Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ Νέοι Αγρότες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας‏ Την Τετάρτη, 10 Φεβ 2010



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9-2-2010



Οι Νέοι Αγρότες προβληματίζονται,


μαζί με το παρόν, κυρίως για το μέλλον



Μετά την μοναδική επίσκεψη στην κα Υπουργό ΑΑ&Τ (29-10-2009), την συνάντηση-συζήτηση με τον κ. Α. Τσίπρα (ΣΥΡΙΖΑ, 27-1-2010), την συνάντηση-συζήτηση με τον κ. Α. Σαμαρά (Νέα Δημοκρατία, 27-1-2010), την συζήτηση με τον κ. Α. Κοντό (τ. ΥπΑΑΤ, 7-2-2010) και την συζήτηση με τον κ. Μ. Παπαδόπουλο (τ. ΥφΑΑΤ, 7-2-2010) το συγκροτημένο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών συνεχίζει τις επαφές για την ενημέρωση όλων των πολιτικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δομών.


Την Τετάρτη, 10 Φεβ 2010, θα έχει την ευκαιρία το ΔΣ της ΠΕΝΑ να ενημερώσει τον κ. Κ. Παπούλια, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τους προβληματισμούς τόσο της παρόντος όσο και κυρίως για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.


Μερικά από τα θέματα που απασχολούν την ΠΕΝΑ είναι και:


Η Ενιαία έκφραση Αγροτικού Συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα με σημείο αναγέννησης του το 2010 με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το Κιλελέρ. Όλες οι κοινωνικές ομάδες και οι κοινωνικοί εταίροι εκφράζονται ενιαία σε επίπεδο Ελλάδος και μπορούν να συνομιλούν με μια φωνή με τους άλλους εταίρους και με την Κυβέρνηση, πχ ΓΕΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ κλπ. Ο αγροτικός χώρος παρουσιάζει πολυδιάσπαση λόγω ιδεολογικών-κομματικών επιδράσεων ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΥ κλπ, αλλά και κλαδική πολυπλοκότητα, όπως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών, Σύνδεσμος Μετακινουμένων Κτηνοτρόφων κλπ. Ταυτόχρονα δεν έχει καθορισθεί σε ελληνικό επίπεδο ποιος είναι ο επαγγελματίας αγρότης. Αποτέλεσμα της ασάφειας είναι να μην υπάρχει ισχυρός προσανατολισμός επιδιώξεων, να μην μπορούν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του αγροτικού κόσμου από κοινού με τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, και να παραμένει το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα μόνο διεκδικητικό.


Οι ενδείξεις «ασυνέχειας» του κράτους, όπως στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Τον Οκτ 2008 υπογράφηκε η ΚΥΑ για το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Α.Μπαλτατζής 2007-2013». Στις 27 Ιαν 2009 δημοσιεύθηκε η Πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών, που προέβλεπε συγκεκριμένη μοριοδότηση, ανά μήνα αξιολόγηση και εγκριτική ή απορριπτική απόφαση μέσε σε 4 μήνες, μέχρι του ορίου των 100.000.000 € (από τα 305.000.000 € του μέτρου για 12.000 Νέους Γεωργούς για όλο το πρόγραμμα). Μετά από πολιτικές πιέσεις, και της τότε αντιπολίτευσης, ο ΥπΑΑΤ εξέδωσε απόφαση στις 3 Σεπ 2009, που επέτρεπε την ένταξη μέχρι 287.000.000 € (που επέτρεπε όλους τους 8.500 περίπου αξιολογηθέντες θετικά να ενταχθούν και να χαρακτηρισθούν Νέοι Αγρότες). Οι πίνακες των «εν δυνάμει δικαιούχων αναρτήθηκαν σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση με αποτέλεσμα οι νέοι να μένουν ανασφάλιστοι, χωρίς εργασία, με δαπάνες ενοικίασης ή/και αγοράς των μέσων της αγροτικής εκμετάλλευσης, χάνοντας συνεχώς πιθανές ευκαιρίες άλλης επαγγελματικής καριέρας.


Η τόνωση των αξιών, του τρόπου ζωής και των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του αγροτικού κόσμου. Η κατανομή των οικονομικών ρόλων παλαιότερα χαρακτήριζε τον αγρότη κυρίως ως παραγωγό προϊόντων, τα οποία ήταν ογκώδη, αλλοιώσιμα και σκοπίμως μικρής χρηματικής αξίας. Ζούσε σε σχεδόν κλειστές κοινωνίες με ενσωματωμένες αξίες επιβίωσης σε δύσκολες φυσικές συνθήκες. Σήμερα ο Νέος Αγρότης ασκεί το επάγγελμα που επέλεξε, έχει καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης και είναι ποιο κοινωνικός, ενώ η σχεδόν χωρίς όρια ροή πληροφοριών του επιτρέπει να κάνει συγκρίσεις τρόπων και ποιότητας ζωής με τους αστούς. Οι αξίες και τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά με τα οποία επιβίωσε η αγροτική κοινωνία φαίνεται ότι υφίστανται μια αφόρητη πίεση απαξίωσης, με ταυτόχρονη προβολή μοντέλων και τρόπων ζωής, με κύριο παρονομαστή το χρήμα. Επιβάλλεται να υποστηριχθούν οι αξίες και ο τρόπος ζωής των αγροτών για να μην καταρρεύσει ο αγροτικός κοινωνικός ιστός, ο αγροτικός κόσμος και η ύπαιθρος.


Η ανάγκη επαναπροσδιορισμού του ρόλου του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία με συναίνεση όλων των πολιτικών & Κοινωνικών φορέων. Οι αγρότες αισθάνονται μια απαξίωση της συμβολής τους στην εθνική οικονομία και μια υποβάθμιση της ανεκτίμητης μέχρι σήμερα προσφοράς ατιμολόγητων Δημόσιων Αγαθών στο κοινωνικό σύνολο.


Η συμβολή στο ΑΕΠ χαρακτηρίζεται από την απ’ ευθείας κατανάλωση αγροτικών προϊόντων (~4% του ΑΕΠ), ενώ ο πολλαπλασιαστής είναι περίπου 5, που προκύπτει από την συμμετοχή προσφοράς του 65% των Α’ Υλών στην βιομηχανία, ή από την συμμετοχή στις υπηρεσίες (Τουρισμός κλπ). Επίσης ενώ η απασχόληση είναι μόνο 11% του εργατικού δυναμικού, ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης πχ στον καπνό είναι 4,7, που σημαίνει ότι για κάθε απώλεια μιας θέσης εργασίας στον αγροτικό τομέα το σύνολο της Εθνικής απασχόλησης χάνει περίπου 4,7 άσχετες με τον καπνό θέσεις εργασίας.


Ο αγρότης φροντίζοντας το 92% της επιφανείας της ΕΕ, και αξιοποιώντας το 85% των υδάτων, είναι ο εξ επαγγέλματος ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του φυσικού Περιβάλλοντος, προσφέροντας εξ αιτίας της δραστηριότητάς του, οξυγόνο και νερό σε όλους τους ανθρώπους. Επίσης προσφέρει με τις δραστηριότητές του το 40% περίπου της διατροφής της πανίδος της πατρίδος μας.


Ο αγρότης μπορεί να είναι παραγωγός ενέργειας (Βιοντήζελ, βιοκαύσιμα, βιοαέριο, ΑΠΕ κλπ) ενώ με την δραστηριότητά του απορροφά και εγκλωβίζει CO2 από την ατμόσφαιρα, υποβοηθώντας την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Άλλωστε το σύγχρονο εμπόριο ρύπων προσφέρει πλέον μια χρηματική αποτίμηση μέρους της προσφοράς δημόσιων αγαθών από τους αγρότες στο κοινωνικό σύνολο.


Έμφαση στα φημισμένα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδος. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα ενδημικά φυτά και οι αυτόχθονες φυλές ζώων είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει για την διατήρηση της ισορροπίας σε μια περιοχή (όπου ανισορροπία σημαίνει θάνατος για το οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα). Ταυτόχρονα οι ανάγκες της αγοράς για διαφοροποίηση θα μπορούσαν να προσφέρουν άριστες ευκαιρίες των τοπικών ποιοτικών πιστοποιημένων ελληνικών προϊόντων με την ενσωμάτωση στοιχείων τοπικού πολιτισμού (φήμη περιοχής, παραδοσιακή γαστρονομία κλπ) καθώς και ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών γεύσης από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Ελλάδος και της κάθε περιοχής ξεχωριστά. Τα Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα είναι μια δύναμη που πρέπει να τα ξαναθυμηθούν οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων, να τα γνωρίσουν οι νεότεροι και να τα εκτιμήσουν-προτιμήσουν όλοι οι Έλληνες και οι επισκέπτες της Ελλάδος.




Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια: