Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

"Το πρώτο κύμα" των τρακτέρ σε θέσεις μάχης

Image

Χαρακτήρα καθολικής διαμαρτυρίας προσλαμβάνει για μια ακόμη φορά η συνήθης χειμερινή κάθοδος των τρακτέρ στους εθνικούς δρόμους, παρά την εικόνα δημοσιονομικής κατάρρευσης που παρουσιάζει η χώρα και τα λιγοστά περιθώρια ικανοποίησης οικονομικών αιτημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης, με βάση το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας που υιοθέτησε το μεσημέρι της Πέμπτης το υπουργικό Συμβούλιο. Από την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου βρίσκεται σε εξέλιξη το «πρώτο κύμα» συγκεντρώσεων των τρακτέρ σε κρίσιμους οδικούς κόμβους, με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο των νεολαίων να έχει τον πρώτο λόγο στις αντιδράσεις. Από τη Δευτέρα τη «σκυτάλη» παίρνουν οι ομάδες των αγροτοσυνδικαλιστών που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, οι οποίοι ήδη αναπτύσσουν έντονη δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές, όπως π.χ. στη Μελούνα, έξω από τον Τύρναβο. Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου προβλέπεται να ξεκινήσει το «τρίτο κύμα» με τους συνδικαλιστικούς βραχίονες των Ενώσεων που πρόσκεινται κατά βάση στη Νέα Δημοκρατία να δίνουν το δικό τους παρόν στις εξελίξεις.

Όπως όλα δείχνουν από το μεσημέρι της Παρασκευής και μέχρι την Τετάρτη δύσκολα θα μπορούσε να γίνει κάτι που θα αναστείλει το προγραμματισμό των αγροτοσυνδικαλιστών για κάθοδο στις εθνικές οδούς.

Πρώτη γεύση των κυβερνητικών διαθέσεων δόθηκε από την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή, με την ομιλία της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ μια δεύτερη θα αποτελέσει η συνέντευξη τύπου το βράδυ της Παρασκευής στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα.

Το «πνεύμα» πάντως των κυβερνητικών θέσεων είναι «ελάτε να συνεργασθούμε μεθοδικά και αποφασιστικά για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας, μη μας ζητάτε λεφτά γιατί δεν υπάρχουν!».

Από την άλλη πλευρά το μήνυμα που αποστέλλεται είναι μάλλον συγκεχυμένο, καθώς οι πιέσεις της αγοράς στις τιμές των αγροτικών προϊόντων εντείνονται, οι κοινοτικές ενισχύσεις εκλογικεύονται και η πρόσβαση στα πιστωτικά ιδρύματα γίνεται όλο και πιο δυσχερής. Βεβαίως, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι πολλών ταχυτήτων, όπως ανάλογα είναι και τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα μπλόκα. Το βέβαιο είναι πως το πακέτο Χατζηγάκη του 2009 έχει «ανοίξει την όρεξη» σε πολλούς, που αρνούνται όμως να καταλάβουν πως… δεν είναι ο περυσινός καιρός ο φετινός χειμώνας!

ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

ImageΑπό το μεσημέρι της Τετάρτης παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον Δομοκό οι αγρότες της Βόρειας Φθιώτιδας που ήδη έχουν ολοκληρώσει την κάθοδό τους στην Αλαμάνα με πρωταγωνιστή τον Βάιο Γκανή.

Λίγο πιο νότια στον Παλιό Λεβέντη, στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, έχει στηθεί ένα δεύτερο μπλόκο του οποίου ηγείται ο Λεωνίδας Χρας. Την Παρασκευή το μεσημέρι πάνω από 200 τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στην Αλαμάνα από τον Παμφθιωτικό αγροτικό σύλλογο και αυτόν της Βόρειας Φθιώτιδας ενώ αρκετά είναι και τα τρακτέρ που βρίσκονται στην Λοκρίδα, στην περιοχή του Παλιού Λεβέντη.

Μεγάλη κινητοποίηση έχει γίνει στην περιοχή της Λειβαδιάς που υποστηρίζει το γνωστό μπλόκο του Κάστρου, με αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από 300 περίπου τρακτέρ ενώ, λίγο πιο νότια στο 90ό χιλιόμετρο της Εθνικής Αθηνών - Θεσσαλονίκης αναμένεται μια ακόμα συγκέντρωση τρακτέρ από τους αγρότες της Θήβας.

Λίγο πιο νότια στον Παλιό Λεβέντη, στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, έχει στηθεί ένα δεύτερο μπλόκο του οποίου ηγείται ο Λεωνίδας Χρας.

Αγρότες από τα Χανιά την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 10 το πρωί θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου στο ύψος της διασταύρωσης προς Μεγάλα Χωράφια.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ

ImageΜε «ορίζοντα» την κάθοδό τους τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου στον κόμβο της Νίκαιας, τα «κόκκινα» τρακτέρ έκαναν συγκέντρωση την Πέμπτη το πρωί στην πλατεία του Τυρνάβου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην είσοδο της πόλης, στο ύψωμα της Μελούνας, όπου και παραμένουν παραταγμένα.

Η κινητοποίηση αυτή προκάλεσε «προβληματισμό» στους οπλαρχηγούς της ομάδας Κοκκινούλη, που έχουν ανακοινώσει ότι ένα από τα σημεία συγκέντρωσης την επόμενη Τετάρτη είναι η Μελούνα.

Στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν για λίγο την Πέμπτη και οι Σέρρες με περίπου 100 τρακτέρ στο ύψος του Στρυμονικού ενώ την Παρασκευή προέβησαν στο κλείσιμο της Εγνατίας, στήνοντας μπλόκο στη γέφυρα του Στρυμόνα.

Την κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού οι δύο ομοσπονδίες του νομού (πράσινοι-γαλάζιοι), ενώ ο Αδέσμευτος Σύλλογος Αγροτών Μαυροθάλασσας έστησε, με την σειρά του, μπλόκο στον κόμβο Κερδυλλίων με αποτέλεσμα η κίνηση να διενεργείται από την παλιά εθνική οδό. Τη Δευτέρα η Ένωση Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων Νομού Σερρών.

Στην Καστοριά οι αγρότες έδωσαν ραντεβού, στο τελωνείο Κρυσταλοπηγής και στον κόμβο Βογατσικού, στην είσοδο της Μεσοποταμιάς, στον κόμβο του Νέστου και στον κόμβο Αμυγδαλεώνα αποφάσισαν να συγκεντρωθούν οι αγρότες της Καβάλας, ενώ συνεδρίαζαν και οι αγρότες των Γρεβενών.

Εκτός από τον Προμαχώνα, τη Δευτέρα θα στηθεί και το μπλόκο στους Ευζώνους από αγρότες του Κιλκίς, ενώ αγρότες του Έβρου θα βγουν στους Κήπους του Έβρου την Κυριακή και στο Ορμένιο, χωρίς όμως πρόθεση να εμποδίζουν τη διέλευση. Αποφάσεις έχουν ληφθεί και από αγρότες της Φλώρινας για να κατευθυνθούν στον μεθοριακό σταθμό της Νίκης ή αν χρειασθεί και προς την Εγνατία οδό.

Τέλος στον κόμβο της Φαρκαδόνας θα παραταχθούν οι Τρικαλινοί αγρότες.

Υπενθυμίζεται ότι το συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ θα γίνει το πρωί της Δευτέρας στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας, ενώ οι «γαλάζιοι» του θεσσαλικού κάμπου βγαίνουν την Τετάρτη στη Μελούνα (Τυρνάβου), και στον κόμβο Πλατυκάμπου (Αγιά). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δρόμος στα δύο αυτά σημεία θα μείνει ανοιχτός καθ’ όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης (που δεν θα ξεπεράσει τη μία εβδομάδα) και οι αγρότες θα μοιράζουν ενημερωτικό υλικό με τα αιτήματά τους.

Από την Τρίτη 19 Ιανουαρίου αναμένονται κινητοποιήσεις από την ΠΑΣΥ Βορειο-κεντρικής Εύβοιας, όπου μαζί με τους αγροτικούς συλλόγους της περιοχής θα κατέβουν με τα τρακτέρ τους στη θέση Παλιούρια της εθνικής οδού Χαλκίδας- Ιστιαίας στις 10 το πρωί. Παράλληλα, την Τρίτη, θα κινητοποιηθούν και οι αγρότες της Πελοποννήσου.

πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: