Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

΄΄Άρωμα΄΄ γαρδένιας στους Μεσογειακούς;

΄΄Άρωμα΄΄ γαρδένιας στους Μεσογειακούς;
Το επίσημο φυτό των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 να είναι η γαρδένια, προτείνει ο Ανθοκομικός Σύλλογος Μαγνησίας. Σήμερα στην Αγριά της Μαγνησίας δραστηριοποιείται Ομάδα Γαρδενοπαραγωγών που αριθμεί έξι μέλη κι η δυναμικότητά της είναι 75 στρέμματα θερμοκήπια και 10 στρέμματα υπαίθρια καλλιέργεια. Είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γαρδένιας στην........ Ευρώπη και ο πρώτη εξαγωγική ανθοκομική οργάνωση της Ελλάδας, με εξαγωγικό τζίρο 1.200.000 ευρώ.
Εκτός από τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Ομάδα, πολλές άλλες δρουν αυτόνομα και καλλιεργούν αποκλειστικά ή μαζί με άλλα φυτά γαρδένιες. Η δυναμικότητά τους υπολογίζεται σε 40 στρέμματα θερμοκήπια και 20 στρέμματα υπαίθρια. Συνολικά μαζί με την Ομάδα υπάρχει ένα μέγεθος γύρω στα 115 στρέμματα θερμοκήπια και 30 στρέμματα υπαίθρια καλλιέργεια. Είναι προφανές ότι είναι το υψηλότερο ποσοστιαία καλλιεργούμενο ανθοκομικό είδος στη Μαγνησία. Στην υπόλοιπη Ελλάδα περίπου 30 στρέμματα χρησιμοποιούνται είτε για ανάπτυξη, είτε για μικρής χρονικής διάρκειας φιλοξενία μέχρι την τελική προώθησή της στις αγορές.
Με βάση τα παραπάνω ο Πρόεδρος του Ανθοκομικού Συλλόγου Μαγνησίας και Πρόεδρος της Ομάδας Γαρδενοπαραγωγών Αγριάς κ. Σταύρος Τσαλούχος τονίζει ότι δίκαια προτάθηκε η γαρδένια σαν επίσημο φυτό των Μεσογειακών Αγώνων και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι η προβολή της θα γίνει πρώτον μέσω των M.M.E. που θα μεταδώσουν τους αγώνες σε όλες τις παραμεσόγειες χώρες και δεύτερο μέσω της γνωριμίας και της παραπέρα διαφήμισης από τους ανθρώπους που θα συμμετέχουν ή θα παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Όσον αφορά στη δυνατότητα επιχειρήσεων του νομού μας να προμηθεύσουν φυτωριακό και ανθοκομικό υλικό, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο προκήρυξης και ανάθεσης των διαγωνισμών έργων πρασίνου. Είναι απαραίτητος ένας εκ των προτέρων σχεδιασμός έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να ξέρουν τι είδους φυτά και σε τι ποσότητες θα χρειαστούν. Έτσι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να προετοιμαστούν. Και ο χρόνος που απομένει είναι ήδη λίγος. Βέβαια το μέγεθος των επιχειρήσεων τον νομού δεν δικαιολογεί την καθολική κάλυψη των αναγκών από αυτές. Αλλά ένα σημαντικό μέρος του υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε. Πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι O.T.A. που θα κληθούν να υλοποιήσουν μέρος των έργων. Ελπίζω να μην επαναληφθεί το δεδομένο των Ολυμπιακών Αγώνων τον 2004 όπου παρά τις ημερίδες και τις συσκέψεις που έγιναν και το σχεδιασμό για εκατομμύρια φυτά, οι επισημάνσεις και οι προτάσεις ήταν σχεδόν παρόμοιες, αλλά στο τέλος τα έργα υλοποιήθηκαν με μεγάλο ποσοστό εισαγόμενων φυτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: