Αναζήτηση Αναρτήσεων

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Παροχή κινήτρων για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων



Πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης όλων των νέων κτηρίων, καθώς και των παλαιών που ανακαινίζονται, πωλούνται ή εκμισθώνονται σε συνδυασμό με οικονομικά - φορολογικά κίνητρα για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων προβλέπει ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), στοιχεία του οποίου παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, και ο υφυπουργός, Γιάννης Μανιάτης.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζεται σε επόμενη φάση πρόγραμμα επιδότησης οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για όσους προχωρήσουν σε ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων. Μελετάται, δηλαδή, η επιδότηση της ενεργειακής επιθεώρησης, των παρεμβάσεων, η χορήγηση επιδοτούμενων δανείων, αλλά και πρόγραμμα φοροαπαλλαγών.

Σε ό,τι αφορά την απόκτηση της ενεργειακής απόδοσης, επιβάλλεται για όλα τα νέα κτήρια προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια όπως και για τα υφιστάμενα πάνω από 1.000 τ.μ όταν πρόκειται να κάνουν ριζική ανακαίνιση, ενώ η διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης θα γίνεται από ειδικό σώμα επιθεωρητών και θα είναι υποχρεωτική ανά δεκαετία, όπως υποχρεωτική θα είναι ανά τετραετία, όμως, η επιθεώρηση λεβήτων και εγκαταστάσεων θέρμανσης και κλιματισμού.

Δημόσια διαβούλευση

Σήμερα δίδονται σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης με το οποίο θα εκδοθεί ο ΚΕΝΑΚ, καθώς και ένα σχέδιο Π.Δ. για τους ενεργειακούς επιθεωρητές, τα οποία εκπονήθηκαν έπειτα από συνεργασία του υπουργείου ΠΕΚΑ, του ΚΑΠΕ, του Εθνικού Αστεροσκοπείου και του ΤΕΕ, ενώ ελήφθησαν υπόψη και τα κείμενα που είχε επεξεργαστεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, προωθείται πρόγραμμα ενίσχυσης ιδιωτών για ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων (με αντικατάσταση κουφωμάτων, μονώσεις τοίχων κ.λπ.) που παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ, όπως είπε η υπουργός, τα κίνητρα εξετάζεται να περιλαμβάνουν επιδοτήσεις ή επιδότηση του κόστους δανεισμού, φοροαπαλλαγές κ.ά.

Αναφέρθηκε ότι θα επιδιωχθεί να δεσμευτεί το μέγιστο δυνατόν κονδύλι από το ΕΣΠΑ, ωστόσο ο υφυπουργός, Γ. Μανιάτης, επανέλαβε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει προσδοκίες στους πολίτες χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα θεμέλια. Ακόμη και αν, όπως είπε, διετίθετο το κονδύλι των 400 εκατ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, στο πρόγραμμα δεν θα εντάσσονταν περισσότερα από 15 - 20.000 σπίτια.

Επιθεωρήσεις

Αναλυτικά σε ό,τι αφορά τον ΚΕΝΑΚ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ΠΕΚΑ ανακοίνωσε χθες ότι
:

Ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται στα υφιστάμενα κτήρια όταν νοικιάζονται ή πωλούνται, με βάση τις οποίες τα κτήρια θα κατατάσσονται σε βαθμίδες ενεργειακής απόδοσης, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές, ενώ σχετικά με το κόστος των επιθεωρήσεων είπαν ότι το όριο του 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση αποτελεί βάση για συζήτηση, αλλά η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τη διαβούλευση.

Επίσης στα νέα κτήρια, αυτά που θα κατασκευαστούν με οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν με το νέο καθεστώς, οι επιθεωρήσεις θα γίνονται ανά δεκαετία και ανά τετραετία για λέβητες, εγκαταστάσεις θέρμανσης και κλιματισμού, ενώ για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης αντί για μελέτη θερμομόνωσης.

Ενεργειακές επιθεωρήσεις θα γίνονται επίσης σε υφιστάμενα κτήρια άνω των 1,000 τετραγωνικών όταν υφίστανται ριζική ανακαίνιση.

Η κα Μπιρμπίλη τόνισε ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσο όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο το χρόνο, κατανάλωση που είναι μέχρι και τριπλάσια σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβεννύονται σε διάστημα 5-8 ετών, μετά την πάροδο του οποίου ο χρήστης του κτηρίου έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης / ψύξης.

Το ΥΠΕΚΑ, τέλος, υπογραμμίζει ότι η πιο φτηνή ενέργεια και η πιο φιλική στο περιβάλλον δεν είναι αυτή που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, αλλά αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ.

Οχήματα

Δεν υπάρχει σκέψη για εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης αυτοκινήτων. Αυτό δήλωσε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τα χαρακτηριστικά

Τα βασικά χαρακτηριστικά του ΚΕΝΑΚ είναι τα εξής:

1. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών νέων κτηρίων απαιτείται εκπόνηση μελέτης ενεργειακής απόδοσης κτηρίων, η οποία πρακτικά αντικαθιστά και αναβαθμίζει την παλιά μελέτη θερμομόνωσης.

2. Εισάγεται η διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης και ενεργειακής κατάταξης κτηρίων (έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης ισχύος δέκα -10- χρόνων).

3. Απαιτούνται περιοδικές ενεργειακές επιθεωρήσεις λεβήτων & εγκαταστάσεων θέρμανσης και εγκαταστάσεων κλιματισμού ανά τετραετία.

4. Θεσπίζεται η διαδικασία των ενεργειακών επιθεωρήσεων, που θα διενεργούνται από ιδιώτες ενεργειακούς επιθεωρητές.

5. Θεσπίζεται διαδικασία ελέγχου της αξιοπιστίας των επιθεωρήσεων και της εφαρμογής των σχετικών κανονιστικών ρυθμίσεων, καθώς και επιβολής κυρώσεων, που θα γίνεται μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που συγκροτείται άμεσα στην Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια: