Αναζήτηση Αναρτήσεων

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΙΟ: "ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ" ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ 2009

Συνέδριο με θέμα: "Κοπεγχάγη 2009. Το Περιβάλλον στη Δίνη μιας Παγκόσμιας Κρίσης", οργανώνουν στις 26 και 27 Φεβρουαρίου 2010 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου και το Παρατηρητήριο Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή.

Το συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στην αίθουσα "Σ. Καράγιωργας ΙΙ" στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΚεΠΕΚ, η Παγκόσμια Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή που διεξήχθη τον Δεκέμβριο διέψευσε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί διεθνώς για μια νομικά δεσμευτική συμφωνία, ενώ η άρση των αβεβαιοτήτων ως προς την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση και η ανάγκη για την αναζήτηση ενός διαφορετικού προτύπου κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας έχουν εξασφαλίσει την πρώτη θέση για την κλιματική πολιτική σε όλα τα διεθνή φόρουμ.

Τα τελευταία τρία χρόνια, προστίθεται στην ανακοίνωση, η σφαιρική προσέγγιση της διεθνούς κλιματικής πολιτικής, είναι αντικείμενο επιστημονικής επεξεργασίας και τεκμηρίωσης από το ΕΚεΠΕΚ και ειδικότερα το σχετικό Παρατηρητήριο και ήδη από το Μάρτιο του 2008 το ΕΚεΠΕΚ σε αντίστοιχη επιστημονική ημερίδα επιχείρησε να προχωρήσει στην αξιολόγηση της Διεθνούς Διάσκεψης στο Μπαλί (Δεκέμβριος 2007) και του συμφωνημένου Οδικού Χάρτη.

Ομοίως, τον Απρίλιο του 2009 με τη διοργάνωση νέας επιστημονικής ημερίδας με θέμα: Διεθνής Κλιματική Πολιτική. Ο Δρόμος προς την Κοπεγχάγη, λίγους μήνες πριν από τη Συνδιάσκεψη της Κοπεγχάγης αξιολογήθηκε η πορεία του Οδικού Χάρτη και αναλύθηκαν συστηματικά τα ζητήματα που θα διαμόρφωναν την ατζέντα της Συνδιάσκεψης.

Oλες οι εισηγήσεις και συζητήσεις των δύο αυτών επιστημονικών συνεδρίων, κυκλοφόρησαν σε δύο τόμους, μέσα στο 2009, από τον εκδοτικό οίκο Ι. Σιδέρης (Αθήνα) με την προσθήκη ειδικών παραρτημάτων και κειμένων τεκμηρίωσης με σημαντικές πληροφορίες για τον ερευνητή αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Στόχος του συνεδρίου που θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, είναι η διερεύνηση κυρίως των αιτίων της αποτυχίας της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης, ο ρόλος των συμμαχιών μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, η στάση της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και η αναζήτηση λύσεων και πολιτικών για την "επόμενη μέρα".

Οι διοργανωτές του συνεδρίου "πιστεύουν ακράδαντα ότι το περιβάλλον αποτελεί σήμερα το μεγάλο θύμα μιας γενικευμένης διεθνούς κρίσης", επισημαίνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

"Η παρουσία εκπροσώπων από τον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, από όλα τα κόμματα του εθνικού κοινοβουλίου και τους εκπροσώπους τους στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, από την κοινωνία των πολιτών αλλά και το δημοσιογραφικό κόσμο εξασφαλίζει την αποτύπωση διαφορετικών προσεγγίσεων και τον πλουραλισμό των απόψεων, γεγονός αναγκαίο για την ψύχραιμη και εις βάθος αξιολόγηση της Συνδιάσκεψης".

Γενικότερα ζητήματα που θα αναλυθούν:

- Νέα επιστημονικά δεδομένα για την κλιματική αλλαγή

- Διεθνής κλιματική πολιτική και θεσμοί

- Διεθνείς σχέσεις. Πολυμερισμός και περιβάλλον

- Προκλήσεις πολιτικής και προοπτικές για την Ελλάδα

- Οικονομία και περιβάλλον - πράσινη επιχειρηματικότητα

- Ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των ΜΜΕ


ΠΑΝΤΕΙΟΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης και ο Συντονιστής του Παρατηρητηρίου Πολιτικής και Δικαίου για την Κλιματική Αλλαγή έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν σε Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα:
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ 2009 ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΜΙΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΡΙΣΗΣ
που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη στήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στις 26‐27 Φεβρουαρίου 2010, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Λ. Συγγρού 136, Αμφιθέατρο Σ. Καράγιωργα ΙΙ


Καθηγητής Γρηγόρης Ι. Τσάλτας
Διευθυντής
Δρ. Κωνσταντίνος Κατσιμπάρδης
Συντονιστής

Ανακοινώσεις - Ανακοινώσεις
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

πηγή:www.panteion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: