Αναζήτηση Αναρτήσεων

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Η ποιοτική αναβάθμιση του βαμβακιού ο μεγάλος στόχος




Την επιτακτική ανάγκη να συνεχιστεί η βαμβακοκαλλιέργεια στο Νομό Λάρισας και στη Θεσσαλία γενικότερα τα επόμενα χρόνια τόνισε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας ο αντινομάρχης Αγροτικού τομέα κ. Κων/νος Σπανούλης.

Και σημείωσε ότι η Νομαρχία Λάρισας έχει στόχο να περάσουμε πλέον από το "χύμα" βαμβάκι σε ένα προϊόν ποιοτικό, πιστοποιημένο με υψηλή προστιθέμενη αξία στην αγορά.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο ενημέρωσης από τους υπευθύνους ελεγκτές για το "Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού" του ΚΑΝ. 637/08 ο κ. Σπανούλης επανέλαβε τη βούληση του Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρού αλλά και τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει τα τελευταία χρόνια η Νομαρχιακή Αρχή για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καλλιέργεια του βαμβακιού στο Νομό Λάρισας.

Ο αντινομάρχης Αγροτικού τομέα στην τοποθέτηση του προς τους αρμόδιους ελεγκτές του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Βαμβακιού τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: "Το βαμβάκι είναι η μοναδική ποτιστική καλλιέργεια που απαιτεί το λιγότερο νερό. Η σκέψη ορισμένων που ελαφρά τη καρδία ζητούν να μην υπάρξουν ποτιστικές καλλιέργειες τα επόμενα χρόνια και να αντικαταστούν αυτές εξ ολοκλήρου με ξερικές θα έδινε την χαριστική βολή για την επιβίωση των κατοίκων στις πόλεις μιας και η θερμοκρασία το καλοκαίρι θα αυξανόταν κατά 5ο C τουλάχιστον - και ως εκ τούτου με την εξέλιξη αυτή τα χωράφια των παραγωγών θα απέδιδαν την μισή παραγωγή.

Εάν σταματήσει η βαμβακοκαλλιέργεια και οι παραγωγοί στραφούν σε άλλες καλλιέργειες όπως π.χ. καλαμπόκι, βιομηχανική τομάτα, ζαχαρότευτλα, σιτηρά κ.α. θα δημιουργηθεί μία υπερπροσφορά με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των τιμών και την κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος.

Οι βαμβακοκαλλιεργητές σημείωσε ο κ. Σπανούλης τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει τεράστιες υποδομές. Η περίπτωση εγκατάλειψης της βαμβακοκαλλιέργειας θα οδηγήσει τους παραγωγούς σε μία δυσβάσταχτη υποχρέωση, τα εκκοκκιστήρια θα κλείσουν και η ανεργία θα κορυφωθεί .

Η βαμβακοκαλλιέργεια στηρίζει οικονομικά εκτός από τα αγροτικά νοικοκυριά πολλές επαγγελματικές ομάδες (Γεωτεχνικούς, Εμπόριο εφοδίων, Μεταφορικές Εταιρίες, Βιομηχανικοί Εργάτες κ.α.)

Είναι το μοναδικό προϊόν που είναι ελλειμματική η Ε.Ε. γι' αυτό εξάλλου έως το 2013 είναι διασφαλισμένο συνδεδεμένο ποσό 80 ευρώ/στρεμ. Για καλλιέργεια έως 2,5 εκατομ. στρέμματα .

Το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής εξάγεται με σημαντικές εισροές συναλλάγματος για την χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να παράγει βιοκαύσιμα από ενεργειακά φυτά γιατί πληρώνει αδρά πράσινους ρύπους και το βαμβακέλαιο δίνει και εδώ λύση.

Για τους κυριότερους παραπάνω λόγους το βαμβάκι μπορεί να σταθεί μέσω της οργάνωσης και της ταυτότητας του. Η ολοκληρωμένη διαχείριση με το σήμα της πιστοποιεί την υγιή και ανόθευτη ποιότητα του παραγόμενου βάμβακος, δίνοντας προστιθέμενη αξία και καλές αγορές προς όφελος των παραγωγών εκκοκιστών και της χώρας.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω οφέλη ο Νομάρχης κ. Λουκάς Κατσαρός κατέθεσε (μέσω ΕΝΑΕ) στην κ. Μπατζελή την πρόταση για ένα νέο πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης 4 ετούς διάρκειας μιας και οι πιστώσεις είναι διασφαλισμένες από την ΚΟΑ βάμβακος (100% Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση) με προκήρυξη και ένταξη των παραγωγών πριν την έναρξη ανοιξιάτικης σποράς.

Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί στη διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης 3.575 αιτήσεις παραγωγών που ανήκουν σε 19 ομάδες και αφορούν 245.000 στρ. βαμβακιού.

Το εν λόγω πρόγραμμα έχει στόχο την λελογισμένη χρήση λιπασμάτων-ζιζανιοκτόνων , την καλύτερη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών , τη μείωση των ψεκασμών , καθώς και τη μείωση του κόστους καλλιέργειας και πέρα από αυτά στοχεύει κυρίως και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης έλαβε ήδη μέτρα για την γρήγορη διεκπεραίωση των αιτήσεων στον Ο.ΠΕ.ΚΕ.ΠΕ.

Στη συγκέντρωση προλόγισε ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λάρισας κ. Δημ. Ζδουκόπουλος και εκ μέρους του τμήματος Φυτικής Παραγωγής που έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος ο Τμηματάρχης κ. Φίλιππος Μάντζαρης, ενώ τη σχετική ενημέρωση έκανε ο υπεύθυνος εισηγητής Γεωπόνος κ. Λευτέρης Τζιούφας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν 40 Γεωπόνοι-Τεχνολόγοι οι οποίοι ορίσθηκαν από την Υπηρεσία ελεγκτές του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: