Αναζήτηση Αναρτήσεων

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Επιστρατεύουν ΤΕΜΠΜΕ και ΕΣΠΑ για ενίσχυση των αγροτών


Η διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής, η συνεργασία για την καταπολέμηση των στρεβλώσεων της αγοράς και της ψαλίδας μεταξύ τιμών καταναλωτή και τιμών παραγωγού καθώς και η δυνατότητα δανειοδότησης αγροτικών επιχειρήσεων μέσω ΤΕΜΠΜΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Οικονομίας η κα Λούκα Κατσέλη και η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Κοινός τόπος των δηλώσεων των δύο υπουργών ήταν ότι στην παρούσα φάση η στήριξη στον αγροτικό κόσμο δεν είναι δυνατόν να έρθει μέσα από άμεσες ενισχύσεις αλλά μόνο μέσα από διαρθρωτικά προγράμματα.


«Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών παρεμβάσεων η ανακατανομή των πόρων θα κριθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν, άμεσες ενισχύσεις δεν μπορούν να υπάρξουν παρά μόνο ενισχύσεις μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Μπατζελή.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων και η ανάπτυξη συνεργιών οπουδήποτε είναι αυτό δυνατό.
Η πρώτη από αυτές, όπως όλα δείχνουν, θα είναι σε επίπεδο των προγραμμάτων ου χειρίζονται τα δύο υπουργεία, ΕΣΠΑ και Αλέξανδρος Μπαλτατζής. Στόχος θα είναι το «ξεμπλοκάρισμα» σημαντικό μέρος των πόρων που παραμένουν αυτή τη στιγμή αδιάθετα από το πρώτο (υπολογίζονται κοντά στα 26 δις ευρώ) και η διοχέτευσή τους στο πρόγραμμα Αλέξανδρος Μπαλτατζής ώστε να διευκολυνθούν αγροτικές επενδύσεις και να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή.
Η δεύτερη συνεργασία αφορά στη λειτουργία της αγοράς και «αγκαλιάζει» θέματα από τη διαμόρφωση των τιμών, τη σύζευξη ζήτησης και προσφοράς μέχρι και τη δημιουργία του σήματος ελληνικού προϊόντος, την πιστοποίηση και την εποπτεία της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Η κ. Μπατζελή στις δηλώσεις της ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά και η καλύτερη διαχείριση των πόρων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, αποτελούν προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας.
Ο τρίτος άξονας συνεργασίας θα αφορά στην παροχή εγγυημένων δανείων σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.
Η κα Κατσέλη είχε δεσμευτεί για το παραπάνω θέμα και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου στο Ζάππειο και την δέσμευσή της αυτή την επανέλαβε και μετά τη σημερινή συνάντηση, τονίζοντας ότι σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.


Δηλώσεις Κατερίνας Μπατζελή
«Στόχος μας είναι η πιο σύντομη ολοκλήρωση των πολιτικών και του προγραμματισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και μάλιστα σε συνδυασμό με συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Πιστεύουμε ότι η αγροτική οικονομία θα πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και, δεύτερον, την ποιότητα των τροφίμων και των προϊόντων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θεωρούμε ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά, αλλά και η καλύτερη διαχείριση των δημοσίων πόρων προς αυτή την κατεύθυνση, όπως για μέτρα ενίσχυσης των αγροτών, περιβαλλοντικά και βελτίωσης της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας, αποτελούν προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα.».......

πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: