Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Βιομάζα απο πορτοκάλια ετοιμάζει η Biofresh


Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η βιομηχανία φρέσκων χυμών Biofresh Α.Ε. Η εταιρεία που παράγει τον Sparti's Juice (τον γνωστό χυμό πορτοκαλιού που δεν παράγεται από συμπύκνωμα) έχει θέσει ως βασικό στόχο της αναπτυξιακής της στρατηγικής την ενεργειακή αυτάρκεια μέσα από αποκλειστικά Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, δρομολογεί τη δημιουργία ενός πρότυπου εργοστασίου κομποστοποίησης που θα αξιοποιεί τα στερεά απόβλητα (φλούδες και πολτός εσπεριδοειδών) της βιομηχανικής της μονάδας για την παραγωγή βιομάζας. Από τη βιομάζα αυτή, στη συνέχεια, θα παράγονται τόσο ηλεκτρική και θερμική ενέργεια όσο και βιολογικό λίπασμα.

Η σχετική τεχνογνωσία, όπως είναι γνωστό, είναι διαθέσιμη ωστόσο λίγες εταιρείες στην Ελλάδα την αξιοποιούν. Η Biofresh σχεδιάζει να την ενσωματώσει σε μια μονάδα αναερόβιας ζύμωσης που θα λειτουργεί σε καθημερινή βάση και θα έχει την ικανότητα να επεξεργάζεται περί τους 50 τόνους πολτού εσπεριδοειδών ημερησίως για την παραγωγή βιοαερίου. Από τη λειτουργία της σε πρώτη φάση θα εξασφαλίζονται 850 ΚW ηλεκτρικής και 925 ΚW θερμικής ενέργειας. Στα βασικά προϊόντα της μονάδας, επιπλέον, θα περιλαμβάνεται και αγροτικό λίπασμα υψηλής ποιότητας για κατάλληλο για αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη «πράσινη» επένδυση της γνωστής εταιρείας χυμών, αφού η μονάδα που διατηρεί στα Βρυσικά Λευκοχώματος στη Σπάρτη (μια επένδυση ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ) διακρίνεται για το οικολογικό της προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη λειτουργία της απαιτούνται μόλις 25 κυβικά νερού την ώρα (σχεδόν το 1/10 της ποσότητας που χρησιμοποιεί μια συμβατική βιομηχανία χυμών). Παράλληλα, έχει εξασφαλίσει άδεια για την εγκατάσταση και λειτουργία στο χώρο της μονάδας φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 200 ΚW.
πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: