Αναζήτηση Αναρτήσεων

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΕΣΠΑ: απογοητευτική η απορρόφηση πόρων



ΕΣΠΑ: απογοητευτική η απορρόφηση πόρων

Ευγενια Tζωρτζη
Μη ικανοποιητική κρίνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απορροφητικότητα στα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, η οποία δεν υπερβαίνει το 3%. Αυτό προκύπτει από επιστολή του γενικού διευθυντή Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κ. Ζ.Μ. Σέιλερ, στην οποία επισημαίνει ότι ο κίνδυνος απωλειών στους κοινοτικούς πόρους είναι ήδη ορατός για το 2011.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν μετά από επισκέψεις που έκανε κοινοτικό κλιμάκιο στην Αθήνα το τελευταίο δίμηνο, στις οποίες ενημερώθηκε και για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την απλοποίηση του διαχειριστικού πλαισίου του ΕΣΠΑ. Απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης σημείωσε ότι οι δαπάνες που έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα περιορίζονται στα 820 εκατ. ευρώ, καθηλώνοντας την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στο 3%.
Σύμφωνα πάντως με τον ομιλητή από την πλευρά της Ν.Δ. και πρώην γενικό γραμματέα επενδύσεων κ. Κώστα Μουσουρούλη, η χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι πόροι ύψους 8 δισ. ευρώ, που δαπανήθηκαν για τη χρηματοδότηση «έργων γέφυρες» βρίσκονται «παρκαρισμένα» στο Γ΄ ΚΠΣ. Η σταδιακή μεταφορά αυτών των πόρων στο ΕΣΠΑ με το κλείσιμο των προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ που θα πρέπει να γίνει έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, βελτιώνει την εικόνα για την απορροφητικότητα του προγράμματος, που εμφανίζεται τεχνητά πολύ χαμηλή. Για την επιτάχυνση των έργων η κυβέρνηση προχωρά πάντως στην απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης πράξεων, στην κατάργηση του δεύτερου σταδίου πιστοποίησης προτύπου ΕΛΟΤ για όλα τα τομεακά και τα περιφερειακά προγράμματα, στην κατάργηση των δεκατριών Αναπτυξιακών Οργανισμών των Περιφερειών και της «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.», καθώς και στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, σχετικά με την επικαιροποίηση και αναθεώρηση των μελετών για την επιτάχυνση ένταξης των έργων.
πηγή: news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: