Αναζήτηση Αναρτήσεων

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Orthotomicus erosus: έντομο απειλή των πεύκων-Πλύσεις - κοπές άρρωστων δένδρων.


Παλιά είδηση(Μάρτιος 2009) για έντομο (Orthotomicus erosus) απειλή των πεύκων- Το παράδειγμα της Νέας Πεντέλης.
Σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι και οι φορείς της Νέας Πεντέλης, μετά την ανακάλυψη ότι τα πεύκα του περιαστικού δάσους της περιοχής έχουν μολυνθεί από το έντομο Orthotomicus erosus, το οποίο καταστρέφει ολοσχερώς τα δέντρα μέσα σε 40 ημέρες! Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη, μιας και η μόλυνση έχει φτάσει και μέσα στις αυλές των σπιτιών. Εξαπλώνεται δε τόσο γρήγορα, που, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου άρρωστα δέντρα είχαν παρατηρηθεί στον Προφήτη Ηλία, πλέον το πρόβλημα έχει επεκταθεί μέχρι τις παρυφές του Νεκροταφείου Μελισσίων...

Το θέμα είχε απασχολήσει και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Πεντέλης, μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Γιώργου Μουαμελετζή. Τελικώς,το Σώμα αποφάσισε να καλέσει εσπευσμένα τόσο το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), όσο και το Δασαρχείο Πεντέλης, πριν προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια.


Πράγματι, εκπρόσωποι του ΕΘΙΑΓΕ πραγματοποιήσαν αυτοψία στην περιοχή και ταυτοποίησαν το έντομο, καθώς και ότι πράγματι έχει προκαλέσει ζημιά. Πρότειναν μάλιστα, σύμφωνα με τους υπευθύνους του Δήμου, να κοπούν και να απομακρυνθούν άμεσα όλα τα άρρωστα δέντρα, για να σωθούν τα υπόλοιπα.

Άλλη άποψη είχε όμως το Δασαρχείο Πεντέλης! Μετά από αρκετές εβδομάδες και παρά το ότι αναγνώρισε το πρόβλημα, έδωσε άδεια να κοπούν μόλις... 10 δέντρα!


Οι κάτοικοι από την πλευρά τους είναι ανάστατοι και δηλώνουν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. «Τον χειμώνα κάναμε 3 αναδασώσεις, ο Προφήτης Ηλίας καθαρίστηκε πέρισυ το καλοκαίρι, δεν γίνεται να βλέπουμε τα δέντρα να ξεραίνονται δίπλα μας και να τα αφήνουμε».

Από την άλλη, πηγές του δημαρχείου Νέας Πεντέλης ανέφεραν ότι ο Δήμος είναι αναγκασμένος να υπακούσει στις υποδείξεις του Δασαρχείου.

Orthotomicus erosus


Η κοινή ονομασία του εντόμου είναι μεσογειακό φλοιοφάγο έντομο της πεύκης. Οι κύριοι ξενιστές του Orthotomicus erosus είναι κυρίως η τραχεία πεύκη και πολύ λιγότερο η μαύρη πεύκη.

Το έντομο αυτό προσβάλλει δευτερογενώς και πολλές φορές νεκρώνει τα καταπονημένα από έλλειψη υγρασίας δέντρα, κυρίως νεαρά ή υπερήλικα, που αναπτύσσονται σε φτωχά εδάφη. Οι νεκρώσεις αυτές είναι πολύ χαρακτηριστικές κατά την περίοδο ανάπτυξης των φυτών.

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους από τους Orthotomicus erosus είναι η μετάδοση παθογόνων μυκήτων, οι οποίοι προκαλούν εκτεταμένη θνησιμότητα στα πεύκα.


Τάνια Κατσάνη


Πλύσεις - κοπές άρρωστων δένδρων (Ιούνιος 2009)

Συνεχίζονται οι καθαρισμοί με πλύσεις των δέντρων που έχουν προσβληθεί από τη βαμβακίαση στη Νέα Πεντέλη, μετά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Το πρόβλημα είναι οξύ κι οι κάτοικοι είχαν αρχίσει να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στον Δήμο από τις αρχές τις άνοιξης. Ήδη, 600 δέντρα έχουν πλυθεί από τα δημοτικά συνεργεία, ενώ έχει καθαριστεί πλήρως η περιοχή στη Ρεματιά Χαλανδρίου - Πεντέλης, στο ύψος της οδού Παναγούλη.


Στη Ρεματιά, ωστόσο, ο Δήμος έχει κόψει και περίπου 70 δέντρα, άρρωστα και ξερά, από τη νέα ασθένεια που έχει εκδηλωθεί στα δάση της Πεντέλης και οι αρμόδιοι αποδίδουν στο φλοιοφάγο έντομο Orthotomicus erosus. «Κόβουμε τα δέντρα χωρίς ακόμη να έχουμε ακόμη στα χέρια μας την άδεια, η οποία δεν μας έχει δοθεί παρά τις επανειλημμένες κρούσεις μας στο Δασαρχείο και παρά τις προσπάθειες του ΣΠΑΠ. Ολιγωρούν επικίνδυνα. Τα δέντρα, με τη νέα ασθένεια, ξεραίνονται και πεθαίνουν μέσα σε 40 ημέρες», δήλωσε στην «Α» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Γ. Μουαμελετζής (φωτό), για να προσθέσει: «Δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, πεθαίνει το βουνό. Έτσι θα συνεχίσουμε».


Όπως αναφέρει ο ίδιος, οι κάτοικοι συμφωνούν στην κοπή των άρρωστων δένδρων και συμπληρώνει:


«Στην τελευταία σύσκεψη του ΣΠΑΠ είδαμε τους επιστήμονες να μην έχουν μία και σίγουρη άποψη για το τι πρέπει να γίνει, για το ποιο φλοιοφάγο έντομο ή μύκητας φταίει για την ξήρανση και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Άλλοι υποστήριξαν ότι φταίει η βαμβακίαση, άλλοι το erosus orthotomicus, άλλοι και τα δύο μαζί. Άλλοι είπαν να κοπούν τα δέντρα και άλλοι όχι. Εμείς όμως έχουμε επίσημο έγγραφο από το Ινστιτούτο Ερευνών του υπουργείου Υγείας, που αναφέρει ότι όλα τα ξερά δέντρα πρέπει να κοπούν, για να μη μολυνθούν και τα υπόλοιπα.


Οι κάτοικοι φωνάζουν κι έχουν δίκιο. Βιώσαμε τις μεγάλες πυρκαγιές, δεν μπορούμε να κρατάμε νέες εν δυνάμει εστίες στο βουνό. Πρέπει ν’ αντιδράσουμε κι όλοι μαζί να σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί. Ακόμη κι αν δεν θεωρούμαστε νόμιμοι».


Σε ό,τι αφορά τις πλύσεις, ο αντιδήμαρχος δηλώνει ότι ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος και συγχαίρει τους εργάτες που δουλεύουν καθημερινά: «Έχουν ευαισθητοποιηθεί από το έργο που γίνεται, ενώ οι ίδιοι οι ιδιώτες έχουν προχωρήσει στην πλύση 500 δέντρων σε αυλές. Τώρα συνεχίζουμε με την περιοχή της Δεξαμενής, που έχει επίσης μεγάλο πρόβλημα. Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θέλουμε να εισηγηθούμε να δοθεί και άλλο ποσό, ώστε να καθαριστεί φέτος το καλοκαίρι και ολόκληρος ο λόφος του Προφήτη Ηλία».


Εντωμεταξύ, πρόβλημα προέκυψε τελευταία με τον κλαδοφάγο, το μηχάνημα που κάνει ροκανίδια τα κλαδιά που κόβονται, ακριβώς λόγω της μεγάλης ποσότητας των κλαδιών που παράγονται από τη φροντίδα των δένδρων, όπως επισημαίνει ο κ. Μουαμελετζής.


Τάνια Κατσάνη

πηγή: http://www.amarisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: