανεξαρτήτως βαθμού ωριμότητας του καρπού.

• Η αποτελεσματικότητα της μηχανικής συγκομιδής εξαρτάται άμεσα από τη διαμόρφωση των δέντρων, η οποία πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη.

• Η ποιότητα του ελαιολάδου, γευστικά και οπτικά είναι άριστη και σε λίγες ημέρες θα κοινοποιήσουμε στο Web Site τις πρώτες εργαστηριακές αναλύσεις. Επίσης, διατίθεται ελαιόλαδο σε Συνεταιριστικές Οργανώσεις κι ελαιουργικούς φορείς προς δοκιμή.

Το κτήμα που συγκομίσθηκε επιβλέπει ο αντιπρόσωπος της Geolivo.gr στην Δυτική Ελλάδα, Ελαιοκομική Α.Ε.

ImageΕυχαριστούμε θερμά όλους τους παραγωγούς που πριν από 3 χρόνια μας εμπιστεύτηκαν κι εγκατέστησαν τις πρώτες εκμεταλλεύσεις του συστήματος πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας. Αυτό που εμείς υποσχόμαστε, είναι πως θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό όλων των παραγωγών, προσφέροντας εξειδικευμένη Γεωτεχική Υποστήριξη, προερχόμενη από τους Ισπανούς εμπνευστές του συστήματος, δηλαδή την Agromillora και τον οίκο Olint, καθιστώντας έτσι την επένδυσή τους οικονομικά εύρωστη για τουλάχιστον 20 χρόνια από την εγκατάστασή της.

Αυτή τη στιγμή παγκοσμίως όλες οι επενδύσεις στο λάδι (Καλιφόρνια, Χιλή, Αργεντινή, Μαρόκο, Ισπανία, Αυστραλία και πρόσφατα Ιταλία) πραγματοποιούνται με το σύστημα πυκνής γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας. Ευχόμαστε πως η Ελλάδα, από 3η χώρα παγκοσμίως σε παραγωγή και πρώτη σε ποιότητα, να μην βρεθεί και πάλι στις τελευταίες θέσεις.

Σύντομη περιγραφή του συστήματος

ImageΟυσιαστικά πρόκειται για το σύστημα καλλιέργειας της ελιάς, στηριζόμενο στις πυκνές φυτεύσεις (έως και 200 δέντρα περίπου ανά στρέμμα σε αποστάσεις 4 x 1,5 μ.), με έμφαση στη γραμμική φύτευση και την υψηλή εκμηχάνιση. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι συμβατές με το σύστημα, επειδή παρουσιάζουν μειωμένη ευρωστία (όχι νανισμός αλλά περιορισμένη ανάπτυξη). Μεταξύ των ποικιλιών αυτών είναι και η ελληνική Κορωνέικη στην επιλογή Ι-38. Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του συστήματος είναι πολλαπλά:

• Αύξηση παραγωγής, που φτάνει ή μπορεί να ξεπερνά τα 200 κιλά ελαιολάδου ανά στρέμμα,

⇨• Πλήρης εκμηχάνιση και κόστος συγκομιδής περίπου στο 1/10 του σημερινού,

⇨ • Ακόμα καλύτερη ποιότητα, επειδή:

α) Η συγκομιδή γίνεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας και όχι απλά, όποτε υπάρχει η δυνατότητα εύρεσης εργατικών χεριών, κάνοντας πλέον λόγο για «βιομηχανικό στάδιο ωρίμανσης» του ελαιοκάρπου,

β) η ταχύτητα συγκομιδής με τα σύγχρονα μηχανήματα φτάνει τα 5 στρέμματα ανά ώρα (4,5–5,5 τόνοι ελαιοκάρπου), ανέφικτο με το παραδοσιακό σύστημα,

γ) δεν υπάρχουν σάκοι αποθήκευσης του ελαιοκάρπου μειώνοτας έτσι τον κίνδυνο σήψης και

δ) η ελαιοποίηση γίνεται ταχύτατα, βελτιώνοντας έτσι σημαντικά την ποιότητα του λαδιού.

• Η ταχύτητα εισόδου στην παραγωγή είναι υψηλή και ξεκινά από το 3ο έτος φτάνοντας το 60% της μέγιστης απόδοσης.

• Γρήγορη απόσβεση του κόστους εγκατάστασης και συντήρησης από το 5ο έτος της καλλιέργειας (με 2,5 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου).

• Μοναδική ευκαιρία αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας στα νέα εμπορικά δεδομένα. Παγκοσμίως το σύστημα αυτό είναι το επικρατέστερο για τις νέες φυτεύσεις ενώ μόνο το 2008 εγκαταστάθηκαν παγκοσμίως περισσότερα από 2 εκατομμύρια στρέμματα!

• Μεγαλύτερη αξιοποίηση της έκτασης των αγροτεμαχίων, πλεονέκτημα ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα όπου ο κλήρος είναι αρκετά μικρός.

Η εξάπλωση στην Ελλάδα

ImageΜέχρι σήμερα, η πυκνή γραμμική ελαιοκαλλιέργεια απαριθμεί περίπου 4.800 στρέμματα και σύμφωνα με τον προγραμματισμό φυτεύσεων τον Μάρτιο του 2009 θα ξεπεράσει τα 6.000 στρέμματα.

Οι σύγχρονες εκμεταλλεύσεις έχουν εγκατασταθεί σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία, Λάρισα, Φθιώτιδα, Θεσσαλία και Ημαθία.

Η ποικιλία που κυρίως έχει εγκατασταθεί κατά 84% είναι η Ελληνική Κορωνέικη Ι-38. Η Arbequina I-18 με μόλις 16% εγκαταστάθηκε αποκλειστικά στην περιοχή της Θεσσαλίας, επειδή μέχρι σήμερα παρουσιάζει υψηλή ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας δείχνει μέχρι σήμερα να έχει προσαρμοστεί άριστα στο τοπικό εδαφοκλιματικό σύστημα.

Η πυκνή γραμμική ελαιοκαλλιέργεια για τη Θεσσαλία και με δεδομένη τη μεγάλη έκταση, καθώς και τη δυνατότητα πλήρους μηχανοποίησης, ίσως μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική μορφή καλλιέργειας, που εκτός από τη βελτίωση του αγροπεριβαλλοντικού οικοσυστήματος (περιορισμένες ανάγκες φυτοπροστασίας, μειωμένες απαιτήσεις σε νερό συγκριτικά με καλλιέργειες όπως το βαμβάκι), μπορεί σε συνδυασμό με την εμπλοκή των φορέων της περιοχής, να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στον επενδυτή παραγωγό ή σε οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο (π.χ. Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, εταιρείες τυποποίησης), διευρύνοντας έτσι τον «χάρτη του λαδιού» σε βορειότερες περιοχές της χώρας.

Οι ποικιλίες θα πρέπει να είναι συμβατές με το σύστημα, δηλαδή να μην παρουσιάζουν υψηλή ευρωστία, γιατί σε συνδυασμό με την κακή διαμόρφωση των δέντρων, ο ελαιώνας θα οδηγηθεί γρήγορα σε φαινόμενα συνωστισμού και μεγάλου μεταξύ τους ανταγωνισμού.

Ποικιλίες - Αποδόσεις

ImageΜετά από τις 3 ποικιλίες που είχαμε μέχρι και τον Σεπτέμβριο, πλέον η Geοlivo.gr έχει την ελληνική αποκλειστικότητα για 2 επιπλέον ποικιλίες που είναι απόλυτα συμβατές με το πυκνό γραμμικό σύστημα, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 5.

Αrbequina i-18: Είναι η ποικιλία που έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο στην Ισπανία για το σύστημα πυκνής φύτευσης. Φαίνεται πιθανό ότι αποτελείται από πολλούς κλώνους, ένας από τους οποίους, ο Ι-18, σε πειράματα, φάνηκε ότι έμπαινε νωρίτερα σε παραγωγή, ενώ έδινε και υψηλότερες αποδόσεις. Είναι ποικιλία που συγκομίζεται πρώιμα, έχει πολύ καλής ποιότητας λάδι με φρουτώδη γεύση, χωρίς να πικρίζει. Παρουσιάζει μεγάλη σταθερότητα στην παραγωγή και ανθεκτικότητα στο κρύο.

Arbosana i-43: Ποικιλία με τη μικρότερη ανάπτυξη από τις υπόλοιπες. Το δέντρο διαμορφώνεται σε κεντρικό άξονα, αλλά δυσκολότερα. Είναι όψιμη κατά 3-4 εβδομάδες σε σχέση με την Arbequina, πολύ παραγωγική και με σταθερές αποδόσεις. Το λάδι της είναι εξαιρετικής ποιότητας, περισσότερο πικάντικο και πικρό από αυτό της Arbequina, αλλά με ευχάριστη γεύση, είναι όμως ακόμα άγνωστο στο ευρύτερο κοινό. Επίσης πολύ ανθεκτική στο κρύο.

Κορωνέικη i-38: Από τις πιο φημισμένες ελληνικές ποικιλίες ή καλύτερα πληθυσμούς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενώ αποτελεί την περισσότερο χρησιμοποιούμενη στον ελληνικό ελαιώνα. Η επιλογή i-38, που είναι περισσότερο συμβατή με το νέο σύστημα, είναι η ζωηρότερη ανάμεσα στις τρεις και η δυσκολότερη στον χειρισμό. Έχει πολύ μικρό καρπό, αλλά παράγει ταχύτερα μεγάλες αποδόσεις. Είναι ευαίσθητη στο κρύο και αρκετά ανθεκτική στο κυκλοκόνιο. Η ποιότητα του λαδιού της, όπως γνωρίζουμε, είναι εξαιρετική με χρώμα πράσινο, δεν είναι πολύ πικρό και είναι αρκετά πικάντικο. Το λάδι της έχει μεγάλη διάρκεια διατήρησης και μπορεί να παραμείνει σταθερό για πάνω από 2 χρόνια.

ImageTosca 07: Η γνωστή ποικιλία που παράγει το διεθνώς αναγνωρισμένο λάδι «Τοσκάνης», απομονώθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Cordoba σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Andaluz de Investigaciοn y Formaciοn Agraria (IFAPA), ως αποτέλεσμα των ερευνητικών τους προγραμμάτων από το 1991. Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι: Πολύ χαμηλή ευρωστία και συμπαγής κόμη, που φτάνει περίπου στο 60-70% της Arbequina. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν την ποικιλία πολύ κατάλληλη για να χρησιμοποιηθεί σε πυκνές φυτεύσεις που μπορούν να ανέλθουν ακόμα και στα 200 δέντρα ανά στρέμμα (αντί των 166 που εγκαθιστούμε σήμερα). Το λάδι της θεωρείται ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως, με πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και με φρουτώδη, ελαφρώς γλυκιά γεύση, ελαφρώς πικάντικο και ισορροπημένο. Κατά γενική εκτίμηση το ελαιόλαδό της θυμίζει αυτό της Κορωνέικης, αρκετά πικάντικο αλλά λιγότερο επιθετικό. Η ανθεκτικότητά της στο κυκλοκόνιο είναι αρκετή (όπως της Κορωνέικης) ενώ η αντοχή στο ψύχος η ίδια κι ενδεχομένως μεγαλύτερη από της Arbequina.

Επομένως η Tosca, δεδομένου του εξαιρετικού της ελαιολάδου (σαφώς ανώτερο από της Arbequina) είναι βέβαιο πως θα εγκατασταθεί σε συγκεκριμένες περιοχές του Θεσσαλικού Κάμπου, ενώ ήδη funds της Ελλάδας και του εξωτερικού δρομολογούν καθετοποιημένες εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Sikitita: Πρόκειται για το πρώτο υβρίδιο ελιάς, που παρήχθη επίσης από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Cordoba σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Andaluz de Investigaciοn y Formaciοn Agraria (IFAPA). Πρόκειται για το πρώτο υβρίδιο ελιάς που αναπτύχθηκε ειδικά για το σύστημα γραμμικής ελαιοκαλλιέργειας, με σχετική ανθεκτικότητα στο κυκλοκόνιο και μέτρια ανθεκτικότητα στον παγετό (χαμηλότερη από την Arbequina i-18 και τη Tosca 07).

Και τώρα ξεκινάμε...

ImageΑπό την περασμένη Τρίτη και στη χώρα μας ξεκίνησε κάτι εντελώς νέο στην ελαιοκαλλιέργεια. Από τους Ισπανούς (Agromillora), η Ελλάδα, μετά τις ΗΠΑ, θεωρείται η πλέον αναπτυσσόμενη χώρα για το πυκνό γραμμικό σύστημα, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της ποιότητας, στην αύξηση της παραγωγής και στη σίγουρη μείωση του κόστους ανά παραγόμενο κιλό, προσφέροντας έτσι εξαιρετικές δυνατότητες από πλευράς μάρκετινγκ, μιας και βελτιώνει την ποσότητα και ποιότητα του λαδιού (product), με δυνατότητα ανταγωνιστικών τιμών (pricing)

Πολλοί, άγνωστο γιατί, προσπάθησαν εξαρχής να διεμβολίσουν το πρώτο ξεκίνημα, με ανακρίβειες όπως για τη χαμηλή ποιότητα του ελαιολάδου, για μυκητολογικές ασθένειες, για προσδόκιμη βιωσιμότητα μόλις 10 έτη κ.λπ. Αντιλαμβανόμαστε την ψυχολογική αδράνεια 3.500 χιλιάδων ετών που υπάρχει στον χώρο της ελαιοπαραγωγής. Όμως η παγκόσμια ραγδαία ανάπτυξη, με τη συμμετοχή Ερευνητικών Ιδρυμάτων, Συνεταιριστικών Οργανώσεων και καθετοποιημένων εταιρειών τυποποίησης, μόνο ως «βιομηχανική επανάσταση» στην ελαιοκαλλιέργεια μπορεί να χαρακτηριστεί και η Ελλάδα είναι βέβαιο πως δεν θα εγκαταλείψει την τρίτη θέση στον χάρτη παραγωγής, όπως και την παράδοσή της.

* O Παναγιώτης Λαϊνάς είναι πρόεδρος της Geoplant ΑΕΕΓΕ

Η Geolivo

ImageΗ Geolivo.Gr είναι μέλος του ομίλου εταιρειών της Geoplant ΑΕΕΓΕ με έδρα τη Βάρδα Ηλείας. Η εταιρία, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της αποσύνδεσης των επιδοτήσεων, έχει ως αποκλειστικό της σκοπό να καταστήσει την Ελληνική ελαιοκαλλιέργεια μια ανεξάρτητη και βιώσιμη δραστηριότητα, που μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, θα καταφέρει να αναδείξει και εμπορικά τα μοναδικά της πλεονεκτήματα.

Η Geolivo.Gr, μαζί με το άλλο μέλος της Geoplant, Ελαιοκομική ΑΕ και την τεχνογνωσία της Ισπανικής Agromillora εισήγαγε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια το σύστημα πυκνής γραμμικής φύτευσης και μηχανικής συγκομιδής ελιάς. Μεταξύ των στόχων της εταιρίας είναι η διάδοση του συστήματος πυκνής φύτευσης, η διατήρηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του ελληνικού ελαιόλαδου και βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του.

O Αχελώος

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αιτωλοακαρνανίας «Ο Αχελώος» ιδρύθηκε το 1998 και σήμερα αριθμεί 120 μέλη. Πρόκειται για Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό, πρόεδρος του οποίου είναι ο Θωμάς Κουτσουπιάς.

«Μοχλός ανάπτυξης» για το Συνεταιρισμό και κύρια δραστηριότητα αποτελεί το σπαράγγι, που χρόνο με το χρόνο δικαιώνει τις επιλογές των ανθρώπων της συνεταιριστικής αυτής επιχείρησης, αλλά και τους Ευρωπαίους καταναλωτές, για την προτίμησή τους.

Η έδρα του βρίσκεται, έξω από το Αγρίνιο, στο δήμο Νεάπολης. Βασική δραστηριότητα του συνεταιρισμού είναι η επεξεργασία και εξαγωγή σπαραγγιών που παράγουν αγρότες της ευρύτερης περιοχής της πεδιάδας του Αχελώου, της Παραχελωίτιδας (Δήμος Οινιάδων), της Αμφιλοχίας, σε μικρότερο βαθμό, αλλά και των υπόλοιπων περιοχών του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, όπου φυσικά μπορεί να παραχθεί σπαράγγι.

Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ

Η «Παύλος Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ» ιδρύθηκε το 1958 ως αντιπρόσωπος των τρακτέρ Fordson τα οποία, από το 1919, αντιπροσώπευε η «Ιωάννης Εμμ. Κοντέλλης ΑΕ». Σήμερα δραστηριοποιείται στους τομείς Γεωργικών Μηχανημάτων, Χωματουργικών και Ανυψωτικών Μηχανημάτων, Επαγγελματικών Αυτοκινήτων και λιπαντικών. Στον τομέα των Γεωργικών Μηχανημάτων αντιπροσωπεύει τα εργοστάσια:

• New Holland Agriculture (γεωργικοί ελκυστήρες, θεριζοαλωνιστικές μηχανές, χορτοδετικές μηχανές, σιροκοπτικά, σταφυλοσυλλεκτικές μηχανές, αγροτικά μηχανήματα κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μικροφορτωτές)

• Case IH Agriculture (γεωργικοί ελκυστήρες, βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, θεριζοαλωνιστικές μηχανές).

• Steyr (γεωργικοί ελκυστήρες).

Εισήγαγε στην Ελλάδα το μηχάνημα της New Holland VX 7090 (Braud), με το οποίο εφαρμόζεται το σύστημα μηχανικής συγκομιδής.

Ελαιοσυλλεκτικη VX7090: Tεχνολογία new holland

ImageΜε τη σφραγίδα της New Holland και της ελληνικής αποκλειστικής αντιπροσωπείας Π. Ι. Κοντέλλης ΑΕΒΕ, η ελαιοσυλλεκτική VX7090 θέτει την υπερσύγχρονη τεχνολογία Braud στην υπηρεσία του σύγχρονου Έλληνα ελαιοκαλλιεργητή, προσφέροντας πολλές καινοτομίες, κατοχυρωμένες ως ευρεσιτεχνίες, τις οποίες έχουν κατ’ επανάληψη βραβεύσει κριτικές επιτροπές αποτελούμενες από επαγγελματίες και χρήστες. Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά της New Holland VX7090 είναι εν συντομία τα εξής:

- Κεφαλή συγκομιδής και εμπρόσθιος βραχίονας: Νέο κατοχυρωμένο σύστημα γρήγορης σύνδεσης/αποσύνδεσης της κεφαλής συγκομιδής, που επιτρέπει σε ένα μόνο άτομο, χωρίς εργαλεία, να την αφαιρέσει σε 10 λεπτά, και ένας νέος εμπρόσθιος βραχίονας, που ελέγχεται από το μοχλό πολλαπλών λειτουργιών και σε αυτόν προσαρμόζονται όλα τα εμπρόσθια εξαρτήματα.

- Μοχλός πολλαπλών λειτουργιών: Ενταγμένος στο μπράτσο του καθίσματος, ο νέος μοχλός πολλαπλών λειτουργιών επιτρέπει τη ρύθμιση και τον έλεγχο όλων των λειτουργιών της μηχανής.

- Διαχωριστής: Η κατοχυρωμένη αποκλειστική ευρεσιτεχνία SOCMA της New Holland, προσαρμόζεται στη μηχανή και υπόσχεται μείωση της φύρας που ανακατεύεται με τον καρπό, ενώ διαχωρίζει άμεσα όλα τα ξένα σώματα, αποτρέποντας την επαφή τους με τον καρπό.

- Σύστημα δόνησης: Το νέο σύστημα δόνησης SDC, που είναι κατοχυρωμένο, πολυβραβευμένο και υπόσχεται απόλυτο σεβασμό της βλάστησης, επιτρέπει τη ρύθμιση του πλάτους της κεφαλής σε φυτά διαφορετικού πάχους.

- Σύστημα προγραμματισμού και ελέγχου ταχύτητας: Το σύστημα αυτό επιτρέπει στο χειριστή να προγραμματίσει και να ρυθμίσει την ταχύτητα εμπρόσθιας κίνησης, η οποία διατηρείται σταθερή σε κάθε έδαφος. Αποτελείται από τρία μέρη: το μοχλό πολλαπλών λειτουργιών, έναν ειδικό αισθητήρα για τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και τη λειτουργία ελέγχου της ταχύτητας.

- Θάλαμος οδήγησης: Ο θάλαμος έχει κατασκευαστεί για να προσφέρει άριστες συνθήκες εργασίας. Είναι ευρύχωρος και προσφέρει άριστη ορατότητα σε κάθε εργασία, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Από το 213ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

πηγή: agronews.gr

Όσα χωράφια δεν περαστούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010 στο νέο σύστημα ψηφιακής απεικόνισης, χάνουν την επιδότηση.

Τελεσίγραφο από Μπόελ

ImageΌσα χωράφια δεν περαστούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010 στο νέο σύστημα ψηφιακής απεικόνισης, χάνουν την επιδότηση, λέει ξεκάθαρα με ανακοίνωσή της η Επίτροπος Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ-Μπόελ. Βέβαια, ουσιαστικά δίνει παράταση στην ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να τελειώσει έγκαιρα την ψηφιοποίηση, χωρίς όμως να παραλείψει να τονίσει ότι αυτό γίνεται κατ’ εξαίρεση για την Ελλάδα κι επειδή οι αγρότες έχουν ανάγκη να δοθεί γρήγορα η ενίσχυση και να ξεκινήσουν στην ώρα τους να υποβάλουν δηλώσεις ΟΣΔΕ από το 2010.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν, σε αυστηρό ύφος, εκδόθηκε πριν λίγη ώρα και αναφέρει τα εξής: «Η κα Mariann Fischer Boel, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, πρότεινε σήμερα σχέδιο ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα θέσει σε λειτουργία τα αναγκαία συστήματα που θα επιτρέψουν την καταβολή ενισχύσεων της ΕΕ προς τους αγρότες. Η Ελλάδα ενημέρωσε την Επιτροπή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει επειδή η καθυστερημένη κατάθεση αιτήσεων πληρωμής από τους αγρότες μέσω των συνεταιριστικών τους οργανώσεων καθιστά αδύνατη την πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων για το 2009. Τα προβλήματα προκαλούνται από καθυστερήσεις στην εγγραφή της επακριβούς τοποθεσίας των μεμονωμένων αγροτεμαχίων στο νέο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων το οποίο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα (ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων). Επειδή οι πληρωμές μπορούν να ξεκινήσουν μόνον όταν έχουν διενεργηθεί όλοι οι έλεγχοι, συμπεριλαμβανομένων των διασταυρώσεων για τις οποίες πρέπει να έχει περατωθεί η ψηφιοποίηση, έχει ζωτική σημασία να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία μετά την οποία δεν θα γίνεται δεκτή η κατάθεση, εκ μέρους των αγροτών, αιτήσεων πληρωμής . Προκειμένου να βοηθήσει τους έλληνες αγρότες, η κα Fischer Boel είναι πρόθυμη να προτείνει στην Επιτροπή την παραχώρηση, κατ’ εξαίρεση, επιπλέον περιόδου για την εγγραφή της εν λόγω τοποθεσίας των αγροτεμαχίων. Ως τελική ημερομηνία, απαρεγκλίτως, προτείνεται η 31η Ιανουαρίου 2010. Τα αγροτεμάχια που δεν θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί εξαιρούνται από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009.

Η Επίτροπος δεν αποδέχεται μια κατάσταση στην οποία μια μειοψηφία αγροτών εμποδίζει την πλειοψηφία να εισπράξει τα χρήματα που δικαιούται. Η προτεινόμενη προσέγγιση αναμένεται να επιτρέψει στην ελληνική διοίκηση να οριστικοποιήσει τις διοικητικές διασταυρώσεις, τους επιτόπιους ελέγχους, καθώς και τους ελέγχους με τηλεανίχνευση, έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2010. Μόλις όλοι οι εν λόγω έλεγχοι έχουν περατωθεί, μπορούν να διενεργηθούν πληρωμές προς τους αγρότες για τα αγροτεμάχια που έχουν ψηφιοποιηθεί και ελεγχθεί.

Το μέτρο αυτό βεβαίως αποτελεί απόλυτη εξαίρεση, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Για τον λόγο ακριβώς αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσουν σταθερότητα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων πριν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το έτος 2010. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η κατάθεση αιτήσεων για το 2010, οι έλεγχοι και οι μετέπειτα πληρωμές για τις εν λόγω αιτήσεις. Για τον ίδιο επίσης λόγο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2010, για τις αιτήσεις που αφορούν το 2009.

Η Επίτροπος κα Fischer Boel ζήτησε επίσης από την Ελληνίδα υπουργό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προσδώσει το συντομότερο δυνατό σαφή και αυστηρό ηγετικό ρόλο στην ελληνική διοίκηση και ειδικότερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ελληνικό οργανισμό πληρωμών.»

πηγή: agronews.gr

παρατείνεται ο χρόνος λήξης των επενδυτικών σχεδίων του Μέτρου 1.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις»
Με απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή παρατείνεται ο χρόνος λήξης των επενδυτικών σχεδίων του Μέτρου 1.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη-Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006».


Πιο συγκεκριμένα, για τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης με επενδύσεις κυρίως στη κτηνοτροφία που εντάχθηκαν με τις διαδικασίες της τέταρτης προκήρυξης [ΚΥΑ 637/05 (ΦΕΚ 1507/Β/2005)] δύναται να χορηγηθεί παράταση του χρόνου λήξης (καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης αποπληρωμής) έως και τριάντα τρεις (33) μήνες από την ημερομηνία πρωτοκόλλου της ατομικής απόφασης έγκρισης του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης της γεωργικής εκμετάλλευσης των δικαιούχων του Μέτρου 1.1.


Με την ίδια Υπουργική Απόφαση παρατείνεται επίσης ο χρόνος λήξης των επενδυτικών Σχεδίων του καθεστώτος ενισχύσεων για την ενθάρρυνση της δημιουργίας Πρότυπων Αγροκτημάτων.


Η παράταση αφορά Σχέδια που εντάχθηκαν με τη διαδικασία της δεύτερης προκήρυξης [ΚΥΑ 637/05 (ΦΕΚ 1507/Β/2005)] στο Μέτρο 1.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη-Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006» και δύναται να χορηγηθεί παράταση του χρόνου λήξης (καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης αποπληρωμής) έως και τριάντα τρεις (33) μήνες από την ημερομηνία πρωτοκόλλου της ατομικής απόφασης έγκρισης του επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης της γεωργικής εκμετάλλευσης των δικαιούχων του Μέτρου 1.1.